RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Avdejevke i Bahmuta; Britanci - Rusi sele flotu sa Krima u Novorosijsk (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

26. 11. 2023. u 07:24 >> 01:50

RAT u Ukrajini, dan 641.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Авдејевке и Бахмута; Британци - Руси селе флоту са Крима у Новоросијск (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP / EPA

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage napreduju kod Avdejevke i Bahmuta, VSU drži mostobran na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Na Starobeljskom pravcu u sektoru Kupjanski nema značajnijih promena: borbe se nastavljaju na periferiji Sinkovke, komanda Oružanih snaga Ukrajine je prebacila 123. bataljon TRO sa pozadine na liniju fronta. Osim toga, na internetu su se pojavile fotografije američkih tenkova Abrams negde u ovom pravcu. Sudeći po tome što su fotografije postavili radnici ukrajinskih medija, ova oprema još nije testirana u borbi. Ali, ako se to dogodi, onda uskoro treba očekivati nove slike sa Abramsima u plamenu.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu Soledara južno od Bahmuta, Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivnu operaciju. Prema nekim izveštajima, bilo je moguće zauzeti nekoliko neprijateljskih uporišta na periferiji sela. Istovremeno, kod Andrejevke VSU i dalje drži strateške visine pod svojom kontrolom.

U Avdejevskom sektoru na južnom krilu, ruska armija, nakon zauzimanja strateških visina u industrijskoj zoni Jasinovataja-2, oprema položaje. VSU je pokrenuo niz lokalnih kontranapada, pokušavajući da povrati izgubljene položaje, ali bezuspešno. Na severnom krilu Oružane snage Rusije proširuju kontrolu duž pruge ka Novokalinovu.

U sektoru Orehovski ukrajinske formacije više puta napadaju položaje ruskih trupa, ali bezuspešno. Vojnici 42. motorizovane divizije Oružanih snaga Rusije odbili su još jedan napad VSU na Rabotino, eliminišući nekoliko komada opreme.

U pravcu Hersona, borbe se nastavljaju u Krinkima, VSU drži centralni deo sela. Međutim, Oružane snage Rusije vode aktivnu protivbaterijsku borbu i udaraju na baze motornih čamaca i opreme Oružanih snaga Ukrajine, remeteći planove rotacije VSU.

IAEA: Problem u Zaporoškoj NE

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Zaporoška nuklearna elektrana u nedelju izgubila kontakt sa glavnim dalekovodom, zbog čega je za hlađenje reaktora morala da se koristi rezervna struja.

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

Kako se navodi u saopštenju, stručnjaci IAEA u Zaporoškoj nuklearki takođe su čuli nekoliko raketa ispaljenih u blizini stanice.

Kako navodi agencija, dalekovod se popravlja, ali nije precizirano kada će biti ponovo priključen.

Oboren još jedan dron VSU

Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Nevreme na Krimu: 500.000 stanovnika bez struje

Gotovo 500.000 stanovnika Krima ostalo je bez struje zbog oluje, saopštio je večeras savetnik lidera Krima, Oleg Krijučkov.

-Isključeno je 1.185 trafo stanica, 498 hiljada ljudi je bez struje, napisao je Krijučkov na Telegramu.

Foto: Tanjug/AP

Najpogođenije na poluostrvu su oblasti Crno more, Saki, Belogorsko, Simferopolj, Oktobar Bakhčisaraj, Lenjinski, dodao je Krijučkov, prenose RIA Novosti.

U regionu Černomošk je zbog nestanka struje obustavljeno i vodosnabdevanje, a postoje problemi sa kanalizacijom i centralnim grejanjem, dodala je šefica okruga Natalija Pisareva.

Prema Krjučkovim rečima, 38 brigada radi na obnovi snabdevanja električnom energijom.

Sutra je zbog nevremena neradan dan na Krimu.

Zelenski: Hvala vojnicima za borbu, deo Ukrajine bez struje zbog hladnoće

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se večeras ukrajinskoj vojsci jer se bori protiv ruskih napada, ali i spasilačkim službama koje se bore sa posledicama izuzetno hladnog vremena zbog čega je oko 400 naselja u 10 regiona ostalo bez struje.

U noćnom video obraćanju Zelenski je rekao da se nemilosrdne, intenzivne borbe vode u istočnim regionima Donjecka i Harkova, dok "izuzetno teško vreme" pogađa oblasti od Kijeva na severu do Odese na jugu.

Foto Tanjug/AP

 

Oboren ukrajinski dron

U industrijskoj zoni grada Livni u Orlovskoj oblasti Rusije pomoću sredstava za radioelektronsko ratovanje neutralisan je ukrajinski dron. U napadu nije bilo žrtava, saopštio je gubernator oblasti Andrej Kličkov na svom Telegramu.

Foto MO Rusije

Nema nove pomoći Kijevu od SAD

Ukrajina neće dobiti novu pomoć od Vašingtona do kraja 2023. godine, smatra predsednik specijalnog odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Tarner (republikanac iz Ohaja) .

Foto AP

Prema njegovom mišljenju, prepreka je politika Bele kuće u vezi sa bezbednosnom situacijom na granici SAD sa Meksikom. Uprkos uključivanju finansiranja bezbednosti južne granice u paket, nema promena u politici Bele kuće prema njoj, rekao je on u intervjuu za „En-Bi-Si njuz“.

Bela kuća ranije je zatražila od Kongresa 105 milijardi dolara za podršku Izraelu, Ukrajini, politici SAD u azijsko-pacifičkom regionu i druge potrebe. Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca do sada je odbijao da zajednički razmatra zahtev, predlažući da se pomoć Ukrajini i neke druge stavke razdvoje za odvojenu raspravu.

 

Uništena grupa diverzanata u Bahmutu

U predgrađu Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) u DNR uništena je grupa ukrajinskih diverzanata, saopštio je na svom Telegramu čečenski lider Ramzan Kadirov.

On je istakao da je neprijatelj opkoljen u jednoj od zgrada.
Na ruskoj strani nije bilo žrtava, dodao je Kadirov.

FOTO: AP/Tanjug


 

 

POGLEDAJTE - Dron uništava ukrajinsku haubicu (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništavanja maskiranog ukrajinskog artiljerijskog oruđa i položaja ukrajinskih snaga pomoću bespilotnih letelica kod Novoivanovke (VIDEO).

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Britanci: Rusi sele flotu sa Krima u Novorosijsk

Obaveštajna služba Ministarstva odbrane Velike Britanije objavila je novi izveštaj u kome je ponovo fokus bila Crnomorska flota, kojoj se u poslednje vreme posvećuje značjna pažnja posle serije napada bezposadnim daljinski upravljivim plovilima (morskim dronovima) sa kojima je udareno na desantne čamce.

 

Rumunija hoće da poveća kapacitete za transport žita

Rumunija namerava da uz pomoć Evropske unije poveća transportne kapacitete za izvoz ukrajinskog žita, izjavio je rumunski premijer Marčel Čolaku.

Foto: EPA

 

Zapad šalje ratne brodove Ukrajini

Zapadni saveznici će Ukrajini obezbediti ratne brodove za čuvanje brodova koji prevoze žito u Crnom moru, rekao je predsednik zemlje Vladimir Zelenski.

Foto: Profimedia

-Dogovorili smo se sa našim partnerima i pratićemo brodove na moru kako bismo garantovali njihovu bezbednost. Već imamo konkretne dogovore o isporuci brodova. To je pitanje bliske budućnosti, rekao je on na konferenciji za novinare nakon završetka Međunarodnog samita „Zrno iz Ukrajine“ u Kijevu.


Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Oborena tri lovca VSU, veliki ukrajinski gubici


Ruske oružane snage su odbile četiri napada na kupjanskom pravcu;

Na donjeckom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 200 vojnika, odbijena su tri napada protivnika;

Ruske oružane snage odbile su napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, gubici protivnika iznosili su oko 80 vojnika;

Ruske oružane snage su pogodile arsenal sa avijacionom municijom Oružanih snaga Ukrajine u Čerkaskoj oblasti;

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Ruske oružane snage su izvele napad na brigadu Oružanih snaga Ukrajine u području Tjaginke, neprijatelj je izgubio do 55 vojnika;

Na krasnolimanskom pravcu odbijen je napad ukrajinskih specijalaca;

Ruske oružane snage su pogodile položaje 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Rabotina;

Ruski PVO sistemi oborili su tri ukrajinska aviona u jednom danu - dva Su-27 i jedan MiG-29;

Ruski PVO sistemi presreli su tokom dana 17 granata HIMARS i 53 drona Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Oglasio se Zelenski

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao i da savlada otpor onih koji se protive početku pregovora o njenom pristupanju Evropskoj uniji, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Letonije Edgarom Rinkevičem u Kijevu.

- Potrebne su nam tri pobede. Prva pobeda - u Kongresu“, rekao je Zelenski.

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska presrela iznad Azovskog mora dve ukrajinske protivvazdušne rakete S-200

Ruska vojska je presrela iznad Azovskog mora dve ukrajinske protivvazdušne rakete S-200, koje su modifikovane za napade na kopnene mete.

„Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su otkrili i uništili dve ukrajinske rakete u iznad Azovskog mora“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Ruski sistemi PVO uništili su još četiri ukrajinske bespilotne letelice

Ruski sistemi PVO uništili su još četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske, Smolenske i Tulske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sistemi PVO oborili dron u Smolenskoj oblasti, žrtava nema

Sistemi PVO oborili su dron u Smolenskoj oblasti, na zapadu Rusije, žrtava nije bilo, napisao je svom Telegram kanalu gubernator regiona Vasilij Anohin.

Deo teritorije Donjecke Narodne Republike ostao bez struje

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da je deo teritorije republike ostao bez struje usled napada Oružanih snaga Ukrajine.

„Evidentiraju se štete, usled kojih je deo teritorije Donjecke Narodne Republike isključen“, napisao je šef regiona na Telegramu.

Prema njegovim rečima, pojedini gradovi i regioni ostali su bez struje, zbog čega jedan broj kotlarnica ne isporučuje toplotu.

Ramzan Kadirov: Još jedan specijalni let sa dobrovoljcima odleteo je sa Međunarodnog aerodroma Grozni u zonu specijalne vojne operacije

Još jedan specijalni let sa dobrovoljcima poleteo je iz Groznog u zonu specijalne operacije, saopštio je na svom Telegram kanalu čečenski lider Ramzan Kadirov.

„Još jedan specijalni let sa dobrovoljcima odleteo je sa Međunarodnog aerodroma Grozni koji nosi ime heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova u zonu specijalne vojne operacije. Oni su stigli u Grozni iz različitih delova Rusije radi naknadnog učešća u SVO. Svaki od ovih mladih ljudi s pravom veruje da je zalaganje za odbranu granica otadžbine u teškim vremenima primarna dužnost njenih građana“, napisao je on.

Kadirov je objasnio da su dobrovoljci prethodno prošli borbenu obuku na Univerzitetu ruskih specijalnih snaga u Gudermesu.

Rusija ponovo napala dronovima

Ruske snage ponovo su noćas napale Ukrajinu dronovima, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Nekoliko grupa dronova lansirano je iz Marijupolja, u Donjeckoj oblasti, koji je pod kontrolom ruske vojske, prenosi agencija Unijan. Neki od dronova bili su usmereni na Kijev, delovala je PVO, saopštila je vojna uprava grada. Vazdušna opasnost bila je na snazi u Kijevu, Kijevskoj, Čerkaškoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti, navodi Unijan.

Ukrajina je i u noći između petka i subote bila na udaru ruskih dronova, a ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo saopštilo je u subotu ujutro da je to bio najmasovniji napad dronovima kamikazama na Ukrajinu i da je na meti dronova tipa "šahed" bio prvenstveno Kijev.

Pokušaj masovnog napada dronovima na Rusiju

U noći 26. novembra izvršen je „pokušaj masovnog napada“ dronovima na više regiona u Rusiji, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. Bespilotne letelice su oborene u Moskovskoj, Brjanskoj, Tulskoj i Kaluškoj oblasti.

Nakon napada dronovima u Podmoskovlju, oštećene su tri zgrade, saopštio je gubernator Andrej Vorobjov.

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz napisao je na Telegramu da su četiri drona uništena iznad njegovog regiona. Povređenih nije bilo niti materijalne štete.


Ministarstvo odbrane Rusije pojasnilo je da je u centralnim regionima oboreno ukupno 20 dronova. U Tuli je dron udario u višespratnicu. Niko nije povređen.
Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava niti ozbiljne materijalne štete, rekao je gradonačelnik Moskve. Nastavlja se rad na „daljem otkrivanju dronova“.
 

BONUS VIDEO:

NOVI PONOS NAŠE VOJSKE: Pogledajte šta je prikazano na vojnom aerodromu u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024