RAT U UKRAJINI: Riter - NATO ne može da pobedi Rusiju; Žestoka bitka kod Avdejevke; Lancet jednim udarcem uništio dve haubice (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

01. 11. 2023. u 07:28 >> 22:52

RAT u Ukrajini - 616. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ритер - НАТО не може да победи Русију; Жестока битка код Авдејевке; Ланцет једним ударцем уништио две хаубице (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Zalužnij: Imamo ograničene sposobnosti za obuku rezervista

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni rekao je da su mogućnosti za obuku rezervi na teritoriji Ukrajine ograničene, a u zakonodavstvu postoje praznine koje omogućavaju građanima da izbegavaju svoje dužnosti.

Foto Tanjug/AP


-Međutim, naša sposobnost da pripremimo rezerve na sopstvenoj teritoriji je takođe ograničena. I postoje praznine u našem zakonodavstvu koje omogućavaju građanima da izbegnu svoje odgovornosti, rekao je Zalužni u članku za časopis Ekonomist.

Ranije je Državni istražni biro (SBI) Ukrajine prijavio razotkrivanje kriminalne organizacije među zaposlenima vojnih kancelarija u Kijevu i nizu regiona Ukrajine, što je stvorilo neviđenu šemu za izbegavanje vojnog osoblja od mobilizacije, zahvaljujući na koje je u inostranstvo otišlo najmanje stotinu ljudi.

Foto Tanjug/AP

U Ukrajini je od februara 2022. na snazi režim vanrednog stanja i dekret o opštoj mobilizaciji. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je da napuštaju Ukrajinu. Za izbegavanje služenja vojnog roka zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

Hronika ratnih dešavanja: Raketirani aerodrom i rafinerija nafte; VSU povlači komandu iz Limana, iz Avdejevke već izmeštena (MAPA)

Ruske trupe su danas izvele nekoliko napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Poltavskoj oblasti: prema preliminarnim podacima, ponovo su gađani aerodrom Mirgorod i rafinerija nafte u Kremenčugu. Objekti su među najprioritetnijim ciljevima, ali s obzirom na njihovu veličinu, udari se moraju izvoditi stalno. Za sada nema tačnih podataka o rezultatima štete od požara.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Kupjanski, ruske trupe su uspele da sa snagama 1. tenkovske armije ponovo zauzmu još jedno uporište ukrajinskih oružanih snaga. U međuvremenu, ukrajinske formacije koncentrišu snage duž linije Svatovo-Kremennaja, plašeći se novih kontranapada ruskih oružanih snaga. Prema nekim izveštajima, komanda Oružanih snaga Ukrajine premešta svoj štab sa Limana bliže Slavjansku, a u okolini grada grade se nova utvrđenja.

Na Donjeckom pravcu ruske trupe nastavljaju da izvršavaju zadatak zauzimanja Avdejevskog utvrđenog područja. Do 1. novembra snage 1436. motorizovanog puka i mobilisane iz Sibira uspele su da napreduju ka Novokalinovu i Keramiku, prešavši železnički kolosek.

Foto telegram rybar

U sektoru Orehova, jedinice VSU su pokušale da se rotiraju, ali je oklopni transporter M113 koji je stigao po pripadnike ukrajinskih formacija pogođen ATGM-om. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine pojačale su brojne napade na ruske položaje, ali su svi oni brzo otvoreni i zaustavljeni artiljerijskom vatrom.


U sektoru Vremjevske izbočine, ukrajinske formacije su napale zapadno od Staromajorskog i uspele su da se uglave u odbrambene linije Oružanih snaga Rusije: aktivna artiljerijska i avijacijska vatra se vodi na dolazeće jedinice Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, intenzitet neprijateljstava je donekle smanjen poslednjih dana, uključujući i značajne gubitke ukrajinskih snaga. Da bi ojačala grupaciju u toj oblasti, komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje dodatne snage na liniju fronta. Ruske trupe zauzvrat nastavljaju da juriš na položaje VSU prema Ravnopolju.

Foto Tanjug/AP


Na hersonskom pravcu ruske trupe udaraju na ukrajinske formacije koje pokušavaju da prošire zonu kontrole na levoj obali Dnjepra. Kao rezultat vatrenog poraza, ukrajinske oružane snage su izgubile do 80 militanata i četiri vozila. VSU nastavlja da drži mostobran kod Krinokija, kao i u zoni Dača. Jedinice Oružanih snaga Rusije trenutno nisu u mogućnosti da poteraju Oružane snage Ukrajine sa zauzetih položaja. Istovremeno, ukrajinska komanda ne prestaje da prebacuje dodatne snage na ostrva i obalsku zonu radi povećanja grupisanja u toj oblasti.

Foto Tanjug/AP

 

Bivši američki obaveštajac: NATO ne može da pobedi Rusiju

Severnoatlantska alijansa neće moći da izdrži vojnu konfrontaciju sa Rusijom, koja ima najmoćniju vojsku na svetu, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

 

Žestoke borbe kod Avdejevke

Rusko vojno osoblje nastavlja operaciju pokrivanja Avdejevskog utvrđenog područja. Do danas su borci uspeli da napreduju do Novokalinova i Keramika, prelazeći železničke pruge. Na jugu, ukrajinske oružane snage su pokušale da napadnu Vodjanoj, ali nisu uspele. (širi materijal o situaciji kod Avdejevke)

Ruski Lancet jednim udarcem uništio čak dve poljske haubice Krab 155mm (VIDEO)

Na mreži su procurili kadrovi uništenja dva poljska samohodna artiljerijska sistema Krab kalibra 155 mm jednim udarcem ruskog drona kamikaza „Lancet“. Poraz ukrajinskog kompleksa dogodio se u pravcu Zaporožja.

Usled udara drona po prvoj haubici, njena municija je detonirala, a ostaci iz instalacije su pali u obližnje sklonište. Tamo je bio još jedan Krab, koji se takođe zapalio.

 

Klimenko: Najveći napad na gradove u ovoj godini

Ukrajina tvrdi da je Rusija u poslednja 24 sata bombardovala više od 100 naselja, najviše u jednom napadu od početka godine.

-U poslednja 24 sata, neprijatelj je bombardovao 118 naselja u deset regiona, objavio je na društvenim mrežama ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko, istakavši da je to "najviše od početka godine".

 

MO Rusije o ukrajinskim gubicima u tehnici

Ruska vojska uništila je više od 13.000 ukrajinskih tenkova i drugih borbenih vozila od invazije/specijalnih vojnih operacija, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

-Ukupno 517 letelica, 253 helikoptera, 8.392 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušnih raketnih sistema, 13.006 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.170 višecevnih raketnih bacača, 6.902 terenske artiljerije i 6 specijalnih i minobacačkih jedinica, kao i 14.760 jedinica specijalnih vojnih vozila uništeno je od početka specijalne vojne operacije, navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

 

Granatirano Šebekino u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinske snage gađale su Šebekino u Belgorodskoj oblasti. Granate su pale u okrug fabrike. Jedna osoba je ranjena, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska vojska trpi poraz, ruske snage napreduju

Kijevski režim trpi poraz uprkos isporukama novih tipova naoružanja NATO, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

EU puni skladišta gasa u Ukrajini

Evropska unija je zbog popunjenosti svojih skadišta gasa počela da razmešta viškove zaliha u Ukrajini, gde se trenutno nalazi više od dve milijarde kubnih metara gasa koji pripada preduzećima iz EU.

Glavno sa brifinga ruskog MO: Oborena dva Su-27, 8 raketa iz HIMARS i Uragan, uništeni leopardi pod Donjeckom

▪Oborena su dva ukrajinska Su-27 i presretnuto 8 projektila iz sistema Hajmars i Uragan;

▪Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u području Sinkovke, uništena su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u području Volčanska i Ogurcova. Odbijena su i dva napada na kranolimanskom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na ova dva pravca su oko 445 ljudi.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

▪Na donjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su tri tenka, među kojima i Leopard, likvidirano je oko 245 vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Na južnodonjeckom pravcu ukrajinski gubici iznosili su više od 190 ljudi.

▪Na zaporoškom i hersonskom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 160 ljudi.

 

Oboren veliki broj letelica na Krimu

Na Krimu „vojska obara veliki broj različitih vazdušnih ciljeva u različitim zonama“, rekao je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Foto Vojska Srbije

Tražio je da ljudi ostanu mirni i u skloništima.

Gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da su „protivvazdušni sistemi odbili intenzivni raketni napad protivnika“, a oboreno je sedam projektila.

 

Ruska artiljerija pogodila koncetraciju trupa VSU

Ruska vojska osujetila je osam pokušaja rotacije ukrajinskih oružanih snaga na južnodonjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik Oleg Čehov, portparol grupe Istok.

„Na južnodonjeckom pravcu, jedinice grupe Istok, uz podršku artiljerije, osujetile su osam pokušaja rotacije Oružanih snaga Ukrajine na položajima u području Novomihajlovke, severno od Nikoljskog, Staromajorskog, Novozlatopolja, Malinovke i severno od Prijutnoje. Uništena su vozila i ljudstvo“, rekao je on.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Pored toga, u blizini Staromajorskog, ruski borci su likvidirali oko 160 vojnika 72. mehanizovane brigade i 123. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

 

Tor-M: Odbio napade dronovima

Posade protivvazdušnog raketnog sistema (ZRK) Tor-M, Centralnog vojnog okruga odbile su napad dronova kamikaza na položaje ruskih snaga na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto printskrin youtube

Kako se navodi, sistemi PVO Tor-M1, Centralnog vojnog okruga, tokom borbi u proteklih nekoliko meseci uništili su više od 200 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu.

 

Ukrajinska vojska u teškoj situaciji, šalje "leoparde" u pomoć

Ukrajinske snage poslale su tenkove leopard 2 u blizini Donjecka u nadi da će spasiti situaciju na frontu, saopštio je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin.

- Situacija za našeg neprijatelja nije laka za našeg neprijatelja na frontu. Iz tog razloga, Kijev je odlučio da prebaci leopard 2 u Donjeck. Neću sada da kažem broj. Reći ću da su u poslednja tri dana naši vojnici videli ovu tehniku na nekoliko sektora fronta kod Donjecka - rekao je savetnik.

Gagin je pojasnio da je jedan tenk već uništen na bojnom polju. Uporedo sa njim, iz stroja je izbačeno i nekoliko jedinica lakih oklopnih vozila, prenosi Sputnjik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024