RUSI UNIŠTILI NEMAČKI PVO SISTEM: Ruske rakete H-31 pogodile IRIS-T u Odeskoj oblasti

Novosti online

24. 11. 2023. u 20:45

POJAVILE su informacije o raketnom udaru na ciljeve ukrajinskih PVO sistema u Odeskoj oblasti. Ukrajinska strana tvrdi da su Oružane snage Rusije koristile rakete H-31P, a ruski izvori povezuju činjenice i dolaze do zaključka da je spomenuta raketa uništila sistem IRIS-T.

РУСИ УНИШТИЛИ НЕМАЧКИ ПВО СИСТЕМ: Руске ракете Х-31 погодиле ИРИС-Т у Одеској области

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovo je antiradarska modifikacija rakete vazduh-zemlja. Shodno tome, ciljevi Oružanih snaga Rusije u Odeskoj oblasti bili su prvenstveno neprijateljski sistemi protivvazdušne odbrane.

Zvanični izveštaji Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine pružaju precizne informacije da je u Odesi i na području grada Belgorod-Dnjestrovskog „bilo pogodaka u administrativnu zgradu, lučku infrastrukturu i otvorene površine“.

Mogla bi se pojaviti pitanja u vezi sa frazom „udaranje na otvorenim površinama“ da nije bilo publikacija na ukrajinskim javnim stranicama. Napominje se da se u ovoj „otvorenoj oblasti“ u regionu Odeske nalazio protivvazdušni raketni sistem IRIS-T koji je prebacila Nemačka.

Interesantno je, da su se napad na nemački PVO sistem Oružanih snaga Ukrajine i pogodak dogodili gotovo istovremeno sa izjavama nemačke strane o spremnosti da u interesu kijevskog režima isporuči još jedan kompleks IRIS-T u cilju jačanja PVO.

Podsetimo, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, koji je pratio šefa Pentagona u poseti Ukrajini, obećao je da će Kijevu isporučiti još jedan PVO sistem IRIS-T.

UKRAJINSKI IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski raketni PVO sistem srednjeg dometa koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila. Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

SMRTONOSNA RAKETA H-31P

Sposobnost ruske antiradarske H-31P da uništi bilo koji ukrajinski PVO radar koji se uključi je glavna komponenta taktike ruske dominacije u vazduhu. Su-35S/Su-30SM je obično opremljen sa dve RVV-BD, dve RVV-SD i jednom H-31 antiradarskom raketom.

H-31P je dizajnirana da uništi radare sistema zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa, radare za kontrolu vazdušnih operacija i radare za rano upozoravanje. Osposobljena je da pogodi aktivne (zračeće) radare protivnika.

Projektil koristi pasivni tragač za rad u nekoliko režima navođenja, uključujući automatsku pretragu i eksternu kontrolu. Širokopojasni tragač pokriva čitav opseg trenutnih i predviđenih radnih frekvencija za potencijalne neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Ako je obeležen protivničkim radarom, H-31P izvodi manevar povlačenja od 10 g kako bi izbegao pretnju.

Ruski piloti nazivaju H-31PD „Supersonična smrt“, tvrdeći da je projektil praktično neranjiv za neprijateljsku protivvazdušnu odbranu zbog svoje velike brzine i sposobnosti protiv-napada.

Rusija je tvrdila da je uspešnost sa H-31PD od 98% u nekoliko desetina lansiranja u Ukrajini.

Foto: EPA

TAKTIKE KOJE KORISTE RUSKI LOVCI ZA DOMINACIJU U VAZDUHU

Najbolji ruski lovci, kao što su Su-35S i Su-30SM, lete u vazdušnim patrolama non stop u određenim sektorima kojima pokrivaju celu liniju fronta. Povremeno takvim patrolama leti i MiG-31.

Ovi lovci su naoružani raketama vazduh-vazduh ili kombinacijom ovih raketa i pojedinačnih antiradarskih raketa. Ove rakete se koristi za udar na bilo koji ukrajinski PVO radar koji počne da zrači kako bi se pratio avion ruskog vazduhoplovstva.

U misijama dominacije u vazduhu, obično:

MiG-31BM je opremljen sa dve RVV-BD (Vimpel R-37) rakete dugog dometa vazduh-vazduh ispod trupa i dve RVV-SD (poboljšana verzija R-77 Vimpel) rakete srednjeg dometa vazduh-vazduh ispod krila.

Su-35S/Su-30SM je opremljen sa dve RVV-BD, dve RVV-SD i jednom H-31 antiradarskom.

SU-35 I SU-30

Lovci ruskog vazduhoplovstva upravljaju patrolama držeći se daleko od ukrajinskih protivvazdušnih sistema i obezbeđuju odbrambeno pokrivanje ruskih bombardera (Su-34), jurišnih lovaca (Su-30SM, Su-25) i jurišnih helikoptera (Mi-28, Mi-35, Ka-52) koji napadaju vojne objekte i opremu Ukrajinaca.

Spomenuti lovci takođe sprečavaju ukrajinske jurišne avione (MiG-29, Su-25 i Su-24) da napadnu ruske trupe duž linije fronta.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)