RAT U UKRAJINI: Američki obaveštajac - Tragična sudbina Ukrajine; Ruski proboj u Avdejevku; VSU drži mostobran na Dnjepru (VIDEO/FOTO/MAPA)

Novosti onlajn

19. 11. 2023. u 07:25 >> 01:29

RAT u Ukrajini – 634. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Амерички обавештајац - Трагична судбина Украјине; Руски пробој у Авдејевку; ВСУ држи мостобран на Дњепру (ВИДЕО/ФОТО/МАПА)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Hronika ratnih dešavanja: Ruski proboj u Avdejevku; VSU još drži mostobran na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Ruske trupe ponovo su noću pogodile pozadinske ciljeve ukrajinskih formacija. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, gađani su aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti, kao i skladišta municije u Kijevskoj oblasti. Drugih informacija o rezultatima štete od napada još nema.

Ilustracija telegram rybar


Na Starobeljskom pravcu nema značajnijih promena: borbe se vode u pravcu Sinkovke kod Kupjanska. Na jugu, ruske trupe su zauzele nove položaje u šumariji Serebrjanski. Oružane snage Rusije pokušavaju da brzo identifikuju VSUske prelaze preko reke Oskol i unište ih ciljanim artiljerijskim udarima.

U pravcu Soledara, ruske trupe nastavljaju da potiskuju ukrajinske formacije na periferiji Klešćejevke. Oružane snage Rusije već se bore za taktička uzvišenja, bez kojih je za VSU držanje naseljenog mesta nepraktično. Ruske bespilotne letelice aktivno deluju na liniji fronta, što otežava rotaciju i isporuku rezervi Oružanih snaga Ukrajine.

Rusko vojno osoblje gradi svoj uspeh na Avdejevskom sektoru fronta: na južnom krilu, vojnici ruske armije uspeli su da probiju odbranu VSU u industrijskoj zoni u blizini stanice Jasinovataja-2. Kako navode na telegram kanalu "NGP Razvedka", to je postignuto zahvaljujući kompetentnoj koordinaciji jurišnih grupa, radu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i artiljerije. Utvrđenja u ovoj oblasti kontrolišu ukrajinske formacije od početka takozvane „ATO“ 2014. godine. VSU, koji nije očekivao oštar prodor u odbrani, povukao se, a sada se nastavlja čišćenje i širenje zone kontrole na zapad. Međutim, još je rano da se upušta u izveštaje o pobedi: Oružane snage Ukrajine nastavljaju da dovlače rezerve na mesto i spremaju se za kontranapad. Istovremeno, informacije iz mreže o potpunom oslobađanju logora Carskaja Ohota su preuranjene, u blizini objekta se nastavljaju žestoke borbe.

Na severnim bokovima Avdejevke poslednjih dana nije bilo značajnijih promena: ruske trupe su uspele da prošire zonu kontrole oko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u blizini koksare i zauzmu nekoliko  pozicija VSU na prilazima fabrici. Ipak, nema govora o trenutnom napadu na dobro utvrđenu metu: artiljerija i ruske Vazdušno-kosmičke snage gotovo neprekidno rade na tome, suzbijajući aktivnost VSU. Pored toga, borbe se nastavljaju prema Novokalinovu i Stepovoju (Petrovski).

Ilustracija telegram rybar


Ukrajinske oružane snage su zauzvrat ponovo pokušale da napadnu oblast deponije u blizini Gorlovke, ali su se našle pod artiljerijskom vatrom i povukle se, izgubivši nekoliko desetina ljudi. U ovom trenutku, vrh deponije ne kontroliše nijedna strana sukoba.

U sektoru Orehova, kod Rabotina i Verbovoja, pada kiša, što otežava vazdušno izviđanje za obe strane, iako ne ometa previše rad artiljerije. Istočno od Rabotina, ukrajinske oružane snage su pokušale da napadnu u malim grupama pod artiljerijskim zaštitom, ali su se povukle nakon borbe. Slična situacija se razvila i kod Verbovoja. Tamo su ruske oružane snage čak mogle da izvrše kontranapad i zauzmu nekoliko uporišta u šumskim plantažama prema Novofedorovki.

Ruske kasetne bombe RBK-500 debitovale su u južnodonjeckom pravcu kod Staromajorskog. Vazdušni udar je izveden na položaje Oružanih snaga Ukrajine u šumarcima u blizini naseljenog mesta. Ovo je prvi put da je kasetna bomba korišćena i snimljeno njeno dejstvo na video snimku, ali verovatno neće biti poslednji. Na liniji borbenog dodira nije bilo promena, međutim, imajući u vidu popunu palete korišćene municije, može se pretpostaviti da će rad Oružanih snaga Rusije u ovoj oblasti biti primetno olakšan.

Na hersonskom pravcu ukrajinske oružane snage nastavljaju da drže mostobran u centru Krinokija. Prema nepotvrđenim izveštajima, VSU je uspeo da malo proširi zonu kontrole na zapadnu periferiju sela. U okolini se vodi aktivna protivbaterijska borba: skoro operateri dronova kamikaze rade na samohodnim haubicama VSU na desnoj obali Dnjepra. Bez artiljerije ukrajinskim formacijama će biti mnogo teže da se zadrže na tom području, pa je svaki tako oštećeni deo tehnike za VSU zlata vredan.

 

Američki obaveštajac: Tragična sudbina Ukrajine

Bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter rekao je da Kijev koristi 54-godišnje žene da služe u Oružanim snagama Ukrajine, što, prema njegovom mišljenju, ukazuje na tužnu situaciju Ukrajine. O tome je pisao na svojoj stranici na društvenoj mreži H.

-Situacija u kojoj zemlja treba da uključi 54-godišnje žene u borbu govori o tužnoj stvarnosti, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, Riter je odao počast ženi, napominjući da je rizikovala baveći se opasnim aktivnostima. Ranije je New York Times naveo da Ukrajina ulaže napore da privuče veliki broj žena u Oružane snage Ukrajine.

 

Poljaci tajno prebacili 10 MiG-29 Kijevu

U nedavno objavljenoj knjizi poljskog novinara Zbignjeva Parafjanoviča, “Poljska na vojnie” (Poljska u ratu), navedeno je da je Poljska tajno prebacila oko 10 lovaca MiG-29 u Ukrajinu oko maja 2022. godine – nekoliko meseci pre zvaničnog transfera ovih aviona unutar okvira međunarodne koalicije partnera Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

U knjizi se tvrdi da su Poljaci ovih oko 10 lovaca MiG-29 demontirali na komade i jednostavno ih u ovom obliku ostavili u šumskom pojasu blizu granice sa Ukrajinom. Nakon toga, Kijev je obavešten da tamo leže „siročići“ delovi. Stoga su ih Ukrajinci brzo pokupili i sastavili avione na svojoj teritoriji.

Analiza situacije na frontu od ISW: VSU bezuspešno napada, ruske snage u ofanzivi kod Avdejevke i Marjinke (MAPA)

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Ruska vojska izvela je seriju udara bespilotnih letelica na ciljeve u Ukrajini. Udarac je zadat na infrastrukturu Černigovske oblasti i na objekat energetske infrastrukture i administrativnu zgradu u Odeskoj oblasti.

Ukrajinske trupe bezuspešno napale liniju Kupjansk-Svatovo-Kremenaja u oblasti Sinkovke, Dibrove i Grekovke.

Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Avdejevke i postigle uspeh, napredujući severno od koksare Avdejevke i u industrijsku zonu na jugoistočnoj periferiji Avdejevke.

Foto Tanjug/AP

Zvanični predstavnik Tavrijske grupe snaga Ukrajine, pukovnik Aleksandar Štupun, rekao je da Oružane snage Ukrajine očekuju da će Oružane snage Rusije pokrenuti treći talas napada na Avdejevku i uskoro bi mogle da intenziviraju artiljerijsku pripremu za ofanzivu. . Štupun je napomenuo da ruske snage nisu aktivno koristile tešku vojnu opremu u pravcu Avdejevke u protekla dva dana, smanjile su upotrebu aviona u toj oblasti i sve više koriste pešadiju.

Ruska vojska je napredovala zapadno i jugozapadno od Donjecka kod Marjinke, a postigla je uspeh i u severozapadnom delu Marinke.

 

MO Rusije o ukrajinskim gubicim

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 536 aviona, 254 helikoptera, 9.040 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušni raketni sistem, 13.486 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.185 vozila za raketne sisteme, 7.133 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 15.407 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Foto telegram rybar

 

Ruski PVO oborio ukrajinski dron kod Moskve

Sistemi protivvazdušne odbrane odbili su napad drona koji je leteo ka Moskvi, preliminarno nije bilo žrtava niti materijalne štete, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na svom Telegram kanalu.

Foto: arhiva

-Snage PVO u gradskom okrugu Elektrostalj odbile su napad drona koji je leteo ka Moskvi. Na mestu pada ostataka drona, prema preliminarnim podacima, nije bilo štete i žrtava. Na licu mesta rade specijalisti Hitne pomoći, pisao je Sobjanin.

Nemačka nema para za svoje građane

Nemačkoj nedostaje 3,25 milijardi evra za socijalna davanja.

-Jedan od razloga deficita je prijem izbeglica iz Ukrajine, kaže nemački ministar rada.

Više od 80 odsto Ukrajinaca u Nemačkoj je nezaposleno, izjavio je šef poslaničke frakcije CDU u Bundestagu Aleksandar Dobrindt.

 

 

Bitka kod Kupjanska: Rusi napreduju u šumama kod Serebrjanke (VIDEO)

Na Starobeljskom pravcu nema značajnijih promena: borbe se vode u pravcu Sinkovke kod Kupjanska. Na jugu, ruske trupe su zauzele nove položaje u šumariji Serebrjanski.

Oružane snage Rusije pokušavaju da brzo identifikuju neprijateljske prelaze preko reke Oskol i unište ih ciljanim artiljerijskim udarima.

 

Oružane snage Ukrajine kod Staromajorskog: VKS Rusije počele da gađaju pozicije VSU kasetnim bombama RBK-500 koje pokrivaju 3 hektara (VIDEO)

Izvršen je udar kasetnom municijom na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Staromjorskom rejonu na spoju Zaoprožje i DNR, saopštilo je Vazduhoplovstvo.

RBK-500 je kontejner bombi za jednokratnu upotrebu, koji sadrži oko 600 podmunicije od 400 g svaka, od kojih svaka sadrži stotine podmunicije.

RBK-500 pokriva površinu od 3 hektara, kosi sve na velikoj površini.

Lokacija udara na video snimku: 47.744444, 36.772000.

Bitka za Avdejevku: Rusi ulaze u grad, ukrajinske snage se povlače (MAPA/VIDEO)

Ukrajinske snage počele su da se povlače iz severnih i južnih oblasti grada Avdejevke nakon što su ruske snage probile njihove odbrambene linije. Rusi govore o neurednom povlačenju praćenom slikama užasa:

U nekoliko mreža rovova ruski vojnici su bili iznenađeni kada su pronašli veliki broj mrtvih žena! Izgleda da su muškarci u Kijevu.., tvrde cinično ruski izvori. Prema Rusima, vladala je panika među ukrajinskim snagama, a neki su se povlačili prema koksari, drugi prema postrojenju za prečišćavanje vode, a treći u urbano područje.

Rusi su očistili i industrijsku zonu sa fabrikom Promka. Razvoj događaja pokazuje da će Avdejevka uskoro pasti.

RUSI NAPREDUJU SA JUGOISTOKA U AVDEJEVKU

Jugoistočno od Avdejevke ruske trupe su preuzele kontrolu nad industrijskom zonom duž Jasinovačkog ulice, letnjim naseljem „Niva“ i zadrugom „Vinogradniki“.

Ukrajinski vojni izvori priznaju taktičke uspehe Oružanih snaga Rusije, koji bi uskoro mogli da prerastu u strateške, jer Oružane snage Ukrajine imaju sve manje snage da održe odbranu.

Foto Tanjug/AP

Ruski stručnjak Jurij Podoljaka najavljuje sledeće: “Oružane snage Rusije se spremaju za ozbiljan i odlučan napad na Avdifku. U blizini koksare nalazio se veliki broj ukrajinskih vatrenih tačaka. I danas i sinoć bilo je masovnih artiljerijskih i vazdušnih udara na njih. Odnosno, Rusi udaraju po ivici odbrane Avdejevskog koksa i hemikalija AKHZ kako bi nastavili sa odlučnim napadom.”

Podoljaka je dodao da su Oružane snage Rusije učinile isto u rejonu sela Stepovoje, Berdiči i Novokalinovo.

„Otporne tačke ukrajinske vojske su locirane i dobile su veliku količinu vatre, uključujući i dronove. Sve ukazuje da se napad na ovom delu fronta može očekivati za dan, dva, ako vremenske prilike dozvole.”

Selo Stepovo je pod ruskom kontrolom i tamo vojska sprema linije za novi napad. U industrijskoj zoni južno od Avdejevke postoje veoma pogodni položaji, zbog visine, za dalja ofanzivna dejstva Rusa. Jugozapadno od Avdejevke, Oružane snage Rusije napadaju prema selima Tonenkoje i Severnoje. U ovoj oblasti Ukrajinci su takođe pod stalnim pritiskom.

RUSI SU PREUZELI ZADRUGU VINOGRADINKI

Ruski mediji potvrđuju da su Oružane snage Rusije izvele direktan napad na grad, sa severa na zgrade AKHZ ​​i istočno predgrađe u industrijskoj zoni.

Pošto su se pre dve nedelje čvrsto učvrstile na deponiji koksare, ruske trupe su izvršile napad na samu fabriku. Borbe se odvijaju u fabričkim zgradama i radionicama najbližim deponiji pepela. Sve više zgrada prelazi u sivu zonu. Ruske trupe se postepeno kreću duž pruge, tvrde ruski izvori.

“Južno od deponije, ruske trupe nastavljaju ofanzivu, napredujući ka odmaralištu Jagodka. Severno od Jasinovačkog ulice na jugoistoku Avdejevke, ruske oružane snage su zauzele daču Niva (hortikulturna zadruga Vinogradniki).”

Borbe se nastavljaju kod Stepova. Ruske grupe su napredovale u pravcu Novokalinovoje.

Istovremeno, ukrajinski vojni analitičari situaciju u regionu Avdejevke karakterišu kao veoma tešku. Izveštava se da se ukrajinske oružane snage ne brane baš najbolje jer se suočavaju sa ozbiljnom nestašicom municije, dok ruske oružane snage danonoćno gađaju ukrajinske položaje svim raspoloživim naoružanjem.

Foto Tanjug/AP

 

Na južnoj strani najteže borbe vode se istočno od sela Severnoje, gde su angažovane 31. i 53. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine. Ovde jedinice 1. slovenske brigade Oružanih snaga Rusije pokušavaju da zauzmu ukrajinska utvrđenja uz podršku MLRS Grad.

Teren otežava napredovanje ruskim trupama. Prilaz koksarnici je otvorena ravna stepa sa retkim šumskim zasadima. Ovakvi uslovi onemogućavaju pešadiji napredovanje pod neprijateljskom vatrom.

Zbog toga ruske vazdušno-kosmičke snage pokušavaju da potpuno unište višespratnice fabrike koje ukrajinska vojska koristi za vizuelno-elektronski nadzor, kao i za raspoređivanje svojih ATGM posada. Rusi gađaju ovu oblast dronovima i vazdušnim udarima.

 

Klimenko: U Hersonu ranjeno pet osoba, među njima i trogodišnja devojčica

Pet osoba, uključujući trogodišnju devojčicu, povređeno je u ruskom artiljerijskom granatiranju Hersona jutros, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

"Svi su zadobili rane od gelera. Dete i baka šetale su dvorištem. Neprijateljska artiljerija ih je pogodila blizu ulaza“, napisao je  Klimenko na Telegramu.

Generalno tužilaštvo: Granatirana Sumska oblast, dve osobe ranjene

U ukrajinskom regionu Sumi, 56-godišnja žena i njen 28-godišnji sin su ranjeni tokom ruskog granatiranja, saopštilo je Generalno tužilaštvo. 

Oštećeno je i šest domaćinstava.

Operativna komanda "Sever“ je saopštila da je najviše granatirana Čujkivka u okrugu Šostki, kao i Znob-Novgorodske i još četiri sela.

Generalštab Ukrajine: Rusi nastavljaju napade u pravcu Avdejevke i Marjinke

Ukrajinski generalštab je saopštio da ruske snage nastavljaju napade u pravcu Avdejevke i Marjinke, a Oružane snage Ukrajine su odbile najveći broj napada.

Ukrajinske snage su odbile i ruske napade u pravcu Kupjanska, Bahmuta i Šahtjorska, prenosi Interfaks Ukrajina. Navedeno je da ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije južno od Bahmuta.

Ruske snage granatiraju Herson sa leve obale Dnjepra

Ruske snage od jutros granatiraju Herson sa leve obale Dnjepra, koju drže pod kontrolom.

Načelnik lokalne ukrajinske uprave Roman Mročko objavio je na Telegramu da su se u Hersonu čule eksplozije.

 

Roman Mročko je pozvao stanovništvo da pređe na bezbednija mesta, prenosi Unian.

Ruske trupe kontolišu istočnu obalu Dnjepra, na koju su se povukle.

 

Ukrajinska vojska granatirala selo Rovenjki u Belgorodskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Rovenjki u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

On je dodao da u napadu nema žrtava, a oštećena su tri domaćinstva.
 

Sobjanin: Ruska PVO osujetila pokušaj napada ukrajinskog drona na Moskvu

Ruska PVO uništila je noćas bespilotnu letelicu koja je letela ka Moskvi, izjavio je gradonačelnik Sergej Sobjanin. Prema preliminarnim informacija, nije bilo žrtava niti štete usled pada delova oborenog drona, prenosi Interfaks.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je dron oboren noćas, sat posle ponoći. Od početka napada Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Gradske vlasti: PVO oborila desetak ruskih dronova iznad Kijeva

Ukrajinska PVO oborila je noćas oko 10 ruskih dronova "Šahed" iznad Kijeva i na prilazima gradu, saopštile su gradske vlasti.

Rusija je napala Kijev dronovima drugi dan zaredom, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dronovi su lansirani u više talasa i iz različitih pravaca, pa je vazdušna opasnost u Kijevu oglašavana nekoliko puta, navedeno je u saopštenju. Prema trenutnim informacijama, nije bilo povređenih niti veće materijalne štete.

Nastavljene borbe oko Kupjanska i Avdejevke

U Ukrajini su nastavljene borbe oko Kupjanska i Avdejevke, gde ruske snage napadaju već nekoliko nedelja. Obe strane trpe velike gubitke.

Ukrajinci pokušavaju prodor u Belgorodskoj oblasti i Donjecku, takođe neuspešno.

Obe strane prijavljuju veliki broj oborenih protivničkih dronova. Ukrajinska vojska je u subotu saopštila da je Rusija pokrenula veliki napad dronovima, pogodivši infrastrukturu na jugu i severu zemlje.

Kako je navedeno, ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila 29 od 38 dronova iranske proizvodnje "šahed" koji su lansirani sa ruske teritorije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je dve izvršne naredbe o novim sankcijama za ruske pojedince i organizacije.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da učini prvi korak ka mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i povuče trupe.

Finska povećava broj vojnika na granici sa Rusijom i smanjuje broj graničnih prelaza zbog sve većeg broja ilegalnih migranata koji prelaze granicu.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024