"UPOTREBA NASILJA PROTIV NASILJA JE ZAČARANI KRUG": Peking zabrinut zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Srna

23. 10. 2023. u 09:18

KINA je zabrinuta zbog mogućnosti dalje eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba i poziva strane da prekinu vatru, izjavio je specijalni izaslanik Pekinga za Bliski istok Džaj Džun.

УПОТРЕБА НАСИЉА ПРОТИВ НАСИЉА ЈЕ ЗАЧАРАНИ КРУГ: Пекинг забринут због могуће ескалације сукоба на Блиском истоку

Foto: Tanjug/AP

- Kina je veoma zabrinuta zbog mogućnosti dalje eskalacije sukoba - rekao je Džaj na konferenciji za novinare nakon Samita za mir održanog u Kairu.

On je naglasio da je trenutna situacija na palestinskim teritorijama i dalje kritična i da je usled sukoba poginulo i ranjeno nekoliko desetina hiljada ljudi.

- Kina oštro osuđuje svaki čin koji šteti civilima, protivi se bilo kakvom kršenju međunarodnog prava i poziva sve strane da ostanu mirne i da se suzdrže kako bi sprečile dalje pogoršanje situacije, gubljenje kontrole i ozbiljniju humanitarnu katastrofu - istakao je Džaj.

Džaj je naveo da je "upotreba nasilja protiv nasilja začarani krug", koji samo stvara dodatne prepreke na putu ka političkom rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba.

- Samo kroz što skoriji prekid vatre i neprijateljstava, kao i obezbeđivanjem ublažavanja situacije, mogu da se stvore neophodni uslovi za političko rešenje - dodao je Džaj.

Palestinska grupa Hamas izvršila je veliki raketni napad na Izrael iz Pojasa Gaze 7. oktobra. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima i zapretio kopnenom operacijom u Gazi.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)