JEVREJSKI DOSELJENICI ORGANIZOVALI MARŠ U JERUSALIMU: Traže jurisdikciju nad Al-Aksom, policija morala da zaustavi skup

Tanjug

07. 12. 2023. u 22:51

STOTINE izraelskih doseljenika organizovalo je večeras provokativni marš u Jerusalimu, tražeći ukidanje jurisdikcije jordanskog islamskog vakufa nad džamijom Al-Aksa, prenosi agencija WAFA.

ЈЕВРЕЈСКИ ДОСЕЉЕНИЦИ ОРГАНИЗОВАЛИ МАРШ У ЈЕРУСАЛИМУ: Траже јурисдикцију над Ал-Аксом, полиција морала да заустави скуп

Foto Tanjug/AP

Marš je krenuo od Bab al-Khalila u Jerusalimu i nastavio se kroz trg Bab Al Amoud, Islamsku četvrt, Staru pijacu i kvart Vadi.

Marš je navodno bio u znaku proslave jevrejskih praznika i imao je za cilj da zahteva ukidanje jurisdikcije islamskog vakufa nad džamijom Al-Aksa.

Kolonisti su uzvikivali psovke i rasističke slogane usmerene na Arape i Palestince, napadajući nekoliko prolaznika.

U strahu od potencijalnih napada, palestinski lokali bili su zatvoreni tokom marša.

Ranije danas, izraelska opština Jerusalim postavila je veliki svećnjak na trgu Bab al-Džadid, jednoj od kapija Starog grada, obeležavajući početak jevrejskog praznika Hanuka.

Kako prenosi Tajms of Izrael, policija je blokirala marš jevrejskih radikala da uđe u muslimansku četvrt Starog grada kako je planirano.

Marš desničara koji organizuju kahanisti i jevrejski ultranacionalisti zaustavile su velike policijske snage, vodeni topovi i konjička policija.

Policija je prethodno odobrila marš, koji je trebalo da prođe kroz Muslimansku četvrt, a nejasno je zašto je marš zaustavljen u poslednjem trenutku.

Policija je zaplenila mnoge plakate i uhapsila jednog demonstranta pre nego što je blokirala rutu protesta niz severnu stranu Starog grada Jerusalima i ka kapiji Damaska gde je trebalo da uđu demonstranti.

Izraelci su okupirali istočni Jerusalim 1967. i kasnije ga anektirali u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala, podseća palestinska agencija.

BONUS VIDEO - EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)