RAT U UKRAJINI: VSU prelazi na odbranu; Lanceti uništavaju sve što "vide"; Ruske snage napreduju kod Bahmuta i Avdejevke (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

30. 11. 2023. u 07:11 >> 01:47

RAT u Ukrajini - 645. dan. Rusija pojačava napade u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka, saopštila je ukrajinska vojska. Udvostručena je artiljerijska vatra, vazdušni napadi, kao i napadi pešadije.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ прелази на одбрану;  Ланцети уништавају све што виде; Руске снаге напредују код Бахмута и Авдејевке (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Lancet pogodio ukrajinski Su-25

Jedinice Oružanih snaga Rusije nanele su udar dronom kamikaza Lancet na vojni aerodrom Dolgincevo u Krivom Rogu gde je pogođen Su-25. Udar je izveden na udaljenosti od preko 70 kilometara od linije fronta. (VIDEO)

 

Hronika ratnih dešavanja: Lanceti uništavaju sve što "vide"; Ruske snage naapreduju kod Bahmuta i Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Na Starobeljskom pravcu se nastavljaju žestoke borbe za Sinkovku. Do sada nije bilo značajnijih promena u toj oblasti, ali rusko vojno osoblje vredno radi na savladavanju odbrane VSU.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Soledara na severnom krilu Bahmuta ruske trupe napreduju ka Bogdanovki. Pored toga, vazdušno-desantne jedinice nastavljaju borbu u oblasti Berhovskog rezervoara, poboljšavši taktičku situaciju. Nakon oslobođenja Hromova, vodile su se žestoke borbe u pravcu autoputa Bahmut-Krasnoje. Na južnom krilu u oblasti Klešćejevke, ruska armija se bori za dominantne visove u blizini sela, donekle potiskujući VSU.

U sektoru Avdejevke, jedinice Oružanih snaga Rusije na južnom krilu zauzele su nove položaje u šumskom pojasu na prilazima Novokalinovu. Nastavljaju se pozicione borbe na području industrijske zone AKHZ, nekoliko jedinica oklopnih vozila koje su pokušavale da se sakriju u tunelu u blizini industrijske zone pogođeno je navođenim raketnim oružjem. Na severnom krilu, VSU je pokušao da napreduje ka Majorskom, ali ga je zaustavila artiljerija.

U sektoru Vremjevske izbočine nema značajnijih promena: duž linije kontakta se odvijaju artiljerijski dueli, aktivno deluju bespilotne letelice. Tako su ruski borci pogodili ukrajinski top sa dronom lancet u blizini sela Šahterskoga, 10 kilometara od linije kontakta.

U sektoru kod Orehova, rusko vojno osoblje je izvršilo kontranapad kod Verbovoga i, uprkos lošem vremenu, potiskuje ukrajinske formacije, ponovo zauzimajući nekoliko uporišta. Ipak, nema govora o bilo kakvim velikim prodorima u ovom pravcu: to otežavaju kako zemlja sprana obilnim kišama, tako i aktivna protivbaterijska borba ukrajinskih oružanih snaga.

U hersonskom pravcu u Krinkiju, situacija u suštini ostaje ista: ukrajinske formacije, koje su se učvrstile na ivici šume, pokušavaju da se kreću dublje, ali bezuspešno. Pod artiljerijskom vatrom su se juče našle dve jurišne grupe marinaca ukrajinske Ratne mornarice iz takozvanih staklenika, a potom su dejstvovale i ruske izviđačke grupe. Kao rezultat pucnjave, ukrajinski marinci su se povukli i potom evakuisani na severnu periferiju. Noću su se dva jurišna odreda VSU u dva čamca iskrcala na severnu periferiju sela. Istovremeno, izvršena je rotacija ljudstva ispod železničkog mosta, koji se dan ranije našao na udaru Oružanih snaga Rusije.

VSU prelazi na odbranu

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko komentarisao je izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o nameri da se počne sa jačanjanjem linije odbrane duž čitave granice sa Rusijom i Belorusijom.

 

Zauzeto Hromovo, VSU se povlači kod Bahmuta

Iz pravca Artemovska stižu izveštaji da su ruske trupe postigle uspeh na južnom krilu. Nakon što su Oružane snage Rusije prethodnog dana oslobodile Hromovo zapadno od Artemovska, jurišne jedinice su uz podršku artiljerije i avijacije krenule napred južno od grada, što je već u prvim satima dovelo do povlačenja ukrajinske vojske sa teritorija u oblasti Kleščejevke i Andrejevke.

Napredovanje ruskih trupa se nastavlja duž lanca bara, koje se u Ukrajini nazivaju stavkama.

Foto: Printskrin

Takođe, ruske trupe su napredovale severozapadno od Kleščejevke, zbog čega se situacija za Ukrajince koji se nalazi u selu pretvara u “stegu”- napredovanje u dva pravca (sa istoka i sa severa).

Istovremeno, ruske trupe su preuzele kontrolu nad takozvanim Bahmutskim Šljahom – ukrajinskim nazivom za autodrom (auto-trkalište), koji se nalazi severno od ranije oslobođenog Hromova – u zoni autoputa O0506.

Ukrajinske jedinice na južnom krilu pokušavaju da izgrade odbranu u južnom delu Kleščejevke, a od Hromova su prinuđene da se povuku u Bogdanovku i Časov Jar.

 

Raketiran Donjeck novim slovačkim projektilom

Ukrajinske snage gađale su Donjeck novim tipom raketa "JROF HEF".

-VSU je pucao iz MLRS-a kalibra 122 mm sa svojih položaja koji se nalaze u rejonu sela Karlovka. Upotrebom projektila JROF HEF novog tipa sa udarnim elementima u vidu 9100 kugli, sa dometom povećanim na 40,2 kilometra, proizvedenih u Slovačkoj i prebačenih od strane zemalja koje pripadaju NATO bloku, navodi se u saopštenju DNR.

Foto Tanjug/AP

Amerikanci ne žele da vide abramse u plamenu

Poslednja poseta Lojda Ostina Kijevu 20. novembra donekle je vremenski usklađena sa dolaskom 31 američkog tenka M1A1 Abrams u Ukrajinu. Ovu pretpostavku izneo je indijski list News Nine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Eksplozije u Hersonu

Serija eksplozija dogodila se u danas u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, objavio je na svom Telegram kanalu šef gradske vojne uprave Roman Mročko.

-U priobalnim oblastima Hersona čuju se eksplozije, napisao je Mročko, prenosi ruska novinska agencija RIA.

On je pozvao stanovnike da ne ostaju na otvorenim prostorima, i kasnije izvestio da se granatiranje grada nastavlja.

Foto: Tanjug/AP photo

Ruska vojska počele je da napada ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra 2022. godine - dva dana posle eksplozije na Krimskom mostu, iza koje, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe, podseća RIA.

Od tada su na meti ruske vojske bili energetski, komunikacioni i vojni objekti širom Ukrajine, a upozorenja o vazdušnim napadima svakodnevno su na snazi.

 

Novi dron kamikaza na frontu

Ruska vojska počela je da koristi nove dronove kamikaze avionskog tipa „Privet 82“ na tri pravca u zoni specijalne vojne operacije, saopštio je proizvođač letelice, konstruktorski biro „Oko“ za ruske medije.

Ruski helikopter u "lovu" na ukrajinske položaje (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem posade jurišnih helikoptera Mi-28N Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništavaju uporišta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckom pravcu.

Tokom borbenih zadataka, piloti vojne avijacije lansirali su rakete na utvrđene tačke jedinica ukrajinske vojske.

Kao rezultat borbe, uništen je kontrolni centar i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Vojna avijacija tokom Specijalne vojne operacije izvršava zadatke pratnje konvoja, uništavanja oklopnih vozila, vojnog tereta i vazdušne podrške jedinicama.

 

Oboren ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO uništili su oko 17,30 (po moskovskom vremenu) ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Hersonski pravac: Pozicione bitke na mostobranu u Krinkiju (MAPA)

U Krinkima u pravcu Hersona, situacija u suštini ostaje ista: ukrajinske formacije, koje su se učvrstile duž predgrađa šume, pokušavaju da se pomere dublje, ali bezuspešno.

Juče su pod rusku artiljerijsku vatru dospele dve jurišne grupe marinaca Mornarice Ukrajine iz takozvanih staklenika, a potom i ruske izviđačke grupe. Kao rezultat pucnjave, ukrajinski marinci su se povukli i potom evakuisani na severnu periferiju.

Ilustracija telegram rybar

Noću su se dva neprijateljska jurišna odreda u dva čamca iskrcala na severnu periferiju sela. Istovremeno, izvršena je rotacija ljudstva ispod železničkog mosta, koji se dan ranije našao na udaru Oružanih snaga Rusije.

Uopšteno govoreći, situacija u Krinkiju i dejstva ukrajinskih snaga pretvorili su se u rutinski događaj i sveli se na jedan model: prebacivanje na levu obalu - kretanje u šumu - izbijanje sukoba - evakuacija na desnu obalu sa gubicima.

Istina, glavna pretnja ovde je u tome što im, uprkos velikom broju poginulih i ranjenih, brojnost jedinica marinaca i dalje omogućava da pokušaju da reše postavljene zadatke, primoravajući rusku komandu da reaguje.

A u narednim nedeljama će se tlo na Dnjepru zamrznuti i voda će biti prekrivena ledom, što će povećati verovatnoću kopnenih napada ne samo u Krinkiju, već i na drugim delovima fronta, posebno tamo gde već postoji mostobran.

 

Smrt za NATO oklop

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak rada ruskih protivtenkovskih raketnih sistema u zoni specijalne operacije. Snimak možete pogledati na ovom linku.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u području Sinkovke, sa gubicima neprijatelja oko 45 ljudi.

- Na krasnolimanskom pravcu odbijen je ukrajinski napad u području Jampolovke, gubici Oružanih snaga Ukrajine su oko 250 ljudi.
 -Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada u području Marinke i Andrejevke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 270 ljudi.
- Na južnodonjeckom pravcu izedeni su napadi na jedinice Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja - oko 100 ljudi i jedan tenk.
- Odbijena su tri napada na zaporoškom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu iznosili su 85 ljudi.

Lavrov: OEBS na ivici propasti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Skoplju da je OEBS na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te grupe.

Lavrov je ponovo optužio Zapad da vodi "hibridni rat“ protiv Rusije dodavši da je EU postala "agresivan politički projekat“.

Ukrajinski ministar: Desetoro povređenih u raketnom napadu ruskih snaga na Donjecku oblast

Igor Klimenko, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova kaže da je deset ljudi povređeno, a za pet osoba još se traga ispod ruševina posle raktenih napada ruskih snaga u Donjeckoj oblasti.

Rusija je ispalila šest projektila na tri naselja u regionu, od kojih su većinu zauzele ruske snage, naveo je Klimenko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

- Pokrovsk, Novohrodivka i Mirnograd su se našli pod vatrom. U granatiranju je povređeno 10 ljudi, uključujući četvoro dece. Pod ruševinama se traga za još pet osoba - dodao je ukrajinski ministar.

Naveo je da da su oštećeni stambeni blok, devet privatnih kuća, policijska stanica, automobili i garaže.

Najžešće borbe u pravcu Avdejevke i Limana, kontraofanziva na levoj obali Hersonske oblasti

Ukrajinski Generalštab je saopštio da je u prethodna 24 sata došlo do 73 vojna sukoba, kao i da su ruske snage napadale u gotovo svim pravcima.

Najžešće borbe vodile su se u pravcu Avdejevke i Limana.

- Ukrajinske oružane snage su 29. novembra nastavile sa kopnenim napadima na levu obalu Hersonske oblasti. Naši defanzivci su uspeli da krenu napred - navodi Generalštab i ističe da je ruska vojska "značajno pojačala svoju aktivnost na frontu i rasporedila oklopna vozila".

Kijev: Uništeno 14 od 20 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 14 od 20 dronova u napadu koji je Rusija pokrenula tokom noći, saopštile su u četvrtak vazduhoplovne snage.

Kako se navodi u saopštenju, ruske snage su lansirale dronove iranske proizvodnje sa ruske teritorije u nekoliko pravaca.

Rusi preuzeli kontrolu nad selom Hromove

Ruske snage tvrde da su preuzele kontrolu nad selom Hromove u istom regionu. Selo se nalazi na zapadnoj ivici Bahmuta, grada koji je tokom leta pao pod Rusiju posle višemesečne bitke i koji je ostao poprište teških borbi.

Ukrajina je tvrdila da je ubila pet „visokih” ruskih zvaničnika u napadu na zgradu u okupiranom delu Hersona. Oružane snage zemlje saopštile su da je cilj napada bio sastanak u selu Juvilejne nakon dojave lokalnog stanovništva.

Stoltenberg: Ne smemo potceniti Rusiju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da blok ne sme da potceni Rusiju i njenu sposobnost da nastavi da vodi rat u Ukrajini.

- Ruska ekonomija je na ratnoj osnovi, Putin ima visoku toleranciju za žrtve, a ruski ciljevi u Ukrajini se nisu promenili - rekao je Stoltenberg.

Granate isporučene Ukrajini

Evropska unija je isporučila oko 300.000 od milion granata koje je obećala Ukrajini, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je rekao da ukrajinski zahtevi znače da postoji potreba za većim usklađivanjem ukrajinske i NATO proizvodnje oružja i stvaranjem "evroatlantskog zajedničkog prostora" odbrambene industrije.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!