VAŠINGTON SNOSI ODGOVORNOST: Rusija tvrdi - Nećemo prvi izvršiti nuklearna testiranja

Novosti online

16. 10. 2023. u 22:53

RUSIJA neće sprovoditi nuklearna testiranja prva, odgovornost za to kako će se odvijati situacija je u potpunosti na Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zamenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov.

ВАШИНГТОН СНОСИ ОДГОВОРНОСТ: Русија тврди - Нећемо први извршити нуклеарна тестирања

vikipedija

- Trenutno je u toku priprema predloga zakona za opoziv ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT). To će omogućiti balansiranje našeg statusa prema sporazumu sa SAD. Opoziv ratifikacije ne znači da naša zemlja namerava da obnovi nuklearna testiranja - naglasio je Voroncov.

On je dodao da, kao što je ranije rekao ruski lider Vladimir Putin, Moskva neće prva izvoditi nuklearna ispitivanja, već je za razvoj situacije u potpunosti odgovoran Vašington.

Diplomata je poručio i da Rusija nastavlja da poštuje centralna kvantitativna ograničenja, predviđena Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

Voroncov je takođe istakao da je moratorijum Rusije na raspoređivanje raketa srednjeg i malog dometa izložen pritisku zbog aktivne pripreme SAD za raspoređivanje takvog naoružanja u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu.

Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

U međuvremenu, izvršni sekretar Organizacije za sprovođenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja Robert Flojd izrazio je zabrinutost jer Rusija preduzima korake u pravcu opoziva ratifikacije. On je zatražio sastanak sa „ključnim rukovodiocima“ u Rusiji.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove