LAVROV JASAN: Trenutno nema interesa da se BRIKS pretvori u organizaciju

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 12. 2023. u 21:34

BRIKS je udruženje i u ovoj fazi nema interesa da se pretvara u pravu organizaciju sa sekretarijatom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ ЈАСАН: Тренутно нема интереса да се БРИКС претвори у организацију

Foto AP

„Mislim da niko nema interes da od njega napravi pravu organizaciju sa sekretarijatom. To nije neophodno, barem u ovoj fazi, na relativno dugi rok“, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju „NTV“.

On je dodao da je BRIKS „simbol i želja svetske većine da zajedno razvija svoje inicijative, uzimajući u obzir međusobne interese na ravnopravnoj osnovi“.

- Ovo je budući ‘krov’ nad svim subregionalnim i regionalnim procesima. Ovo udruženje već uključuje zemlje iz Evroazije, Afrike, Latinske Amerike i arapskog sveta. To je budućnost - istakao je ministar.

Istovremeno je dodao da na Zapadu ne postoje organizacije u kojima bi postojala pravična pravila u smislu jednakosti i istinskog konsenzusa.

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su u poslednje vreme 23 države izrazile želju da se pridruže ovom ekonomskom bloku. Nakon samita organizacije održanog u avgustu u Johanesburgu, zvanično su pozvani da se pridruže BRIKS-u 1. januara 2024. godine Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao