JURIO ŽRTVE PO UČIONICAMA: Dan žalosti u Češkoj posle stravičnog masakra u kome je život izgubilo 14 ljudi

A.Vojinović

23. 12. 2023. u 07:00

DAN žalosti danas je u Češkoj, gde studenti i zaposleni na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu nisu, ni u najgorim košmarima, mogli da sanjaju da će se, naizgled sasvim običan školski dan, pretvoriti u masovno krvoproliće. Vinovnik najtragičnijeg masakra u istoriji Češke David Kozak (24) otvorio je vatru usred dana na kolege i sve druge koji su mi se našli na putu, ubivši 13 i ranivši 25 ljudi. Kada je došao do krova zgrade i video da su ga oklolili organi reda izvršio je samoubistvo, potvrdila je juče češka policija, dok se motiv zločina i dalje utvrđuje.

ЈУРИО ЖРТВЕ ПО УЧИОНИЦАМА: Дан жалости у Чешкој после стравичног масакра у коме је живот изгубило 14 људи

Tanjug

Policija je na jučerašnjoj konferenciji za medije objavila da su sve žrtve identifikovane i da ih, po novom preseku, ima 14, uključujući i napadača, da su svi češki državljani, dok je 25 ranjenih zbrinuto i nalaze se van životne opasnosti. Ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan izjavio je da je među ranjenima i troje stranaca, dvojica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan iz Holandije. Institut muzičkih nauka Filozofskog fakulteta potvrdio je da je među poginulima i direktorka te ustanove Lenka Hlavkova.

- Operisani su svi ranjeni kojima je pomoć bila potrebna i oni su sada stabilno. Povređeni imaju prostrelne rane udova, grudnog koša i glave - precizirali su zvaničnici iz gradske spasilačke službe.

Policija nije iznela previše detalja o ubici, osim da je Kozak legalno posedovao sedam komada oružja, među kojima i pušku kojom je ciljao kolege. Objavljeno je i da je tokom napada u torbi nosio još nekoliko komada vatrenog oružja i mnogo municije. Saopšteno je i da nije imao krivični dosije.

Kozaka, međutim, sad dovode u vezu sa ubistvom muškarca i njegove dvomesečne ćerke, prošle nedelje u Klanovicima, ali ove navode policija nije potvrdila. Takođe, sumnja se da je Kozak odgovoran i za ubistvo oca, čije je beživotno telo pronađeno u četvrtak u njegovom rodnom gradu Hostounu, zapadno od Praga. Pominje se i da je, navodno, ranije planirao da se ubije.

Ministar Rakušan je rekao da istražitelji ne sumnjaju ni u kakvu povezanost sa bilo kojom ekstremističkom ideologijom ili grupama. Veruju da je napadač delovao sam.

Ispred zgrade Karlovog univerziteta juče su se okupljali građani koji su palili sveće i ostavljali cveće za žrtve nezapamćenog masakra. Zbog tragedije nastava juče nije održana na fakultetu, dok je policija uviđaj obavljala i tokom noći. Da oda počast nastradalima došao je i premijer Češke Petr Fijala, koji je ostavio buket crvenih ruža. On je ranije apelovao na građane da pokažu obzir i ne šire neproverene informacije. Organi reda patrolirali su gradom iz predostrožnosti, dok su policajci sa dugim cevima obezbeđivali ulice.

Studenti i osoblje fakulteta koji su preživeli pucnjavu ispričali su da su se uglavnom krili u učionicama kada su čuli pucnje.

- Došao sam na ispit u kabinet gde smo bili samo moj profesor i ja, kada smo začuli pucnje i vrisak - rekao je za "Gardijan" student Jakob Vajncman (25). - Zaključali smo vrata i napravili improvizovanu barikadu od stolova, stolica i svega šta smo uspeli da nađemo. Pet minuta posle toga ubica je pokušao da otvori vrata. Išao je od jedne učionice do druge tražeći ljude u koje će pucati. Policija nas je kasnije evakuisala iz zgrade, a kada smo izlazili svuda oko nas je bilo krvi.

Profesor Radek Samik sa Karlovog univerziteta ispričao je za Bi-Bi-Si da su pojedini studenti razbijali prozor da bi izašli napolje. Skakali su sa simsa prozora i balkona bežeći od ubice.

Policija je saopštila da je preventivno pojačana bezbednost u školama i drugim "mekim metama", kao što su javni objekti koje je teško obezbediti. Rektori univerziteta su najavili da će raditi sa policijskim stručnjacima na nizu preventivnih mera za povećanje bezbednosti oko kampusa.

Bio miran i povučen

STUDENT istorije David Kozak (24) opisan je kao miran i povučen mladić koji nije privlačio preveliku pažnju na fakultetu. Navodi se da je bio aktivan na društvenoj mreži "Telegram", gde je objave pisao na ruskom jeziku. Na toj platformi je, navodno, objavljivao poruke kako mrzi sve i da svi mrze njega, da želi da ubija, kao i da ga je za napad inspirisala ruska učenica koja je počinila ubistvo u školi. Strani mediji preneli su da se poslednji put oglasio na ovoj mreži u 16.55, kada je već bio mrtav. Policija ispituje da li je ovaj profil bio zaista njegov.

Više od milion komada oružja

PREMA podacima policije u Češkoj je registovano više od milion komada oružja. Česi mogu da podnesu zahtev za dobijanje dozvole za posedovanje oružja u svrhu lova, sporta i samoodbrane, ali se prvo proveravaju mentalno zdravlje i kriminalna istorija kandidata. Oni, takođe, moraju da polože ispit kojim se proverava njihovo poznavanje bezbednosti i propisi o vatrenom oružju. Minimalna starost za posedovanje oružja je od 15 i 21 godine, u zavisnosti od kategorije. Vlasnici oružja moraju da obnavljaju dozvolu na svakih 10 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)