RAT U UKRAJINI: Pripreme za veliku rusku zimsku ofanzivu - Ruske jedinice napreduju kod Kupjanska, Bahmuta Avdejevke (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

29. 11. 2023. u 06:56 >> 00:54

RAT u Ukrajini - 644. dan. Crnomorska fregata Ruske Federacije je izvršila napad sa četiri krstareće rakete na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, javlja Tas. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da je ruska PVO uništila dron koji su ukrajinske snage lansirale ka ruskoj prestonici.

РАТ У УКРАЈИНИ: Припреме за велику руску зимску офанзиву - Руске јединице напредују код Купјанска, Бахмута Авдејевке (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Kadirov: Ukrajina će potpisati kapitulaciju 2024. godine

Čečenski lider Ramzan Kadirov uveren je da će Ukrajina potpisati kapitulaciju 2024. godine. On je istakao da je do tada Rusiji ostalo da „vrati još nekoliko gradova“

- Moramo se još jednom ujediniti oko našeg vrhovnog komandanta i u najskorije vreme moramo da okončamo specijalnu vojnu operaciju. Jedino se bojimo da sednemo za pregovarački sto… ne želimo da se vode pregovori sa Ukrajinom i Zapadom. Njima ništa nije ostalo osim što su ljuti jedni na druge. O kapitulaciji možemo (da razgovaramo) - rekao je Kadirov.

- Uveren sam da će u bliskoj budućnosti biti sjajnih vesti. Kao što smo zauzeli luganske i donjecke gradove, kao što smo očistili lugansku zemlju, tako ćemo očistiti i teritorije koje sada polako zauzimamo. I pre svega, obavezno moramo da uzmemo Odesu i Harkov. Tek posle toga možemo da pričamo o kapitulaciji. I zato se moramo boriti, boriti i ponovo boriti - istakao je on.

Pripreme za veliku zimsku ofanzivu: Ruske jedinice napreduju kod Kupjanska, Bahmuta Avdejevke, VSU dovlači rezerve da zakrpi rupe (MAPA/VIDEO)

Ruske trupe su izvele kombinovani napad na ciljeve VSU širom Ukrajine. Pod vatrom su bili vojni aerodromi Starokonstantinov i Kanatovo. Takođe, serija eksplozija dogodila se u Vinici, Voznjesensku u Nikolajevskoj oblasti, Beloj Cerkvi u Kijevskoj oblasti, Odesi i Zaporožju.

Ilustracija telegram rybar


Na Starobeljskom pravcu kod Kupjanska, jedinice grupe „Zapad“ Oružanih snaga Rusije, tokom višenedeljnog sistematskog napredovanja duboko u odbranu Oružanih snaga Ukrajine, izbacilo je ukrajinske formacije sa nekoliko palisada južno i jugozapadno od Limanskog 1 i ušao u selo Sinkovku. Naselje se zapravo može nazvati uporištem ukrajinskih oružanih snaga u toj oblasti, uprkos svojoj maloj veličini. Komanda Oružanih snaga Ukrajine je rasporedila velike rezerve za odbranu sela, ali su ruski borci uspeli da se učvrste. Kao rezultat najnovijih borbi, ruske oružane snage su nanele značajnu štetu VSU. Prema presretnutim podacima, kombinovane jedinice Oružanih snaga Ukrajine izgubile su jednog ubijenog i 20 ranjenih, a 30 se vodi kao nestalo, što se može izjednačiti sa likvidiranim ili zarobljenim.

Foto Tanjug/AP


Na istoku, na liniji Ivanovka-Kislovka, nastavljaju se pozicione borbe bez vidljivih promena na frontu. Ali u blizini napuštenog sela Zagorujkovka ili Timkovka, ruske trupe su uspele da se uglave u odbranu VSU. Uprkos odsustvu bilo kakvih utvrđenih položaja, nekadašnje naselje se nalazi na brdu gde je ukrajinska komanda izgradila odbranu duž linije Timkovka-Ivanovka-Kislovka. Zbog toga su ukrajinske formacije hitno počele da prebacuju pojačanja za jačanje druge odbrambene linije u Podolu i Petropavlovki. Takođe, tri neidentifikovane jedinice su prebačene sa granica sa Belgorodskom oblasti u Kupjansk.

Na jugu u Svatovsko-Kremenskoj oblasti primećuje se blago aktiviranje fronta. Ova zona, posebno Borovaja, važna je za ukrajinske oružane snage u snabdevanju grupe u Kupjansku zbog uništavanja prelaza preko reke Oskol. Ruske jurišne jedinice izvele su pre neki dan smeo napad na uporišta 21. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine istočno od sela Terni južno od jaruga Žuravka. Kao rezultat bitke, ukrajinske formacije su pobegle sa položaja, a u pomoć je poslato pojačanje. Nekoliko grupa 21. pešadijske brigade na tri borbena vozila pešadije izvršilo je kontranapad, ali bezuspešno, pretrpevši gubitke u ljudstvu i jednom borbenom vozilu pešadije.

Na odseku Svatovski zabeleženo je i kretanje Oružanih snaga Ukrajine na liniji Makejevka – Nevskoje. VSU očekuje da će ruska vojska postati aktivnija duž linije Žuravka-Makejevka, što bi moglo da stvori probleme grupisanju Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i kod Kupjanska. U tom kontekstu, pojačano je granatiranje ruskih položaja duž linije dodira iz tenkova i artiljerije. Ruski vojnici su juče uhvatili jedan od ovih trenutaka: Leopard 1A5 DK je pucao istočno od sela Višnjevoje kada je na njega pala granata. Kao rezultat toga, posada je napustila vozilo na otvorenom terenu, što je postao prvi dokumentovani gubitak tenkova ovog tipa u sukobu.

U pravcu Soledara, na boku Bahmuta, ruske trupe su preuzele inicijativu od VSU, koji je potrošio resurse tokom neuspešnih pokušaja opkoljavanja grada.

Na severozapadu Bahmuta, jedinice 98. gardijske vazdušno-desantne divizije odbile su napad na rezervoar Berhovskoje i krenule u kontraofanzivu u pravcu Bogdanovke i Hromova (Artemovski). Kao rezultat toga, ruski padobranci su uspeli da prošire zonu kontrole oko rezervoara (povrate ono što su ukrajinske Oružane snage okupirale nekoliko meseci po cenu stotina života), a takođe su uspešno napredovali do Hromova. Čak i tokom napada na sam Bahmut od strane snaga Vagnerovog PMC-a, selo je bilo važno za snabdevanje garnizona ukrajinskih oružanih snaga. Sada će se oslobađanjem naselja stvoriti preduslovi za pritisak na južnu periferiju Bahmuta.

Hromovo se nalazi nedaleko od Krasnoje (Ivanovskoje) - sela iz kojeg je došlo do granatiranja položaja ruskih oružanih snaga u Klešćejevki i okolini. Sada će jedinice ruske armije moći da poboljšaju svoje položaje na bahmutskim dačama i u pravcu Krasnoje, napadajući sa dve strane. Promene u konfiguraciji fronta već su uticale na liniju kod Klešćejevke, gde je intenzitet vatre značajno smanjen. Verovatno su neki od topova i minobacača povučeni sa linije fronta. U ovom trenutku, borci Oružanih snaga Rusije sistematski nokautiraju Oružane snage Ukrajine sa prilaza Klešćejevki. Samo selo nema značajniji značaj zbog svog položaja u niziji. Od značaja su visovi na severu i u pravcu Krasnog, za koje se vodi borba.

Foto Tanjug/AP


Na lokaciji Avdejevka, Oružane snage Rusije završile su čišćenje južne industrijske zone. Pored toga, Oružane snage Rusije razvijaju ofanzivu u oblasti Novokalinova i Avdejevske koksare. Zauzvrat, dolazi do pozicionih sukoba između Severnog i Tonenkija. Postoje izveštaji o mogućem prebacivanju novih rezervi Oružanih snaga Ukrajine sa zaporoškog pravca.

U sektoru Vremjevske izbočine, ruske trupe nastavljaju borbu na liniji Prijutnoje-Staromajorskoje. Prema poslednjim podacima, jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da prošire zonu kontrole u ​​šumskom pojasu i zauzmu još jedno uporište Oružanih snaga Ukrajine.

Borbe u sektoru Orehova odavno su prešle u pozicionu fazu. Ukrajinske formacije već duže vreme nisu izvodile veće napade slične onima koje su izvodile u leto i ranu jesen uz masovnu upotrebu oklopnih vozila. Istovremeno, ruske trupe postepeno preuzimaju položaje kod Rabotina i Verbova, izgubljene prethodnih meseci. Za sada ne govorimo o pokušaju neke velike kontraofanzive, već o zauzimanju taktički povoljnijih pozicija.

Loše vreme, koje se sada primećuje u nekoliko oblasti odjednom, ima veliki uticaj na borbe. Ovo ograničava upotrebu aviona i dronova, a erodirano tlo blatom otežava pomeranje opreme. U takvim uslovima, intenzitet vojnih sukoba je prinuđen da se smanji. Istovremeno, komanda VSU prebacuje snage koje su ranije delovale kod Orehova u Avdejevku: posebno su odatle nedavno otišle jedinice 116. mehanizovane brigade. U ovom trenutku, zaporoški pravac postaje sve sekundarniji za Oružane snage Ukrajine.

Foto Tanjug/AP



U pravcu Hersona, VSU drži Krinke po cenu velikih gubitaka u ljudstvu. Oružane snage Ukrajine i dalje pokušavaju da popune svoje redove. Dva ukrajinska brza čamca pokušala su da slete u rejon železničkog mosta: grupa od sedam ljudi otkrivena je vazdušnim izviđanjem, a zatim uništena raketnim artiljerijskim udarima.

 

Ruske snage napredovale kod Rabotina (VIDEO)

Ruski ratni dopisnici na Telgram kanalima pišu o masakru ukrajinskih trupa kod Rabotina, gde su pešadija Južnog vojnog okruga i desantne snage Rusije izvele snažan kontranapad, uništavajući i odbacujući ukrajinske oružane snage skoro jedan kilometar.

Kako prenose ratni doposnici, na zaporoškom frontu Ukrajina je smanjila aktivnost, a ruske jedinice nastavljaju seriju snažnih kontranapada na liniji Kopani-Rabotino-Novoprokopovka-Verbovoe, preuzimajući inicijativu.

U rejonu Rabotina i Kopanija, jurišni avioni 70. i 291. puka i 136. brigade Južnog vojnog okruga napali su položaje ukrajine, dok su desantne snage zauzele neprijateljske položaje i porazile nekoliko jedinica Oružanih snaga Ukrajine, uništivši i zarobivši neprijateljsku pešadiju.

 

Gradonačelnik Donjecka: Hakovan sajt grada Adam Kadirov nije počasni građanin

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je danas da je hakovan sajt gradske uprave i objavljena lažna informacija da je Adamu Kadirovu, sinu čečenskog lidera Ramzana Kadirova dodeljena titula "počasnog građanina grada Donjecka".

Foto: Tanjug

Danas je hakovan zvanični sajt gradske administracije Donjecka. U ovom trenutku stručnjaci ulažu sve napore da eliminišu hakerski upad ukrajinske Centralne službe bezbednosti, napisao je Kulemzin na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ranije je na sajtu administracije Donjecka objavljena navodna naredba Kulemzina da se šesnaestogodišnjem Adamu Kadirovu dodeli titula "počasnog građanina grada Donjecka", ali lažna naredba je kasnije uklonjena sa sajta.

 

Blinken i Kuleba: Ukrajna putuje ka NATO

Ukrajina je na putu ka NATO-u i pridružiće se kada se članice Alijanse uvere da ispunjava uslove za članstvo, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na sastanku sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom u Briselu.

Foto Tanjug/AP

Raketirano selo, pogođena policijska stanica

Četiri policajca su poginula a 18 ranjeno kada je ukrajinska vojska gađala policijsku stanicu u selu Jubilejno u Hersonskoj oblasti iz višecevnih bacača raketa "hajmars", rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

 

POGLEDAJTE: Su-25 dejstvuju na frontu (VIDEO)

Posade jurišnih aviona Su-25 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile su utvrđene položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu.

Foto: Printscreen/Telegram/

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Ruske snage zauzele Artjomovsko; Oboren Su-25, veliki gubici VSU u ljudstvu i tehnici

Ruska vojska je oslobodila Artjomovsko, u DNR;

Oružane snage Rusije odbile su napad jurišnih grupa motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

Ruska PVO oborila je avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini Novooljenovke u DNR;

Ruske oružane snage su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, protivnik izgubio oko 250 vojnika i 5 tenkova;

Na meti ruskih snaga na zaparoškom pravcu našle su se tri ukrajinske brigade;

Lovac Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborio je avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine i presreo projektil HARM u DNR;

Ruske oružane snage su tokom protivbaterijske borbe uništile šest artiljerijskih sistema Oružanih snaga Ukrajine, stanicu za elektronsko ratovanje i skladište municije na pravcu Donjecka;

Ruske oružane snage su porazile dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u područjima Ugljedara, Antonovke i Nikoljskog u DNR, neprijatelj je izgubio oko 160 vojnika i sistem Grad.

VBR pogodio koncetraciju VSU

Višecevni raketni sistemi "Grad" grupe "Jug", po dojavi izviđača, pogodila su dva borbena vozila i koncentraciju ljudstva Oružanih snaga Ukrajine (AFU), saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Peskov: Finsko jačanje granice sa Rusijom moglo bi da izazove tenzije

Aktivnosti Finske na jačanju granice sa Rusijom su neosnovane jer Moskva ne predstavlja pretnju svom susedu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Takva aktivnost, naprotiv, stvara pretnju Rusiji i može dovesti do napetosti, upozorio je portparol ruskog predsednika, preneo je Tas.

- Nema sukoba kao takvog. Finskoj niko i ništa ne preti i u ovom slučaju ovo je svakako apsolutno preterana mera obezbeđenja granične bezbednosti jer tu nema pretnje i u stvarnosti nema napetosti - rekao je Peskov novinarima komentarišući aktivnosti Finske na jačanju zaštite granice uz pomoč Poljske.

- Ovo je apsolutno ničim izazvana i neosnovana koncentracija oružanih jedinica na granici sa Rusijom - naglasio je on.

Kako je istakao portparol predsednika Rusije, "tenzija može da se pojavi upravo zbog gomilanja dodatnih jedinica na granici".

- Finci bi trebalo da budu svesni da će gomilanje vojnih jedinica na našim granicama za nas predstavljati pretnju - objasnio je Peksov.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije danas da je Rusija primila notu Finske o svojoj odluci da zatvori i poslednji granični punkt od 30. novembra.

U međuvremenu, neki mediji su izvestili da Poljska planira da pošalje trupe u Finsku da pomognu u zaštiti njene granice.

Sijarto: Mađarska nikada neće isporučiti oružje Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da Mađarska nikada neće isporučiti oružje Ukrajini, istakavši da što više oružja bude isporučeno, to će rat duže trajati.

On je dodao u intervjuu za Si-En-Bi-Si da se mađarski premijer Viktor Orban u oktobru sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da vidi da li ima prostora za mir u sukobu koji je u toku.

- Ono što nikada nismo radili i nikada nećemo uraditi je isporuka oružja, jer verujemo da umesto oružja treba doneti mir u ovaj region. Što se više oružja isporuči, to će rat duže trajati, više ljudi će umreti - istakao je on, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Ukrajine postoji značajna mađarska zajednica. 

- Vrši se konstantna mobilizacija etničkih Mađara u ukrajinsku vojsku... i mnogi od njih su već poginuli - naglasio je Sijarto.

On je dodao da treba povećati napore da se postigne mir i iznudi diplomatsko rešenje.

Peskov: Optužbe da Rusija stoji iza trovanja supruge šefa obaveštajne službe Ukrajine rutinske

Ukrajina krivi Rusiju bukvalno za sve, tako da se poslednje optužbe Kijeva o trovanju supruge šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirila Budanova mogu smatrati rutinskim, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ukrajina krivi Rusiju za sve probleme. Smatram da i za sopstveno postojanje krivi Rusiju. Dakle, to su rutinske optužbe - rekao je Peskov, upitan da prokomentariše navode Ukrajine, preneo je Tas.

Supruga šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) Kirila Budanova, Marija Budanova, otrovana je teškim metalima, prenelo je juče više ukrajinskih medija, pozivajući se na neimenovane obaveštajne izbore.

Ukrajinska Pravda navela je da su otrovi najverovatnije bili u njenim obrocima, pošto je i nekoliko drugih članova osoblja GUR-a bilo otrovano.

Rojters je preneo da još nema nikakvih naznaka o tome ko stoji iza trovanja, niti je razjašnjeno kako je ono izvedeno, ali ako se potvrdi kao namerno, trovanje bi predstavljalo najozbiljniji napad na člana porodice nekog od istaknutih članova ukrajinskog vojnog rukovodstva od početka rata Ukrajine i Rusije 2022. godine.

Zvaničnik SAD: Putin neće sklopiti mir u Ukrajini pre rezultata izbora u SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin neće sklopiti mir u Ukrajini pre objavljlivanja rezultata američkih izbora zakazanih za novembar sledeće godine, saopštio je visoki američki zvaničnik, posle sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Briselu.

- Očekujem da Putin neće sklopiti mir ili bar ne u značajnoj meri, pre nego što vidi rezultate naših izbora - rekao je zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da je alijansa ponovila da će nastaviti da podržava Ukrajinu, iako zna da je malo verovatno da će mirovni sporazum u narednoj godini biti postignut.

Rojters navodi da je neimenovani američki zvaničnik izneo ovu ocenu usred zabrinutosti da bi potencijalna pobeda bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa mogla da preokrene podršku Zapada Kijevu.

Stoltenberg: NATO da radi na konkretnim koracima za pridruživanje Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da NATO treba da počne da radi na konkretnim koracima kako bi pomogao Ukrajini da se priključi toj organizaciji. 

- Ukrajina bi trebalo da bude u NATO-u, ali da bi se to na kraju i ostvarilo, potrebno je preduzeti određene korake - rekao je Stoltenberg uoči današnjeg sastanka ministara spoljinh poslova NATO u okviru Saveta NATO-Ukrajina u Briselu.

On je doda o da NATO treba da nastavi da pomaže Ukrajini vojno, humanitarno, energetskom infrastrukturom i visokonaponskuo opremom jer, kako je rekao, kako nastupa hladno vreme i vide se ruski napadi na energetsku infrastrukturu.

- Mi, kao NATO, imamo dosta mogućnosti da nastavimo da pomažemo - rekao je Stoltenberg i dodao da je jedno od pitanja kako NATO može nastaviti da pomaže bolje i koordinisanije, i kako može pomoći Ukrajini u pripremi za njeno eventualno pridruživanje NATO-u.

Kuleba: EU do sada isporučila Ukrajini oko 300.000 od obećanih milion granata

Evropska unija je Ukrajini do sada isporučila oko 300.000 od obećanih milion artiljerijskih granata, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tokom posete NATO samitu u Briselu.

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka, Kuleba je pozvao na veće usklađivanje odbrambene industrije Ukrajine i NATO-a kako bi se osiguralo da Kijev dobije zalihe koje su mu potrebne da porazi Rusiju.

U sedištu NATO u Briselu danas se održava drugi dan dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica.

Slovački ministar: Za Ukrajinu najbolje rešenje proglašenje primirja i pregovori

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar izjavio je da je najbolje rešenje za situaciju u Ukrajini proglašenje primirja i otpočinjanje pregovora.

- Za nas, a uveren sam da je i za ljude na obe strane i za sve koji su uključeni, najbolja stvar što ranije primirje, mirovni pregovori i pronalaženje rešenja. Umesto da uzalud gubimo živote, bolje je pregovarati godinama - rekao je Blanar u intervjuu za slovački portal "Hlavne spravy", prenosi RIA.

On je naveo da za situaciju u Ukrajinu ne postoji vojno rešenje i dodao da činjenica da nema napretka u sukobu dovodi do zamora u svetu.

- Prema našim informacijama, uspesi i gubici su minimalni, ljudi ginu uzalud, a sukob se ne kreće ni napred ni nazad - rekao je šef slovačke diplomatije.

Kijev: Rusija noćas lansirala 21 bespilotnu letelicu i tri rakete na Ukrajinu

Rusija je tokom noći lansirala 21 bespilotnu letelicu i tri krstareće rakete na Ukrajinu, ali su sve bespilotne letelice i dve rakete uništene pre nego što su pogodile svoje ciljeve, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Treća raketa nije uništena, ali nije stigla do cilja, saopštile su vazduhoplovne snage ne iznoseći više detalja.

Bespilotne letelice iranske proizvodnje "šahed" uputile su se ka zapadnom regionu Hmeljnicki, saopštile su vazduhoplovne snage. 

Cilj nije identifikovan, ali u regionu se nalazi velika vazdušna baza. 

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su rakete oborene iznad južnog regiona Nikolajeva, dok su dronovi oboreni u sedam provincija širom Ukrajine.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da proveri ukrajinski izveštaj. 

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je fregata njene Crnomorske flote izvela napad sa četiri krstareće rakete na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, ali nije poznato kada se napad dogodio.

Ukrajinska mornarica saopštila je da su tri ruske krstareće rakete lansirane iz oblasti Herson koja se graniči sa Crnim morem, čiji su delovi pod ruskom kontrolom od početka rata koji je Moskva započela pre 21 mesec.

Tas: Rusija krstarećim raketama gađa vojnu infrastrukturu Ukrajine

Crnomorska fregata RF je izvršila napad sa četiri krstareće rakete na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, javlja Tas.

- Posada fregate Crnomorske flote dobila je iznenadni zadatak da pokrene udare krstarećim raketama "kalibar" u najkraćem mogućem roku protiv neprijateljske vojne

infrastrukture - navodi Tas.

Gradonačelnik Moskve: Uništen dron koji je lansirala Ukrajina

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da je ruska PVO uništila dron koji su ukrajinske snage lansirale ka ruskoj prestonici.

Dron je uništen iznad Podolskog okruga u Moskovskom regionu.

- Prema preliminarnim informacijama nije bilo štete ili žrtava na mestu na koje su ostaci pali - rekao je Sobjanin.

Uništen kontrolni centar u Donjecku

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u vazdušnom napadu moskovskih snaga uništeni kontrolni centar i oklopna vozila ukrajinske vojske u Donjeckoj oblasti.

Zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je da je supruga šefa te špijunske agencije Marija Budanova otrovana i da se nalazi na lečenju u bolnici.

Baltičke zemlje bojkotuju skup u Severnoj Makedoniji zbog Lavrova

Budući da su bugarske vlasti dozvolile da avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova preleti bugarski vazdušni prostor kako bi doputovao na samit OEBS-a u Severnoj Makedoniji, baltičke zemlje najavile su da će bojkotovati skup.

Ukrajina u NATO nakon rata

Generalni Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ministri spoljnih poslova članica Alijanse ponovili odlučnost da podrže Ukrajinu na njenom putu ka Alijansi, kao i njenoj odbrani u ratu sa Rusijom. 

Naveo je, između ostalog, da je Nemačka obećala osam milijardi evra za sledeću godinu, a Holandija više od dve milijarde.

Međutim, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tvrdi da su njegove kolege u NATO-u priznale da je kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga neuspešna, kao i da je po rezultatima daleko ispod njihovih očekivanja.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!