RAT U UKRAJINI: Zelenski pravi "Mažino" liniju; Rusi napreduju kod Bahmuta, stvara se kotao za Avdejevku; Oboren ATACMS (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 12. 2023. u 07:41 >> 01:32

SPECIJALNA vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 666. dan. Ruske jedinice efikasno neutrališu ukrajinske snage na donjeckom i kupjanskom pravcu. Nemački mediji navode da ukrajinska vojska dnevno izgubi 800 vojnika, kao i da se pokazalo da zapadna tehnika nije svemoguća.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски прави Мажино линију; Руси напредују код Бахмута, ствара се котао за Авдејевку; Оборен АТАЦМС (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Ruske snage napreduju kod Bahmuta, stvara se kotao za Avdejevku (MAPA/VIDEO)


Vazdušno-kosmičke snage Rusije već nekoliko dana gađaju vojne ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u pozadinskim regionima Ukrajine. Nekoliko eksplozija se dogodilo u Beloj Cerkovu u Kijevskoj oblasti, pri čemu su uništena skladišta i zgrada jednog od lokalnih preduzeća. U Mirgorodu, Zaporožju, Čerkasima, Nikolajevu, Hersonu i Očakovu takođe su prijavljeni udari, ali tačne razmere razaranja još uvek nisu jasne.

V.N.


Poziciona borbena dejstva se nastavljaju na pravcu Starobeljskog. VSU je izveo napad uz pomoć tenka Leopard 2A6, ali su artiljeri Oružanih snaga Rusije uspeli da ga uhvate pri povlačenju sa vatrene linije i onesposobe severno od Ternova.

U pravcu Soledara, zapadno od Bahmuta, ruske oružane snage napreduju u rejonu Bogdanovke, učvršćujući se u prvim kućama na severnoj periferiji, i na autoputu Krasnoje-Časov Jar, gde su uspele da zauzmu nekoliko uporišta VSU.

Na samom putu nalazi se široka mreža rovova i utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine, koje su Vagnerovci prethodno pokušali da zauzmu u proleće ove godine, tako da neće biti moguće brzo napredovati bez prethodne pripreme u ovoj oblasti.

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom pravcu, na severnom krilu Avdejevskog utvrđenog područja, ruske jedinice su proširile zonu kontrole u ​​šumskom pojasu kod železničke pruge prema Novokalinovu. U oblasti Stepovoje (Petrovski), ruske oružane snage su izbacile ukrajinske oružane snage sa položaja južno od naselja, dovevši selo u poluokruženje. Na jugu, ruska armija je zauzela nove položaje u Pervomajskom i zapadno od Vodjanoja u blizini štaba Novoavdejevskog.

Na jugu, u oblasti Novomihajlovke, ruske oružane snage nastavljaju ofanzivu, proširujući zonu kontrole u ​​poljima južno od naselja, pokušavajući da napadnu sa dve strane istovremeno. Pored toga, snimljen je jedinstveni snimak daljinske detonacije miniranog MT-LB na položajima Oružanih snaga Ukrajine na ulazu u selo.

Ilustracija telegram rybar



U pravcu Zaporožja, Oružane snage Rusije nastavljaju potiskivanje ukrajinskih formacija zapadno od Rabotina i severno od Verbovoga, ali je preciznija konfiguracija fronta nepoznata. Zbog prebacivanja jedinica u druge oblasti većeg prioriteta, Oružane snage Ukrajine su prinuđene na povlačenje, ne raspolažući dovoljnim snagama i sredstvima za držanje položaja.


Na Hersonskom frontu, pozicione borbe ne prestaju u Krinkiju, gde ukrajinske oružane snage i dalje trpe velike gubitke: ruski operateri bespilotnih letelica su sinoć radili po čamcima sa malim desantnim grupama VSU, koji su pokušavali da popune ljudstvo na mostobranu. Istovremeno, Oružane snage Rusije navođenim bombama nanose vatru na ukrajinske položaje, a na desnoj obali Dnjepra ekipe MLRS uništavaju privremene tačke razmeštaja VSU u Olgovki.

Ilustracija telegram rybar



Zabeleženi su lokalni uspesi Oružanih snaga Rusije na terenu, koje se, prema nekim podacima, bore u centralnom delu Krinokija. Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da zaustave napredovanje ruskih trupa koristeći helikoptere sa sistemom za izbacivanje municije.

POGLEDAJTE - Borbe u Krinkiju: Marinci evakuišu svoje pod vatrom u oblasti Herson (VIDEO)

Na komadu teritorije koji drži VSU ruskoj obali Dnjepra, borbe se nastavljaju. Ruske snage napadaju, uništavaju i postepeno istiskuju VSU.

Ruski vojnici su se našli pod vatrom tokom bitke u Krinkima, jedan oklopni transporter je pogođenn, drugi oklopni transporter je stigao pod vatrom na evakuaciju i spasio svoje kolege koji su bili u teškoj situaciji.

U samom Krinkiju, VSU i dalje drži oko trećine sela pretvorenog u ruševine, skrivajući se u podrumima i trpeći značajne gubitke od artiljerijske vatre i vazdušnih udara.

Takođe, VSU nastavlja da čamcima prevozi sveže snage i municiju preko Dnjepra, a nazad - pokušava da evakuiše ranjenike. Neke čamce svakodnevno uništavaju artiljerija i dronovi.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da Oružane snage Rusije nastoje da istisnu ukrajinske snage sa njihovih položaja i da su izvele više od 30 jurišnih akcija. Obe strane su takođe angažovane u protivbaterijskom ratu.

 

Masovni napad dronovima na Kijev (VIDEO)

Kijev je večeras bio pod masovnim napadom ruskih dronova, a gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko i ostali gradski zvaničnici javljaju o napadima na više gradskih oblasti, preneo je Rojters.

Kličko je rekao da je dron pogodio nekoliko stanova u okrugu Solomjanski, južno od centra grada, zbog čega je došlo do požara.

-Gornji spratovi su u plamenu, hitne službe su na terenu, rekao je Kličko.

On je dodao da je došlo do napada dronom i na privatnu kuću u okrugu Darnicki, na istočnoj obali reke Dnjepar koja prolazi kroz grad.

Jedna osoba je ranjena, a službe za vanredne situacije su izašle na lice mesta.

Šef kijevske vojne administracije Serhij Popko naveo je da su delovi oborenog drona pogodili stambenu zgradu okrugu Holosivski, takođe južno od centra Kijeva.

Popko je okačio fotografije na kojima se vide razbijeni prozori i teško oštećenje na stanovima.

 

Eksplozije u Kijevu

U Kijevu su odjeknule eksplozije, prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

-U Kijevu se čuju zvuci eksplozija. U prestonici je proglašena uzbuna za vazdušni napad, saopštila je agencija.

Foto: Tanjug

Oboreni ukrajinski dronovi

Ukrajinski dron oboren je iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Dva drona ukrajinske vojske oborena su na prilazu Berdjansku, a jedan je pao u privatnom sektoru, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

Na mestu pada trećeg drona došlo je do eksplozije, a tom prilikom je oštećena jedna kuća. Precizirano je da u napadu nema žrtava.

 

Zelenski pravi "Mažino" liniju u Ukrajini (FOTO)

Inžinjerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine hitno grade fortifikacione linije odbrane za obuzdavanje ruske vojske.

U kontekstu tekućih ofanzivnih operacija ruskih trupa, Zelenski je dao naređenje da se hitno grade odbrambene linije.

Pojavljuje se sve više snimaka procesa izgradnje utvrđenja.

 

Rusi oborili ATACMS

Sistem PVO presreo je ukrajinsku raketu Atakams iznad Azovskog mora, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Kuleba se nada skoroj pomoći SAD

Kongres SAD može da dodeli pomoć Ukrajini bilo kog dana posle 9. januara, kada se Predstavnički dom vrati na posao sa pauze, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

-Osmog januara Senat počinje rad posle pauze, a Predstavnički dom će zasedati 9. januara i, bez preterivanja, odluka može biti doneta svakog narednog dana, rekao je ministar, prenosi Ukrinform.

 

Rusi oborili ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron iznad teritorije Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Time je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na objekte na teritoriji Rusije.

Foto Tanjug/AP


 

Bitka kod Bahmuta: Ruska vojska napreduje do Časovog Jara

Dronovi Južnog vojnog okruga podržavaju ofanzivu naših jurišnih grupa, koje su preuzele inicijativu na južnom krilu Artjomovska, uništavajući snage Oružanih snaga Ukrajine na putu za Časov Jar.

Izviđači napadaju militante, pokrivajući ih preciznim udarima bespilotnih letelica.

Ruska armija nastavlja napredovanje kod Artjomovska, napada na Ivanovski, Hromovo, boreći se na visovima i za utvrđenje Kleščejevskog, a takođe juriša na Andrejevku.

 

Ruski PVO oborio ukrajinsku raketu

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku raketu iznad Azovskog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-21. decembra, oko 15 časova po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao da izvede raketni napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinsku raketu iznad Azovskog mora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

Foto printskrin youtube

 

VSU iscrpljen prešao na odbranu, gotovo da nema napada

Oružane snage Ukrajine idu u pravcu Zaporožja, prešle su u defanzivu. Tamo su ukrajinske trupe toliko iscrpljene da gotovo da ne vrše napadne operacije.

Ruska vojska je učvrstila svoju poziciju na novim položajima u oblasti Verbovoj, gde je zauzeto nekoliko uporišta i pozicija Oružanih snaga Ukrajine. Raste i pritisak na ukrajinske trupe kod Rabotina i Novoprokopovke. Istovremeno, iz pravca Rabotinskog, Ukrajinci su prebacili pet brigada na Avdejevku i Mariinku kako bi povratili ranije izgubljene položaje. Oni su za sad odustali od planova da napadnu Staromlinovku; situacija kod Pjatihatkija ostaje nepromenjena.

Ilustracija telegram rybar

Na Vremevskom isturenom delu, ruske oružane snage izvode napade u oblasti Staromihajlovke i održavaju prednost kod Prijutnoje. Tu su i Ukrajinci prešli u defanzivu, ne pokušavajući više da se probiju do Staromlinovke.

Situacija južno od Ugledara iu zoni daća ostaje nepromenjena. Istočno od grada, Rusije jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Novomihajlovke. Možemo govoriti o blagom napredovanju ruskih trupa. Samo selo je i dalje pod ukrajinskom kontrolom. Istovremeno, kontrola nad Novomihajlovkom je od ozbiljnog značaja za ceo istočni bok Ugledarske grupe Oružanih snaga Ukrajine. Na severu se nastavljaju borbe kod Menažerije i Pobede. U prvom, ruske trupe napreduju, ali sporim tempom.

Takođe nema značajnijih promena u situaciji na Marinku u DNR. Ruska vojska se bori na severozapadnoj periferiji, gde je protivnik i dalje prisutan. Ukrajinske oružane snage su potpuno izbačene sa jugozapadne periferije grada. Severno od Marjinke u pravcu Krasnogorovke – takođe bez promena.

Foto Tanjug/AP

Severno od Avdejevke nastavljaju se borbe u koksari Avdejevka, a vode se i u privatnom sektoru u blizini postrojenja za prečišćavanje. Takođe, ruska vojska nastavlja da pritiska severno i južno od Stepnoga i u pravcu Očeretina. Ukrajinci pokušavaju da obuzdaju ovu ofanzivu svojim kontranapadima. U industrijskoj zoni ruske oružane snage napadaju na periferiju grada, postoji blagi napredak. Južno od grada – kod Himika i Severnog – nema promena. Ruska vojska je uspela da zauzme nove položaje severno od Pervomajskog, što potvrđuju i Oružane snage Ukrajine.

Ruska armija nastavlja ofanzivu severozapadno i zapadno od Artemovska. U oblasti Artemovskog postoji blagi napredak. Vode se borbe kod Orehova-Vasiljevke i Bogdanovke, oba sela ostaju pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. Ruska vojska nastavlja da napada severno od Kleščejevke. Oružane snage Ukrajine se drže u jugozapadnom delu sela, a najveći deo se nalazi u sivoj zoni.

Foto Tanjug/AP

Na pravcu Svatovo – Kupjansk ruske trupe su preuzele kontrolu nad još dva uporišta Oružanih snaga Ukrajine na istočnoj obali Oskola. Oni nastavljaju da napadaju na Sinkovku i istočno od Petropavlovke. Ukrajinska vojska pokušava da obnovi bombardovane prelaze kako bi rešila probleme sa snabdevanjem.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

- Na kupjanskom pravcu odbijeno je 9 ukrajinskih napada. Gubici ukrajinske vojske iznose do 55 vojnika;

- Na krasnolimanskom pravcu odbijen je napad u rejonu Červone Dibrove, gubici ukrajinskih snaga – do 190 ljudi;
- Na donjeckom pravcu odbijeno je 17 napada. Na ovom i južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 275 vojnika;
- Ukupni gubici ukrajinskih snaga na zaporškom i hersonskom pravcu iznose 145 vojnika;
- U protekla 24 časa oboreno je 29 ukrajinskih dronova.

Ruska vojska - Ne dozvoljavamo Ukrajini da napreduje

Ruske snage kontinuirano proširuju kontrolne zone na svim pravcima specijalne operacije i zadržavaju položaje duž cele kontakt-linije, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

On je na brifingu za strane vojne atašee dodao da ukrajinska vojska neprekidno trpi poraze i da joj ruske snage ne dozvoljavaju da napreduje.

„Za poslednjih pola godine protivnik je izgubio oko 160 hiljada vojnika, više od 3 hiljade borbenih oklopnih vozila, uključujući 766 tenkova, kao i 121 avion, 23 helikoptera“, saopštio je Gerasimov.

Gerasimov je ocenio da su tokom kontraofanzive, ukrajinske snage mogle samo neznatno da napreduju na zaporoškom pravcu, ne mogavši da savladaju čak ni taktičku zonu odbrane ruske vojske.

„Ruske PVO snage su u poslednjih godinu dana uništile više od 6 hiljada vazdušnih meta Oružanih snaga Ukrajine, od čega 4,5 hiljade dronova, više od 100 navođenih avijacionih raketa ‘storm šedou’, gotovo 90 protivradarskih raketa ‘harm’, kao i 30 raketa operativno-taktičkog kompleksa ‘točka-U’ i više od 1.400 granata ispaljenih iz višecevnih bacača“, naveo je načelnik.

Francuska odustala od slanja tenkova Ukrajini

Francuska je odustala od slanja Kijevu tenkova „leklerk“ nakon neuspeha oklopnih vozila „AMX-10RC“ na frontu, piše bivši pomoćnik zamenika američkog ministra odbrane Stiven Brajan za „Ejža tajms“.

„Francusko oklopno vozilo pokazalo se kao smrtonosna klopka za Ukrajince. Vozilo poznato kao sredstvo za uništavanje tenkova i samo je uništavano“, navodi se u članku.

Brajan tvrdi da je na odluku Pariza da ne šalje svoje glavne tenkove Kijevu uticalo i to što je i druga zapadna tehnika loše prošla na frontu – nemački „leopardi“ i američki „bredli“ doživeli su istu sudbinu.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da je Zapad dao Ukrajini sve što je obećao, čak i više. Ruska vojska, uništila je, međutim, 2.300 ukrajinskih oklopnih vozila, od toga 747 tenkova, kako onih sovjetske proizvodnje, tako i zapadnih.

"Kijev namerava da na front šalje Ukrajince koji su otišli u inostranstvo"

Vlasti u Kijevu nameravaju da sledeće godine pozovu na vojnu službu Ukrajince koji su otišli ​​u inostranstvo, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov za list „Bild“.

„Još uvek razgovaramo o tome šta će se desiti ako oni ne dođu dobrovoljno (u centre za regrutaciju)“, rekao je on.

Radi se o Ukrajincima uzrasta od 25 do 60 godina koji su otišli ​​u Nemačku i druge zemlje. Za početak, vlasti će od njih tražiti da se prijave u vojne odseke Oružanih snaga Ukrajine. Umerov je obećao da se planira da se ubuduće regruti unapred obaveste o tome koju obuku će proći, kako će biti naoružani, gde i kada će služiti. On je rekao da je važna pravičnost u regrutovanju novih vojnika.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na konferenciji za novinare u utorak da mu je vojska predložila da mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi. Prema njegovim rečima, takva mobilizacija će Ukrajinu koštati dodatnih 500 milijardi grivni (oko 13,4 milijarde dolara).

Američki senat otišao na prazničnu pauzu bez konačne odluke o pomoći Ukrajini

Članovi američkog Senata su otišli na novogodišnje praznike a da nisu usaglasili pomoć Ukrajini.

Lider demokratske većine Čak Šumer rekao je da gornji dom američkog Kongres ne planira nikakvo glasanje do Nove godine ali da će konsultacije o izdvajanju novih sredstava, uključujući Ukrajinu, biti nastavljene.

Nemački "Velt" - Deficit vojnika u ukrajinskoj vojsci čak i za obuku

U centrima u Nemačkoj gde Ukrajince obučavaju za tenkove "leopard 2" zauzeta je samo polovina mesta, što potvrđuje deficit vojnika u ukrajinskoj vojsci čak i za obuku, naveo je "Velt".

Izveštač lista u Kijevu Paul Ronchajmer, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da treba mobilisati još oko pola miliona Ukrajinaca, rekao je da su te njegove reči prvo izazvale šok i rasprave o tome ko će biti mobilisan.

Kako je dodao, takve izjave pokazuju koliko je teška situacija za Ukrajinu.

Ukrajina ostala bez tri motorna čamca na Dnjepru

Jedinice koje raspolažu FPV dronovima, u sastavu vazdušno-desantnih snaga Rusije, uništile su tri motorna čamca Ukrajinaca na Dnjepru u Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski Su-25 na delu

Posade ruskih jurišnih aviona Su-25 uništile su uporišta ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nemački mediji o ukrajinskim gubicima

Ukrajinske snage dnevno izgube 800 vojnika, navodi nemački "Fokus".

"Dnevni gubici prosečno iznose 800 vojnika. To znači da je potrebno svakog meseca osigurati više od 20.000 vojnika koji će zameniti ubijene i ranjene", navodi se u članku.

Pored toga, potrebna je i regrutacija novih vojnika za rotacije snaga koje se nalaze na liniji razdvajanja.

Ukrajinska vojska muči muku i sa zapadnom tehnikom, navodi nemački nedeljnik. "Zapadno oružje nije čudotvorno i troši se", ističe se u članku i dodaje da na sposobnost Ukrajinaca za borbu utiče i manjak municije.

Za to vreme, ističe se, Rusija ima stabilan priliv artiljerijske municije. Prema ocenama šefa NATO-a, Ukrajina dnevno proizvodi 4-7 hiljada te vrste municije u poređenju sa 20.000 koliko proizvede Rusija.

Uništeni sakriveni položaji ukrajinske vojske

Artiljerija Prvog armijskog korpusa ruske vojske uništili su sakrivene položaje ukrajinske vojske kod Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Grupa "Jug" zauzela uporište ukrajinskih snaga

Desantne jedinice ruske vojske, grupe "Jug", zauzele su uporište ukrajinskih snaga nedaleko od Artjomovska, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, jedinice su uz podršku artiljerije zauzele položaje severozapadno od tog grada.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!