RAT U UKRAJINI: Pentagon: SAD ne nameravaju da dozvole Rusiji da pobedi; EU namerava da obuči 40.000 ukrajinskih vojnika (FOTO)

Novosti onlajn

02. 12. 2023. u 07:15 >> 00:57

RAT u Ukrajini - 647. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пентагон: САД не намеравају да дозволе Русији да победи;  ЕУ намерава да обучи 40.000 украјинских војника (ФОТО)

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

U Nemačkoj druga grupa ukrajinskih vojnika prošla obuku na PVO sistemu Patriot

 

Nemačka je najavila završetak obuke za još 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine za rad sa PVO sistemom Patriot.

Ukrinform prenosi saznanja Dojče velea, koji se poziva na oružane snage Savezne Republike Nemačke - Bundesver.

U petak, 1. decembra, komandant multinacionalne komande za obuku, general-potpukovnik Andreas Marlov, najavio je završetak obuke za oko 70 vojnika i oficira iz Ukrajine.

Obuka je trajala više od šest nedelja, rekao je Marlov u jednoj od vazduhoplovnih baza u Nemačkoj, koja nije javno imenovana.

Nemački general je naglasio da je zaštita vazdušnog prostora glavni zadatak, budući da ruski udari ciljano uništavaju civilnu infrastrukturu u Ukrajini. 

Prema njegovim rečima, postignut je takav nivo osposobljenosti kadrova koji će Ukrajincima omogućiti da samostalno rade sa ovim protivvazdušnim raketnim kompleksom i shodno tome, izvršavaju zadatke PVO.

On je rekao da su u programu obuke učestvovali iskusni ukrajinski oficiri sa dugogodišnjim stažom u PVO. 

Mnogi od ukrajinskih učesnika obuke imali su iskustva u radu sa sovjetskim PVO sistemima, kao što je S-300.

Jedan od ukrajinskih oficira koji su učestvovali u obuci priznao je da je kompleks Patriot prilično složen sistem.

U oktobru je nemački savezni kancelar Olaf Šolc obećao Ukrajini dalje snabdevanje oružjem i finansijsku podršku Nemačke. 

Ovaj takozvani "zimski paket" sadrži i sredstva za PVO.

Nemačka će Ukrajini dodatno obezbediti PVO sistem Patriot.

Foto: AP

 


 

Briger: EU namerava na proleće da obuči 40.000 ukrajinskih vojnika

Šef vojnog komiteta EU, general Robert Briger, rekao je tokom posete Estoniji da Unija namerava da na proleće naredne godine obuči 40.000 ukrajinskih vojnika.

- Već smo obučili 34.000 ukrajinskih vojnika, a na proleće 2024. planiramo još 40.000. Do sada smo Ukrajini isporučili vojnu pomoć u iznosu od 27 milijardi evra - navodi reči Brigera pres-služba estonske vojske.

 Šef Pentagona: SAD ne nameravaju da dozvole Rusiji da pobedi u Ukrajini

Sjedinjene Države ne nameravaju da dozvole Rusiji da pobedi u Ukrajini i spremne su da i dalje pomažu Kijevu isporukama vojne pomoći, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

- Nećemo dozvoliti palestinskom pokretu Hamas ili ruskom predsedniku Vladmiru Putinu da pobede. Nećemo dozvoliti našim neprijateljima da nas podele ili oslabe -rekao je Ostin na Forumu o odbrani koji je nedavno održan u Kaliforniji.

Ostin je za specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini rekao da je „izazov za saveznike u NATO“ i da će ishod borbe odrediti globalnu bezbednost u narednim decenijama.

On je dodao da je za 50 odsto povećano finansiranje proizvodnje municije u Americi zbog potreba Ukrajine i da je u vreme administracije Džozefa Bajdena proizvodnja artiljerijske municije porasla četiri puta.

Foto Tanjug/AP

 

 

Ukrajinska SBU sprečila Porošenka da izađe iz zemlje

 

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je večeras da je sprečila bivšeg predsednika Petra Porošenka da napusti zemlju jer smatra da je Rusija želela da iskoristi njegov navodni susret sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom ''da se naškodi ukrajinskim interesima''.

Porošenkova politička partija, Evropska solidarnost, saošptila je da je bivši predsednik imao zakazane sastanke u Poljskoj i SAD, upozorivši SBU da se ne meša u politiku, preneo je Rojters.

Porošenku je u petak zabranjen izlazak iz zemlje na graničnom prelazu.

SBU tvrdi da je on planirao da se susretne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji se protivi članstvu Ukrajine u EU.

SBU je saopštio da Moskva sprema niz "provokacija" kako bi diskreditovala Ukrajinu među stranim saveznicima u ratu protiv Rusije.

O mogućem susretu sa Orbanom, iz SBU su istakli da Rusija planira "da iskoristi takav sastanak u psihološkim operacijama protiv Ukrajine".

- Orban sistematski drži antiukrajinsku poziciju i prijatelj je Putina - navedeno je, između ostalog, iz SBU.

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Ruska PVO oborila je dve ukrajinske rakete S-200 

Ruska PVO oborila je dve ukrajinske rakete S-200 iznad Azovskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Kijev: Prekid struje u Zaporožju otklonjen,moglo da dođe do nuklearne katastrofe

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo je priključena na električnu mrežu, nakon što je otklonjen kvar koji je doveo do prekida poslednje linije do nje sa teritorije koju kontroliše Kijev, saopštilo je danas Ministarstvo energetike Ukrajine.

Prema saopštenju koje je ukrajinsko Ministarstvo energetike objavilo na Telegramu, jedan vod do elektrane je prekinut u petak, dok je poslednji, od 750 KW, bio prekinut rano jutros.

- Ovo je osmi nestanak struje koji se dogodio u elektrani u Zaporožju i koji je mogao da dovede do nuklearne katastrofe - navedeno je u saopštenju.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za nedelju dana

Ruske snage su protekle sedmice na krasnolimanskom pravcu odbile 13 napada ukrajinske vojske, a snage Kijeva su izgubila preko 950 vojnika i 28 jedinica vojne tehnike. Najveće gubitke pretrpele su ukrajinska 12. brigada specijalne namene, 36. i 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske. Ruska vojska gađala je i položaje 31. brigade ukrajinske nacionalne garde, kao i položaje 117. i 125. brigade.


Na donjeckom pravcu ruska vojska odbila je za proteklih sedam dana 17 napada Kijeva, a gubici Ukrajinaca bili su preko 1.680 vojnika i šest tenkova. Pored toga, ruska vojska je u kontranapadima uspela da oslobodi naselje Artjomovsko u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Kijev je na hersonskom pravcu za nedelju dana izgubio do 450 vojnika, a ruske snage uspele su i da zarobe 14 ukrajinskih vojnika i to prilikom neuspešnog pokušaja desanta na levu obalu Dnjepra. Takođe, na tom pravcu uništeno je i 13 ukrajinskih artiljerijskih sistema, 23 broda, 26 automobila.

Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je odbila tri napada Kijeva, a ukrajinska vojska je za nedelju dana izgubila više od 880 vojnika, navodi se u brifingu ruskog odbrambenog resora. Artiljerijskim napadima i udarima avijacije naneti su gubici ukrajinskoj 58. motorizovanoj, 72. mehanizovanoj i 128. brigadi teritorijalne odbrane ukrajinske vojske u mestima Novomihajlovka, Staromajorska, Nikoljsko, Ševčenko, Konstatinovka i Novodonjecko u Donjeckoj Narodnoj Republici. Pored ljudstva, ukrajinska vojska izgubila je i šest oklopnih vozila, 20 automobila i pet artiljerija.

Na kupjanskom pravcu ruska vojna grupacija „Zapad“ odbila je 18 napada ukrajinske vojske. U njima su snage Kijeva ostale bez 315 vojnika, a takođe, ruske snage uspele su da unište i dva ukrajinska tenka i osam oklopnih vozila.

Poruka Stoltenberga zabrinula Ukrajinu

EVROPSKE zemlje slede sopstvene interese i ne mogu da šire proizvodnju oružja za Ukrajinu, prenosi nemačka televizija N-TV reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

- Nismo u mogućnosti da tesno sarađujemo koliko bi trebalo i to dovodi do sve većih troškova i otežava širenje proizvodnje - rekao je on.

Više o tome čitajte klikom OVDE.

Foto: Tanjug/AP

 

Napad „lancetima“ na ukrajinske položaje

Ruska padobranska jedinica napala je ukrajinske položaje na desnoj obali Dnjepra uz baražnu podršku „lanceta“, javljaju Sputnjiku izvori iz Ministarstva odbrane.

Prethodno je izviđanje obavljeno dronovima kako bi se utvrdili tačni položaji ukrajinskih snaga, kao i njihovi brodovi odakle su se oni prebacivali na levu obalu Dnjepra.

Foto: Jutjub/National Geographic Africa/Profimedia/Ilustracija

Iz Ministarstva tvrde da je u napadu likvidiran veliki broj ljudstva, a uništena su i sva plovila koja su bila korišćena u dosadašnjim ukrajinskim napadima.

Ruska vojska sprečila iskrcavanje Ukrajinaca na levu obalu Dnjepra

Ruske trupe izvele su uspešan napad na ukrajinske snage na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i sprečile njihovo iskrcavanje na levu obalu, prenose ruske agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski izviđački dronovi otkrili su na desnoj obali Dnjepra ukrajinske čamce na koje je ukrcavano osoblje za prebacivanje na levu obalu Dnjepra i iskrcavanje, prenosi agencija RIA Novosti. Svi ciljevi su uništeni, uključujući mnogo vojnika, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu