RAT U UKRAJINI: Marjinka je pod ruskom kontrolom! Zelenski u Beloj kući, traži novac i oružje; ISR - Rusi napreduju! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 12. 2023. u 07:40 >> 00:42

RAT u Ukrajini - 657. dan. Dežurni PVO sistemi oborili su ukrajinsku taktičku raketu točka-U iznad Belgorodske oblasti. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da se nisu opravdale nade koje je Kijev polagao u kontraofanzivu i da vojni priručnici NATO-a ne funkcionišu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Марјинка је под руском контролом! Зеленски у Белој кући, тражи новац и оружје; ИСР - Руси напредују!   (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

Zelenski iz Vašingtona uputio poruku o jedinstvu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je danas poruku o jedinstvu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom.

Ukrajinski predsednik je rekao da mu je drago što je dobio poziv da dođe u Vašington, kako bi preneo Bajdenu šta je njegova zemlja postigla u borbi protiv Rusije, prenosi CNN.

- Već smo napravili značajan napredak. Pokazali smo da je naše partnerstvo jače od bilo kakvog ruskog neprijateljstva - rekao je Zelenski i dodao da je Ukrajina oslobodila 50 odsto teritorija koje je Rusija okupirala.

On je istakao da ukrajinski vojnici brane slobodu skoro dve godine i zahvaljujući uspehu Ukrajine, drugi evropski narodi su bezbedni od ruske agresije.

- Čvrsto stojimo, šta god Putin pokušao. On nije pobedio - rekao je Zelenski.

 

Marjinka je pod ruskom kontrolom!

Ruska vojska je vratila Marjinku, potpuno izbacujući ukrajinske oružane snage iz regionalnog centra kod Donjecka.

Jedinice 150. motorizovane divizije i 5. brigade DNR koordinisano su napale položaje VSU, izbacivši ukrajinske oružane snage sa poslednjih ruševina na periferiji grada, javljaju vojnici sa fronta.

 

Bajden darežljiv: Ostaćemo uz vas, tražio sam 200 miliona $

Tokom susreta u Vašingtonu i razgovora o američkoj podršci Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden poručio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije.

-Ostaćemo uz vas, rekao je predsednik Bajden ukrajinskom kolegi, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

Ranije danas Bajden je pozvao američki Kongres da odobri dodatnu pomoć za Ukrajinu i najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći Kijevu.

Zelenski je rekao Bajdenu da njegova zemlja danas manje zavisna od strane pomoći, zahvalio američkom predsedniku na isporukama PVO sistema i istakao da je Ukrajina dovoljno jaka da dobije rat protiv Rusije.

Takođe je rekao da sa Bajdenom želi da razgovara o integraciji Ukrajine u Evropsku uniju.

 

Zelenski u Beloj kući, traži novac i oružje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski stigao je danas u Belu kuću na poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Šefovi država zajedno sa predstavnicima delegacija sa obe strane održaće pregovore u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Foto Tanjug/AP

Očekuje se da će zvaničnici posebno razgovarati o situaciji na frontu u Ukrajini i kontinuiranoj podršci SAD i njenih saveznika ukrajinskom narodu, prenosi Ukrinform.

 

Vazdušna uzbuna u tri oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine.

 

Kongres zahteva jasnu strategiju Bele kuće o ratu u Ukrajini

Kongresmeni Sjedinjenih Američkih Država čekaju jasnu strategiju u cilju usvajanja pomoći Ukrajini, trenutni odgovori su nepotpuni, izjavio je predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson, nakon sastanka sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Foto Tanjug/AP

-Potrebna nam je jasna strategija koja će omogućiti Ukrajini da pobedi, a dosadašnji odgovori bili su nedovoljni: nisu pružili jasnoću i detalje koje smo iznova i iznova zahtevali, rekao je Džonson tokom konferencije za novinare.

 

SAD dodale na listu sankcija još 200 kompanija

Sjedinjene Američke Države proširile su antiruske sankcije na više od 200 kompanija koje posluju u različitim oblastima i zemljama, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Foto Shutterstock

Istovremeno sa posetom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu, američki resor je na sankcioni spisak takođe dodao 23 fizička lica i tri morska broda.

Ograničavajuće mere obuhvatile su kompanije iz Rusije, Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Maldiva, koje posluju u oblasti industrije, finansija, rudne industrije, nekretnina, kao i medija.

 

Kanada proširila spisak antiruskih sankcija

Kanada je proširila spisak antiruskih sankcija, uključivši u njega još 30 fizičkih lica, saopštila je vlada ove zemlje.

Ističe se da sankcijama obuhvaćene osobe koje su se kandidovale na nedavnim izborima na „privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijama“.

U saopštenju se naglašava da su se ta lica „kandidovala na nelegitimnim izborima za različite pozicije“ u Hersonskoj oblasti, uključujući lokalnu Dumu.

 

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata: Rusi napreduju! (MAPA)

Ruske trupe su napredovale na liniji Kupjansk, Svatovo, Kremennaja i napredovale jugoistočno od Dibrove.

Ruske oružane snage su nastavile sa kopnenim napadima severoistočno od Bahmuta, a takođe su napredovale kod Avdejevke i nedavno napredovale tamo istočno od Stepovoja (3 km severozapadno od Avdejevke).

 

Ruska vojska je napredovala u severozapadnu Marinku (neposredno zapadno od Donjecka) kao rezultat ofanzivne operacije, ali mali broj ukrajinskih snaga je još uvek u ruševinama naselja.

Ruske trupe nastavile su kontranapade na zapadu Zaporoške oblasti i ponovo zauzele u blizini Novoprokopovke (2 km južno od Robotina) i neidentifikovanog šumskog područja na zapadu regiona.

Ruske trupe su blago napredovale u Krinkima nakon vazdušnih udara na ukrajinske položaje.

Budimpešta: Savet EU nije pokrenuo pitanje članstva Ukrajine

Savet Evropske unije za opšta pitanja na sednici u Briselu nije doneo nikakvu odluku o početku pregovora sa Ukrajinom na temu njenog članstva, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

FOTO: AP/Tanjug

-Suština je u tome što bez obzira na prvobitne planove Saveta za opšta pitanja neće biti inicirani pregovori za članstvo Ukrajine u Evropsku uniju, podvukao je Sijarto.

Naveo je da ministri nisu mogli da se usaglase i odlučili su da to pitanje ostave za razmatranje na samitu EU koji se održava u Briselu 14-15. decembra.

 

Amerika nema novca za Kijev

Sjedinjene Američke Države imaju toliko novca da mogu Ukrajinu da pomažu još samo nekoliko nedelje, što je dva paketa vojne pomoći do kraja godine, novca više nema, izjavio je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

Foto Tanjug/AP

 

Ruski Ka-52 na delu

Ruski Ka-52 u sastavu udarne grupe uništava mrežu ukrajinskih uporišta na krasnolomanskom pravcu.

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪U kupjanskom pravcu izvedeni su napadi na jedinice Oružanih snaga Ukrajine u području Sinkovke, ukrajinski gubici - oko 105 ljudi.

▪Odbijeno je pet ukrajinskih napada na krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 185 ljudi.
▪Dva napada su odbijena na donjeckom pravcu, a jedan na južnodonjeckom pravcu. Ukupni ukrajinski gubici iznosili su 310 ljudi.
▪Na zaporoškom pravcu odbijen je napad u području Novoselovke, dok je napad izveden na ukrajinske položaje na hersonskom pravcu. Ukupni ukrajinski gubici iznosili su oko 105 ljudi.

Uništena grupa pešadije Oružanih snaga Ukrajine

Vojnici vazdušno-desantnih snaga ruske armije uništili su pomoću dronova grupu pešadije Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

MMF o negativnom scenariju za ukrajinsku vojsku

Negativan scenario za ukrajinsku ekonomiju uključuje nastavak sukoba u zemlji do kraja 2025. godine, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Negativan scenario, koji predviđa duži i intenzivniji (sukob), predviđa prekid sukoba do kraja 2025. godine“, navodi se u dokumentu.

U ovom slučaju, ukrajinski BDP će se u 2024. godini smanjiti za 5 odsto, dok se u 2025. godini ne očekuje ni rast ni pad.

