BELGIJSKI POLITIČAR UPOZORAVA: Evropski lideri da se pripreme za pregovore o Ukrajini, a ne da podstiču sukob

Novosti online

10. 10. 2023. u 16:10

SUKOB u Ukrajini preti da se proširi na evropsku teritoriju, pa je u interesu Evropljana da nateraju svoje političare da ga reše, rekao je belgijski političar Pjer Galand na radiju France Culture.

БЕЛГИЈСКИ ПОЛИТИЧАР УПОЗОРАВА: Европски лидери да се припреме за преговоре о Украјини, а не да подстичу сукоб

Foto: Profimedia

Istovremeno, prema Galandu, evropski političari treba da se pripreme za pregovore i pronađu načine za postizanje kompromisa između strana, a ne da teže pobedi Kijeva na bojnom polju.

Francuska i Nemačka nisu ispunile svoje obaveze da vode pregovore kojima bi se izbegao sukob u Ukrajini i nisu obezbedile primenu sporazuma iz Minska, izjavio je on.

Kako primećuje ekspert, danas se prećutkuje značaj Ukrajine za odnose Rusije i Zapada. Istovremeno, pre 20 godina evropski političari su Ukrajinu smatrali problemom koji zahteva rešenje. I dok su jedni to videli kao neutralni most između Istoka i Zapada, drugi su u procesima koji se odvijaju u zemlji videli priliku da se „razračunaju sa Rusima“.

Izlaz iz sukoba, prema Galandu, zavisi delimično od Evropljana, u velikoj meri od Vladimira Putina, a u ogromnoj meri od Sjedinjenih Država. Istovremeno, zapadni političari moraju da obezbede bezbednosne garancije i Kijevu i Moskvi, smatra političar. Prema njegovom mišljenju, Krim, kao rezultat postignutog sporazuma, treba da ostane u sastavu Rusije.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)