(UŽIVO) MASAKR U AMERICI: Federalne agencije uključene u potragu za masovnim ubicom

Novosti online

26. 10. 2023. u 06:49 >> 14:12

NAPADAČ naoružan automatskom puškom je ubio 22 osobe i ranio više od 50 u Luistonu, u američkoj državi Mejn, navela je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na policijske izvore.

(УЖИВО) МАСАКР У АМЕРИЦИ: Федералне агенције укључене у потрагу за масовним убицом

Foto: Tanjug

Policija traga za četrdesetogodišnjim instruktorom za upotrebu vatrenog oružja Robertom Kardom.

Tvrdi se da je Kard tokom leta proveo dve nedelje u psihijatrijskoj bolnici, jer je "čuo glasove".

Predsednik SAD Džozef Bajden je obavešten o događaju dok je bio na večeri sa australijskim premijerom Entonijem Albanizijem.

Luiston ima oko 37.000 stanovnika i drugi je grad po veličini u Mejnu.

Lane je u Mejnu izvršeno ukupno 29 ubistava, a 2020. godine 20.

Federalne agencije pomažu u potrazi za osobom od interesa zbog pucnjave u Luistonu

Federalni agenti iz Federalnog istražnog biroa (FBI), Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv (ATF), Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) i drugih, pridružili su se potrazi za osobom za koju policija tvrdi da je povezana sa pucnjavom u Luistonu, u državi Mejn.

FBI je poslao desetine agenata i drugog osoblja da pomognu lokalnoj i državnoj policiji koja vodi istragu.

To uključuje prikupljanje dokaza i SVAT timove, stručnjake za pomoć žrtvama i tehničke stručnjake, rekli su američki zvaničnici za sprovođenje zakona.

Lisabonska policija poziva ceo odeljenje da pomogne u potrazi

Šef lisabonske policije Rajan Mekgi pozvao je celo svoje odeljenje i zatvorio lokalna preduzeća, zbog potrage za naoružanim napadačem koji je u sredu uveče otvorio vatru na dve lokacije u obližnjem Luistonu, ubivši najmanje 16 ljudi, prema izvorima za sprovođenje zakona.

Mekgi je rekao Šimonu Prokupecu sa CNN-a tokom improvizovanog intervjua da njegov tim odgovara na pozive zabrinutih građana „po celu noć“.

„Mnogo poziva, mnogo poziva.”

„To je ono što želimo da urade upravo sada“, rekao je za CNN, „ako vide nešto sumnjivo.

Policija Mejna savetuje stanovnike Boudoina da se sklone dok traje potraga za osumnjičenim za pucnjavu

Stanovnicima Boudoina u državi Mejn savetovano je da ne izlaze napolje, jer se nastavlja potraga za osobom od interesa zbog smrtonosne masovne pucnjave u obližnjem Luistonu.

„Proširujemo sklonište u vidu savetodavnih i zatvaranja škola kako bismo uključili grad Bovdoin“, objavila je državna policija Mejna na Fejsbuku.

„Molim vas, ostanite u svojim domovima dok više od 100 istražitelja, kako lokalnih tako i federalnih, radi na pronalaženju Roberta Karda koji je osoba od interesa za pucnjavu u Levistonu.

Boudin je oko 24 milja od Luistona, poprišta masovne pucnjave koja se dogodila u sredu uveče. Ima populaciju od oko 3.100 ljudi, prema američkom popisu stanovništva.

Oglasili se iz restorana u kome se desila pucnjava

Šemendžis Bar end Gril, jedna od dve lokacije koje su bile na meti masovne pucnjave u Luistonu u državi Mejn, oglasili su se na svojoj Fejsbuk stranici, gde si iskazali duboku tugu i žaljenje.

„Srce mi je slomljeno. Gubim reči. U deliću sekunde vaš svet se okreće naglavačke bez dobrog razloga“, navodi se u postu

„Gubimo sjajne ljude u ovoj zajednici. Kako da shvatimo ovo. Šaljemo molitve svima.”

U toku je potraga za Robertom Kardom (40), za kojim se traga za osobom od interesa za pucnjavu, saopštila je policija u Luistonu oko 23 sata. ET, dodajući da ga „treba smatrati naoružanim i opasnim“.

Podsećamo ubica je pucnjavu započeo u dvorani za kuglanje, te je potom nastavio u prostorijama restorana.

Ubijeno između 15 i 20 ljudi? Policija traga za počiniocem

Stotine policajaca danas pretražuje grad Luiston i okolna područja u američkoj saveznoj državi Mejn, u potrazi za muškarcem osumnjičenim da je u sredu, prema izveštajima medija, na dve lokacije ubio između 16 i 22 ljudi, a desetine njih ranio.

Vlasti su samo saopštile da ima više žrtava, ali nisu do sada iznosile konkretne brojke, prenosi Rojters.

Policija je osumnjičenog za pucnjavu identifikovala kao Roberta R. Karda (40), nakon što je prethodno na Fejsbuku objavila fotografije čoveka koji drži nešto što izgleda kao poluautomatska puška.

Na konferenciji za novinare u sredu uveče, komesar za javnu bezbednost Mejna saopštio je da policija ne može da potvrdi tačan broj žrtava, jer je situacija i dalje "u toku", ali je izvor iz policije saopštio za Foks njuz da su 22 osobe mrtve. 

Pucnjava u Luistonu - 36 masovno ubistvo u SAD od početka godine

Sve kancelarije u Lisabonu, u kome je pronađeno vozilo, zatvorene su

Sve gradske kancelarije biće zatvorene u četvrtak u Lisabonu, zajednici od oko 9.700 ljudi, u kojoj je pronađeno vozilo koje se tražilo u pucnjavi u Luistonu, saopštile su gradske vlasti.

- Molimo da date prioritet bezbednosti i sklonite se - navodi grad na svojoj veb stranici.

Otkazana nastava

Dok policija nastavlja da traga za osobom od interesa koja je umešana u pucnjavu u Luistonu, u kojoj su u sredu uveče poginule najmanje 22 osobe, lokalne škole su najavile da će otkazati nastavu u četvrtak.

„U ovom trenutku ostaje mnogo nepoznanica. Informacije se kreću brzo, ali ne uvek tačne. Molimo vas da nastavite da se sklonite na mestu ili idite na bezbedno. Nastavićemo da vas obaveštavamo o informacijama i sledećim koracima po potrebi“, saopštile su javne škole Leviston u post.

„Ostanite blizu svojih najmilijih. Zagrli ih. Naše molitve idu onima koji su večeras izgubili nekoga. Naše molitve su upućene svima onima koji rade na zaustavljanju daljeg gubitka života.”

Ne zna se da li među ubijenima u masovnoj pucnjavi u Americi ima dece

Gradonačelnik Auburna, grada koji se nalazi pored Luistonaa u američkoj saveznoj državi Maine, Džejson Levesk rekao je da su svedoci stravične pucnjave bili svih uzrasta.

Dodao je da je zajednica u šoku.

Obraćajući se medijima rekao je da među tamošnjim stanovnicima vladaju strah, panika i zabrinutost.

"Možete trenirati za ovo, ali nikada ne možete biti potpuno spremni", rekao je Levesku.

Govoreći za CNN Levesku je rekao da nije potvrđeno da među ubijenima ima dece, ali i da poznaje jednog srednjoškolca koji je ranjen.

Ispovest svedoka

Jedna žena je rekla da je videla "definitivno više od desetine" ljudi kako napuštaju kuglanu gde se u sredu uveče dogodila jedna od pucnjava u Luistonu, u državi Mejn. Da podsetimo, napadač Robert Kard ubio je najmanje 22 osobe, dok policija traga za njim.

Nikol Viman Arel je opisala veliko prisustvo policije i hitne pomoći izvan kuglane nakon smrtonosnog incidenta.

Arel je rekla da je videla policajce kako tapšu ljude dok su izlazili iz kuglane.

Ona se vraćala kući kada je naišla na tragičnu scenu. Videla je osobu koja je izgledala kao da je imala "krvi svuda po sebi", ali nije mogla da kaže da li je i sama povređena.

Na licu mesta je videla i decu sa porodicama.

- Bilo je dece, to mi je verovatno bila najteža stvar koju sam videla, porodice koje su izlazile odatle znajući šta se dogodilo dok su one htele da provedu veče sa najbližima - rekla je ona za Si-En-En.

Sa njom je bila i njena ćerka koja se uplašila kada je videla tragičnu scenu.

- Počela je da plače i rekla da je to strašan svet u kojem živimo - rekla je Arel.

Kada je stigla kući, Arel je rekla da je zaključala kuću, uključujući i prozore.

Ona poseduje vatreno oružje za koje je rekla da se njena ćerka "oseća bolje znajući da ga nosi okolo".

Dodala je da se njena ćerka plašila da bi neko mogao da uđe u kuću.

Stanovnicima Luistona je rečeno da se sklone dok traje potraga za napadačem.

FBI o masakru

FBI Boston je u saopštenju za Ks rekao da koordinišu sa državnim i lokalnim organima za sprovođenje zakona.

"Odsek FBI Boston koordinira sa našim lokalnim, državnim i saveznim partnerima za sprovođenje zakona u Mejnu, i spremni smo da pomognemo svim raspoloživim resursima koji su im potrebni, uključujući odgovor na dokaze, istražnu i taktičku podršku, kao i pomoć žrtvama", napisao je FBI Boston i dodao: "Nastavljamo da apelujemo na javnost da ostane na oprezu i odmah prijavi sve sumnjive aktivnosti i/ili pojedince organima za sprovođenje zakona. Pošto je ova situacija i dalje veoma opasna, u ovom trenutku nemamo dalje komentare i uputićemo vas državi Mejn Policija".

On je počinio masakr u Americi

Policijska uprava Luiston identifikovala je Roberta R. Karda kao osobu osumnjičenu da je počinila masakr. Prema navodima organa za sprovođenje zakona, Kard je instruktor vatrenog oružja.

Vlasti su saopštile da ga treba smatrati "naoružanim i opasnim".

Foto: The Lewiston Police Departmen

- Policija za sprovođenje zakona pokušava da locira Roberta Karda 4. 4. 1983, kao osobu od interesa u vezi sa masovnom pucnjavom - objavila je policijska uprava Luiston u objavi na Fejsbuku.

- Karda treba smatrati naoružanim i opasnim. Molimo kontaktirajte sa policijom ako znate gde se on nalazi.

Foto: Androscoggin County Sheriff's Office

Kard je nedavno prijavio probleme sa mentalnim zdravljem, što je uključivalo unutrašnje glasove i pretnje pucanjem u bazu Nacionalne garde u Mejnu. On je navodno bio smešten  u ustanovu za mentalno zdravlje dve nedelje tokom leta 2023.

Oglasili se iz Bele kuće

Predsednik Džo Bajden razgovarao je telefonom sa brojnim zakonodavcima Mejna nakon masovnih pucnjava u Luistonu u Mejnu, saopštila je pres-služba Bele kuće u sredu.

- Predsednik je telefonom razgovarao pojedinačno sa guvernerkom Mejna Dženet Mils, senatorima Angusom Kingom i Suzan Kolins i kongresmenom Džaredom Goldenom o pucnjavi u Luistonu, u državi Mejn, i ponudio punu saveznu podršku nakon ovog užasnog napada - saopštila je Bela kuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!