RAT U UKRAJINI: VSU nastavlja desant preko Dnjepra; Rusi napreduju u borbama za "tvrđavu Avdejevka" i kod Kupjanska (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

07. 11. 2023. u 07:35 >> 03:06

RATNI sukob u Ukrajini ušao je u 622. dan. Ruska vojska sprečila je pet pokušaja napada ukrajinskih snaga da se iskrcaju na levoj obali Dnjepra. Uništeno je skladište za ukrajinske bespilotne čamce, kao i avionsku municiju, presretnute su dve rakete „hajmars“ i 23 drona.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ наставља десант преко Дњепра; Руси напредују у борбама за тврђаву Авдејевка и код Купјанска (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Američki savetnici biraju mete za artiljerce VSU

Pre ili kasnije Amerikanci će morati da priznaju svoju odgovornost za pogibiju nedužnih civila u Ukrajini, koji danas stradaju usled terorističkih napada koje sprovodi Ukrajina, a prilikom kojih se koristi američko oružje, saopštila je ambasade Rusije u SAD na Telegramu.

Prethodno je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio da ruski vojnici namerno ubijaju civile u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

-Američki zvaničnik besramno laže, tvrdnje o našim vojnicima za koje nema dokaza šokiraju svojim cinizmom. One su osmišljene da skrenu pažnju sa stvarnih zločina ukrajinskih bandita protiv stanovništva Donbasa, koji se sprovode već devet godina. Vreme je da lokalni političari shvate da, da bi se zaustavilo krvoproliće, treba zaustaviti nepromišljeno snabdevanje kijevskog režima vojnim isporukama vrednim više milijardi, navedeno je u saopštenju.

Ruska ambasada ističe da će Vašington kad tad morati da prizna odgovornost za smrt civila u Ukrajini. Pogotovo jer je obelodanjeno da su ukrajinski savetnici iz Vašingtona direktno uključeni u odabir meta, koje kasnije granatira vojska Ukrajine.

Hronika ratnih dešavanja: VSU nastavlja desant preko Dnjepra; Ruske jednice napreduju u borbama za tvrđavu Avdejevka i kod Kupjanska (MAPA/VIDEO)

Na Starobeljskom pravcu kod Kupjanska, ruske trupe nastavljaju da probijaju odbranu ukrajinskih formacija. Zbog složenosti situacije, ukrajinska komanda je okupila značajne jedinice radi jačanja odbrane u slučaju ofanzive punog obima Oružanih snaga Rusije. Tokom nekoliko dana, ruske oružane snage su očistile palisade, krećući se od Pervomajskog i šireći zonu kontrole. Kao i ranije, napredak je spor zbog gustog miniranja područja.

Ilustracija telegram rybar



Slična situacija se razvija i kod Sinkovke, gde su borbe ušle u pozicionu fazu. Pripadnici Oružanih snaga Rusije su se učvrstili na svojim zauzetim pozicijama, a Oružane snage Ukrajine zbog velikih gubitaka čak ni ne pokušavaju da izvrše kontranapad. Takođe, vojnici ruske armije vode streljačke borbe u blizini močvare Timkovka, gde se na linijama drže kombinovani odredi 41. i 54. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine. A tek južno, jurišne grupe 41. brigade bezuspešno pokušavaju da pređu u kontranapad sa Ivanovke.

Foto Tanjug/AP

Uprkos tome, ukrajinske jedinice drže liniju. Snabdevanje grupe je obnovljeno - postavljen je novi pontonski prelaz u Kupjansk-Uzlovoj. Artiljerci 40. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine sa predgrađa Peščana vrše daljinsko miniranje područja minama. I uz sve ovo, rusko vojno osoblje je postiglo značajne uspehe u sektoru, poboljšavajući taktičku situaciju. Međutim, da bi se jurišalo na utvrđenje Kupjansk, potrebno je barem prekinuti snabdevanje grupe, što još nije moguće, pošto ukrajinske oružane snage brzo obnavljaju prelaze.

Na pravcu Soledara, na severnom krilu Bahmuta u rejonu Berhovskog rezervoara, ruske jedinice su preuzele kontrolu nad položajima duž pruge. Pošto je pretrpeo gubitke, VSU je bio primoran da se povuče u rasadnik Valjanovski, napuštajući svoju opremu.

Na pravcu Donjecka, u oblasti Avdejevskog utvrđenog područja na severnom krilu Vazdušno-kosmičke snage Rusije, nanose stalnu vatru na VSU osoblje ukopano u betonska utvrđenja. Ruska vojska nastavlja da zauzima palisade ka severu, vodeći sistematsku ofanzivu uz minimalne gubitke u ljudstvu. Na južnom krilu, VSU potvrđuje konsolidaciju ruskih jedinica na dva mesta zapadno od pruge u pravcu Stepovoja (Petrovskog) gde je u toku čišćenje. Ukrajinske oružane snage udaraju kasetnom municijom u pokušaju da uspore rusku ofanzivu. U oblasti deponije pepela situacija se nije promenila: povlačeći se iz nje, VSU bombarduje visove, držeći istočni bok u blizini koksare Avdejevski.

Na južnodonjeckom pravcu, jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju metodično uništavanje ljudstva VSU na prilazima Staromajorskom i Prijutnoju uz pomoć bespilotnih letelica i artiljerije. Pošto su izgubile previše ljudstva, Oružane snage Ukrajine nisu u stanju da izvedu kontranapade, ostavljajući jake tačke u sivoj zoni. Na Ugledarskom sektoru vode se borbe u oblasti dača kod Nikolskog, kao i na prilazima Novomihajlovki. Da bi porazile jedinice VSU, ruske oružane snage koriste jurišne bespilotne letelice i artiljeriju.

U sektoru Orehova, VSU je ponovo pokušao da napadne uz pomoć tehnike u pravcu Verbovoga, ali je njegov plan brzo otkriven, a jednice su napadnute iz protivtenkovskih sistema. Izgubivši od desantnog voda i nekoliko oklopnih vozila, ukrajinske oružane snage su se povukle na svoje prvobitne linije.

Foto telegram rybar

Na hersonskom pravcu situacija na levoj obali Dnjepra i dalje ostaje napeta. Još uvek nije moguće izbaciti VSU sa mostobrana u nekoliko oblasti. U Krinkiju, odredi marinaca drže centralni deo sela. Sinoć su se jurišne grupe, nakon rotacije, spremale za napad u cilju proširenja mostobrana, ali su ruske trupe udarile na područje koncentracije MLRS-om Grad, primoravajući ukrajinske oružane snage da se povuku. Međutim, u noći 7. novembra sveže snage iz 35. brigade marinaca i taktičke grupe Omaha prebačene su preko Frolovog ostrva pod okriljem artiljerije i minobacača u Krinke. A ujutru su jurišne grupe ukrajinske mornarice počele da napadaju palisade južno od naselja. Trenutno su uspeli da napreduju u šumskom pojasu uz centralni deo sela. Borbe se nastavljaju.

Paralelno sa ovim, komanda udarne grupe Katran je juče uveče prebacila četiri jurišne grupe 88. bataljona 35. pešadijskog puka na Aleškinsko ostrvo na nekoliko čamaca. Još dva rezervna odreda 38. pešadijske divizije zauzela su položaje kod obale severno od Podstepnoga. Po dolasku na levu obalu, ukrajinski marinci su uspeli da zauzmu sivu zonu 3-4 km severno i severoistočno od Podstepnog, gde su odmah opremljeni vatreni položaji sa mitraljezima pod okriljem dimne zavese. Noću su jurišne grupe pokušale da napreduju do sela, ali je napad osujećen artiljerijskim i minobacačkim udarima ruskih trupa. Bez obzira na to, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa prebacivanjem pojačanja na levu obalu, što ukazuje na dalje pokušaje napredovanja kod Dnjepra.

Foto Tanjug/AP

Sudeći po aktivnosti ukrajinskih formacija, glavni akcenat je na napredovanju do transportnih arterija koje povezuju Aleški sa Kozačkim logorima i Krincima. U ovoj situaciji to će omogućiti da se grupa Oružanih snaga RF preseče na nekoliko delova, što će olakšati konsolidaciju u oblastima. Treba dodati da je neprijateljska aktivnost zabeležena i u pravcu poluostrva Kinburn i u oblasti Boljšoj Lepetihi, što je sasvim logično. Oružane snage Ukrajine će svakako pokušati da rastegnu odbranu Oružanih snaga Rusije kako bi povećale svoje šanse na levoj obali Dnjepra.

 

 

Udar Iskandera: Stradalo više od 50 vojnika i oficira, vojnici krive komandu (VIDEO)

Odgovornost za pogibiju više od 50 ukrajinskih vojnika u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev snosi rukovodstvo 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je vojnik ove jedinice u intervjuu za Vašington post.

Ovo je greška komande, jer je trebalo da kažu: ’Hajde da podelimo nagrade na nivou jedinice baš u rovovima.’ Generalno, samo smo se opustili“, rekao je on.

Prema rečima sagovornika izdanja, do udara je došlo tokom ceremonije dodele nagrada u čast Dana raketnih snaga i artiljerije Ukrajine. Vojnik Oružanih snaga Ukrajine je takođe govorio o pogibiji „mnogih oficira“.

 


Rusija zakazala hitnu sednicu Saveta bezbednosti

Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti nakon što je Ukrajina granatirala centar Donjecka, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Prethodno je saopšteno da je ukrajinska vojska granatirala centar Donjecka koristeći američke sisteme „hajmars“ i tom prilikom usmrtila najmanje 20 civila i ranila još 11.

 

Foto: Printskrin/Jutjub/United Nations

Evropa nema kapacitete za proizvodnju municije

Evropskoj vojnoj industriji bi trebalo 40 godina da proizvede artiljerijsku municiju koliko je bloku i Ukrajini potrebno za samo godinu dana aktivnog sukoba, upozorava jedan od četiri najveća evropska proizvođača oružja.

Američki zvaničnici: Kongres da odobri 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini

Vodeći američki zvaničnici apelovali su danas na Kongres da odobri budžet od 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini, kao deo sveobuhvatnog paketa Bele kuće.

-Finansijska podrška Ukrajini je neizostavno povezana sa uspehom na bojnom polju, navodi se u pismu poslatom liderima oba doma Kongresa.

Pismo su potpisali ministri Dženet Jelen, Lojd Ostin, Entoni Blinken i Samanta Pauer, preneo je "Kijev independent".

Foto Profimedia

-Bez adekvatne i na vreme usmerene podrške budžeta, Ukrajina neće biti sposobna da se brani sama i odbrani ruske napade koji se kreću ka NATO zemljama, kaže se u pismu.

Najviši američki zvaničnici su rekli da je "Kijev preuzeo bolne korake da smanji neesencijalne troškove, i da je zbog toga morao više da se oslanja na stranu podršku kako bi vlada i ekonomija mogli da funkcionišu".

U pismu američkih zvaničnika Kongresu ističe se i da je predložena suma manja nego budžetska podrška od 14,4 milijardi za 2023. godinu.

 

Biće teška zima: Kijev izračuna broj ruskih raketa

Prema ukrajinskim vojnim obaveštajnim službama, ruska strana je napravila zalihe projektila za izvođenje novih masovnih napada na kritičnu infrastrukturu sa početkom hladne sezone.

Poslednjih meseci Rusija je smanjila intenzitet napada na ukrajinsku teritoriju visokopreciznim projektilima, koristeći gotovo isključivo bespilotne letelice kamikaze u tu svrhu.

Foto: PrintscreenInstagram

Kako je saopštio zvanični predstavnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR) Vadim Skibicki, ruski vojno-industrijski kompleks uspeo je da popuni svoje rezerve visokopreciznih raketa dometa većeg od 350 kilometara.


HIMARS-om po Donjecku: Ukupno 20 žrtava prilikom granatiranja centra grada

Ukupan broj poginulih u granatiranju Donjecka porastao je na 20, saopštio je Zajednički centar za kontrolu pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.

Pored toga, 11 ljudi je ranjeno, navodi se u saopštenju.

U napadu na Donjeck, kada je poginulo šestoro a ranjeno 11 ljudi, korišćene su rakete lansirane iz američkog sistema „hajmars“, saopštio je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Foto Tanjug/AP

Kako je rekao, pogođena su četiri objekta civilne infrastrukture, između ostalog i zgrada Uprave za socijalnu zaštitu koja je pogođena direktnim hicem. Takođe, pogođeno je i devet stambenih zgrada i jedna medicinska institucija.

 

Napad na Verbovoje: ATGM raketa je probila i zapalia američki oklopni transporter Strajker (VIDEO)

Na Zaporoškom frontu Verbovoga radila je i posada ATGM-a 237. desantnog jurišnog puka koji zajedno sa 22. brigadom specijalnih snaga GRU.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan


Napominjemo da su oklopni transporteri Strajker u službi 82. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je sredinom avgusta prebačena u rejon Rabotino-Verbovoje. Vvećina militanata i opreme 82. brigade je već uništena.

Kupjanski odsek: Oružane snage Rusije čiste zasade kod Pervomajskog (MAPA)


U blizini Kupjanska, ruske trupe nastavljaju da probijaju odbranu ukrajinskih formacija.

Zbog složenosti situacije, ukrajinska komanda je okupila značajne jedinice radi jačanja odbrane u slučaju ofanzive punog obima Oružanih snaga Rusije.

Ilustracija telegram rybar


Tokom nekoliko dana, ruske jedinice su očistile zasade, krećući se od Pervomajskog i šireći zonu kontrole. Kao i ranije, napredak je spor zbog gustog miniranja područja.

 


Šestoro poginulo u granatiranju Donjecka

U ukrajinskom granatiranju Donjecka poginulo je šest ljudi, saopštio je gradonačelik Aleksej Kulemzin.

Foto: Printscreen

-Prema preliminarnim informacijama, usled granatiranja Vorošilovskog okruga direktno je pogođena zgrada Odeljenja za rad i socijalnu zaštitu stanovništva. Šest ljudi je poginulo, napisao je Kulemzin na Telegramu.

 

 

Ruski padobranci: VSU se povlači

Ukrajinska kontraofanziva počela je u junu, a Kijev je rasporedio brigade obučene od strane instruktora NATO-a i naoružane zapadnom opremom. Prošlog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da pokušaj Kijeva nije uspeo, a da je Ukrajina pretrpela žrtve procenjene na više od 90.000.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak komandanta ruske jurišne grupe Ivan, koji kaže da se ukrajinske snage upravo povlače.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Ima mrtvih u Donjecku, broj stradalih se utvrđuje

Civili su poginuli tokom granatiranja centra Donjecka od strane ukrajinske vojske, rekao je za RIA Novosti predstavnik Istražnog komiteta Rusije.

Foto: Printskrin/Telegram/Sputnjik Srbija

-Ukrajinski nacionalisti izvršili su ciljani raketni napad na civilnu infrastrukturu Vorošilovskog okruga grada Donjecka. Usled granatiranja postoje informacije o žrtvama, ima i poginulih, njihov broj se utvrđuje, navodi se u saopštenju.

Na mesto granatiranja stigao je savetnik šefa DNR Jan Gagin.

-Sada je zgrada praktično uništena, evakuišu se ranjenici i sve žrtve koje su tamo bile. Evakuišu se oni koji sada mogu da se kreću, rekao je on.

Ovo je jedan od najvećih napada na Donjeck u poslednje vreme. Tako je, kako je saopštilo predstavništvo DNR-a u ZCCC-u, ukrajinska vojska je u protekla 24 časa gađala teritoriju republike 55 puta, ispalivši 168 različitih vrsta municije. Povređen je jedan civil.

Foto Tanjug/AP

 

Granatiran centar Donjecka, ima ranjenih

Oružane snage Ukrajine granatirale su centar Donjecka. Prema prvim informacijama, ranjeno je najmanje pet civila.

Na udaru vatre našli su se i reporteri novinske agencije RIA „Novosti“, ali su prošli bez povreda.

Kako javljaju, u Donjecku su odjeknule najmanje tri, četiri snažne eksplozije.

 

NATO osudio odluku Rusije da se povuče iz ugovora CFE

Članice NATO-a osudile su odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), ključnog post-hladnoratovskog sporazuma, dodajući da će ga i one suspendovati koliko god bude potrebno.

- Povlačenje Rusije iz ugovora poslednja je u nizu njenih poteza koje sistematski podrivaju evroatlantsku bezbednost. Kao posledica toga, države članice nameravaju da suspenduju delovanje CFE onoliko dugo koliko je potrebno, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ovo je odluka koju u potpunosti podržavaju svi saveznici u NATO-u'', saopšteno je iz NATO-a, prenosi Rojters.

Ranije danas, Rusija se i zvanično povukla iz CFE, koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada.

- Taj međunarodni pravni dokument, koji je naša zemlja suspendovala 2007. godine, konačno je postao istorija za nas  objavljeno je na veb stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Taj ugovor iz 1990. godine, dogovoren i zaključen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu 2007. godine i obustaviča aktivno učešće u 2015. U maju 2023, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o otkazivanju ugovora, što je NATO ocenio kao "podrivanja evroatlantske bezbednosti".

- Sporazum CFE je zaključen na kraju Hladnog rata, kada je formiranje nove arhitekture globalne i evropske sigurnost zasnovana na saradnji izgledala je moguća i odgovarajuća činjeni su pokušaji - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je ocenjeno, akcije SAD na proširenju NATO-a dovele su do toga da članice zapadne vojne alijanse "otvoreno zaobilaze" ograničenja iz ugovora.

- Dakle, CFE Ugovor je u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću - zaključuje se u saopštenju.

(Rojters)

 

Holandija šalje u Rumuniju pet aviona F-16

Holandija danas šalje pet svojih aviona F-16 u Rumuniju gde će biti obučavani ukrajinski piloti, saopštila je Kajsa Olongren, ministar odbrane te zemlje.

"Pet holandskih F-16 biće poslati dana su vazdušnu bazu Fetešti u Rumuniji. Tamo će uskoro biti otvoren centar za obuku pilota kako država NATO, tako i Ukrajine", napisala je ona na društvenoj mreži "Eks".

Holandija i Danska su prve donele odluku da isporuče Ukrajini lovce F-16.

Bela kuća je potvrdila da će Kijev dobiti borbene avione iz trećih država nakon obuke pilota.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu uništile pet grupacija ljudstva, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 160 vojnika;

- Ruske snage su tokom prethodnog dana odbile sedam napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu;
- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 245 vojnika na donjeckom pravcu;
- Oružane snage Rusije uništile su koncetrisanje ljudstva i tehnike dve brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Ugljedara i Staromajorskog u DNR;
- PVO Rusije oborila je dva ukrajinska aviona u Harkovskoj oblasti i DNR;
- PVO Rusije presrela je dve rakete ispaljene iz višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i 33 drona Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruske snage su tokom prethodnog dana odbile napad ukrajinske vojske na području Červone Dibrove u LNR, protivnik je izgubio gotovo 170 vojnika;
- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske u 105 oblasti,
- Od početka specijalne operacije uništeno je više od 8,7 hiljada dronova Oružanih snaga Ukrajine.

Napadi avijacije ruske grupe "Zapad"

Avijacija ruske grupe „Zapad“ izvela je napade na privremene punktove i uporišta Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

On je dodao da su ruske snage odbile tri napada i tri kontranapada jurišnih grupa 30. i 54. mehanozovane brigade ukrajinske vojske.

Prema njegovim rečima, tokom kontrabaterijske borbe artiljerija je uništila dve minobacačke posade u oblastima Zagorujkovke i Kislovke. Neprijatelj je izgubio više od jedne čete u ljudstvu, dva borbena vozila pešadije BMP-1 i dve bespilotne letelice.

Eksplozije u Krivom Rogu

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine danas su dva puta odjeknule eksplozije nakon upozorenja o vazdušnom napadu, prenosi agencija „RBK Ukrajina“.

Poginuo pomoćnik glavnokomandujućeg ukrajinske vojske, objavljeni detalji

Pomoćnik komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, Genadij Častjakov, poginuo je u svojoj kući u blizini Kijeva od posledica eksplozije granate, preneli su lokalni mediji.

Informaciju o smrti svog pomoćnika potvrdio je i sam Zalužni na svom Telegram kanalu.

Istovremeno, on tvrdi da je Častjakov sa porodicom slavio rođendan kada je „nepoznata eksplozivna naprava eksplodirala u jednom od poklona“.

"U selu Čajki, 39-godišnji vojnik poginuo je kod kuće od posledica nepažljivog rukovanja municijom. Njegov 13-godišnji sin je teško ranjen i hospitalizovan", saopštila je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Marijana Reva, prenose ukrajinski mediji.

Uništeno sklonište OSU

Uništeno sklonište OSU kod Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost

U Odeskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Ispaljeno više od 60 granata

Ukrajinska vojska je u prethodna 24 sata ispalila više od 60 granata na četiri dela Belgorodske oblasti, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

U DNR priveden muškarac

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je u DNR priveden muškarac koji se sumnjiči da je predavao podatke ukrajinskim obaveštajnim službama.

Kako se navodi u saopštenju FSV, on je održavao kontakt sa ukrajinskim specijalnim službama koristeći tajne markere i zatvorene zajednice u instant mesindžerima i društvenim mrežama.

Osim toga, pritvorenik je pokušao da stupi u vojnu službu po ugovoru u dobrovoljačkim jedinicama u nadi da će dobiti informacije koje uključuju državnu tajnu.

Uništeno skladište municije OS Ukrajine

Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ uništile su u protekla 24 sata osmatračnicu i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod ostrva Aleksejevski, saopštio je predstavnik operativnih službi Hersonske oblasti.

U borbama su takođe uništena dva ukrajinska čamca i samohodna haubica 2S1 „gvozdika“ sa municijom.

Zapad menja odnos prema Zelenskom

Zapad menja odnos prema ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, piše britanski „Telegraf“.

„Pogled Zapada pomerio se na Bliski istok, na žalost Zelenskog, upravo u momentu kada se završava kontraofanziva ukrajinskih snaga s obzirom da će jesenje kiše onemogućiti kretanje vojske“, navodi se u članku.

U članku se navodi da je rizik od zamora od sukoba u Ukrajini među zamljama NATO-a uvek postojao, bez obzira na obećanja o tome da će podržavati Ukrajinu onoliko koliko bude potrebno.

Pored toga, republikanci koji u Americi daju najveći doprinos vojnim naporima Ukrajine sa skepsom se odnose prema tim obavezama.

„Bez stabilnih isporuka oružja Ukrajina će se suočiti sa opasnošću sledećeg proleća. Ukrajinskoj vojsci su sada potrebni moderniji sistemi PVO“, navode autori koji ističu da Ukrajinu, zbog haosa na Bliskom istoku, počinju da zaboravljaju.

Akcija Ivanovske garde

Jurišna grupa Vazdušno-desantnih snaga Ivanovske garde uništila je tehniku na uporištu Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomovska. Uporište je zauzeto, a odbijen je i kontranapad, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U borbi je uništeno jedno ukrajinsko borbeno vozilo pešadije i laki tenk zapadne proizvodnje.

Situacija u Sevastopolju

U Sevastopolju su aktivirani PVO sistemi, iznad Crnog mora oboreno je pet dronova, saopštio je gubernatog grada Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

On je dodao da su ostaci jednog od oborenih dronova pali na krov privatne kuće, a vatrogasci trenutno gase požar koji je nakon toga izbio.

Ukrajina nije dobila sve obećano oružje

Kijev nije dobio sve oružje koje su mu ranije obećale zapadne zemlje, dok je Ukrajini potrebno višestruko više za nastavak borbenih dejstava, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Sergej Leščenko.

„Na jučerašnji dan bilo je potrebno deset puta više (oružja iz zapadnih zemalja). I bilo bi dobro da se bar dobije ono što je obećano, ono što je deklarisano da se preda Ukrajini, ali, nažalost, još nije stiglo u naše ruke. Odnosno, ne govorimo čak ni o tome da nekako proširimo paletu ili asortiman (isporučenog naoružanja), već da bar dobijemo ono što je obećano“, rekao je Leščenko za ukrajinsku televiziju „Dom“.

Prema njegovim rečima, rešenje problema povećanja isporuke oružja iz zapadnih zemalja ne zavisi od Kijeva, već, između ostalog, od kapaciteta fabrika za proizvodnju oružja, vlada zemalja-partnera Ukrajine i logistike.

PVO u uspešnoj akciji

Ruski sistemi za PVO uništili su devet i presreli osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i poluostrva Krim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu