AMERIČKI DRON GLOBAL HAWK POMAGAO NAPAD NA KRIM: Rusi presreli rakete Neptun i dronove koje je Ukrajina lansirala ka poluostrvu

Novosti online

19. 11. 2023. u 19:01

MINISTARSTVO odbrane Rusije saopštilo je da je 17.11.2023. u jugozapadnom delu Crnog mora uništeno sedam ukrajinskih pomorskih dronova i jedan brod sa desantnim trupama Oružanih snaga Ukrajine, koji su se uputili ka poluostrvu Krim.

АМЕРИЧКИ ДРОН GLOBAL HAWK ПОМАГАО НАПАД НА КРИМ: Руси пресрели ракете Нептун и дронове које је Украјина лансирала ка полуострву

Foto: Shutterstock/Ilustracija

-Svi otkriveni ciljevi su uništeni uz pomoć standardnog naoružanja Mornaričke avijacije Crnomorske flote Rusije, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je prenela agencija Interfaks.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, ukrajinski ciljevi su otkriveni u petak, tokom misije vazdušne patrole u ​​jugozapadnoj oblasti Crnog mora.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, među uništenim ciljevima bilo je Seastar tipa Villard.

Ranije, takođe tokom dana u petak, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je protivvazdušna odbrana uništila dve ukrajinske krstareće rakete tipa Neptun, u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, u blizini obale Krima.

Predstavnici ministarstva su precizirali da je napad sa dve rakete Neptun izveden oko 10.40 po moskovskom vremenu.

Foto USAF

RQ-4B JE NAVODNO PRIKUPLjAO INFORMACIJE O RUSKIM RV I PVO

Ruski izvori tvrde da je američki izviđački dron RQ-4B Global Hawk funkcionisao u neutralnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora tokom ukrajinskih napada. Prema njihovim rečima, ovaj dron je nekoliko dana leteo u istočnom Mediteranu i prikupljao informacije, pri čemu ukrajinske snage nisu pokušale da napadne Krim.

S obzirom na to da se američki izviđački dron nakon uništenja ukrajinskih raketa nije vratio u svoju stalnu bazu, ruski mediji su ocenili da je bespilotna letelica ne samo koordinirala napad Oružanih snaga Ukrajine, već i okupila informacije o delovanju sistema PVO Rusije sa poluostrva Krim.

S druge strane, na društvenim mrežama pojavio se niz objava pojedinih ukrajinskih korisnika u kojima se navodi da ruska strana priprema odgovor na napad na ofanzivna dejstva ukrajinske vojske. Prema nekim telegramskim kanalima u Odeskoj oblasti, u tu svrhu je ruski brod sa osam krstarećih raketa „Kalibar“ izašao u Crno more.

Što se tiče američkog istraživačkog drona RQ-4B Global Hawk, mora se istaći da je on obavljao uobičajenu notu poslednjih misija, i to u jugozapadnom području Crnog mora, u pomorskom okrugu koji se nalazi severno od Ereglija.

Bespilotna letelica, registarske oznake 10-2045 i radio pozivnog znaka FORTE10, poletela je iz vazdušne baze Sigonela na italijanskom ostrvu Siciliji. Dron je izašao iznad Crnog mora na teritoriju Bugarske i evoluirao na visini od 15.880 metara.

Podsećanja radi, sa „pretkom“ ove bespilotne letelice, tzv. General Atomics RQ-1 Predator (izviđačka-nenaoružana letilica, Reconnaissance-Unmanned aircraft system 1 Predator) imali smo „sreću“ među prvima da se sukobimo mi, na prostorima Bosne i Hercgovine i Kosova.

Prema nezvaničnim podacima, tokom sukoba 1995-1999 iznad našeg neba je jedan Predator uništila PVO a drugi je oboren uključivanjem samouništavajućeg uređaja.

Foto USAF

DRON RQ-4B GLOBAL HAWK REDOVNO LETI OKO KRIMA

FORTE10 i FORTE12 poleću iz vazdušne baze Sigonella u Italiji (Italian Air Force Base Sigonella, Sicilija) i ulaze u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora između Bugarske i Turske. Maksimalno trajanje leta RQ-4 Global Hawk je 36 sati.

Inače, italijanski sajt „italmilradar“ je još 14. januara 2021. pisao kako „FORTE10 sa sedištem u Sigonelli uobičajeno izvršava misije iznad istočne Ukrajine i iznad Crnog mora. U letovima američkog drona na velikim visinama, nedavno je primećen niz obrazaca.

RQ-4 (pozivni znak FORTE10) najčešće leti u tri zone dežurstva: u zapadnoj (nedaleko od bugarske Varne), centralnoj, na delu Crnog mora i istočnoj, u neposrednoj blizini ruske crnomorske obale. Dok leti u zapadnom delu Crnog mora, veruje se da je Global Hawk u sadejstvu sa drugim avionima američkog vazduhoplovstva i NATO.

Kada leti iznad centralnog dela Crnog mora, radar bočnog pogleda navodno radi u režimu elektro-optičkog infracrvenog sintetičkog režima (SAR), što omogućava posmatranje velike površine i praćenje velikog broja malih ciljeva (više od 100) sa visokom rezolucijom.

Dok leti pored ruske obale Crnog mora, veruje se da RQ-4 skenira aktivnosti protivvazdušne odbrane oko glavnih crnomorskih luka. Pomorska baza u Novorosijsku je, po svemu sudeći, od posebnog interesa za američki RQ-4. Naime, UAV poleće sa Sicilije, pošto iz baze iz koje formacije brodova štite akvatorij, protivpodmorničke i protivminske brodove.

Prema ruti letova RQ-4, može se pretpostaviti da:

Letovi na zapadu Crnog mora odvijaju se neposredno pre ili neposredno nakon očekivanog aktiviranja brodova-nosača sa raketnim sistemima ”Kalibar NK” (na navodnim brodovima) ili izviđačkih brodova Crnomorske flote tipa „Ivan Hurs“;

Letovi RQ-4 u centralnom delu se najverovatnije vrše u cilju prikupljanja podataka za napad na Sevastopolj i Krim vazdušnim i površinskim bespilotnim letelicama.

Kada leti u centralnom delu Crnog mora, RQ-4 prati aktivnosti PVO kako u bazi flote, tako i u drugim vojnim objektima na Krimu; Prisustvo RQ-4 u istočnim regionima Crnog mora najverovatnije ukazuje na to da će podaci biti korišćeni za pokušaj udara dronovima na rusku infrastrukturu za gorivo ili energiju.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici