RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju - Žestoke borbe kod Avdejevke i južno od Donjecka; VSU drži mostobran na Dnjepru (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

16. 12. 2023. u 07:15 >> 01:50

RAT u Ukrajini - 661. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руси напредују - Жестоке борбе код Авдејевке и јужно од Доњецка; ВСУ држи мостобран на Дњепру  (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Udari po aerodromu

Aerodrom u Sratokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti ponovo je meta ruskih raketa i dronova.

Hronika ratnih dejstava: Rusi napreduju - Žestoke borbe kod Avdejevke i južno od Donjecka; VSU drži mostobran na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Nije bilo značajnijih promena na liniji fronta u pravcu Starobeljskog. Strane izvode pozicione borbene operacije u rejonu Sinkovka u sektoru Kupjanska; južno, nekoliko napada ukrajinskih oružanih snaga je odbijeno u zoni Torske izbočine i u šumariji Serebrjanski.


Na pravcu Soledara, ruske jurišne jedinice nastavljaju probijanje u odbranu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Klešćejevke, zauzimajući nekoliko uporišta. Zapadno od Bahmuta, nakon nedavnog napredovanja ruskih oružanih snaga u oblasti Bogdanovke i Hromova, linija se stabilizovala.

U sektoru Avdejevke nastavlja se operacija opkoljavanja Avdejevskog utvrđenog područja. Na severnom krilu borbe se vode na prilazima Novokalinovu i duž pruge. Na južnom krilu, Oružane snage RF se konsoliduju u oblasti Jasinovatskaje ulice; u oblasti Nevelskoje nekoliko uporišta je prešlo pod kontrolu Oružanih snaga RF.

Na južnodonjeckom pravcu ruske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju u trouglu Pobeda – utvrđeni rejon „Zverinjec“ – Novomihajlovka. Završetak čišćenja zapada Marjinke omogućio je oslobađanje dela snaga i artiljerijskih sredstava za kretanje prema jugu. Jedinice 20. motorizovane divizije vode borbu za polja između Pobede i Novomihajlovke nakon nanošenja vatre na područja gde su koncentrisane ukrajinske formacije.

Foto: Printskrin Youtube



Za tri dana ruske snage su se približile periferiji sela Pobeda i delimično je zaobiđeno utvrđenje „Zverinec“ (bivša farma krzna). Tokom petodnevnih borbi kod Novomihajlovke, jedinice 68. AK uspele su da se učvrste na jugoistočnoj periferiji sela. Groblje je zauzeto, ali se još ne može ući u samu Novomihajlovku: na to utiče i gustina miniranja i veliki broj utvrđenih položaja ukrajinskih oružanih snaga. Pored toga, na udaljenosti od preko 20 kilometara od linije fronta, tenk Oružanih snaga Ukrajine je pogođen u oblasti Zeleni Gaj: bespilotna letelica kamikaza pogodila je metu u zadnjem delu kupole, izazvavši detonaciju municije.

U sektoru Orehova, ruske trupe nastavljaju da vode aktivnu odbranu južno i zapadno od Rabotina, prethodno zauzimajući položaje izgubljene tokom letnje ofanzive VSU. Severno od Verbovoga, ukrajinske oružane snage su pokušale napad, koji je bio neuspešan.

Na Hersonskom pravcu u rejonu Krinok situacija ostaje napeta, vode se borbe uz aktivnu upotrebu artiljerije. VSU pokušava da proširi zonu kontrole prema šumskim plantažama, ali trpi velike gubitke. Osim toga, Oružane snage Ukrajine imaju poteškoća sa evakuacijom ranjenih i snabdevanjem. Uprkos činjenici da su ukrajinske snage u teškoj situaciji, one ipak nastavljaju da se drže mostobrana na levoj obali Dnjepra.

BiH minobacač ponovo primećen u službi VSU

Minobacač proizvođača BNT-TMiH Novi Travnik ponovo je primećen na ukrajinskom ratištu u službi vojske Ukrajine, preneo je Klix.ba.

Nije poznat izvor iz kojega je stiglo ovo oružje, ali su sami minobacači široko dostupni za izvoz, navodi sarajevski portal.

Foto Tanjug/AP

Iako Bosna i Hercegovina ne izvozi oružje direktno u Ukrajinu, ništa ne sprečava "treće strane" da oružje prebace na front.

M69A je, inače, minobacač srednje težine, sa visokim uglom paljbe koji se uglavnom koristi za indirektnu vatrenu podršku velikog dometa lakoj pešadiji.

Dizajniran je krajem 1960-ih godina na Vojnotehničkom institutu u Beogradu za potrebe tadašnje JNA, no ubrzo je našao primenu u mnogim vojskama širom sveta.

Generalštab VSU: Ruska vojska je napadala na nekoliko pravaca, koristeći avijaciju za probijanje ukrajinske odbrane

Ovo je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. U izveštaju se navodi da je operativna situacija na istoku i jugu Ukrajine i dalje teška, a u roku od 24 sata dogodio se 71 vojni sukob duž celog fronta.

Prema podacima Generalštaba, na pravcu Avdejevke VSU je odbila 17 ruskih napada istočno od Novobahmutovke, Stepovoja, Avdejevke i još 10 u oblastima Nevelskoje i Pervomajskoe Donjecke oblasti. Snage RF su izvele i vazdušni udar u rejonu naselja Očeretino.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Kupjanska, ukrajinski branioci su odbili 11 ruskih napada kod Sinkovke, gde su jedinice RF, uz podršku avijacije, pokušale da probiju odbranu naših trupa.

U izveštaju se navodi da u pravcu Marijnke, odbrambene snage nastavljaju da obuzdavaju protivnika u oblastima Marjinka, Pobeda i Novomihajlovka u Donjeckoj oblasti. Ovde su Rusi, uz podršku avijacije, izvršili 9 neuspešnih napada na položaje naših branilaca.

Takođe u pravcu Bahmuta, ukrjinski vojnici su odbili 8 neprijateljskih napada kod Bogdanovke, Ivanovskog, Klešćejevke i Andrejevke. Okupatori su izvršili vazdušne udare u oblastima naselja Minkovka, Družba, Njujork.

Foto Tanjug/AP

Generalštab napominje da su na pravcu Liman ruske jedninice, uz podršku avijacije, pokušale da probiju odbranu VSU. Odbrambene snage su odbile tri protivnička napada istočno od Ternova, Donjecka oblast. Rusi su takođe izveli vazdušni napad na područje šumarije Serebrjanski u oblasti Luganska.

Odbrambene snage nastavljaju da drže položaje na levoj obali Dnjepra, u oblasti Herson. Nastavljaju da pucaju na protivnika.

Brifing MO Rusije: Veliki gubici VSU u ljudstvu i tehnici

U protekla 24 sata ruske trupe su odbile 16 napada ukrajinskih oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na Krasnolimanskom, Donjeckom, Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruska vojska je porazila neprijateljsko osoblje;

Foto Tanjug/AP

Gubici ukrajinske vojske iznosili su do 630 vojnika, tenk, dva borbena vozila pešadije, 15 oklopnih vozila, dva topa D-30 i dva topa D-20, haubice Msta-B;

U Hersonskoj oblasti uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;

Tokom kontrabaterijske borbe, ruska vojska je pogodila tri haubice Msta-B, dva topa D-30 i dva topa D-20, kao i tri samohodne artiljerijske jedinice Gvozdika;

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je helikopter Mi-8 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u oblasti Orehov u Zaporoškoj oblasti;

Sistemi protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja odbili su pokušaj režima u Kijevu da pokrene masivan napad dronom na ciljeve na Krimu;

Ukupno je tokom dana oboreno 49 dronova i deset raketa višecevnih raketnih sistema HIMARS, Uragan i Alder.

Bitka kod Bahmuta: BBC – Ukrajincima fale granate, Rusi ispaljuju 4-5 puta više projektila

-Zalihe nisu dovoljne. Da smo imali više granata, već bismo napredovali daleko od Klešćejevke. U svakom slučaju, trudimo se da gađamo tačno onoliko koliko imamo, rekao je komandant baterije 22. ukrajinske oružane snage.

Foto Tanjug/AP

-Tokom vrhunca kontraofanzive, odnos između Rusa i naše artiljerije bio je u osnovi 1:1 ili više u našu korist. Sada ispaljujemo 1 granatu na svakih 4 ili 5 zrna koje Rusija ispali, kaže drugi vojnik, operator bespilotnih letelica koji navode artiljeriju.

Još jedan vojnik Oružanih snaga Ukrajine primetio je da će „bez vojne podrške Zapada situacija postati veoma loša“.

-Ukrajinskim trupama je potrebno više granata nego što njihovi saveznici trenutno mogu da im daju. Bez municije, Ukrajina neće samo morati da prestane da pokušava da povrati svoju zemlju: neće moći da zaustavi ruske napade i mogla bi da izgubi ovaj rat.

 

Masakr na mostobranu: Vojnici VSU kivni na komandu

Vojnici VSU su „razočarani” izjavama ukrajinskih vlasti o stvaranju uporišta na levoj obali Hersonske oblasti.

-Nema ni osmatračnica ni položaja. Tu je nemoguće učvrstiti se. Tamo je nemoguće pomeriti opremu. Ovo čak nije ni borba za opstanak. Ovo je samoubilačka misija, rekao je marinac Aleksej.

Vojska je „zabrinuta zbog velikih gubitaka i previše optimističnih izjava Kijeva o ofanzivi“. Njujork Tajms citira vojnike koji su se borili na levoj obali.


Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu i u Kijevskoj oblasti, kao i u oblastima na severu Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Takođe, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u večernjim časovima i u Černigovskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Takođe su mediji pisali i da je vazdušna opasnost proglašena i na delovima Donjecke Narodne Republike koji su pod kontrolom snaga Kijeva.

 

Foto: Tanjug

 

Belgija šalje vojnu pomoć Kijevu

Belgijska savezna vlada dala je zeleno svetlo za devetnaesti paket obrambene pomoći Ukrajini, koji uključuje komplete za balističku zaštitu i veliki broj generatora, saopštila je danas ministarka odbrane Ludivine Dedonder.

-Novi paket pomoći koji uključuje pancirne prsluke namenjene za zaštitu ukrajinskog stanovništva i vojnika, zajedno s generatorima, stići će na izričit zahtev Ukrajine, rekla je Dedonder, prenosi agencija Belga.

Foto: Tanjug/AP

Veće ministara dalo je saglasnost i na "međuresornu odredbu" za Ukrajinu, što znači da je u 2024. izdvojeno 514,2 miliona evra za nastavak podrške Ukrajini, što će biti isplaćeno u dve tranše.

Nekoliko ukrajinskih zvaničnika posetilo je nedavno Belgiju koja preuzima predsedavanje Unijom u januaru.

U oktobru je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iznenada posetio Brisel, podseća belgijska agencija.

Borbe kod Verbovoga: 247. vazdušno-desantni puk juriša na ukrajinske rovove (VIDEO)

Na Zaporoškom frontu, gardisti-padobranci 247. Kavkaskog kozačkog puka će nastaviti sa napadima, zauzimanjem rovova i potiskivanjem Oružanih snaga Ukrajine.


Jurišne grupe Stavropoljskog puka hrabro upadaju na položaje VSU, uništavajući i hvatajući militante Oružanih snaga Ukrajine.

Južni Donjeck pravac: Novomihajlovka u poluokruženju (MAPA)

Ruske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju u trouglu Pobeda – utvrđenje Zverinjec (farma) – Novomihajlovka. Završetak čišćenja zapada Marjinke omogućio je oslobađanje dela snaga i artiljerijskih sredstava za kretanje prema jugu.

Ilustracija telegram rybar


Jedinice 20. motorizovane divizije vode borbe za polja između Pobede i Novomihajlovke nakon nanošenja vatrenih udara na mestima koncentracije ukrajinskih formacija.
Za tri dana uspeli su da se približe periferiji sela Pobeda i delimično zaobiđu utvrđenje „Zverinjec“ (bivša farma krzna).

Foto: Printskrin Youtube


Za pet dana borbi kod Novomihajlovke, jedinice 68 AK uspele su da se učvrste na jugoistočnoj periferiji naselja. Groblje je zauzeto, ali još nije moguće ući u samu Novomihajlovku: na njega utiču i gustina miniranja i veliki broj utvrđenih položaja ukrajinskih oružanih snaga.

 

Amerikanci to ne vole: Ukrajinci odugovlače rat?!

Bivši komandant snaga NATO u Evropi Džejms Stavridis objasnio je kako se dogodilo da američki kongresmeni, koji su prošle godine izjavili bezuslovnu podršku Ukrajini, uvedu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u politički ćorsokak.

Prema Stavridisu, tri faktora su odigrala ključnu ulogu, od kojih je prvi bila američka nesposobnost da dugo čekaju i želja SAD da vode kratke ratove, kao što je kampanja za Persijski zaliv.

 

Himarsom po civilima

Ukrajinske trupe izvršile su napad na mesto gde je isporučivana humanitarna pomoć u Novoj Majački u Hersonskoj oblasti. Stradala su dva civila, objavio je regionalni guverner Vladimir Saljdo na Telegramu.

"Pošto je u potpunosti propao jučerašnji pokušaj masovnog raketnog napada, danas su kijevski teroristi kukavički ispalili rakete na Novu Majačku. Većinu projektila su oborili sistemi protivvazdušne odbrane, ali je jedan udario i eksplodirao baš u trenutku kad je isporučivana humanitarna pomoć", naveo je Saljdo.

Foto Tanjug/AP

Ubijena su dva civila, još dva su ranjena, a povređena su i vojna lica koja su pomagala pri istovaru. Ranjenima je pružena neophodna medicinska pomoć, a na licu mesta rade hitne službe.

Napad je izvršen iz raketnog sistema HIRMAS, dodaje.

 

Ruski PVO sistemi odbili masovni napad dronova na Krim

Ruski protivvazduhoplovni sistemi odbili su pokušaj masovnog napada ukrajinskih bespilotnih letelica na Krim, svi dronovi su oboreni, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog vojnog resora je u petak uveče saopšteno da su ruski PVO sistemi uništili 26 ukrajinskih bespilotnih letelica iznd Krima. Tokom noći iznad poluostrva je uništeno još šest dronova.

„Sredstvima protivvazduhoplovne odbrane i radio-elektronske borbe odbijen je masovni napad kijevskog režima bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Krimskog poluostrva. Sve bespilotne letelice su uništene“, navedeno je u saopštenju.

Foto: AP

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Čerkaskoj i Kirovgradskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Oboreno 30 od 31 drona kojima je Rusija napala Ukrajinu

Ukrajinska PVO oborila je 30 od 31 drona tipa "šahed" kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su uništeni iznad Dnjepropetrovske, Kijevske, Viničke, Černigovske, Sumske, Poltavske, Čerkaške, Hersonske, Zaporoške, Nikolajevske i Hmeljničke oblasti, prenosi Unian.

U nizu oblasti Ukrajine noćas je na snazi bila vazdušna opasnost, a eksplozije su se čule u više oblasti i u predgrađima Kijeva. Gradske vlasti u Kijevu saopštile su prethodno da su uništeni svi ruski dronovi koji su leteli ka glavnom gradu Ukrajine.

Regionalne vlasti: Ukrajina dronovima napala Kursku oblast

Ukrajina je dronovima napala Dmitrijevski i Železnogorski okrug u Kurskoj oblasti, a u napadima nema povređenih, izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

Prema preliminarnim informacijama, oštećene su ograde, prozori i krovovi na osam kuća, prenosi Interfaks.

Napad je izvršen i u zoni železničke stanice u gradu Dmitrijev, a oštećena je kompresorska stanica. U Železnogorskom okrugu oštećen je dalekovod. Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Od kada je u februaru prošle godine napal Ukrajinu, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.

BONUS VIDEO:

"OTISAK" Arno Gujon u podkastu "Novosti" o srpskoj dijaspori i Kosmetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024