TEŠKE OPTUŽBE ŠOJGUA: Zapad želi da širi rat iz Ukrajine na Azijsko-pacifički region

Tanjug

30. 10. 2023. u 16:49

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Zapad želi da proširi sukob u Ukrajini na Azijsko-pacifički region, prenela je ruska agencija TASS, koja se pozvala na njegove komentare na forumu u Pekingu.

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ ШОЈГУА: Запад жели да шири рат из Украјине на Азијско-пацифички регион

FOTO: AP/Tanjug

Govoreći na najvećem događaju u organizaciji kineske vojne diplomatije, Šojgu je naveo da NATO prikriva gomilanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu "razmetljivom željom za uspostvaljanjem dijaloga", preneo je Rojters.

Šojgu je naglasio da NATO članice zapravo promovišu trku u naoružavanju u regionu, tako što tamo povećavaju svoje vojno prisustvo, kao i učestalost i obim vojnih vežbi.

- Američke snage koristiće razmenu informacija sa Japanom i Južnom Korejom o lansiranju raketa, kako bi odvratile Rusiju i Kinu - rekao je Šojgu.

On je takođe optužio Vašington da pokušava da iskoristi klimatske promene i prirodne katastrofe kao izgovor za "humanitarne intervencije". Prema njegovim rečima formiranje novih blokova, kao što su KVAD i AUKUS, potkopava ulogu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i nastojanja za nuklearno neširenje u regionu.

Istovremeno, rekao je on, potez Rusije da opozove ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ne znači kraj sporazuma i dodaje da Moskva nije ni spuštala svoj prag za upotrebu nuklearnog oružja.

- Mi samo tražimo da vratimo paritet sa Sjedinjenim Američkom Državama, koje nisu ni ratifikovale ovaj sporazum - navodi ruska RIA, citirajući Šojgua.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo