AMERIKA I JUŽNA KOREJA NA MUKAMA: Nisu oduševljeni jačanjem saradnje Severne Koreje i Rusije

Novosti online

09. 11. 2023. u 10:20

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Južne Koreje Park Jin zabrinuti su zbog jačanja vojne saradnje Severne Koreje i Rusije, rečeno je na konferenciji za novinare dvojice visokih zvaničnika.

АМЕРИКА И ЈУЖНА КОРЕЈА НА МУКАМА: Нису одушевљени јачањем сарадње Северне Кореје и Русије

FOTO: Tanjug/AP

Blinken i Park zajednički će raditi na primeni takozvane strategije proširenog odvraćanja kako bi odgovorili na pretnje iz Severne Koreje i dalje razvili stratešku saradnju sa Japanom, preneo je Rojters.

Kako su dodali, tri zemlje već sarađuju u razmeni podataka o upozorenjima na projektile iz Severne Koreje, organizuju trilateralne vojne vežbe, zajednički se brane od sajber napada iz Seula.

SAD, Južna Koreja i Japan osudile su protok oružja i vojne opreme iz Severne Koreje u Rusiju, navodeći da je transport tereta iz ove države u Rusiju dokaz tome. Pjongjang i Moskva negirali su bilo kakve ugovore o naoružanju. 

Park je, nakon sastanka sa Blinkenom, pozvao Severnu Koreju da otkaže planirano lansiranje špijunskog satelita. Prošle nedelje, iz Pjongjanga je saopšteno da vrše poslednje pripreme za lansiranje nakon dva neuspela ove godine. 

Takođe, vojska Južne Koreje rekla je da je u stanju pripravnosti nakon što je njihov sused objavio da će 18. novembra biti obeležen dan raketne industrije, odnosno godišnjica lansiranja interkontinentalne balističke rakete prošle godine.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom