RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Kupjanska, Bahmuta i Avdejevke; VSU dovlači pojačanja za udar na Dnjepru; S-400 obara F-16 (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

07. 12. 2023. u 07:57 >> 02:38

RAT u Ukrajini, dan 652.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују код Купјанска, Бахмута и Авдејевке; ВСУ довлачи појачања за удар на Дњепру;  С-400 обара Ф-16 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Hronika ratnih dešavanja: Rusi napreduju kod Kupjanska, Bahmuta i Avdejevke; VSU dovlači pojačanja i priprema udar na Dnjepru  (MAPA/VIDEO)

Oružane snage Rusije nastavile su sa udarima na lučku infrastrukturu Odeske oblasti: ruski dronovi kamikaze napali su ciljeve u dunavskim lukama Kilija, Izmail i Reni. Pored toga, bespilotne letelice su radile na objektima u Bolgradskoj oblasti, odakle su ranije stizale informacije o korišćenju ovog područja za sklonište isporučenog naoružanja i opreme, kao i za smeštaj plaćenika. Takođe je saopšteno o radu „Geranja“ po aerodromu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti.

Ilustracija telegram rybar


Na sektoru Kupjanska, Oružane snage Rusije su se borile kod Sinkovke, dok su Oružane snage Ukrajine više puta pokušale da izvedu kontranapad kod Ivanovke, ali bez uspeha. Osim toga, nekoliko dana ranije pojavile su se informacije o uništenju jednog od prelaza preko reke Oskol.


Na sektoru Svatovsko-Kremenski, snage Oružanih snaga Rusije nastavljaju da razvijaju lokalnu ofanzivu. Istovremeno, nekoliko napada ukrajinskih oružanih snaga je odbijeno u oblasti Torske izbočine i u blizini šumarije Serebrjanski.

Na pravcu Soledara, položaj VSU je svakim danom sve gori: postoje izveštaji o masovnim slučajevima dezerterstva u redovima Oružanih snaga Ukrajine kod Konstantinovke, a kod Klešćejevke ukrajinske formacije pate od nedostatka lekova i municije. Istovremeno, Oružane snage RF su gotovo u potpunosti rešile problem nedostatka granata u Klešćejevki. Istovremeno, u toku je poziciona borba kod Veselog i Belogorovke, gde ruske trupe, posle nedavnog napada na ukrajinske položaje, čiste lokalne isturene položaje. Značajni uspesi postignuti su kod Bogdanovke, gde su ruske trupe uspele da zauzmu veliko utvrđeno područje - rasadnik Valjanovski i stignu do periferije sela. Oružane snage Rusije stigle su do predgrađa Berhovke, a južno od Hromova očišćen je autodrom “Bahmutski šljah”. Na jugu, u blizini sela Kirovo, odbijeno je nekoliko napada ukrajinskih oružanih snaga.

U pravcu Donjecka, ukrajinske trupe su pokušale da povrate kontrolu nad zapadnim regionima Marjinke. Istovremeno, na sektoru Avdejevke, Oružane snage Rusije nastavljaju operaciju opkoljavanja utvrđenog područja. Na severnom krilu vodile su se borbe za šumske pojaseve kod Keramika i Novokalinova. Zapadno od utvrđenog područja nastavili su da vrše pritisak u pravcu Severnog i Tonenkojea.

Pozicione borbe se nastavljaju na južnodonjeckom pravcu. Izvođeni su udari na koncentracije ljudstva i tehnike VSU u Vodjanoj i Nikoljskom. Napredovanje Oružanih snaga Rusije u Staromajorskom rejonu zaustavljeno je zbog lošeg vremena. U rejonu Prijutnoje vode se artiljerijski dueli.

Pozicione borbe se nastavljaju u sektoru Orehova. Oružane snage Rusije već nekoliko dana zaredom odbijaju napade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti sela Verbovoje i zapadno od Novofedorovke. Istovremeno, ruske trupe uspevaju da uspešno izvrše kontranapad u ovim oblastima, ali svako napredovanje otežava loše vreme.

Kanal @SolovievLive objavljuje snimke vojnika 71. gardijskog motorizovanog puka 42. motorizovane divizije kako poziraju na još jednom napuštenom nemačkom tenku Leopard 2A4 u pravcu Zaporožja. Karakteristično je da su blokovi sovjetskog kompleksa dinamičke zaštite Kontakt-1 ugrađeni na kupolu i bokove oklopnog vozila. Razlog je nedovoljna zaštita tenkova ove modifikacije od vatre iz ruskog protivtenkovskog oružja, što je postalo očigledno još letos.

Da li će tenk sa snimkom postati prvi uhvaćeni Leopard zavisiće od toga da li će moći da se odvuče nazad sa ničije zemlje. Ovaj zadatak nije tako jednostavan i uključuje velike rizike, što se može videti u nedavnoj evakuaciji zarobljenog Bredlija kod Avdijevke.

Foto: Profimedia/Ilustracija



Na hersonskom pravcu u okolini Krinka, ukrajinske jedinice nisu pokušale da se kreću dublje. Svi napori prednjih grupa su koncentrisani na držanje položaja na periferiji šume pod napadima ruske armije. Slična aktivnost jurišnih grupa 36. brigade marinaca zabeležena je na ivici kontrolisane zone u jednom selu na zapadu. Demineri su postavili mine na prilaze i opremili vatrene tačke.

Foto Tanjug/AP


Na zapadu su dva jurišna odreda taktičke grupe „Grom“ prebačena na dva čamca na Aleksejevsko ostrvo, koja će, po svemu sudeći, rotirati snage u blizini železničkog mosta. Pokrivanje čamca obezbedio je tim za elektronsko ratovanje Bukovelj iz Hersona.

Zanimljivija u kontekstu hersonskog pravca su kretanja VSU u pravcu poluostrva Kinburn – Golaja Pristan. Tamo već nekoliko nedelja samohodni topovi CAESAR iz predgrađa Kucuruba i Očakova bez odgovora pogađaju ruske položaje. U samom Očakovu, kao i u Koblevu, već duže vreme stacionirane su jedinice Korpusa marinaca i Snaga za specijalne operacije „Jug“ koje testiraju opremu za vezu i bespilotne letelice. Prema nekim izveštajima, DRG Oružanih snaga Ukrajine su se već nekoliko puta spuštale na Kinburnski rt pod okriljem artiljerije i bespilotnih letelica sa ostrva Pervomajski.

Foto: Shutterstock/Ilustracija



Dugo odsustvo vatrenog angažovanja u ovim oblastima stvara uslove pogodne da VSU akumulira resurse i potom napadne u ovoj oblasti. Teren za prelazak i desant je sasvim pogodan. Pored toga, priobalna zona je pogodna za skladištenje malih i bespilotnih čamaca, s obzirom na pažnju ka Odesi i nedostatak pažnje na ušće Dnjepar-Bug. I istočno od mesta Očakov imaju najmanje dva protivavionska topa Gepard, koji pokrivaju ovo područje od napada dronovima Geranj.

Ruski tenkisti uništavaju NATO artiljeriju

Posade tenkova T-80BVM Zapadnog vojnog okruga uništile su artiljerijske položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane.

Foto printskrin jutjub MO Rusije

-Posade tenkova T-80BVM dobijaju koordinate i otvaraju vatru. Termovizir pokazuje koliko je neprijatelj udaljen – samo 5 kilometara. Komandant posmatra pogotke. Prvo na jednu metu, pa na drugu. Dakle, T- 80BVM je sravnila položaje sa kopnenim artiljercima i osmatračnicom Oružanih snaga Ukrajine.

 

Tajna ukrajinska pomorska baza (VIDEO)

Novinar američkog časopisa Times objavio je snimak iz tajne ukrajinske vojne baze.

Na snimku se vidi veliki broj bespilotnih morskih plovila Magura V5, kao i novi nepoznati dronovi.

 

Granatirana Gorlovka

Prilikom ukrajinskog granatiranja Gorlovke u DNR poginuo je 13. godišnji dečak, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

Poljanski: Zapadno oružje iz Ukrajine ide širom sveta

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je na sednici Saveta bezbednosti da oružje koje Zapad uvozi u Ukrajinu završava u Evropi, Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.

Foto: Printskrin/Jutjub/United Nations

-Nije tajna da značajan deo toga odlazi na crno tržište, završavajući u terorističkim i kriminalnim grupama. Pojavljuje se, ne samo u Evropi, već i na Bliskom istoku, u Africi, pa čak i u Latinskoj Americi. Imaće priliku da detaljno razgovaraju o ovom problemu 11. decembra na sastanku Saveta bezbednosti koji smo mi inicirali, rekao je Poljanski.

 

Zelenski u krizi i nema mu pomoći

Odluka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da otkaže govor pred američkim senatorima ukazuje na njegovu nervozu zbog sve većih poteškoća na frontu, piše Pais.

-Reakcija (Zelenskog) je protumačena prvenstveno kao znak nervoze pred sve većim poteškoćama sa kojima se suočava na međunarodnoj areni i u ratu, navodi list.

Foto Tanjug/AP

Tipično, šef kijevskog režima ne propušta nijednu priliku da govori na međunarodnim događajima, posebno pred kongresmenima iz Sjedinjenih Država, glavnog saveznika bivše sovjetske republike uz EU, navodi se u članku.

Istovremeno, izvori bliski ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova saopštili su da je trenutna situacija u Sjedinjenim Državama postala upozorenje o „oblacima“ koji bi se mogli pojaviti sledeće godine, posebno tokom predsedničke kampanje.

Sednica Senata o pomoći Ukrajini održana je juče.

 

Proizvodnja artiljerijske municije, ali za koju godinu

Ukrajina se dogovorila sa dve američke kompanije da zajednički proizvodi artiljerijske granate 155 milimetara, saopštio je danas ukrajinski ministar za strateške industrije Oleksandr Kamišin.

Foto Tanjug/AP

-Imamo dogovor sa dve vodeće američke kompanije da zajednički proizvodimo u Ukrajini municiju kalibra 155 milimetara, rekao je Kamišin, preneo je Rojters.

On je dodao da će za implementaciju dogovora biti potrebne godine.

 

Oštećena termoelektrana na frontu

U ruskom granatiranju teško je danas oštećena jedna termoelektrana u regionu fronta u Ukrajini, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, navodeći da su zbog toga dva agregata prestala da rade.

Ministarstvo u objavi na Fejsbuku nije navelo koja je tačno termoelektrana oštećena i u kojem se regionu nalazi.

Foto: M. Drobnjak

Ukrajinski zvaničnici su prethodno već pozvali građane i preduzeća da smanje potrošnju električne energije zbog povećane potrošnje usled hladnog vremena.

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo je prinuđen da zatraži hitnu pomoć iz Evrope, objavio je ukrajinski premijer Denis Šmigal na Telegramu, preneo je Rojters.

Ukrenergo je ranije danas saopštio da je potrošnja struje povećana za 2,7 odsto iznad predviđenog nivoa zbog hladnog vremena, kao i da se deficit trenutno nadoknađuje uvozom iz Poljske, Slovačke i Rumunije.

Ukrajina strahuje da će Rusija tokom ove zime obnoviti masovne vazdušne napade na energetsku infrastruktura, kao što je to činila prošle zime.

 

S-400 spreman za obaranje F-16

Jedno od glavnih sredstava za uništavanje lovaca F-16 na frontu (koje Zapad planira da isporuči ukrajinskoj vojsci) biće najnaprednije rakete dugog dometa u svojoj klasi na svetu 40N6 protivvazdušnog raketnog sistema S-400 koje se već uspešno koriste u zoni specijalne vojne operacije, saopštio je za Sputnjik obavešteni izvor.

On je dodao da se „očekuje da će ove rakete postati jedno od glavnih sredstava, zajedno sa borbenim avionima, za uništavanje F-16“.

Foto Tanjug/AP


Izvor je takođe dodao da „lovci F-16 u principu ne predstavljaju nikakvu poteškoću za otkrivanje i uništavanje od strane ruskih sistema PVO, a predstavljanje ovih aviona od strane Kijeva kao važnog sredstva za povećanje moći Oružanih snaga Ukrajina nije ništa drugo do propaganda“.
 

Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Oboren Su-25, VSU izgubio veliki broj vojnika

Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet ukrajinskih napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 75 pripadnika, dva tenka, četiri oklopna transportera;

Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika i dva oklopna transportera;

Foto Tanjug/AP

Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada, na južnodonjeckom su izvedeni napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je na tim pravcima ukupno izgubio gotovo 335 ljudi;

Na zaporoškom i hersonskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je ukupno gotovo 125 pripadnika,

Na području Vesele Gore u DNR oboren je ukrajinski avion Su-25, tokom prethodnog dana uništeno je 27 dronova.

FSB uhapsio špijuna

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela je stanovnika Kalinjingradske oblasti, rođenog 2002. godine, zbog sumnje da je vrbovao ljude za izvršavanje diverzija.

Foto: Printskrin/TV Zvezda

Privedeni je kontaktirao pripadnika ukrajinskih specijalnih službi koristeći mesindžere, nakon čega je za nadoknadu tražio ljude koji bi palili komunikacionu i transportnu infrastrukturu. Od februara do marta 2023. godine angažovao je lica iz 15 regiona.

Istragom je utvrđeno i da je osumnjičeni ukrajinskom specijalcu predao informacije o vojnoj jedinici koja se nalazi u Kalinjingradskoj oblasti i u kojoj je i sam ranije služio.

 

Želje Kijeva - nova armija

Ministarstvo odbrane Ukrajine zatražilo je od Sjedinjenih Američkih Država protivraketni odbrambeni sistem THAAD, helikoptere „apač“ i „blek houk“, javila je agencija Rojters, pozivajući se na dokumente koje je imala na raspolaganju.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Oboren dron VSU

Iznad Voronješke oblasti primećena je i sistemima za radioelektronsko ratovanje presretnuta ukrajinska bespilotna letelica, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Gusev.

 

Ruski „suhoji“ uništili ukrajinske položaje na kupjanskom pravcu

Ruski lovci-bombarderi Su-34 izveli su napad na ukrajinske snage visokoeksplozivnim avionskim bombama na kupjanskom pravcu, uništivši ljudstvo i utvrđene položaje, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

 

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!