RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Kupjanska i Bahmuta, VSU šalje rezerve da zadrži prodor; SAD - Kijev gubi rat (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

06. 12. 2023. u 07:20 >> 02:22

RAT u Ukrajini, dan 651.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Купјанска и Бахмута, ВСУ шаље резерве да задржи продор; САД - Кијев губи рат (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update/Tanjug/AP

Bajden šokiran: Senat nije usvojio njegov paket vojne pomoći

Republikanci u Senatu blokiraju unapred paket ratnih sredstava za Ukrajinu i Izrael vredan 110 milijardi dolara, kao i druge prioritete nacionalne bezbednosti, dok su pokušavali da primoraju predsednika Džoa Bajdena da uključi promene u graničnu politiku SAD.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Glasanje, broj od 49 prema 51 koji nije dostigao prag od 60 potrebnih glasova Senata za napredovanje, usledio je samo nekoliko sati nakon što je Bajden rekao da je „zapanjujuće“ da Kongres još nije odobrio desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći za Ukrajina.

Njegova administracija upozorila je na strašne posledice po Kijev — i „poklon“ ruskom Vladimiru Putinu — ako poslanici ne reaguju.

Neuspeo kompromis oko 106 milijardi dolara za Kijev i Izrael

Govoreći u Beloj kući, Bajden je rekao da se republikanci koji insistiraju na promeni granične politike kao uslovu za glasanje za pomoć „igraju kukavice sa našom nacionalnom bezbednošću“, iako je izrazio otvorenost za neke promene politike.

-Republikanci u Kongresu su voljni da Putinu daju najveći poklon kome se mogao nadati, rekao je Bajden, rekavši da je američki kredibilitet u pitanju i kod drugih potencijalnih agresora i kod njenih saveznika. -Svaki poremećaj u našoj sposobnosti da snabdevamo Ukrajinu jasno jača Putinovu poziciju. Ako mi ne podržimo Ukrajinu, šta će ostatak sveta da radi? dodao je on.

Foto Tanjug/AP

Bajdenovo obraćanje dolazi nekoliko sati nakon što se družio sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i liderima Grupe sedam naprednih demokratija, koje su čvrsto podržavale Ukrajinu protiv tekuće invazije Rusije. Bajden je od Kongresa zatražio skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ratova u Ukrajini, Izraelu i drugih bezbednosnih potreba, ali se suočio sa jakim otporom na Kapitol Hilu.

Neki republikanci su se umorili od pružanja podrške Ukrajini nakon što su SAD već poslale 111 milijardi dolara, a drugi poslanici GOP-a insistiraju na oštrim promenama američke granične politike kao uslova za glasanje za tu meru. Bajden je rekao da podržava veća sredstva za bezbednost granica.

-Spreman sam da napravim značajne kompromise na granici, rekao je on. -Moramo da popravimo pokvareni granični sistem. On je pokvaren.

Dodao je da je „spreman da promeni i politiku“, ali je optužio republikance da više žele političko pitanje nego dvopartijski kompromis.

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage napreduju kod Kupjanska i Bahmuta, VSU prebacuje rezerve da zadrži prodor (MAPA/VIDEO)

U sektoru Kupjanska, borbe se nastavljaju u okolini Sinkovke. Ruske trupe su, učvrstivši se na severnoj periferiji sela, zauzele odbrambene položaje, a ukrajinske formacije grade novu liniju u slučaju gubitka Sinkovke. U Petropavlovki se uspostavljaju uporišta i moćna utvrđenja. Sudeći po delatnosti 41. mehanizovane brigade, ovde će biti izgrađena odbrambena linija nakon probijanja linije Sinkovka-Zagorujkovka. Dolazi i do prebacivanja pojačanja iz drugih oblasti. Snage 3. bataljona 43. pešadijske brigade, u potpunosti sastavljene od mobilisanih Ukrajinaca, stigle su u šume kod Masjutovke.

Ilustracija telegram rybar



Iz rejona Svatovskog do zasada severoistočno od Kupjanska i kod Sinkovke povučene su formacije 108. odvojenog brdskog jurišnog bataljona 10. brigade za specijalne operacije. Zbog potrebe za jačanjem odbrane Kupjanska, još jedna linija je oslabljena. Osim toga, u Kupjansku i okolini pojavio se neidentifikovani bataljon 15. graničnog odreda Državne granične službe Ukrajine. Uključenost graničara ukazuje na određeni nedostatak osoblja u Oružanim snagama Ukrajine u toj oblasti.

Na pravcu Soledara, Oružane snage Rusije izvele su seriju uspešnih napada na više područja. Oslobađanje Artemovskog (Hromova) pre oko nedelju dana se zapravo može smatrati prenošenjem inicijative na rusku vojsku kod Bahmuta. Samo sada Oružane snage Rusije napadaju u tri oblasti odjednom, a stanje ukrajinskih Oružanih snaga se pogoršava.

Na južnom krilu Bahmuta, kombinovane ruske jedinice uspešno su jurišale na visove pored Klešćejevke. Kao rezultat toga, ruske oružane snage su zauzele taktički važnu kotu 235,7 na severu sela. Kontrola nad ovom pozicijom omogućava da se pod stalnim nadzorom drže svi prilazi Klešćejevki, kao i zasadi na severu u pravcu Krasnog (Ivanovskog). A formacije 5. brigade Oružanih snaga Ukrajine ne mogu ništa da urade povodom toga zbog potpune dominacije Oružanih snaga RF. Takođe, borci 102. puka 150. motorizovane divizije Oružanih snaga Rusije sa velikim uspehom razvijaju ofanzivu na dačansku zadrugu jugozapadno od Bahmuta, koja je izgubljena još u junu. Sa daljim napredovanjem, ovo će ozbiljno pogoršati položaj ukrajinskih oružanih snaga u Krasnom.

Na severozapadu, ruski padobranci nastavljaju juriš iz pravca Berhovskog rezervoara. Sada se vode borbe za važno uporište, opremljeno u rasadniku Valjanovski. Istovremeno, jedinice 92. bataljona 107. brigade TRO Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da izvrše kontranapad sa predgrađa Bogdanovke, ali je napad lako odbijen. A uzvratnim udarom jurišna grupa VSU je uništena.



Ruski borci su pojačali ofanzivu na severu Soledara. Delujući iz Belogorovke, pripadnici Oružanih snaga Rusije uspeli su da značajno probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine duž železničke pruge istočno od Veseloga. Ovo napredovanje omogućava početak pokrivanja linije Veseloje-Razdolovka, što komplikuje položaj 10 OGŠBr u toj oblasti. Uz dalju ofanzivu, ovo može naterati VSU da se povuče.


U sektoru Avdejevke, ruske oružane snage su nastavile da vrše pritisak na bokove VSU. Vodile su se borbe kod Stepovoja (Petrovskog) i severno od AKHZ. Istovremeno su izvođene ofanzivne akcije iz pravca Vodjanoja, gde su ruske snage pokušale da napreduju ka Severnom.


Pojavio se snimak evakuacije oštećenog M2A2 ODS Bredlija, kojeg su ruske trupe uhvatile kod Avdijevke tokom borbi sa 47. pešadijskom brigadom Oružanih snaga Ukrajine. Prema autorima, transport oklopnog vozila u pozadinu bio je pun brojnih poteškoća. Oblast je bila jasno vidljiva VSU sa visine koksare, koji je uočio aktivnost i otvorio vatru iz tenka, kao i lansirao ATGM sa FPV dronovima. Jedan ARV, u procesu uklanjanja zaglavljenog Bredlija, udario je u minu i vozač je povređen. Ukrajinske formacije pokušale su da unište američko borbeno vozilo pešadije artiljerijskom vatrom kako ne bi palo u ruke Oružanih snaga Rusije. Međutim, ruske trupe su uspele da ga pokupe ranije, koristeći dva traktora odjednom za vuču vozila. Čak i na poslednjoj deonici, ukrajinske oružane snage su pokušale da ga spale FPV dronom, ali je pao u blizini i nije eksplodirao.

Priča savršeno ilustruje poteškoće evakuacije oštećene opreme sa linije dodira (LBS). Konkretno, tokom leta, ukrajinske formacije bi mogle da izgube nekoliko oskudnih ARV-a odjednom dok bi uklonile samo jedan tenk. Iz istog razloga, Oružane snage Rusije tokom leta nisu uspele da spasu napuštene Leopard 2 i Bredlije sa ničije zemlje u pravcu Zaporožja. Sada će zarobljena američka oprema otići na proučavanje, a jednog dana će završiti na izložbi u poznatom muzeju u Podmoskovlju. Gde svaki posetilac može da ga vidi.

Foto Tanjug/AP



Na lokalitetu Vremjevske izbočine, saopšteno je, da se ruska zona kontrole širi severno od Prijutnoga. Generalno gledano, u ovoj oblasti ostaje relativno mirno, za razliku od brojnih drugih područja. Uprkos tome, periodično dolazi do lokalnih sukoba između Oružanih snaga RF i Oružanih snaga Ukrajine.

U sektoru Orehova, već drugi dan za redom, Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da napreduju severno od Verbovoga. Istovremeno, ruske oružane snage vodile su borbe u rejonu Rabotina.

Foto Tanjug/AP


U pravcu Hersona u Krinkiju, ukrajinske jurišne grupe su nekoliko puta pokušavale da prošire zonu kontrole južno od takozvanih „staklenika“. A na jugoistoku jedinice 38. brigade marinaca počele su da opremaju utvrđena uporišta. Ali poslednjih dana ruske trupe aktivno gađaju položaje u šumi i u samom Krinkiju. Korišćene su i vazdušne bombe i artiljerijske granate, koje su sa gubicima vratile ukrajinske oružane snage na početnu tačku.

Bajden plaši Kongres: Rusija će posle pobede u Ukrajini napasti NATO

Nakon što Rusija pobedi u specijalnoj operaciji u Ukrajini namerava da izvede napad na članice NATO-a, saopštio je predsednik SAD Džozef Bajden u specijalnom obraćanju posvećenom Ukrajini.

-Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće se zaustaviti. On će nastaviti dalje i napašće NATO saveznika, rekao je Bajden, dodavši da će time SAD biti uvučene u konflikt.

Foto Tanjug/AP

 

Priče o završetku rata: Da li Zapad zna šta hoće

Na Zapadu bi želeli da završe rat, ali to što se dešava na bojnom polju govori suprotno. Slanjem novca u Ukrajinu samo se produžava sukob, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, mantre o kontinuiranoj bezuslovnoj podršci Zapada Ukrajini nisu nove, ali su sada praćene problemima sa finansiranjem.

-Očigledno, (oni) imaju problema sa tim. Očigledno, u ovom trenutku, pre svega, Sjedinjene Države prolaze kroz unutrašnje protivrečnosti u razgovorima o tome da li ima smisla dalje nepromišljeno spaljivanje desetina milijardi dolara u peći ukrajinskog rata, rekao je Peskov.

 

Hersonski pravac: VSU jača grupaciju na mostobranu na Dnjepru (MAPA)

U Krinkima su ukrajinske jurišne grupe nekoliko puta pokušale da prošire zonu kontrole južno od takozvanih „staklenika“. A na jugoistoku jedinice 38. brigade marinaca počele su da opremaju utvrđena uporišta.

Ilustracija telegram rybar

Ali u poslednjih nekoliko dana ruske trupe su aktivno gađale položaje u šumi i samim Krinkima. Korišćene su i vazdušne bombe i artiljerijske granate, koje su sa gubicima vratile ukrajinske oružane snage na početnu tačku.

Međutim, situacija zapravo ostaje ista. Komanda ukrajinske grupe „Katran“ prebacuje tačno onoliko jurišnih grupa koliko je potrebno za držanje ranije zauzetih položaja.

Istovremeno, u centralnom delu Krinkija dolazi do povećanja broja isturenih grupa 38. brigade, kao i 505 odvojenih bataljona 37. brigade. Oni zauzimaju privatne kuće i postavljaju skloništa.

S obzirom na prirodu terena, sva ova aktivnost može biti i diverzantska akcija koja će omogućiti da se ruske jedinice zadrže u tom području, dok je planiran novi udar negde drugde. Na primer, sa strane Očakova, kao što je primetio kanal Multi_XAM.

 

Novi paket vojne pomoći Kijevu

Sjedinjene Američke Države će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti do 175 miliona dolara, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Paket pomoći, između ostalog, uključuje municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju, protivoklopne rakete, municiju za malokalibarsko oružje i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture.

Foto Tanjug/AP

-Sve dok Rusija ne okonča ovaj rat zaustavljanjem svojih brutalnih napada i povlačenjem snaga iz Ukrajine, od ključne je važnosti za Sjedinjene Države da nastave da predvode koaliciju, koju smo izgradili sa više od 50 zemalja koje čvrsto stoje uz Ukrajinu, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Naglašeno je da će ovo biti jedan od poslednjih paketa vojne pomoći koji će SAD poslati Ukrajini, ukoliko Kongres ne bude usvojio zahtev predsednika Džozefa Bajdena koji traži da se pomoć Kijevu nastavi.

Bela kuća: Postoji velika verovatnoća da će Ukrajina da izgubi

U SAD ocenjuju da postoji velika verovatnoća da Ukrajina bez dodatne pomoći pretrpi poraz u aktuelnom sukobu, izjavio je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

Foto Tanjug/AP

-Postoji veliki rizik da Ukrajina može da izgubi, rekao je Kirbi, komentarišući mogućnost da se američki Kongres ne dogovori o daljem finansiranju Kijeva.

Takođe je napomenuo da će predsednik SAD Džozef Bajden danas razgovarati sa partnerima iz G7. Kirbi je siguran da će na dnevnom redu biti pitanje dalje podrške Kijevu.

 

 

Lojd Ostin traži još 50 milijardi dolara za finansiranje ratova

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da bi dodatni zahtev predsednika SAD Džozefaa Bajdena za finansiranje upućen Kongresu, koji uključuje vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu, takođe, bio od koristi američkoj industrijskoj bazi.

Zahtev za finansiranje "bi uključivao još 50 milijardi dolara protoka kroz američku industrijsku bazu" pored oko 27 milijardi dolara potrošenih u više od 35 američkih država, rekao je Ostin u na konferenciji u Vašingtonu, preneo je Blumberg.

Foto Tanjug/AP

 

Eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti

U Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine oštećen je objekat infrastrukture, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak.

-Infrastrukturni objekat je oštećen, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ranije je ukrajinski portal „Strana“ saopštio da su eksplozije odjeknule u gradu Dnjepropetrovsku.
 

Foto Tanjug/AP

Projektil HARM pao je na igralište u centru Donjecka, pričinjena šteta (VIDEO)

Američka raketa HARM, koju koristi ukrajinska vojska, pala je danas na igralište u centru Donjecka, oštetivši fasade susednih višespratnica.

I pored toga što je područje gde je raketa pala gusto naseljeno, civilnih žrtava nije bilo, prenela je agencija RIA Novosti.

Spasilačke službe rade na otklanjanju posledica granatiranja.

Prema izveštajima predstavništva samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), ukrajinska vojska je u protekla 24 časa gađala teritoriju DNR 56 puta, ispalivši 178 jedinica različite municije.

Oštećena su 24 stambena objekta i 10 objekata civilne infrastrukture.

Jedan civil je poginuo, a drugi je ranjen.

 

SBU likvidirao bivšeg poslanika Rade

Ubistvo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive organizovala je SBU, objavio je list Ukrajinska pravda, pozivajući se na sagovornike iz agencija za provođenje zakona.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Atentat u Lugansku

Poslanik Narodnog saveta LNR Oleg Popov najverovatnije je poginuo u eksploziji njegovog automobila u Lugansku, rekao je izvor za Sputnjik.

Britanske sankcije Moskvi

Novim antiruskim sankcijama koje je uvela Velika Britanija obuhvaćeno je 31 fizičko i pravno lice, povezano sa vojno-industrijskim kompleksom Rusije, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na listi je i konstruktor drona "lancet" Aleksandar Zaharov i njegova porodica.

Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Oboren Su-25, MiG-29 i 76 dronova za dan

Tokom prethodnog dana oboreni su ukrajinski avioni Su-25 i MiG-29, uništeno je 76 dronova;

Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet napada na području Sinkovke, Ivanovke i jezera Liman, protivnik je izgubio gotovo 140 pripadnika, tenk, tri borbena oklopna vozila;

Na kransolimanskom pravcu odbijen je napad na području Grigorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika, dva borbena oklopna vozila;

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su ukupno gotovo 465 pripadnika, tri tenka i 8 borbenih oklopnih vozila;

Na zaporoškom i hersonskom pravcu izvedeni su napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je gotovo 135 vojnika.

 

Bitka za Avdejevku: Ruski pešadnici uz pomoć helikoptera i jurišne avijacije isteruju VSU iz bunkera

Ruske jedinice nastavljaju juriš na Avdejevsko utvrđenje Oružanih snaga Ukrajine. Motostreljačka pešadija uspela je da istera ukrajinsku vojsku iz “privatnog sektora” u selu Stepovoe i već se utvrđuje na svojim zauzetim pozicijama.

Vojni stručnjaci ističu ulogu 114. motostreljačke brigade u ovom uspehu. Deo ove jedinice sada aktivno deluje protiv utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine u selu Berdiči. Pešadiji u tome aktivno pomaže vojna avijacija, koja svoje glavne napore koncentriše na uništavanje protivničkih oklopnih vozila.

Foto Tanjug/AP

Glavne mete ruskih helikoptera Ka-52/M sada su tenkovi, uz pomoć kojih Ukrajinci pokušavaju da zaustave napredovanje Oružanih snaga Rusije. Za uništavanje borbenih vozila Oružanih snaga Ukrajine, ruski piloti koriste protivoklopne rakete Vihr-1, koje su idealno oružje za ove uslove.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Istovremeno, helikoptera Mi-28NM koriste rakete LMUR protiv utvrđenih ciljeva u zatvorenom prostoru u industrijskoj zoni (koksare) Avdejevka. Teritorija ovog preduzeća trenutno je epicentar borbi na periferiji Avdejevke.

Oružane snage Ukrajine, po cenu ogromnih gubitaka, pokušavaju da uspore juriš ruskih trupa, ali jurišnici Oružanih snaga Rusije postepeno se probijaju kroz ukrajinsku odbranu. Istovremeno, eksperti pozivaju da se ne žuri sa vojskom, koja svaki metar zauzete teritorije plaća znojem i krvlju. Bitka za Avdejevku, po svemu sudeći, postaće glavna bitka cele zimske kampanje ruske vojske.

 

Zaharova: F-16 legitimni cilj ruske vojske

NATO se sve više uključuje u konflikt u Ukrajini, opasnost od konflikta sve je veća a avioni F-16, odakle god da lete, biće legitimni cilj ruskih Oružanih snaga, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom informacija o tome da bi ti lovci mogli da budu isporučeni Kijevu.

- Države-članice NATO nastavljaju intenzivno da naoružavaju Ukrajinu. Na redu su isporuke ukrajinskim snagama taktičkih lovaca. O njima se odavno govori, napravljena je čitava koalicija država koje će isporučivati avione kijevskom režimu i obučavati ukrajinske pilote - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Foto: EPA

Kako je rekla, imajući u vidu da je veći deo aerodromske infrastrukture Ukrajine uništena nije isključeno da američki lovci budu u bazama u Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji.

- Tako se Alijansa sve više uvlači u ukrajinski konflikt. Vode hibridni rat protiv naše zemlje pod parolom spasavanja Ukrajine - rekla je Zaharova i dodala da rizik od direktnog sukoba NATO i Rusije raste.

"Zapad će se umoriti od podrške Kijevu"

Pretpostavka Moskve da će se Zapad umoriti od podrške Kijevu ima sve više izgleda za uspeh, ocenio je Si-En-En.

„Novac je pri kraju i više nema ni vremena“, reči su pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana koje navodi američka televizija.

Ovaj Salivanov komentar usledio je nakon što je šef administrativno-budžetske uprave Bele kuće Šalanda Jang upozorila u pismu predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da će „obustavljanje slanja američkog oružja i tehnike Ukrajini baciti tu zemlju na kolena na frontu i time dovesti u opasnost uspehe koje je postigla Ukrajina ali i uvećati verovatnoću ruskih vojnih pobeda“.

Sve veće sumnje u to da će Amerika ispuniti svoje obaveze prema Ukrajini podudaraju se sa dolaskom surove zime kada će ukrajinska energetska infrastruktura ponovo biti ugrožena, navodi TV kanal.

Pored toga, pojavile su se naznake da je Moskva uspela da obnovi svoje snage i naoružanje.

Rat na Bliskom istoku je poslednjih nedelja bacio Ukrajinu u senku što je stvorilo situaciju zbog koje se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski javno žalio.
Kongres SAD nastavlja da razmatra izdvajanje paketa finansijske pomoći Ukrajini, Izraelu, kao i novca za jačanje svoje južne granice koju ugrožavaju migranti. Za sada dogovora nema.

Si-En-En konstatuje da iz Amerike više neće biti dugoročnih garancija podrške Kijeva koja se meri milijardama dolara zbog Kongresa.

„Uznemirenje na granici s panikom“ u Beloj kući je sasvim opravdano: prekid slanja takve pomoći biće signal da američke garancije ništa ne znače u drugim zemljama sveta, preneo je Sputnjik. 

Pistorijus: Unapred sam upozoravao da EU neće moći da isporuči milion granata

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je unapred upozoravao da Evropska unija verovatno neće moći da isporuči Ukrajini milion artiljerijskih granata do proleća.

- Vrlo rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ta cifra verovatno neće biti dostignuta - rekao je Pistorijus za televiziju „ZDF“.

Ovaj broj, kako je rekao, stvorio je očekivanja koja na kraju nisu ispunjena.

- Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion -  ocenio je ministar. Međutim, on je sugerisao da će „stvari krenuti nabolje u narednih nekoliko meseci“.

 

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Ukrajinski vojnici na frontu smatraju da ih je komanda napustila.

„Niko ne zna šta su ciljevi. Mnogi smatraju da nas je komanda jednostavno napustila. Momci misle da je naše prisustvo više imalo politički nego vojni značaj“, piše „Biznis insajder“ pozivajući se na reči jednog od vojnika.

Taj vojnik navodi da oni sami moraju da kupuju generatore i toplu odeću. Dodaje da će sa dolaskom zime situacija biti još gora. O tim problemima se ćuti i male su šanse da će biti pronađeno neko rešenje.

Tmas Mesi: Ukrajina neće moći da povrati kontrolu nad Krimom

Kongresmen iz redova republikanaca iz države Kentaki Tmas Mesi izjavio je da Ukrajina neće moći da povrati kontrolu nad Krimom.

"Govoriti o tome da ćemo uspeti da razbijemo Rusiju, iscrpimo rezerve njene vojske na račun života Ukrajinaca, znajući da na kraju nikada neće uspeti da ih pobede i da neće povratiti Krim, mada govorimo da je to, jedan od ciljeva, se moralno dovodi u pitanje kao i finansiranje", rekao je Mesi američkom voditelju Takeru Karlsonu.

Rusija tokom noći lansirala 48 dronova na Ukrajinu, oboren 41

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. U saopštenju se dodaje da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 41 dron pre nego što su stigli do cilja, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je saopštila da su sve uništene bespilotne letelice "Šahid", iranske proizvodnje, bile kamikaze. Nije precizirano šta se dogodilo sa dronovima koji nisu oboreni, niti da li je bilo štete i žrtava u ovim napadima, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!