NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

IZRAELSKI NAPAD NA GAZU: Herš - Rat u lavirintu Pojasa Gaze, tenkovi i oklopnjaci ostaju spolja dok ne sravne gradove (VIDEO)

Novosti online

01. 11. 2023. u 20:04

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) ušle su u drugu fazu borbenih dejstava protiv Hamasa, slanjem tenkovskih kolona direktno u Gazu i gađanjem ciljeva iz daljine.

ИЗРАЕЛСКИ НАПАД НА ГАЗУ: Херш - Рат у лавиринту Појаса Газе, тенкови и оклопњаци остају споља док не сравне градове (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Cilj ove faze je, piše Simor Herš pozivajući se na izraelskog vojnog eksperta, je da se razbije Hamasov odbrambeni perimetar oko glavnih bunkera i tunela u centru grada Gaze.

Kolone tenkova "ne jure u centar. Umesto toga, ostaju na perimetru, pucajući iz daljine", kaže ekspert i objašnjava da je takva taktika osmišljena kako bi sa jedne strane smanjila izraelske žrtve a sa druge nanela ogromnu štetu Hamasu.

Loša strana takve taktike je, kako je rekao, to što su zgrade i kvartovi "sravnjeni sa zemljom bez obzira da li se civili nalaze u ovim zgradama ili ne". Drugi problem je što "spor pristup zahteva vreme", a Izrael ga nema dovoljno s obzirom na sve veće proteste širom sveta koji pozivaju na prekid vatre.

Podeljeno izraelsko rukovodstvo ima još dve brige: da pregovara o povratku više od 230 talaca i da uništi razgranat sistem tunela Hamasa koji uključuje izlaze i ulaze ispod hiljada stambenih i poslovnih zgrada u gradu Gaza koje su glavne mete izraelskih vazduhoplovnih snaga.

U ovom trenutku, navodi Herš u novom postu gde se poziva se na svoje izvore, skoro 50 procenata ciljanih zgrada unutar grada Gaze je uništeno, a planirano je da se bombardovanje nastavi sve dok izraelske vazduhoplovne snage ne dostignu svoj cilj i zbrišu 65 procenata mogućih puteva za povlačenje.

Tuneli Hamasa su "zaslepljujući u svojoj genijalnosti", rekao je Heršu zvaničnik koji je pomogao Izraelu da ih mapira. "Postoje administrativni tuneli, tuneli za komandu i kontrolu i tuneli za skladištenje širom grada Gaze, sa stotinama ulaznih tačaka", rekao je zvaničnik i dodao da je nakon napada 7. oktobra odlučeno da "sve zgrade sa terminalnim izlaznim i ulaznim tačkama moraju biti bombardovane".

Koliki je to lavirint pokazuje slikovit primer - za prokopavanje tunela uklonjeno je dovoljno materijala za izgradnju Keopsove piramide u Gizi.

U vreme oktobarskog napada čak 15.000 do 20.000 boraca živelo je i treniralo u ogromnom, razgranatom sistemu tunela koji su opremljeni klima uređajima, ventilacijom, strujom i grejanjem, navodi Herš.

Izrael tvrdi da njihovi borci sada ulaze u tunele preko poznatih pristupnih tačaka, uništavaju izlaze i ventilaciju i istovremeno pokušavaju da otkriju gde su taoci. Za sada nisu imali uspeha - ali nisu naišli na otpor, što kod mnogih izaziva sumnju. I strah.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo