RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju od Kupjanska do Zaporožja; VSU drži mostobran na Dnjepru; Berlin Kjevu - Zaboravite na DLNR (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

04. 12. 2023. u 07:19 >> 01:24

RAT u Ukrajini, dan 649.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују од Купјанска до Запорожја; ВСУ држи мостобран на Дњепру; Берлин Кјеву - Заборавите на ДЛНР  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju kod Kupjanska; Bahmuta, Avdejevke i u Zaporožju; VSU drži mostobran na Dnjepru (MAPA/VIDEO)

U sektoru Kupjanska, ruska vojska nastavlja da razbija odbranu ukrajinskih formacija u Sinkovki. Pored toga, borci su uništili još jedan prelaz preko reke u Kupjansku, značajno umanjujući logističke mogućnosti ukrajinskih oružanih snaga.

Ilustracija telegram rybar


U međuvremenu, južno, u sektoru Svatovsko-Kremenski, borci nastavljaju da grade svoj uspeh na Torskoj izbočini, boreći se na putu do Ternija. Prema nekim izveštajima, Oružane snage Rusije su takođe uspele da značajno napreduju dublje u jarugu Široka. Ukrajinske oružane snage periodično vrše kontranapad u oblasti šumarije prema Kremenoj, ali još uvek nisu postigle uspeh.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije



Ruske trupe pritiskaju položaje VSU duž cele linije fronta u pravcu Soledara. Na severu Oružane snage Rusije razvijaju uspehe prema Krasnomu i Bogdanovki. Tako su borci uspeli da prošire zonu kontrole kod Bahmutske dače jugozapadno od grada.

Na južnom krilu, Oružane snage Rusije su uspele da malo prošire zonu kontrole kod Klešćejevke, gde se glavni sukobi odvijaju izvan taktičkih uzvisina u blizini sela. Samo naselje nema nikakav značaj, budući da se nalazi u niziji i skoro potpuno uništeno.

U sektoru Avdejevske na severnom krilu, ruske jedinice proširile su zonu kontrole kod Avdejevske koksare i okoline Stepovoga. Nastavljaju se pozicione borbe na južnom krilu južno od Severnog i Tonenkija.



U sektoru Orehova ruske jedinice napreduju ka Rabotinu i u rejonu Verbovog sa vazdušno-desantnim jedinicama, vraćajući pozicije izgubljene tokom leta. VSU koristi kasetnu municiju da spreči proboj odbrambenih linija. Pored toga, u Kamenskome je poremećena rotacija Oružanih snaga Ukrajine i dron kamikaza je udario u ukrajinsku protivbaterijsku radarsku stanicu AN-TPK-50.

Foto Tanjug/AP


U hersonskom pravcu u Krinkiju situacija ostaje ista. Ukrajinske formacije nastavljaju da se drže mostobrana u naseljenom mestu, pokušavajući da prošire zonu kontrole dublje u šumu. Noću su dve jurišne grupe 1. bataljona 38. pešadijskog marinskog korpusa ukrajinske ratne mornarice zauzele položaje južno od plastenika pored zasada na jugu Krinokija, što ukazuje na blago napredovanje marinaca ka jugu.

Foto Tanjug/AP



Kao rezultat artiljerijske i minobacačke vatre ruskih Oružanih snaga, grupa je bila rasuta i pretrpela gubitke. Ranjeni i poginuli su evakuisani u severni deo sela, odakle su prevezeni na desnu obalu. Generalno, situacija u hersonskom pravcu se nije promenila. Ukrajinski marinci pokušavaju da prođu dublje, ali bez značajnijeg uspeha. Međutim, kako vreme bude hladnije, korito Dnjepra će se zamrznuti, što će pojednostaviti kretanje pešačkih grupa preko reke. S obzirom na to da udarna grupa Katran ima mostobran (nekakav), trebalo bi očekivati veće napade sa glacijacijom tla i vode. U ovom trenutku počelo je i prebacivanje jedinica 37. brigade marinaca na levu obalu.

Foto Tanjug/AP


Jedinica ranije nije učestvovala u borbama na levoj obali i u potpunosti je popunjena. Uvođenje 37. brigade, s jedne strane, ukazuje na gubitke u drugim brigadama, a sa druge na rano aktiviranje fronta. Ono što je zanimljivo: pojavom 37 obrmp na liniji dodira, pojavile su se i karakteristične promene u karakteristikama upotrebe bespilotne letelice Bajraktar. Već nekoliko dana dron poleće sa aerodroma Kulbakino, što nije primećeno tokom protekle godine.

 

Bela kuća očekivala da padne Kijev

U prvim danima nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, američke vlasti su očekivale da će ruska vojska zauzeti Kijev, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

-Znate, u prvih nekoliko dana rata mislili smo da će Kijev biti zauzet, rekla je ona na brifingu.

AP//Efrem Lukatsky

 

Rusko žito ide u Afriku

Rusko žito odlazi u šest afričkih zemalja, neki brodovi se već istovaruju, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji predaje akreditivnih pisama novim ambasadorima stranih država u Rusiji.

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP

-Brodovi sa ruskim žitom su na putu za šest zemalja, kao pomoć državama kojima je potrebna hrana, rekao je Putin.

On je rekao da se neki brodovi istovaraju, neki su na moru, neki se utovaraju u ruskim lukama.

 

Kijev nema čime da štiti nebo: Zamislite dvoboj našeg MiG-29 protiv ruskog Su-35

Bivši visoki ukrajinski zvaničnik požalio se Vašington postu da su borbeni avioni MiG-29 koje koristi Ukrajina mnogo gori od ruskih Su-35.

-Zamislite MiG i Su-35 na nebu. Mi njih ne vidimo, ali oni vide nas. Mi ne možemo da ih sustignemo, ali oni mogu da sustignu nas, citira novine zvaničnika.

Prema njegovim rečima, zato je Ukrajina toliko željna da primi lovce F-16 sa Zapada.

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

Berlin: Više nema potrebe za oslobađanjem Donjecka i Krima

Nemačka ubeđuje Ukrajinu da je situacija na frontu za nju uspešna, čak i uprkos nedostatku prodora. I da to već postaje odredba koja može postati osnova za pregovore.

Foto Tanjug/AP

 

Vilders protiv naoružavanja Kijeva

Lider stranke koja je pobedila na izborima u Holandiji potvrdio da se protivi isporuci oružja Ukrajini.

 

Ukrajinski analitičari: Ruska vojska napredovala 2 km kod Krasnog Limana

„Otvažnie“ (Hrabri) napreduju, uglavljeni u odbranu Oružanih snaga Ukrajine na 2 km blizu granice Harkovske oblasti i Donbasa.

-U pravcu LIMAN, ruske jedinice su napredovale istočno od Ternova i Jampolovke do 2 km dubine, priznaje analitički resurs Deep State koji radi za Oružane snage Ukrajine.

U rejonu „Široke jaruge“ ruske trupe su napredovale do 800 m dubine.

Severozapadno od Dibrova, ruske oružane snage napadaju u istočnom pravcu. Pojašnjenja su dodata na mapu.

-Situacija je teška za Oružane snage Ukrajine u pravcu Ternova i Torskog, Rusi danas ponovo imaju taktičke uspehe, pišu ukrajinski analitičari u današnjim izveštajima.

Rusi su ranije postavili sebi zadatak da uklone ukrajinski mostobran na istočnoj obali Žerebeca i stignu do Oskola i Limana.

Foto Tanjug/AP

Poslednjih 10 dana Oružane snage Rusije su aktivno izvele napade, koristeći rotacije jedinica i uspele su da zauzmu prilično veliki prostor, izbacujući Oružane snage Ukrajine sa niza pozicija.

U međuvremenu, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da su u pravcu Liman Oružane snage Rusije izvele 3 napada na šumsko područje Serebrjanski u LNR.

A Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštava da je na pravcu Krasnolimanskog odbijeno 5 napada jurišnih grupa 63. i 67. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Jampolovka i Červonaja Dibrova.

Gubici neprijatelja: do 280 militanata, 5 borbenih oklopnih vozila Kozak i 3 vozila.

 

 

Peskov: Ukrajina je spalionica novca

Zapadnim zemljama postaje sve teže da izdvajaju nove resurse za Ukrajinu i da „sagorevaju novac u ukrajinskom buretu bez dna“, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

Peskov je prokomentarisao članak Fajnenšel tajmsa o sporovima koji su nastali u Evropskoj uniji uoči samita u Briselu o izdvajanju 50 milijardi evra Ukrajini u skladu sa planiranim programom pomoći. Kijevu su ova sredstva potrebna za održavanje solventnosti do 2027. godine. Peskov je takođe primetio da se ruska ekonomija u potpunosti prilagodila trenutnim uslovima.

 

„Tornado“ čisti sve pred sobom

Posade višecevnih bacača raketa „Tornado“ jedinice Zapadnog vojnog okruga ruske armije nastavljaju da uništavaju uporišta i skladišta Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu (VIDEO).

Foto: Profimedia/Ilustracija


 

Video igrice za kontraofanzivu Kijeva

Sjedinjene Američke Države i Britanija pomogle su Ukrajini da napravi plan kontraofanzive uz pomoć serije vojno-taktičkih igara, prenosi Vašington post, pozivajući se na razgovore sa više od 30 visokih zvaničnika iz Ukrajine, SAD i evropskih zemalja.

Ilustracija telegram rybar

 

Poljska šalje vojsku na granicu sa Rusijom

Poljska je razmestila novi bataljon deminera u gradu Avgustovu, na granici s Rusijom i Belorusijom, saopštio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

On je naveo da su demineri tu razmešteni upravo zbog blizine granica Rusije i Belorusije.

Foto: EPA

-U slučaju severoistočnog dela naše zemlje ogroman značaj ima činjenica da je tu granica kako s Belorusijom, tako i s Kalinjingradskom oblašću, naveo je Blaščak.

EK ispunila zadatak: Preporučila početak pregovora sa Ukrajinom

Evropska komisija je saopštila da su u toj organizaciji ispunili svoj zadatak time što su preporučili da se počnu pregovori sa Ukrajinom o članstvu u Evropskoj uniji, a sve naredne korake treba da preduzmu članice EU.

Foto Tanjug/AP

Predstavnik EK je podsetila da u Komisiji smatraju da je Ukrajina ispunila gotovo sve neophodne uslove za početak pregovora.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Veliki gubici VSU u ljudstvu, oborena raketa HIMARS i 30 dronova

Na kupjanskom pravcu odbijen je napad Oružanih snaga Ukrajine na području Sinkovke, protivnik je izgubio gotovo 35 ljudi;

Na krasnolimanskom pravcu odbijeno je pet napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 280 ljudi;

Foto: Printskrin

Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu izvedeni su napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 400 ljudi,

Na zaporoškom i hersonskom pravcu ukrajinske snage izgubile su gotovo 90 pripadnika, odbijen je napad na području Nesterjanke;

Ruski PVO sistemi oborili su u protekla 24 časa 30 ukrajinskih bespilotnih letelica, kao i raketu „hajmars“.

 

 

Državna duma Zalužnog nazvala Hitlerovim sledbenikom

Deputat Državne dume iz regiona Krim, rezervni general-major Leonid Ivlev nazvao je dostojnim Hitlerovim sledbenikom vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji je tražio 17 miliona granata od Sjedinjenih Država, prenise RIA novosti.

Ranije je "Ukrajinska pravda", pozivajući se na izvor, objavila da je Zalužni tražio od američkog ministra odbrane Lojda Ostina 17 miliona granata i 350-400 milijardi dolara za „deokupaciju Ukrajine“.

Foto: Profimedia

- Izgleda da će Zalužni osvojiti ceo svet, pošto je od Pentagona tražio 17 miliona granata. Samo je Hitler sanjao da osvoji ceo svet, a sada se u Kijevu pojavio dostojan Hitlerov sledbenik. Ovo je prirodan rezultat Ukrajinski nacizam - rekao je Ivlev za RIA Novosti.

Nestalo nam je novca za Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne preduzme mere, saopštila je danas direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće Šalanda Jang.

Ona je u pismu liderima Kongresa navela da je zabrinutost za nastavak američke podrške Ukrajini porasla je nakon višemesečnih sukoba u Kongresu oko vladine potrošnje, uključujući vojnu pomoć Ukrajini.

Foto AP

- Ne postoji magični lonac za finansiranje. Nestalo nam je novca, i skoro nam je ponestalo vremena - upozorila je Jang.

Američki obaveštajac upozorava Bugare 

Ako Bugarska nastavi da bude satelit Sjedinjenih Država i odluči, pod njihovim uticajem, da započne sukob sa Rusijom, deliće sudbinu Ukrajine, navodi bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu bugarskom novinaru Martinu Karbovskom.

- Da li zaista želite da zaratite sa Rusijom? Zar niste upravo videli šta se desilo Ukrajini? Ne možete da pobedite Rusiju - rekao je Riter, prensse RIA novosti. 

Foto: EPA

Bajdenova administracija poslala Kongresu upozorenje da se odobri pomoć Ukrajini

Prekid isporuka američkog oružja u Ukrajinu, koji se može dogoditi do kraja godine, ako Kongres ne odobri dodatno finansiranje, povećaće verovatnoću pobede Rusije, izjavila je direktor administrativno-budžetske uprave Bele kuće Šalanda Jang u pismu predsedniku Predstavničkog doma Majku Džonsonu, prenosi Frans Pres.

Prema informacijama portala „Volstrit džurnal“, pismo predstavlja jednu od najsnažnijih poruka Bele kuće Kongresu kada je reč o pomoći Kijevu.

„Mi trenutno nemamo novca i gotovo da nemamo vremena“, piše Jang.

Kako je Bela kuća ranije saopštavala, sredstva koja je Kongres SAD dogovorio za Ukrajinu su na izmaku, zbog čega se obim paketa pomoći postupno smanjuje.

Bajden je tražio od Kongresa da odobri paket pomoći u iznosu od gotovo 106 milijardi dolara, koji uključuje 61 milijardu za Ukrajinu, zatim za Izrael i druge potrebe, ali se suočio sa protivljenjem, jer republikanci uslovljavaju podršku donošenjem zakona kojim bi se zaustavio priliv migranata preko američko-meksičke granice.

Kijev u opasnosti da ne dobije 50 milijardi evra od EU

Ukrajina rizikuje da ne dobije obećanih 50 milijardi evra od Evropske unije zbog budžetske krize u Nemačkoj i jačanja položaja ultradesničarskih partija u Evropi, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

„Članice EU su daleko od dogovora o popunjavanju zajedničkog budžeta bloka, uključujući 50 milijardi evra za Ukrajinu, uoči samita u Briselu 14-15. decembra“, istakli su izvori.

Foto: EPA

Visoko rangirani zvaničnik naglasio je za „Fajnenšel tajms“ da su pokušaji EU da se dogovori o pomoći Ukrajini otežani zbog pobede desničarske partije na izborima u Holandiji i nedavne presude nemačkog suda kojom je ograničen budžet nemačke Vlade.

Radev vratio važan papir na razmatranje u parlamet

Predsednik Bugarske Rumen Radev vratio je u parlament radi daljeg razmatranja zakon o ratifikaciji sporazuma o besplatnom transferu sto rashodovanih oklopnih transportera Ukrajini, navodi se na sajtu predsednika.

- Oklopna, terenska transportna tehnika predviđena za Ukrajinu mogla bi da se koristi upravo za zaštitu bugarske granice i pružanje pomoći stanovništvu u katastrofama i nesrećama. Život i zdravlje bugarskih građana treba da budu glavni prioritet - rekao je predsednik, vrativši dokument na ponovno razmatranje u parlament.

Foto: Tanjug/AP

Priveden ukrajinski špijun

U Luganskoj Narodnoj Republici priveden je ukrajinski špijun koji je prikupljao informacije o ruskim vojnicima, saopštila je Sputnjiku regionalna uprava Federalne službe bezbednosti.

Istraga je utvrdila da je stanovnik LNR pružao pomoć Oružanim snagama Ukrajine, prikupljajući podatke vojnog karaktera o lokacijama ruskih boraca i tehnike.

Istovremeno, on je za to koristio tehnička sredstva dobijena od neprijatelja.

Protiv muškarca je pokrenut krivični postupak zbog špijunaže.

Ukrajinska vojska: Oboreno 18 dronova i jedna vođena raketa tokom noći

Ukrajinske snage saopštile su da su tokom noći oborile 18 ruskih bespilotnih letelica i jednu vođenu raketu iznad devet oblasti.

U objavi na Telegramu, ukrajinske snage navode da su ruske snage u noći između 3. i 4. decembra ispalile ukupno 23 drona širom zemlje, javlja Ukrinform.

Oštećeni objekti infrastrukture i dalekovodi u oblasti Nikolajev

Infrastrukturni objekat i dalekovod oštećeni su u okrugu Baštanski u istočnoj ukrajinskoj oblasti Nikolajev nakon eksplozija, izjavio je u ponedeljak šef regionalne vojne administracije Vitalij Kim.

U ponedeljak uveče ukrajinska publikacija Zerkalo Nedeli javila je da su se čule eksplozije usred upozorenja o vazdušnom napadu u oblasti Nikolajev na jugu Ukrajine, prenose RIA novosti. 

 

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Pogledajte sedmu epizodu video-serijala “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!