PODSEĆA NA AMSTERDAM: Ovo mesto je ponelo laskavu titulu "Evropski grad godine" (FOTO)

Novosti online

19. 11. 2023. u 09:29

NIZOZEMSKI grad Amersfort dobio je prestižnu titulu "Evropskog grada godine".

ПОДСЕЋА НА АМСТЕРДАМ: Ово место је понело ласкаву титулу Европски град године (ФОТО)

Foto: Unsplash

Akademija za urbanizam u Londonu donela je odluku o ovoj tituli, koji su i posetili Amersfort kako bi procenili njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Tom prilikom, pohvalili su ga za kvalitetu života, kao i načinom za održavanjem njegovog karaktera i kulturne baštine.

- Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi do ograničenja korištenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova - rekao je žiri Akademije.

Iako je ovo istorijski gradić za koji verovatno nikada niste čuli, on ima brojne kanale i bicikla te muzeje zbog čega mnogo podseća na Amsterdam.

Nalazi se zapadno od Amsterdama, a može se pohvaliti starom gradskom jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg veka, preneo je Kliks.

Ulica Murhajzen smatra se za jednu od najlepših u celom gradu, gde turisti rado šetaju, posećuju trgovine i jedu u nekom od restorana.

Za ljubitelje umetnosti, grad je dom druge najveće zbirke Van Gogovih slika. To je takođe rodno mesto neoplasticističkog umetnika Pieta Mondriana, a posetitelji se mogu uputiti u Mondrianhuis, rodno mesto i dom detinjstva slikara.

Amersfort je bio u užem izboru za nagradu zajedno s Esteponom, koji se nalazi u Španiji i Exeterom, koji se nalazi u Engleskoj.

BONUS VIDEO: NEOBIČNA TRADICIJA: Hiljade ljudi prisustvuju drevnom japanskom "Festivalu golih" na poluostrvu Boso

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave