RAT U UKRAJINI: VSU poslao ženski bataljon na front; Uništena još 2 leoparada; Šojgu referisao Putinu - Marjinka je oslobođena (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

25. 12. 2023. u 08:00 >> 01:23

RAT u Ukrajini – 670. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ послао женски батаљон на фронт;  Уништена још 2 леопарада; Шојгу реферисао Путину - Марјинка је ослобођена (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: VSU poslao ženski bataljon na front; Marjinka je slobodna, (MAPA/VIDEO)


Oružane snage Rusije tri dana nastavljaju da nanose udare na baze pomorskih dronova u Odeskoj oblasti. Izvršeni su i napadi na Pavlodar i Dnjepropetrovsk, verovatno na skladišta koja je VSU koristio za skladištenje oružja. U Kirovogradu su navodno pogođena skladišta letačke opreme i naoružanja. Ukrajinske oružane snage su zauzvrat pokušale da napadnu Berdjansk dronovima, pogodile Tokmak, a napale su i pogranična područja i gradove DNR.

Na Starobeljskom pravcu u oblasti Torske izbočine, vode se pozicione borbe u oblasti duboke jaruge Laptev i jaruge Kruglaja, gde Oružane snage Rusije poboljšavaju svoj taktički položaj nakon nedavnog napredovanja ka Terni. Pored toga, vojni dopisnik Romanov je postavio snimak navodne lokacije ženskog bataljona Oružanih snaga Ukrajine u šumariji Serebrjanski.

U pravcu Soledara, Oružane snage RF su se, nakon potpunog čišćenja SNT "Černobiljec”, uputile ka Krasnomu, napredujući na prostoru širine preko pola kilometra i dužine do 200 metara. VSU je pokušao da izvrši kontranapad u rejonu Hromova, ali nije uspeo. Istovremeno, ruske jedinice napadaju u pravcu Andrjevke, ali preciznija konfiguracija fronta još nije poznata.

U pravcu Donjecka, posle više od devet godina borbi (sedam godina pozicionih i skoro dve godine aktivnih sukoba), ruski vojnici istakli su rusku zastavu na poslednjoj kući na severnoj periferiji Marjinke, obeležavajući oslobođenje jednog prigradskog naselja Donjecka. Po cenu znatnih napora i značajnih žrtava, jedno od najvećih uporišta ukrajinskih oružanih snaga palo je pod naletom ruske armije. Marjinka je konačno oslobođena ukrajinskog prisustva.

Ilustracija telegram rybar


Posle oslobođenja Marjinke, ukrajinske snage su se koncentrisale u oblasti Georgijevke. Nema smisla očekivati pokušaje kontranapada na izgubljeni grad, pošto se zapadne periferije nalaze u niziji, a ofanziva sa ovih položaja koštaće Oružane snage Ukrajine velikih žrtava. Očekivanije i logičnije od strane ukrajinskih snaga je prebacivanje pojačanja na jug do sela Pobeda i visova u šumarcima jugoistočno od naselja.

Glavni događaji će se sigurno preseliti na ovaj reon. Utvrđeno područje u ovom selu i dalje ostaje pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga i ne dozvoljava da se razvije uspeh ka liniji Novomihajlovka-Konstantinovka. Ruski borci već kreću sa juga, jurišajući na uporišta VSU sa južne periferije Novomihajlovke. Borbe se, sudeći po dostupnim snimcima, odvijaju u industrijskoj zoni u blizini naseljenog mesta.


U sektoru Orehova, borbe se nastavljaju na liniji Rabotino-Novoprokopovka, gde VSU nastavlja da gubi tlo pod nogama. Istovremeno, zbog kišnog vremena, stopa napredovanja Oružanih snaga Rusije je niska.

Na Hersonskom pravcu u Krinkiju, uprkos velikim gubicima i izveštajima o mogućem povlačenju VSU iz sela na desnu obalu, VSU nastavlja da drži mostobran. U tom području se vodi aktivna protivbaterijska borba, ruske oružane snage koriste bespilotne letelice kamikaze za uništavanje lokacija haubica VSU u rejonu Tjaginke, koje gađaju ruske položaje: ovde je VSU izgubio najmanje deset topova samo u poslednjih mesec dana.

 

VSU demantuje rusko zauzimanje Marjinke

Odbrambene snage Ukrajine demantuju tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinka, izjavio je portparol zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Aleksandar Štupun.

 

Ruski padobranci napreduju kod Verbovog

Stavropoljski padobranci zauzeli su uporište ukrajinskih oružanih snaga kod Verbovog i zarobili četvoricu ukrajinskih vojnika.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tokom aktivnih borbenih dejstava, jedinice Vazdušno-desantnih snaga nastavljaju da napreduju, izbacujući VSU sa uporišta na zaporoškom pravcu.

U jednoj od borbi kod Verbovog, jurišne grupe padobranaca približile su se odbrambenim položajima VSU i gađale zemunicu ručnim fragmentacionim granatama. Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, koji su se nalazili u skrovištu, položili su oružje i predali se.

Vazdušna uzbuna i eksplozije

U Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, saopštio je ukrajinski portal „Klimenko tajm“. Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine.

 

Uništena još dva leoparda 2 kod Kupjanska

Ruske snage su uspele da eliminišu još dva tenka Leopard 2. Jedinice ruske borbene grupe Zapad tvrde da su odbile sedam kontranapada ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Kupijanska, oborivši dva tenka Leopard 2, rekao je portparol borbene grupe Sergej Zibinski za TASS.

-Motopešadijske jedinice 6. armije Opšte narodne armije su uz artiljerijsku podršku odbile pet protivudara jurišnih grupa 14. i 115. mehanizovane jurišne i 95. amfibijske brigade kod Limanskog jezera, kao i Sinkovke i Ivanivka. Neprijatelj je bio prinuđen da se povuče ka jugu i jugozapadu, rekao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U okolini Žeglovke i Ternije, ukrajinske sange su organizovale još dva pokušaja kontranapada, koji su takođe odbijeni, dodao je Zibinski. Tim samohodne artiljerije Msta-S je u blizini grada Ternia uništio tenk Leopard 2, rekao je on i dodao da su gubici ukrajinske vojske iznosili „55 vojnika, dva tenka Leopard 2, dva oklopna borbena vozila M113, dva minobacača i top D-20″.

Rusi spasili ranjenu Ukrajinku napuštenu od svojih saboraca

Ruski borci spasili su ranjenu ukrajinsku pripadnicu VSU, napuštenu od njenih saboraca na bojnom polju u selu Krinka, rekao je guverner Hersonskog regiona Vladimir Saldo na svom telegram kanalu.

-Ranjena žena-vojnik, primećujući naš Dron u vazduhu, dala je rukom zahtev za pomoć. Otkad su je napustili, ruska vojska ju je evakuisala i pružila medicinsku negu, napisao je.

Prošle nedelje, predsednik Vladimir Putin rekao je da se Rusija ne može ponašati isto kao Ukrajinci, koji ranjene vojnike prepuštaju svojoj sudbini.

Šojgu: Marjinka u potpunosti oslobođena

Marjinka je potpuno oslobođena, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu tokom sastanka sa ruski predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto Tanjug/AP

Glavno sa brifinga ruskog MO: Žestole borbe kod Krasnog Limana, VSU ima teške gubitke

Na kupjanskom pravcu odbijena su tri ukrajinska napada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 30 ljudi;

Jedan ukrajinski napad je odbijen na krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja - oko 180 ljudi, tenk, borbeno vozilo Bredli.

Foto društvena mreža Iks/WarVehicle

Napad je odbijen na donjeckom pravcu, poginulo je ili ranjeno 20 vojnika, izgubljena su i dva borbena vozila. Na južnodonjeckom pravcu ukrajinski gubici iznosili su 55 ljudi.

Na zaporoškom pravcu neprijatelj je izgubio oko 90 vojnika, a na hersonskom oko 60.

Oboreno je 40 ukrajinskih dronova.

 

Glavni obaveštajac Ukrajine optužen za 104 teroristička napada

Istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu protiv načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova za umešanost u 104 teroristička napada.

Pored toga, „izabrana je preventivna mera u vidu pritvora u trajanju od 2 meseca“. Period se računa od trenutka njegovog izručenja ili hapšenja na teritoriji Rusije.

"Independent" izneo zastrašujuće prognoze za Kijev

Zbog smanjenja vojne pomoći stranih zemalja raste zabrinutost u ukrajinskoj vojsci, nedostatak municije postao je glavni problem, prenosi Independent, pozivajući se na visoke ukrajinske zvaničnike.

Tako je načelnik vojne administracije Avdejevke, gde su borbe nedavno intenzivirane, Vitalij Barabaš, rekao da će, ako prestane vojna podrška SAD, to dovesti do promene linije razdvajanja i „neverovatnih gubitaka“, preneo je Sputnjik. 

Foto Tanjug/AP

Riga u poslednjih 10 dana poslala Kijevu 271 vozilo zaplenjeno pijanim vozačima

Od polovine decembra, Letonija je poslala Ukrajini 271 vozilo zaplenjeno od pijanih vozača, čija vrednost iznosi blizu milion evra, saopštila je letonska državna poreska služba. Trenutno, u razmatranju letonske vlade su još 34 dodatna vozila koja bi mogla da se proslede Ukrajini, vrednosti 161.880 evra, prenosi Tanjug. 

Letonski parlament je 16. februara usvojio amandmane na Zakon o podršci civilima Ukrajine, kojima se omogućuje slobodna isporuka vozila koje je konfiskovala država i može da ih prebaci u vlasništvo ukrajinske vlade, prenela je Ukrajinska pravda. Projekat Tviter konvoja transportuje ova vozila u Ukrajinu, a otkako je usvojen zakon, više od 1.100 različitih vozila vrednosti oko dva miliona evra, poslata su iz Letonije u Ukrajinu.

Zelenski: Oborili smo oko 30 "šaheda" i dva ruska "suhoja"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je danas da je ukrajinska vojska imala uspeha u borbama protiv Rusije.

- Naši borci, ne samo da su oborili oko 30 dronova tipa 'šahed' i nekoliko projektila, već su srušili i dva aviona 'suhoj'", tvrdi Zelenski na platformi Iks (Tviter). On je rekao da su "ruski teroristi izgubili pet aviona za nedelju dana".

Foto Tanjug/AP

Admiral Stavridis: Povećajte pomoć Ukrajini

Bivši glavnokomandujući NATO-a, penzionisani admiral Džejms Stavridis pozvao je američki Kongres da poveća vojnu pomoć Ukrajini, prenosi "Hil".

„Moramo pružiti vojnu podršku Ukrajini. Njihov cilj je ispravan“, rekao je on.

Rusija paralisala ukrajinsku vojnu industriju

Rusija je paralisala vojnu industriju Ukrajine, saopštio je u intervjuu britanskom listu Indipendent visoki oficir ukrajinskih oružanih snaga, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je lišila Ukrajinu mogućnosti da proizvodi „potrebnu opremu kod kuće“.

On je istakao da njegova zemlja sada potpuno zavisi od snabdevanja iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Evropske unije i Južne Koreje.

Istovremeno, on je primetio da upotreba savremenog oružja i nove taktike ruskih oružanih snaga primoravaju Ukrajinu da stalno prilagođava svoje zahteve Zapadu po pitanju vojnih isporuka. Na primer, Kijevu je sada potrebno više projektila za protivvazdušni raketni sistem „Patriot“ (SAM) nego što se očekivalo, istakao je oficir.

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!