MMF smatra da se ukrajinska ekonomija stabilizuje, a osnovna makroekonomska prognoza je zasnovana na činjenici da će neprijateljstva prestati do kraja 2024. godine. Ako se ovaj scenario sprovede, pretpostavlja se da će sledeće godine BDP zemlje porasti za 3-4 odsto, 2025. godine - za 6,5 odsto.

Fond je takođe sastavio pozitivan scenario za ekonomski razvoj Ukrajine. U njemu se ne navodi vremenski okvir za okončanje sukoba, njegova primena je dozvoljena ako postoji visok nivo investicija, migracionog priliva i rasta produktivnosti, ali postoji neizvesnost u vezi sa ovim pokazateljima. U ovom scenariju, rast BDP-a mogao bi da dostigne 10 odsto u 2025. godini.

Vreme završetka neprijateljstava u Ukrajini zavisi od političke volje Kijeva, izjavio je krajem 2022. portparol predsednika Dmitrij Peskov. Ovako je Peskov prokomentarisao reči Vladimira Zelenskog, koji je u tom trenutku rekao da bi sukob u Ukrajini mogao da se završi 2023. godine.

Ruske snage napreduju u Zaporoškoj oblasti

Ruske snage su napredovale u Zaporoškoj oblasti, rekao je gubernator regiona Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.

"Stalno sam u kontaktu sa našim jedinicama na zaporoškom pravcu. Situacija je konstantno napeta, ali naši momci nastavljaju ne samo da drže liniju, već i da napreduju", napisao je on.

Konkretno, jedinice ruskih snaga napredovale su severoistočno od Novopokrovke.

Hoće li Ukrajina u EU?

Trećina zemalja EU ima veoma ozbiljne sumnje u moguće članstvo Ukrajine u uniji, rekao je mađarski ministar za evropske poslove Janoš Boka u intervjuu za Fajnenšel tajms. "

„Trećina država članica EU gaji veoma ozbiljne sumnje u vezi sa tim“, rekao je on.

Kako je primetio Boka, izgledi za članstvo Ukrajine izazvali su velika neslaganja među evropskim zemljama.

Mađarska sada blokira osmu tranšu vojne pomoći Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda u iznosu od 500 miliona evra, kao i pakete vojne (20 milijardi evra) i makrofinansijsku (50 milijardi evra) podršku EU za 2024-2027. Pored toga, Budimpešta se protivi pokretanju pregovora o pristupanju Ukrajine uniji na samitu EU 14-15. decembra.

Danilov - Nisu opravdana očekivanja koja je Kijev polagao u kontraofanzivu

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da se nisu opravdale nade koje je Kijev polagao u kontraofanzivu i da vojni priručnici NATO-a ne funkcionišu.

On je takođe nazvao najvećom greškom preveliki optimizam Kijeva. Istovremeno, on je naveo da kašnjenje pomoći iz SAD nije tragedija i da se nada da će u Ukrajinu svakako stići bar neki novac za vojsku.

Odbijeno 18 napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu

Jedinice grupe Jug Oružanih snaga Rusije odbile su 18 napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu. Ukupni gubici ukrajinskih trupa iznosili su oko 200 vojnika, saopštio je portparol centra Vadim Astafjev.

Dežurni PVO sistem oborio ukrajinsku raketu

Dežurni PVO sistemi oborili su ukrajinsku taktičku raketu točka-U iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Danas u 5.00 zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije pomoću taktičke rakete „točka-U“ - saopštilo je Ministarstvo.

Sredinom novembra, Oružane snage Ukrajine oslobodile su točku-U na periferiji belgorodskog sela Rovenki. Oštećeno je sedam kuća, tri automobila i poslovni objekat, kao i dalekovod.

Savčuk o dejstvima ruske vojne grupe "Centar"

Vojnici ruske grupe Centar otkrili su kretanje ukrajinske 63. mehanizovane brigade na krasnolimanskom pravcu, rekao je za Sputnjik portparol grupe Aleksandar Savčuk.

„Kao rezultat koordinisanih dejstava jedinica motorizovane brigade, podržane artiljerijskom vatrom, neprijatelj je izgubio oko 50 vojnika“, rekao je on.

Avioni grupe napali su četiri komandna centra, kao i koncentraciju ljudstva i tehniku neprijatelja u području Serebrjanke i Červonoj Dibrova.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu