RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Avdejevke, VSU šalje pomoć za Bahmut; Nestao bataljon tenkova iz Slovenije (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 11. 2023. u 07:32 >> 00:52

RAT u Ukrajini ušao je u 642. dan. Nastavljaju se borbe u određenim delovima fronta. Oružane snage Ukrajine ne mogu da koriste oklopna vozila zapadne proizvodnje zbog blatnjavih puteva i lošeg vremena. Avijaciona fabrika u Kijevu našla se na meti ruskih raketa.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују код Авдејевке, ВСУ шаље помоћ за Бахмут; Нестао батаљон тенкова из Словеније (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Gerapetritis za Si-En-Bi-Si: Situacija u Ukrajini „ne ide dobro“, Zapad mora biti odlučniji u pomoći Kijevu

Situacija u Ukrajini „ne ide dobro“, Zapad mora biti što je moguće odlučniji u pomoći Kijevu, a Grčka se zalaže za ulazak Ukrajine u NATO, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis u intervjuu za „Si-En-Bi-Si“ uoči dvodnevnog sastanka ministara stranih poslova NATO-a u Briselu.

Ministri će razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, podršci NATO-a Ukrajini i podeli tereta među saveznicima.

- Situacija ostaje ista, a istina je da ne ide dobro. Prošlo je godinu i po dana sukoba... To je strašna situacija. Mislim da treba da pokušamo da budemo što odlučniji u pogledu pomoći Ukrajini. Mi smo čvrsto stali na stranu Ukrajine u svim teškim vremenima. Ali istina je da treba da pokušamo da nastavimo da koordinišemo naša dejstva u korist Ukrajine -  rekao je grčki ministar.

On je istakao da je Evropska unija izdvojila veoma značajan budžet Ukrajini.

- Izrazili smo solidarnost na svaki mogući način. Ali mislim da je najvažnije u ovoj fazi da se čvrsto izjavi da ćemo biti uz Ukrajinu bez obzira na sve -   dodao je on.

Na pitanje da li podržava pristupanje Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi, Gerapetritis je odgovorio da za to „postoji značajan impuls“.

- U sredu će biti održan Savet NATO-Ukrajina. Mislim da je to važan korak. On pokazuje solidarnost, ali takođe je i deo nove bezbednosne arhitekture. I mislim da je važno da primimo ove države - rekao je on.

 

Posle gotovo dve godine rata: Kontrola naoružanja i vojne opreme

Ukrajina i Sjedinjene Američke Države dogovorile su se da pojačaju kontrolu krajnje upotrebe odbrambene robe koju obezbeđuje SAD, uključujući zajedničke inspekcije i inventarizaciju, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane na Telegram kanalu.

Ističe se da će za nadzor, evidenciju i poštovanje odgovarajućih uslova skladištenja robe od sada biti odgovorno ukrajinsko Ministarstvo zajedno sa stranim partnerima.

Foto AP

Raketirana Gorlovka

Ukrajinske snage su u 22.30 ispalile pet raketa na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske jedinice napreduju kod Avdejevke, VSU šalje pojačanja ka Bahmutu, jedva održava mostobran na Dnjepru (MAPA/VIDEO)

Na Starobeljskom pravcu u Kupjanskom sektoru vode se borbe u pravcu Sinkovke. Međutim, na liniji fronta nema promena. Pozicioni sukobi se nastavljaju na isti način na izbočini Torskoje.

Ilustracija telegram rybar



Na pravcu Soledara došlo je do smanjenja intenziteta borbi skoro celom dužinom fronta zbog pogoršanja vremenskih prilika. Ipak, pozicione bitke i lokalni pokušaji prepada su ostali, uključujući i Bakhmut. Komanda ukrajinske grupe Soledar očekuje aktiviranje Oružanih snaga Rusije na pravcu Klešćejevka i Krasni. Prema VSU, ruske trupe nameravaju da zauzmu visove pored sela, što se, u principu, uklapa u logiku.

Zbog takvih strahova, snage 23. bataljona 1. predsedničke brigade prebačene su u Krasni u pomoć 57. streljačkom bataljonu. I odmah po dolasku, jurišna grupa ove formacije pokušala je da napadne na jugoistok, ali bezuspešno. Jačanje u ovoj oblasti povezano je sa pogoršanjem morala u 57. osb i opštim gubicima ljudstva u raznim ukrajinskim brigadama tokom ponovljenih napada, čiji su rezultati zanemarljivi u poređenju sa cenom.

Časov Jar je krajnje odredište 515. odvojenog bataljona 1. odvojene brigade specijalnih snaga iz Harkovske oblasti. Specijalna jedinica zameniće 77. vazdušno-desantnu brigadu, koja će ići na obnavljanje borbene sposobnosti. Slično popunjavanje zaliha izvršeno je u 80. vazdušno-jurišnoj brigadi Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine. Još nije moguće potpuno izvršiti popunu, pa je u njegov sastav poslato 290 mobilisanih.

Na Donjeckom pravcu, u oblasti Avdejevskog utvrđenog područja, vode se pozicione borbene operacije. Na severnom krilu, na prilazima Novokalinovu, Oružane snage Ukrajine drže položaje u šumskim pojasevima, nadoknađujući gubitke svežim ljudstvom jedinica teritorijalne odbrane. Istočno od AKHZ jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su teritoriju crpne stanice. Istovremeno, u oblasti Stepovoje (Petrovski), jurišni odredi ruske vojske povukli su se bliže železničkoj pruzi, jer je dalje prisustvo u porušenom naselju obećavalo velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Na južnom krilu, u oblasti industrijske zone Jasinovataja, Oružane snage Rusije jačaju svoje pozicije, pripremajući se za ofanzivu.

Foto Tanjug/AP


VSU je ponovo pokušao da napadne u pravcu Gorlovke: Oružane snage Ukrajine sprovode ofanzivu u oblasti gde se gomila otpad zapadno od Majorska, pokušavajući da se učvrste u sivoj zoni, a tu su i nadolazeće borbe.

Na južnodonjeckom pravcu, posle relativnog zatišja, borci 394. motorizovanog puka 127. motorizovane divizije nastavili su juriš na desant na liniji Prijutnoje – Staromajorsko. Kako navodi Voin DV, kao rezultat smelog pohoda, rusko vojno osoblje uspelo je da otera jedinice ukrajinskih oružanih snaga iz otporne tačke i potom je očiste od pripadnika VSU.

Zahvaljujući tome, jedinice ruske armije zauzele su povoljnije položaje, napredujući od Gruševske jaruge do Staromajorskog, gde su se smestili odredi 128. brigade teritorijalne odbrane. Zbog toga, snage 175. bataljona 121. TRO brigade, uključujući i posadu ATGM-a, prebačene su na severozapadnu periferiju naselja. Ranije je formacija delovala na hersonskom pravcu, a osoblje je bilo obučeno za izvođenje jurišnih operacija.


U sektoru Orehova, ukrajinske oružane snage su ponovo napale položaje ruskih trupa zapadno od Rabotina i prema Novoprokopovki. Tokom sukoba, VSU je koristio nekoliko komada teške opreme, ali na kraju nije imao uspeha.

Na pravcu Hersona, juče, neposredno pred jaku oluju koja je zahvatila nekoliko regiona na jugu Rusije, ukrajinski marinci su ponovo pokušali da se uglave u šumski pojas u centralnom delu Krinokija. Dve jurišne grupe 2. bataljona 38. brigade mornaričke pešadije Ukrajine obezbedile su uporište južno od male šume i počele da tamo opremaju položaje. Kao rezultat ruske artiljerijske vatre i naknadnog naleta izviđačke grupe, VSU je pretrpeo gubitke i povukao se na rezervne položaje na zapad.

Foto Tanjug/AP


Istovremeno, istočno od male šume u blizini plastenika, jurišna grupa 36. brigade marinaca zauzela je uporište, gde se odmah našla pod vatrom. U noći 27. novembra, tokom oluje, ranjeni i mrtvi su evakuisani na Frolovo ostrvo. Međutim, koristeći loše vremenske uslove i slabu vidljivost, odvojene jedinice ukrajinske mornarice pokušavaju da zadrže linije u šumskom pojasu pored Krinokija. Tamo su upućeni helikopteri sa sistemom bacanja granata i municijom da ojačaju linije.

Foto Tanjug/AP



Uspostavljena je rotacija i popuna zaliha, što je jedinicama VSU omogućavalo da zadrže mostobran u selu i pokuša da se učvrsti u šumi, ali bezuspešno zbog promene taktike ruske komande. Međutim, kako se tlo zamrzava, aktivnost će se verovatno povećati, i to ne samo u ovoj oblasti. Na to ukazuje današnji nalet marinaca u oblasti Pojme, koji je brzo odbijen artiljerijskom vatrom.

 

 

Su-34 na borbenom dežurstvu: Uništeni položaji VSU u Hersonu (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je kako se u zoni specijalnih operacija izvršavaju borbeni zadaci lovaca Su-34. Tokom jednog od letova, vazdušne bombe su uništile zemunice, ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona.

Ukrajina ima novi sistem regrutacije

Ukrajinska vlada najavila je promenu svoje prakse regrutacije u nameri da što bolje iskoristi ljudske kapacitete, rekao je sekretar ukrajinskog saveta za bezbednost.

U promene koje bi pomogle održanju borbenih potencijala Kijeva, nakon skoro dve godine iscrpljujućeg rata sa Rusijom, za koje se očekuje da će biti objavljene ove nedelje, biće uvršteno i korišćenje komercijalnih kompanija za regrutaciju, preneo je Gardijan.

Foto Tanjug/AP

-Neki ljudi su uplašeni, plaše se da će da poginu, plaše se da pucaju, što ne znači da ne mogu da budu uključeni u druge aktivnosti, rekao je za Gardijan sekretar saveta za bezbednost Ukrajine Oleksij Danilov i napomenuo da Ukrajina "sada ima novog ministra sa novim pristupom".

Oboren Su-25

Oboren Su-25 iznad Hersonske oblasti. Pilot se katalputiarao ali nije preživeo.

Foto printskrin telegram topwar_ru

Bataljon tenkova iz Slovenije nestao u prostranstvima Ukrajine

Slovenija je u septembru 2022. godine u Ukrajinu prebacila 28 jedinica M-55S. Ovo su u suštini bili stari sovjetski tenkovi T-55 nasleđeni od Jugoslavije.

U dogovoru između slovenačkog premijera Goloba i nemačkog kancelara Šolca, modernizovani tenkovi su predati 47. posebnoj mehanizovanoj brigadi (A4699), koja je obučavana u Nemačkoj.

Tenk sa Košara / Foto printskrin

 

Rusi zauzeli dva ključna uporišta VSU kod Ugljedara bez ispaljenog metka

Ruske trupe su uspele da unište dva ukrajinska uporišta kod Ugljedara, a napad su izvele jurišne grupe brigada marinaca Baltičke i Tihookeanske flote. Ovo saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Tanjug/AP

U pravcu južnog Donjecka ruski marinci su uspeli da zauzmu dva ukrajinska uporišta koja se nalaze u jednom od šumskih pojaseva kod Uljledara, a Ukrajinci su se povukli bez borbe, iako je ovaj šumski pojas ključan u odbrani Oružanih snaga Ukrajine. Kako sami marinci navode, u poslednje vreme ovo ponašanje je postalo uobičajeno među ukrajinskim oružanim snagama; “VSU radije napušta položaje ako se oseća ugroženim od njihovog zarobljavanja”. Istovremeno, povlačeći se sa svojih pozicija, Ukrajinci počinju da ih napadaju artiljerijom, pokušavajući da nanesu što više štete ruskim trupama.

-Jedan od ključnih šumskih pojasa sa dva uporišta Oružanih snaga Ukrajine predao se jurišnim grupama marinaca gotovo bez ijednog ispaljenog metka – neprijatelj se, ne prihvatajući borbu, povukao, navodi se u saopštenju.

Šamar NATO Kijevu: Nesposobni ste

Nesposobnost Ukrajine da pomeri liniju fronta, čak i uz obimnu pomoć NATO-a, potvrđuje da se Rusija ne sme potcenjivati. Severnoatlantska alijansa je, ipak, dužna da nastavi da podržava Kijev, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Foto Tanjug/AP

Pokušan atentat na visokog predstavnika administracije Harkovske oblasti

Šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev rekao je za Sputnjik da je pokušan atentat na njegovog zamenika.

-Na saradnika naše administracije, mog zamenika, izveden je pokušaj atentata. Sada mu se ukazuje sva neophodna medicinska pomoć. U ovom trenutku životi i zdravlje mu nisu ugroženi, rekao je Gančev.

Foto: Google maps/Vikipedija

Prema njegovim rečima, saradnici specijalnih službi utvrđuju okolnosti napada.

Iz administracije je saopšteno da je reč o Aleksandru Slisarenku.

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Oborene dve rakete S-200 i 21 dron; Veliki gubici VSU na Luganskom i Donjeckom pravcu

Na kupjanskom pravcu odbijena su tri napada Oružanih snaga Ukrajine u području Ivanovke i Sinkovke, ukrajinski gubici - oko 30 ljudi.

Odbijen je napad na krasnolimanskom pravcu, gađani su položaji 81. brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Belogorovke, gubici Oružanih snaga Ukrajine - 280 ljudi;

Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 220 ljudi;

Odbijeni su napadi na zaporoškom i hersonskom pravcu, ukupni gubici Ukrajine bili su do 65 ljudi;

PVO sistemi oborili su dve protivvazdušne rakete S-200 iznad južnog dela Azovskog mora, oboren je i 21 ukrajinski dron.

 

Stoltenberg o prijemu Ukrajine u NATO

Šefovi diplomatije zemalja-članica NATO-a usaglasiće na sastanku u Briselu 28. i 29. novembra preporuke za reforme radi prijema Ukrajine u Alijansu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči susreta.

Oboren ukrajinski dron

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinski dron oboren iznad Rostovske oblasti u ponedeljak ujutro.

Oborili su ga dežurni sistemi PVO oko 09:30 po moskovskom vremenu.

Eksplozija transformatora u Čeljabinskoj oblasti

Eksplozija transformatora, nakon kojeg je ekplodirao i sekundarni izvor goriva, u Čeljabinskoj fabrici, jednom od glavnih proizvođača motora za ruske tenkove.

Mećava u Ukrajini

Zbog jake mećave u Ukrajini je 2.019 naselja ostalo bez struje, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo energetike.

Nevreme je zahvatilo 16 oblasti, a najteža situacija je u Odeskoj, Nikolajevskoj i Kijevskoj oblasti.

U Kijevskoj oblasti bez struje je više od 40.000 potrošača, odnosno više od 220 naselja, prenosi Unian. 

Grupa "Jug" izvršava zadatke na donjeckom pravcu

Ruske trupe na donjeckom pravcu pogodile su stanicu za elektronsko ratovanje Bukovelj-AD i zemunicu Oružanih snaga Ukrajine i uništile neprijateljsko skladište municije u području Krasnogorovke, rekao je za Sputnjik Vadim Astafjev, portparol grupe Jug.

Jedinice grupe „Jug“ nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na donjeckom pravcu, naveo je on.

Metis: Zima ili leto, nema značaja, kod nas sve radi

Oružane snage Ukrajine ne mogu da koriste oklopna vozila zapadne proizvodnje, između ostalog borbena vozila Bredli na zaporoškom pravcu zbog blatnjavih puteva i lošeg vremena, rekao je novinarima komandant specijalne jedinice „Osman“ Ministarstva odbrane Ruske Federacije sa kodnim imenom Metis.

- Za nas zima ili leto – nema značaja. Oprema, ljudi – sve radi. Njima je možda nešto komplikovanije, jer su imali svoju taktiku, menjale su se vremenske prilike, oprema je iz inostranstva i ne prolazi baš kroz naša mesta. Oklopna tehnika ne prolazi, Bredli se odmah zaglavi - rekao je Metis.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine sada pokušavaju da napreduju u malim grupama na ovoj deonici linije razdvajanja.

- Pre toga je napredovanje vršeno uz pomoć teške i lake oklopne tehnike, ali sada oni tajno napreduju pešice kroz šumske pojaseve - rekao je on.

Avijaciona fabrika u Kijevu na udaru ruskih raketa

Avijaciona fabrika u Kijevu, koja proizvodi bespilotne letelice za Oružane snage Ukrajine, našla se na udaru ruskih raketa, rekao je za Sputnjik kordinator gerile Nikolajeva Sergej Lebedev, objavljujući video-snimak napada.

Fabrika je pogođena u noći 24. novembra.

- Izvršena je serija udara na vojne ciljeve koji se nalaze u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine… Pogođen je Zavod 410, poznat kao fabrika za civilnu avijaciju. Prema podacima naših agenata, tamo su se proizvodile bespilotne letelice za potrebe Oružanih snaga Ukrajine - rekao je sagovornik agencije.

Državno preduzeće „Zavod 410, civilnog vazduhoplovstva“ bavi se dijagnostikom, popravkom, održavanjem i modernizacijom aviona, helikoptera i avionskih motora i nalazi se na listi preduzeća od strateškog značaja za Ukrajinu. Od 2015. godine kompanija je deo vojnog državnog koncerna Ukroboronprom.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)