STUDENTI SPAS TRAŽILI ČAK I NA SIMSU: U pucnjavi na Karlovom univerzitetu u centru Praga ubijeno najmanje 15 ljudi

A.Vojinović

22. 12. 2023. u 07:00

MOTIV koji je nagnao češkog studenta Fakulteta umetnosti Davida Kozaka (24) da otvori oružanu paljbu na kolege usred dana na univerztitetu u centru Praga nije odmah bio poznat. Ali, rezultat njegovog krvavog pira, pre nego što je eliminisan, bilo je najmanje 15 mrtvih i bar 24 ranjenih.

СТУДЕНТИ СПАС ТРАЖИЛИ ЧАК И НА СИМСУ: У пуцњави на Карловом универзитету у центру Прага убијено најмање 15 људи

Foto Tanjug/AP

Organi reda na konferenciji za medije izjavili su da napad ne mogu da okarakterišu kao terorizam i da je verovatno da je napadač bio inspirisan sličnim masakrima koji su se ranije dešavali. Policija je, takođe, saopštila da je otac napadača juče pronađen mrtav, a sumnja se da ga je ubio David.    

Vatru je Kozak otvorio oko 15 časova po lokalnom vremenu na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u samom centru Praga, nedaleko od Karlovog mosta. Pošto je napadač eliminisan, policija je evakuisala zgradu.

Zbog pucnjave je odmah zatvoren i Trg Jana Plaha, na kome se nalazi fakultet. U nekoliko okolnih ulica građani su upozoreni da se klone mesta zločina i ostanu u kućama.

U mejlu upućenom zaposlenima Filozofskog fakulteta, koji se nalazi u blizini čuvenog Karlovog mosta, a u čiji je uvid imao "Rojters", osoblje je upozoreno da je u toku pucnjava:

- Ostanite, ne idite nigde, ako ste u kancelarijama, zaključajte ih i postavite nameštaj ispred vrata, ugasite svetla.

Studenti su od napadača bežali po hodnicima fakulteta, dok su pojedini našli zaklon čak na simsu prozora!

- Trenutno sam zaglavljen u svojoj učionici u Pragu. Zaključao sam vrata pre nego što je napadač pokušao da ih otvori - napisao je Jakob Vajcman, jedan od studenata Filozofskog fakulteta, na "Isku".

Na fotografijama koje su se juče brzinom munje delile na društvenim mrežama prikazan je muškarac u crnom duksu kako stoji na terasi zgrade. Na drugoj fotografiji prikazan je kako se kreće hodnicima sa oružjem u rukama.

Centrom Praga juče je vladala haotična atmosfera. Građani i turisti koji su se u trenutku pucnjave našli u blizini počeli su masovno da beže. U video-snimku objavljenom na društvenim mrežama vide se ljudi kako unezvereno trče preko Karlovog mosta.

- Odjednom sam čula pucnjavu - rekla je čaškim medijima jedna od očevidaca.

Britanac iz Australije Targ Pejšns, koji je odseo u stanu u blizini fakulteta, rekao je za Bi-Bi-Si da je čuo "veliku pucnjavu".

- Pogledao sam sa balkona i video policiju kako dolazi. Nekoliko policajaca je imalo problem da spreči ljude da idu prema mestu gde se desila tragedija - ispričao je on.

Češki premijer Petr Fijala zbog iznenadne tragedije koja je zadesila prestonicu Češke otkazao je prethodne planove i vratio se u Prag.

- Usled tragičnih događaja na Filozofskom fakultetu, otkazao sam program rada u Olomoucu i vraćam se u Prag. U kontaktu sam s ministrom unutrašnjih poslova i policijom - objavio je Fijala na "Iksu".

Gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda dodao je da je šokiran incidentom i pozvao građane da budu oprezni. Na mesto zločina otišao je i češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izrazila je saučešće porodicama ubijenih, rekavši da je "šokirana besmislenim nasiljem koje je u Pragu odnelo nekoliko života".

Retka masovna ubistva


Oružani zločini su relativno retki u Češkoj. U decembru 2019. godine, 42-godišnji napadač ubio je šest osoba u čekaonici bolnice u istočnom gradu Ostravi pre nego što je pobegao i ubio se. A muškarac je 2015. godine ubio osam ljudi, a zatim se ubio u restoranu u Uherskom Brodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!