DOSTA BLOKOVSKIH ŠANACA I SANKCIJA: Poruka Kine i Rusije iz Pekinga

I. Stanojević

19. 10. 2023. u 06:00

NACRTE smo pretvorili u prave projekte, a takva kineska politika pojačala je protok robe, kapitala, tehnologije i ljudskih resursa u zemlje koje učestvuju u inicijativi "Pojas i put", poručio je domaćin, kineski predsednik Si Đinping, pred više od hiljadu učesnika na otvaranju Trećeg međunarodnog strateškog foruma.

ДОСТА БЛОКОВСКИХ ШАНАЦА И САНКЦИЈА: Порука Кине и Русије из Пекинга

Foto: Profimedia/Ilustracija

 Dodao je da je Kina postala glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona, a postaje i glavni izvor investicija za sve veći broj zemalja, "Pojas" treba da poveže više od 60 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Si je dodao da se u okviru samita održava i poslovni forum na kome su postignuti sporazumi o saradnji u vrednosti od 97,2 milijarde dolara. Naglasio je da Kina ne prihvata blokovsku politiku i da se protivi jednostranim sankcijama.

Brojni seminari i dogovori

VIŠE od 130 zemalja i 30 svetskih organizacija učestvuje na Trećem međunarodnom strateškom forumu "Pojas i put", kojim se obeležava decenija ove važne istoimene inicijative čiji je cilj saradnja država u različitim oblastima. Biće održana tri foruma, o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji, kao i šest tematskih seminara, o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

- Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama, ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza - poručio je kineski predsednik, dodavši da Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja sveta.

Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Kineska inicijativa "Pojas i put" u skladu je sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora, gde će biti povezani različiti integracioni procesi, uključujući Evroazijski ekonomski savez - rekao je Putin.

Po rečima šefa Kremlja, ova kineska inicijativa građena je na takvim principima da se dobro uklapa sa integracionim procesima koji se razvijaju u različitim regionima.

- To je, takođe, u skladu sa ruskim idejama o stvaranju integracione strukture u kojoj bi bila obezbeđena potpuna sloboda trgovine, investicija, rada i uspostavljena međusobno povezana infrastruktura - poručio je Putin.

"Gasprom" preko Kine

OBIM izvoza gasa preko gasovoda u Kinu u bliskoj budućnosti može da dostigne nivo ranijeg izvoza u zapadnu Evropu, izjavio je šef "Gasproma" Aleksej Miler. Gasprom je lane izvezao oko 85 milijardi kubnih metara gasa u evropske zemlje i 15,5 milijardi kubnih metara u Kinu preko gasovoda "Snaga Sibira". Miler je rekao da će narednih godina Gaspromov izvoz u Kinu iznositi 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a uzimajući u obzir i tranzitni gasovod kroz Mongoliju, oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Kina će ubrzati razvoj visokokvalitetnih redovnih teretnih vozova prema EU i raditi sa svim zainteresovanim stranama na izgradnji novog logističkog kanala u Aziji i Evropi. Tu trasu podržaće železnički i drumski saobraćaj, koji će aktivno ubrzati izgradnju novog kopnenog i pomorskog koridora i vazduhoplovnog novog "puta svile".

Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine otvoriće okvir finansiranja u vrednosti od 48,75 milijardi dolara, a kroz Fond "puta svile", prikupiće se dodatnih 11 milijardi dolara za podršku zajedničkoj izgradnji projekata na "Pojasu i putu" na tržišno orijentisan i komercijalan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)