POTPISANI VAŽNI DOKUMENTI: Šojgu na sastanku ODKB u Minsku

Novosti online

22. 11. 2023. u 21:11

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, doputovao je u radnu posetu Republici Belorusiji, gde je održana zajednička sednica Saveta ministara spoljnih poslova, Saveta ministara odbrane i Komiteta sekretara saveta bezbednosti zemalja članica ODKB.

ПОТПИСАНИ ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ: Шојгу на састанку ОДКБ у Минску

Foto: Tanjug/AP

Sa ruske strane sednici su prisustvovali ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, ministar unutrašnjih poslova Boris Grizlov i direktor FSB Nikolaj Patrušev.

Predstavnici ODKB na sastanku u Minsku potpisali su oko 20 dokumenata, a usvojeno je i saopštenje o zajedničkim pristupima osiguravanju bezbednosti evroazijskog prostora, saopštio je šef beloruske diplomatije Sergej Alejnik.

"Nakon zajedničke sednice odobren je i potpisan niz dokumenata u političkoj i vojno-političkoj sferi, kao i u oblasti suprotstavljanja savremenim izazovima i pretnjama bezbednosti – oko 20 dokumenata", rekao je Alejnik.

Kako je istakao, dva dokumenta su od posebnog značaja – prvi je izjava ministara spoljnih poslova ODKB o zajedničkim pristupima osiguravanju bezbednosti evroazijskog prostora "što je od posebnog značaja u aktuelnoj vojno-političkoj situaciji", a drugi – zajednička odluka Saveta ministara spoljnih poslova i Komiteta sekretara saveta bezbednosti ODKB o listi dodatnih mera država članica ODKB, usmerenih na osiguravanje informacione bezbednosti ODKB.

"Ovo pitanje dobija na značaju u kontekstu rastućih izazova i pretnji u virtuelnom prostoru", ocenio je Alejnik.

On je istakao da je ODKB organizacija odbrambenog karaktera, nikome ne predstavlja pretnju i uvek se zalaže za dijalog sa međusobnim poštovanjem i zdrav razum.

Međutim, po rečima beloruskog diplomate, "na rubovima ODKB situacija je veoma napeta".

"Na zapadnom krilu dolazi do nesrazmernog i neopravdanog gomilanja vojnog potencijala zemalja članica NATO-a koje su ionako zaštićene članstvom u bloku, višekratno se povećavaju vojni budžeti, broj oružanih snaga i njihova koncentracija kod naših granica. Održava se veliki broj vojnih vežbi, između ostalog i u neposrednoj blizini zone odgovornosti naše organizacije. Istovremeno, transparentnost se maksimalno smanjuje, iako se mi trudimo da pokažemo otvorenost", objasnio je Alejnik.

Kako je dodao, sukob u Ukrajini ostaje "bolna tačka i glavni destabilizujući faktor u istočnoevropskom regionu".

Takođe je istakao da neodgovorna retorika jednog broja zapadnih političara ne doprinosi obnavljanju dijaloga o kontroli naoružanja.

Članice ODKB se slažu da situacija u sferi međunarodne bezbednosti nastavlja da se pogoršava. One se zalažu za okončanje sukoba na Bliskom istoku, a učesnici sastanka su se složili da krizu treba rešavati na osnovu rezolucija UN putem formiranja dve države.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)