ZELENSKI ČESTITAO UKRAJINCIMA BOŽIĆ: Svima koji slave po novojulijanskom i gregorijanskom kalendaru

Tanjug

24. 12. 2023. u 19:07

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski čestitao je danas Božić Ukrajincima koji taj praznik slave po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru.

ЗЕЛЕНСКИ ЧЕСТИТАО УКРАЈИНЦИМА БОЖИЋ: Свима који славе по новојулијанском и грегоријанском календару

Foto Tanjug/AP

-Gde god slavimo Božić, danas su svi Ukrajinci zajedno. Svi zajedno slavimo Božić, jednog datuma, kao jedna velika porodica, kao jedan narod, kao jedna, jedina država. A danas je naša zajednička molitva jača nego ikad. Narodna molitva danas će ujediniti milione glasova - više nego ikada ranije. I biće podeljena danas, bez vremenske razlike od dve nedelje. I distribuiraće se zajedno sa Evropom i svetom, poručio je Zelenski u video poruci na Telegram kanalu.

Komentarišući boravak u Kijevopečerskoj lavri, predsednik Ukrajine je istakao da je „tokom svoje istorije to mesto doživelo mnogo šokova i udaraca, zlostavljanja, skrnavljenja, pljački, hordi nacista, sovjetsko vreme“.

Kako prenosi Strana.ua, istraživanje sprovedeno 2019. godine pokazalo je da samo 25 odsto ispitanika podržava pomeranje božićnih proslava sa 7. januara na 25. decembar .

Načelnik Kijevske gradske vojne uprave (KGVA) Sergej Popko rekao je da će policijski čas biti na snazi kao i obično od ponoći do 5 sati ujutro, uključujući i novogodišnju noć.

Takođe, u Kijevu neće biti javnih skupova i proslava, a ovu odluku je doneo Savet odbrane Kijeva.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi