"TO BI BILA BAZA NAPADA NA IZRAEL" El Sisi: Egipat odbacuje raseljavanje Palestinaca na Sinaj

Novosti onlajn

19. 10. 2023. u 08:37

EGIPATSKI predsednik Abdel Fatah el Sisi odbacio je mogućnost prisilnog raseljavanja Palestinaca na Sinaj, dodajući da bi svaki takav potez egipatsko poluostrvo pretvorio u bazu za napade na Izrael.

ТО БИ БИЛА БАЗА НАПАДА НА ИЗРАЕЛ Ел Сиси: Египат одбацује расељавање Палестинаца на Синај

Foto: Tanjug/AP photo

El Sisi je u sredu, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da će egipatski narod "u milionima izaći i protestovati ako bude pozvan da to učini protiv bilo kakvog raseljavanja stanovnika Gaze na Sinaj".

- Pojas Gaze je efektivno pod kontrolom Izraela i Palestinci bi umesto toga mogli da budu prebačeni u izraelsku pustinju Negev dok se ne obračunaju s militantima - rekao je on.

El Sisi je ocenio da je ono što se sada dešava u Gazi "pokušaj da se nateraju civilni stanovnici da uzmu izbeglice i migriraju u Egipat, što ne treba prihvatiti“, prenosi Rojters.

- Egipat odbacuje svaki pokušaj da se palestinsko pitanje reši vojnim sredstvima ili putem prisilnog raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje, što bi bilo na štetu zemalja regiona - rekao je on.

Granica između egipatskog Sinajskog poluostrva i pojasa Gaze je mesto jedinog prelaza sa palestinske teritorije koji nije pod kontrolom Izraela. Izraelsko bombardovanje i opsada Gaze izazvali su bojazan da bi njegovih 2,3 miliona stanovnika moglo biti prisiljeno da ode na Sinaj.

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove