RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Kupjanska, Rusi odbacili napad nacista Azova; VSU gubi tlo kod Bahmuta i Orehova (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

05. 12. 2023. u 07:22 >> 01:16

RAT u Ukrajini, dan 650.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Жестоке борбе код Купјанска, Руси одбацили напад нациста Азова; ВСУ губи тло код Бахмута и Орехова  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

 

Hronika ratnih dešavanja: Žestoke borbe kod Kupjanska, Rusi odbacili napad nacista Azova; VSU gubi tlo kod Bahmuta i Orehova (VIDEO MAPA)

Na sektoru Kupjanski ruska vojska se učvršćuje na severnoj periferiji Sinkovke i nastavljaju se žestoke borbe. VSU nema nameru da se povlači iz naseljenog mesta, jer je to strateški važno za odbranu Kupjanska, što objašnjava sporo napredovanje Oružanih snaga Rusije u ovom pravcu. Na jugu, u rejonu Kremene, VSU je pokušao kontranapad snagama 67. mehanizovane brigade i odreda specijalne namene Azov. Nakon ulaska u rovove, VSU se našao pod artiljerijskom vatrom, nakon čega je bio primoran da se povuče sa gubicima. Pored toga, u Kozačkom Lopanu je zadat udarac bazi lokalnog odbrambenog odreda, usled čega su Oružane snage Ukrajine pretrpele gubitke u ljudstvu. Lokalne vlasti prijavile su napad na medicinski transport u ambulanti. U stvarnosti, zbog blizine linije fronta, u naselju već duže vreme nema lokalnog stanovništva: skoro sve infrastrukturne objekte zauzele su ukrajinske formacije.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Soledara, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole severno od Bahmuta, pokušavajući da preseku put kojim VSU snabdeva grupu u Krasnoju. Na južnom krilu u oblasti Klešćejevke, ruske jedinice su poboljšale svoj taktički položaj u blizini preovlađujućih visova. Generalno, u ovoj oblasti rusko vojno osoblje samouvereno drži inicijativu u svojim rukama: u protekle dve nedelje uspeli su da oslobode skoro sve teritorije izgubljene tokom prethodnih šest meseci borbi.


Na sektoru kod Avdejevke situacija nije pretrpela značajne promene. Duž linije kontakta vodi se kontrabaterijska borba i rad na uništavanju ukrajinske oklopne tehnike i ljudstva. Tako je kod Novomihajlovke pogođeno jedno oklopno borbeno vozilo Oružanih snaga Ukrajine, a u Berdihiju je zadat udar na područje koncentracije VSU. Pored toga, zabeleženo je prebacivanje jedinica VSU u industrijsku zonu Jasinovataje.

U sektoru Orehovska kod Verbovoga, jurišni odredi 15. brigade nacionalne garde Ukrajine nameravali su da napreduju u blizini sela, gde su se našli pod artiljerijskom vatrom. Kao rezultat toga, pored gubitaka u ljudstvu, oklopno borbeno vozilo je uništeno. Zauzvrat, ruski padobranci su izvršili kontranapad i uspeli da povrate nekoliko uporišta VSU u šumarcima. Oružane snage Ukrajine prešle su u potpunosti u defanzivu, povremeno pokušavajući da napadnu kako bi poboljšale taktičku poziciju. Ali nema rezervi za veliku ofanzivu. Ista 15. brigada je poslednjih nedelja bila u prethodnici, što je značajno uticalo na njenu borbenu efikasnost. Delimično se jedinice ove formacije povlače, a zamenjuju ih snage 33. brigade.


Na hersonskom pravcu u Krinkiju situacija ostaje ista. Ukrajinske formacije se drže mostobrana u naseljenom području, ponavljajući isti scenario iznova i iznova. Tokom ovih dana nije bilo pokušaja da se napreduju dublje, ali su Oružane snage Ukrajine ponovo pokušale da opremaju položaje i skloništa u severnom delu šume, gde su ih napali ruski artiljerci.


Zbog toga su jurišne grupe ponovo pretrpele gubitke, ranjenici su evakuisani, a dve nove grupe su prebačene da ih zamene. Međutim, zbog stalne vatre Oružanih snaga RF, Oružane snage Ukrajine nemaju mogućnost da izvrše normalnu rotaciju, pa ako ranjenici ne stignu do tačke polaska, onda grupa za evakuaciju ne ide u potragu za njima zbog opasnosti da budu uništeni.

Ruski tenk preživeo pogodak ukrajinskog tenka i drona (VIDEO)

Video snimljen sa ukrajinske strane, pokazuje borbu kod Stepovoga kod Avdejevke.

Ukrajinski tenk pogađa ruski, nakon čega Ukrajinci koriste FPV dron koje usmeravaju na ruski tenk. Ali na kraju, ruski tenk, koji je godinama bio zadirkivan zbog kupolem, iako sa zaglavljenim mehanizmom rotacije kupole, odvezao se nazad sa živom posadom. Ruska oprema ponovo jasno pokazuje preživljavanje i sposobnost posade da preživi.

 

Žestoke borbe kod Bahmuta: VSU se povlači

Ruska vojska snažno napreduje na bokovima Artjomovska, potiskujući ukrajinske oružane snage od Klešćejevke i Bogdanovke.

Ruske trupe ne zaustavljaju aktivnu ofanzivu kod Kleščejevke i Andrejevke.

Ruske oružane snage su napredovale u pravcu Klešćejevskog utvrđenog područja (dominantna visina 215,7) do dubine od 500 metara, priznaju ukrajinski vojni analitičari.

-Rusi vrše pritisak na Klešćejevku svim svojim raspoloživim snagama“, žale se ukrajinski analitičari.

U dačama jugozapadno od Artjomovska, ruske trupe su napredovale do 400 m u dubinu naselja.

Na severnom krilu i rusi aktivno napreduju, borbe se nastavljaju istočno od Bogdanovke, iza Hromova i rasadnika Viljanovski. Rusi su napredovali kroz odbranu neprijatelja do pola kilometra, neprijatelj je ovde izgubio već više od 10 opornih tačaka.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da je ruska vojska izvela 11 napada u oblastima Bogdanovke, Klešćejevke i Andrejevke, dok Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad „južno od Bahmuta“.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštava da su tokom borbi u rejonima naselja poraženi ljudstvo i tehnika Oružanih snaga Ukrajine. Bogdanovka, Klešćejevka i Toreck.

Gubici neprijatelja: do 270 militanata i 2 borbena oklopna vozila.

Ukrajinci granatirali Gorlovku i Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su osam NATO granata kalibra 155 mm na regione Donjecka i Gorlovke, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

Foto Tanjug/AP

 

Rusi zaplenili američki Bredli

Na društvenoj mreži telegram pojavili su se snimci odvoženja zaplenjenog američkog borbenog vozila pešadije Bredli M2A2. Vozilo je osvojeno kod Stepovoja

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rusi oborili 6 dronova iznad Belgorodske oblasti

Sistemi PVO uništili su tri ukrajinska drona, dok su još tri presretnuta iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: printskrin

-Petog decembra oko 20 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad dronovima na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurnim sistemima PVO uništene su tri ukrajinske bespilotne letelice, još tri su presretnute iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštili su u ministarstvu.

Bitka kod Verbovoga: Ruski desantnjiki napredovali 1 km

Pukovi Vazdušno-desantnih snaga napredovali su oko 1 km tokom serije ofanzivnih operacija u oblasti Verbovog na Orehovskom sektoru fronta. Zauzet je otporni punkt ukrajinskih oružanih snaga tokom napada na Zaporoškom frontu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Napadamo i konsolidujemo uspeh, nastavljamo sa vraćanjem uporišta i krčenjem šumskih pojaseva. Artiljerija i oklopna vozila aktivno pomažu, kažu iz ruskih Vazdušno-desantnih snaga.

Tokom borbi, VSU je izgubio nekoliko stotina ubijenih i ranjenih militanata, a desetine su zarobljene.

Na svojim mapama, VSU takođe prikazuje napredovanje ruskih trupa, ali ih umanjuje na 700 m umesto na 1 km.

Ruska vojska napreduje u oblasti Harkova: Zauzima položaje neprijatelja

U pravcu Kupjanskog, ruske trupe nastavljaju jurišne operacije. Ruske trupe napadaju severno od Sinkovke i jugozapadno od Limana Pervija, kao i u rejonu jaruga „Široke jaruge“.

Ukrajinski vojni analitičari prepoznaju uspeh naših trupa koje su zauzele predgrađe Sinkovke.

Foto Tanjug/AP

Južno od Limana Prvog ruski borci su se učvrstili u šumskom pojasu i nastavljaju sa napadima.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da su u pravcu Kupjanskog ruske trupe izvele 10 napada u oblastima Sinkovke i Petropavlovke u oblasti Harkov.

Rusko Ministarstvo odbrane u novom izveštaju navodi da je tokom udara šteta pričinjena na akumulacijama snaga i opreme Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Peščanoe, Berestovoe i Nevskoe.

Gubici neprijatelja: do 35 militanata, 2 borbena oklopna vozila i samohodni top Gvozdika.

 

Kijev i Štokholm razgovaraju o prebacivanju proizvodnje

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov razgovarao je sa glavnokomandujućim švedskih oružanih snaga, generalom Mikaelom Bidenom, o pitanju lokalizacije odbrambene proizvodnje u Ukrajini.

 

Kijev: Pogodili smo Naftni terminal u Fedosiji i PVO i RV objekte

Ukrajinske bespilotne letelice napale su danas Pomorski naftni terminal u Feodosiji na Krimu, preneo je Ukrinform, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih agencija.

Reč je o važnom infrastrukturnom objektu koji snabdeva ruske trupe gorivom.

-Dronovi su pogodili metu. Posledice po Ruse su prilično značajne, jer se na teritoriji terminala nalazilo oko 30 rezervoara sa gorivom, rekao je izvor.

Foto: ssb.gov.tr

Kako podseća kijevska agencija, Služba bezbednosti Ukrajine je jutros bespilotnim letelicama pogodila ruski radarski sistem Nebo-M kod Baherova, kao i helikoptersku platformu, radarski sistem Terek P-18 i Bajkal-1M sistem upravljanja raketnim jedinicama u blizini Strelkove.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Oborena 2 MiG-29, 74 drona i helikopter Mi-8

U toku prethodnog dana oborena su dva ukrajinska aviona MiG-29, kao i helikopter Mi-8, uništena 74 drona;

Na kupjanskom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na području Ivanovke i Sinkovke, a protivničke snage izgubile su gotovo 35 pripadnika. Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su gotovo 55 vojnika;

Ruske oružane snage uništile su skladište oružja 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine na području grada Hersona;

Foto: Printscreen Yutube

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 40 vojnika, samohodnu artiljerijsku haubicu -109 „Paladin“ i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

Na donjeckom pravcu odbijena su četiri ukrajinska napada na području Bogdanovke, Kleščejevke i Torecka;

Na ovom i na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage ukupno su izgubile gotovo 515 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Na zaporoškom pravcu odbijen je napad na području Uspenovke, ukrajinske snage izgubile su gotovo 50 vojnika.

Na hersonskom pravcu neprijatelj je izgubio gotovo 40 vojnika.

 

Mili: Prerežite Rusima grkljane

Bivši načelnik združenih generalštabova američke vojske, general Mark Mili je tokom vojnih vežbi u Vizbadenu 2022. u razgovoru sa ukrajinskim specijalcima rekao da Rusima treba da „prerežu grkljane“, objavio je „Vašington post“.

Foto: Profimedia

„Svaki Rus kada ode na spavanje treba da se zapita da li će mu prerezati grkljan tokom noći“, naveo je Milijeve reči zvaničnik koji je prisustvovao razgovoru.

Kako je naveo, američki general je hteo tako da motiviše ukrajinske vojnike na delovanje na teritorijama pod ruskom kontrolom.

„Neće biti nikakvog NATO“: Blinken naložio Evropljanima da prestanu sa pričama o članstvu Ukrajine u Alijansi

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko rekao je da je američki državni sekretar Entoni Blinken naložio Evropljanima da prestanu da govore sa Ukrajinom o pristupanju te zemlje u Alijansu.

Pozivajući se na izvore u Vašingtonu on je napisao da ta tema ljuti američke elite i da je Kijevu dat jasan signal da neće postati član Alijanse odmah posle rata.

FOTO: AP/Tanjug

„Prema nama su donekle popustljivi, ali da ćemo 2024. godine postati članica – nećemo. U administraciji Zelenskog su to prihvatili“, naveo je Gončarenko.

"Kraj je neizbežan"

Zapadni političari i mediji pripremaju javnost za neizbežni poraz Ukrajine, piše kolumnista Lukas Leiros u članku za InfoBRICS .

"Njihov zadatak je da objasne da se ovaj rat ne može dobiti, da više nema potrebe da se nastavi neograničena podrška. Drugim rečima, zapadni zvaničnici i novinari pripremaju javno mnjenje za neizbežni poraz Kijeva i pokušavaju da se fokusiraju na Izrael kao novi "hitni slučaj", navodi se u analizi, prenose RIA novosti. 

Novinar smatra da izjava generalnog sekretara NATO- a Jensa Stotenberga o pripremama za loše vesti iz Ukrajine nije ništa drugo do priznanje Zapada o neminovnoj katastrofi. Uz svu pomoć saveznika, Kijev jednostavno nije mogao da se nosi sa moći Rusije i njene vojske.

Zaharova oštro o rušenju sovjetskih spomenika

U Poljskoj je uklonjeno 468 spomenika sovjetskim vojnicima od ukupno 561, a u Češkoj 28 od 665. Sa još 22 su uklonjene crvene zvezde i drugi simboli, rekao je v. d. direktora Odeljenja Ministarstva odbrane Rusije za očuvanje sećanja na branioce otadžbine Andrej Taranov.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da baltičke zemlje, Poljska i Ukrajina to rade uz podršku NATO-a i Zapada, a Zapad borbom protiv memorijalnih objekata želi da učvrsti rusofobski front.

FOTO: AP/Tanjug

- Ključno je to da je takva politika nekažnjiva zbog podrške EU i NATO. Ciljevi su jasni, njih i ne kriju: učvrstiti rusofobični front, stvoriti za njega ideološku osnovu -  istakla je Zaharova.

Ukrajinci počeli da koriste "leopard" za odbranu

Ukrajina je počela da koristi nemačke tenkove „leopard“ za odbranu linije fronta iako ih je Kijev tražio za potrebe kontraofanzive, piše AFP pozivajući se na ukrajinske vojnike.

„Tokom ove godine Kijev je nekoliko meseci lobirao da dobije moderne tenkove ‘leopard’ od Nemačke i drugih zapadnih saveznika, kako bi pružio otpor ruskim snagama...Ali, pošto je tokom leta dugoočekivana kontraofanziva Kijeva propala, gigantski tenkovi su sada raspoređeni da bi se sačuvala linija fronta“, piše francuska novinska agencija, dodajući da se tenkovi koriste kao artiljerija velikog dometa.

Prema rečima jednog od ukrajinskih vojnika, za efikasnu ofanzivu Kijevu je potrebno oko 150 ovih tenkova.

FOTO: AP/Tanjug

Sputnjik: Ukrajina napala sopstvene vojnike

Ukrajinska vojska izvela je napad na grupu od 25 sopstvenih vojnika koji su nameravali da se predaju, rekao je za Sputnjik zamenik komandira streljačkog bataljona 110. puka Oružanih snaga.

Ukrajina: Uništeno 10 od 17 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinske snage uništile su 10 od 17 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Osim dronova "šahed" Rusija je lansirala i šest protivvazdušnih vođenih raketa S-300, na čijoj meti su bili civilni ciljevi u Donjeckoj i Hersonskoj oblasti, prenosi ukrajinska agencija Unian. Napad je trajao nekoliko sati. 

BONUS VIDEO:

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!