"STAV AMERIKE JE JASAN" Saliven: Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi će potrajati, odvija se u fazama

Tanjug

15. 12. 2023. u 21:25

VOJNA kampanja Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) za izbacivanje Hamasa iz Gaze će potrajati i odvijaće se u fazama, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

СТАВ АМЕРИКЕ ЈЕ ЈАСАН Саливен: Израелски рат против Хамаса у Гази ће потрајати, одвија се у фазама

FOTO: EPA

- Borba protiv Hamasa, duboko ukorenjene terorističke grupe u Gazi, potrajaće i odvijaće se u fazama. Kada je Izrael pokrenuo ovu operaciju za iskorenjivanje terorističke pretnje, jasno je stavio do znanja da će se rat odvijati u fazama * rekao je Saliven novinarima u Tel Avivu, braneći pravo Izraela da se bori protiv palestinske militantne grupe, prenosi Džerusalem post.

Prema njegovim rečima, neke od tih faza uključuju ciljanje na rukovodstvo Hamasa i obaveštajne operacije. 

Salivan je razgovarao sa novinarima nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ministrom odbrane Joavom Galantom, predsednikom Isakom Hercogom i ministrom Benijem Gancom.

Pažnja medija fokusirana je ove nedelje na oštru kritiku američkog predsednika Džozefa Bajdena na račun Izraela, u kojoj ga je optužio za neselektivno bombardovanje Gaze i zatražio od njega da učini više kako bi se usredsredio na zaštitu života palestinskih civila.

Saliven je rekao ''da se razgovor između Izraela i SAD o vremenskoj liniji za rat u Gazi, mora voditi u četiri oka''.

Napomenuo je da sa Izraelom razgovara "o prelasku sa visokog na niski intenzitet". 

- Reč je o diskusiji koju će američki ministar odbrane Lojd Ostin nastaviti kada stigne sledeće nedelje. Radićemo zajedno u partnerstvu i koordinaciji i nastavićemo da pružamo naše ideje - rekao je on i dodao da je važno ''da izraelske snage naprave razliku u svojoj borbi između nedužnih Palestinaca i Hamasa''. 

Saliven je dodao da Izrael nema dugoročni plan da okupira Gazu i "da na kraju kontrola Gaze mora da pređe na Palestince“.

- Stav SAD o ovome je jasan, Ne verujemo da ima smisla da Izrael ponovo okupira Gazu na duži rok - rekao je Saliven, napominjući da bi trebalo da dođe do tranzicije u kojoj bi kontrola nad Gazom bila predata obnovljenoj i revitalizovanoj palestinskoj vlasti.

- O tajmingu i kontekstu te tranzicije tek treba da bude odlučeno - rekao je on.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!