RAT U UKRAJINI: Predvečerje zimske ofanzive? Ruske trupe napreduju na više pravaca u Marjinci, Avdejevki, VSU se povlači (MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

01. 12. 2023. u 07:24 >> 01:11

RAT u Ukrajini - 646. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Предвечерје зимске офанзиве? Руске трупе напредују на више праваца у Марјинци, Авдејевки, ВСУ се повлачи (МАПА/ВИДЕО)

Foto printskrin youtube military update/Tanjug/AP

 

Hronika ratnih dešavanja: Predvečerje zimske ofanziva? Ruske trupe napreduju na više pravaca u Marjinci, Avdejevki, VSU se povlači (VIDEO/MAPA)

Na Starobeljskom pravcu se nastavljaju žestoke borbe na Kupjanskom sektoru: ruski vojnici vode borbu u istočnom delu Sinkovke. Na istoku, borci, podržani oklopnim vozilima, napreduju južno od Olšana. Osim toga, ruske oružane snage nadovezuju se na svoj uspeh kod Timkovke, proširujući zonu kontrole oko ranije zauzetih taktičkih visova.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu Soledara, borbe se nastavljaju na prilazima Bogdanovki na jugu, nema promena. Na južnom krilu u rejonu Klešćejevke, bespilotna letelica i artiljerija sprečavaju VSU da se kreće tokom dana, pogađajući mesta gde je koncentrisano ljudstvo.

U pravcu Donjecka front je počeo da se pomera: jutros su se javili izveštaji o potpunom raščišćavanju Marjinke: povod je bio snimak sa ruskom zastavom koja se zavila iznad kuće u ulici Komsomolskoj na najzapadnijoj periferiji grada. Međutim, još je rano govoriti o zauzimanju Marjinke - VSU i dalje drži položaje u severozapadnom delu. A da bi se ukrajinske snage potpuno uništile u ovoj oblasti, potrebno je još mnogo posla.

Poteškoće za izvođenje jurišnih operacija su i dalje iste: grad je sada potpuna ruševina, koja se savršeno vidi iz vazduha sa svih strana. Borbe zapravo idu od podruma do podruma - drugih skloništa na ovom području jednostavno nema. Ovo stvara poteškoće za konsolidaciju na zauzetim granicama. Oružane snage Ukrajine, međutim, imaju slične probleme sa dodatkom da će im, kako ruske oružane snage polako napreduju, postajati sve teže da snabdevaju svoje centre odbrane u ruševinama Marjinke.

Uveče se pojavio snimak na kojem vojnici 103. motorizovanog puka 150. motorizovane divizije izveštavaju o potpunoj kontroli nad Marjinkom kod Donjecka. Prema nekim izveštajima, ruske trupe su za jedan dan uspele da slome odbranu ukrajinskih formacija u jugozapadnom delu grada: tamo je podignuta ruska zastava nad jednoj od kuća. Prema drugim izvorima, Oružane snage Ukrajine i dalje drže položaje u severozapadnom delu ruševina razorenog naselja. Međutim, ako su informacije o napredovanju Oružanih snaga Rusije ka jugu tačne, onda je povlačenje VSU stvar bliske budućnosti. U svakom slučaju, o potpunom prelasku Marjinke pod rusku kontrolu biće moguće sa poverenjem govoriti nakon pojave odgovarajućih kadrova za objektivnu kontrolu.

Foto: Printskrin



U sektoru Avdejevkeg, jedinice Oružanih snaga Rusije na severnom krilu vode borbu za šumske pojaseve u pravcu južno od Novokalinova. Ruske jedinice uspele su da zauzmu deo šumskog pojasa i prošire zonu kontrole. Na periferiji koksare Avdejevka nastavljaju se lokalni sukobi: glavni napori Oružanih snaga Rusije usmereni su na gađanje vatrom snažnog uporišta kako bi se izbegle žrtve među ljudstvom.

Zapadno od Avdejevke, jurišni odredi Oružanih snaga Rusije, uz podršku artiljerije i avijacije, uspeli su da značajno napreduju, zauzevši važne položaje na taktičkim visinama istočno i zapadno od Severnog, zaobilazeći naselje sa strane. Pored toga, proširena je zona kontrole zapadno od ove oblasti: nakon zauzimanja uporišta Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu, taktički položaj ukrajinskih formacija pogoršao se dalje na jugu – u selu Pervomajskoje. Ovde su vojnici ruskih oružanih snaga napredovali duž rezervoara. Oružane snage Ukrajine na deonici Severnoje – Pervomajskoje pružaju manji otpor nego ranije. Gubici u ljudstvu i uspesi Oružanih snaga RF utiču na moralno-psihološko stanje Oružanih snaga Ukrajine, što pojednostavljuje izvođenje jurišnih operacija. Glavni problem za Oružane snage Rusije i dalje su mine kojima su pokrivena polja oko naseljenih mesta.

Foto Tanjug/AP




U Ugljedarskom sektoru nije bilo značajnijih promena od našeg poslednjeg izveštaja o situaciji sredinom septembra: vodi se pozicioni rat u sektoru sa FPV naletima dronova, sporadičnim napadima manjih grupa i borbama za šumske plantaže. Jedan od ovih sukoba dogodio se ujutru, kada je jedinica Oružanih snaga Ukrajine pokušala da izbaci borce 39. motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije sa položaja. Napad se završio uzalud za VSU: izgubivši jedan oklopni automobil, povukao se na svoje prvobitne linije.

Foto: Printskrin Youtube



Duž linije borbenog dodira vrši se rutinska razmena artiljerijske vatre. Ako imaju potrebna sredstva, ruske trupe vode protivbaterijsku borbu: prema generalizovanim podacima kanala “Slivočnый Kapriz”, u novembru je pet haubica i MLRS VSU pouzdano pogođeno u sektoru. Generalno, Ugljedar i okolina su dugo bili sekundarna destinacija i za Oružane snage Ukrajine i za Oružane snage RF. Nijedna strana ne preduzima aktivne ofanzivne akcije sa velikim snagama.

U sektoru Orehova, koji je odnedavno postao sporedan pravac, nastavlja se rutina: Oružane snage Rusije sprovode pozicionu ofanzivu sa Verbovoja. VSU, pak, periodično napada u malim grupama uz podršku opreme na Rabotinu.

Na Hersonskom pravcu u Krinkiju, nastavljaju se žestoke borbe u centru sela i u susednom šumskom pojasu, gde VSU pokušava da se učvrsti. U toj oblasti se vodi aktivno protivbaterijsko ratovanje korišćenjem dronova i artiljerije, čime se smanjuje uticaj vatre na ruske trupe. Oružane snage Ukrajine trenutno kontrolišu oko pola sela, u kojem se nalazi jedinica VSU jačine bataljona. VSU uz pomoć čamaca dovodi nova pojačanja i odvozi ranjenike, koji se, nažalost, ne mogu svi potopiti. Istovremeno, u samom selu ukrajinske formacije ne pribegavaju aktivnim sukobima, uglavnom se kriju po kućama i podrumima.

 

GUR sabotirao prugu u Sibiru

Ukrajinska špijunska agencija je detonirala eksplozive na pruzi u Sibiru, što predstavlja drugi napad na puteve snabdevanja ruske vojske ove nedelje, piše Rojters, pozivajući se na izvore u Kijevu.

Foto AP

 

Zelanski menja sistem regrutacije - sada privatnici love regrute

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je danas da su sistemu regrutacije neophodne promene koje bi mogle da dovedu do "konkretnih rezutata" naredne godine u ratu protiv Rusije.

 

Pare Kijevu da prezimi

Ukrajina će dobiti zajam od 1,2 milijarde dolara od Svetske banke za koji će garantovati vlada Japana, a novac će se, navodno, koristi za podršku 29 programa socijalne pomoći namenjenih "najugroženijim ljudima u Ukrajini".

Foto Tanjug/AP

Projekat je, prema navodima Svetske banke, sastavni deo međunarodnog paketa podrške za Ukrajinu kako bi zemlja ispunila svoje potrebe za finansiranjem do 2024. godine".

 

Medvedev: 452.000 novih ugovoraca za 11 meseci

Više od 452 hiljade ljudi primljeno je u vojnu službu po ugovoru u interesu Združene grupe snaga od 1. januara do 1. decembra ove godine, izjavio je zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Foto Tanjug/AP

On je naglasio takođe da je zahvaljujući naporima čečenskih vlasti, u sklopu specijalne vojne operacije, na front poslato više od 30 hiljada građana iz regiona.

Medvedev je istakao da je više od 15 hiljada dobrovoljaca obučeno na Univerzitetu ruskih specijalnih snaga u Gudermesu.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Oboreni Mig-29, Mi-8 i 38 dronova

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila 95 vojnika na južnodonjeckom pravcu. Takođe, na tom potez uništeno je i četiri ukrajinske jedinice vojne tehnike uključujući i artiljerijski sistem američke proizvodnje M777.

Foto Tanjug/AP

Ruske snage odbile su šest napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, a tom prilikom snage Kijeva izgubile su do 300 vojnika i osam jedinica vojne tehnike uključujući i samohodnu artiljeriju „akacija“.

Na zaporoškom pravcu odbijeno je šest napada, a snage Kijeva su u njiima izgubile do 30 vojnika. Takođe, na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je oko 100 vojnika. Na hersonskom pravcu Kijev je ostao bez 105 vojnika, a uništena je i jedna haubica D-20.

Ruske PVO snage oborile su proteklog dana jedan ukrajinski MiG-29, jedan helikopter Mi-8 i 38 dronova.

 

Mesečni učinak Lanceta na ratištu u Ukrajini

Završio se mesec novembar, stigao je poslednji mesec odlazeće 2023... I vreme je da sumiramo statistiku o objavljenim video lancetama.


Pokazano nam je 86 udara na 86 ciljeva, što je više nego u prethodna dva meseca.

Za referencu:
Nepoznat rezultat - nepoznato je da li je meta pogođena.
Kontroverzan rezultat je kada se šteta ne može proceniti, na primer, meta je oštećena ili uništena.

Dakle, evo ga:

6 samohodnih topova M-109 - tri uništene, tri oštećene; 5 samohodnih topova Gvozdika - jedan uništen, tri oštećen, jedan nepoznat rezultat; 3 samohodna topa Crab - dva uništena, jedan oštećen; 2 samohodna topa As-90 - jedan uništen, jedan oštećen; 2 samohodke Bagrem – jedna uništena, jedna promašena; 3 M-777 - dva uništena, jedan kontroverzan rezultat; 2 Zumbul-B - jedan uništen, jedan promašen; 2 Fh-70 - dva promašaja; 1 Rapira MT-12 - kontroverzan rezultat; 1 MLRS Grad - uništen; 5 neidentifikovanih tenkova - jedan uništen, jedan oštećen, dva nepoznata rezultata, jedan promašaj; 1 Leopard 2A6 - oštećen; 3 T-72 - dva oštećena, jedan kontroverzan rezultat; 2 T-64 - jedan uništen, jedan izdržao udar dva drona DZ; 5 M2A2 Bredli - dva oštećena, jedan nepoznat rezultat, jedan kontroverzan rezultat, jedan pogodak DZ; 2 oklopna vozila - dva oštećena; 3 kamiona - dva uništena, jedan kontroverzan rezultat;
1 ZIL-131 S ZU-23-2 - uništen; 2 vozila – jedno uništeno, jedan sporan rezultat;
1 radar 79K6 „Pelikan“ – uništen; 1 radar P-18 - oštećen; 1 radar An/TPK -37 - jedan nepoznat rezultat; 1 antena RPA-2P-P - uništena (završena) 1 radar AN/TPK-36 - oštećen;
2 čamca - uništena; 1 Su-25 - uništen; 1 PVO sistem Buk-M1 - oštećen; 1 Elektrana 5I57 - uništena; 17 neidentifikovanih artiljerijskih sistema - tri uništena, pet oštećeno, šest nepoznatih rezultata, dva kontroverzna rezultata, jedan promašaj; 6 nepoznatih meta - tri oštećena, dva nepoznata rezultata, jedan kontroverzan rezultat; 2 udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine – oba do temelja; Poginulo je i više neprijateljskog ljudstva.

Foto: Jutjub/National Geographic Africa/Profimedia/Ilustracija


Od njih:
Uništeno: 27, Oštećeno: 27, Promašaji: 6, Nepoznati rezultati: 13, Sporni rezultati: 9, DZ pogodci: 2 i U zemlju – 2.

 

Eksplozije u Hersonu

Ukrajinske vlasti saopštile su da u Hersonu odjekuju eksplozije. Prema rečima Romana Mročka, šefa hersonske vojne administracije, eksplozije odjekuju u Dnjeprovskoj četvrti grada.

Šojgu: Ukrajinska vojska izgubila preko 125.000 ljudi tokom kontraofanzive

Ukrajinske snage su za pola godine kontraofanzive izgubile preko 125.000 ljudi i 16.000 jedinica naoružanja, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Borbene mogućnosti Oružanih snaga Ukrajine značajno su smanjene zbog moćnih i efikasnih udara ruske vojske, dodao je Šojgu.

- Naša vojska deluje kompetentno i odlučno, zauzima povoljnije položaje i širi zone kontrole u svim pravcima - rekao je ruski ministar odbrane na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije.

Foto: Russian Defense Ministry

Kako je dodao, totalna mobilizacija u Ukrajini, isporuka zapadnog naoružanja i uvođenje rezervi nisu izmenili situaciju – te „očajničke akcije samo su povećale gubitke ukrajinske vojske“ u zoni specijalne vojne operacije.

Tokom proteklog meseca u borbama su se posebno istakle jedinice 810. brigade marinaca, 150. motorizovane divizije, 4., 15., 114. i 123. motorizovane brigade.

Šojgu je poručio da će ruska vojska nastaviti da sprovodi aktivnu odbranu i da jača borbeni potencijal, uzimajući u obzir iskustvo iz specijalne operacije.

Takođe je kazao da je u 2024. godini planirano da se glavni napori usmere na pripremu trupa za rešavanje zadataka specijalne operacije. Dogodine će, između ostalog, biti održane i strateške komandno-štabne vežbe „Okean-24“ u kojoj će učestvovati svi rodovi Oružanih snaga Rusije, preneo je Sputnjik. 

Kijev: Ukrajinska vojska oborila 18 ruskih dronova tokom noći

Ukrajinska vojska oborila je 18 od 25 bespilotnih letelica koje je lansirala Rusija u svom poslednjem napadu tokom noći, saopštile su ukrajinske vlasti.

Kijevske vazduhoplovne snage su, takođe, saopštile da su uništile jednu od dve krstareće rakete, preneo je Rojters.

Za sada nema izveštaja o tome da li je pričinjena šteta tokom napada, za koji su zvaničnici rekli da je lansiran sa jugozapada Rusije i Krima i bio usmeren prvenstveno na istočni i južni deo Ukrajine.

Vazdušna opasnost u Kijevu

U Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Ranije je vazdušna opasnost proglašena u Kijevskoj, Sumskoj, Černigovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine.

U Crnom moru uništen ukrajinski čamac bez posade

Avion ruske pomorske avijacije uništio je ukrajinski čamac bez posade koji se kretao ka poluostrvu Krim, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Čamac je otkriven oko 8 sati po moskovskom vremenu, u zapadnom delu Crnog mora, prenosi agencija RIA Novosti. Čamac je uništen standardnim naoružanjem pomorske avijacije Crnomorske flote, navedeno je u saopštenju. Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina ga smatra svojom teritorijom.

BONUS VIDEO:

"OTISAK" Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u podkastu "Novosti" o aktuelnim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!