RAT U UKRAJINI: Ruske snjnage u kontranapadu; VSU priprema odbranu Kupjanska; Rusi uništili ukrajinski S-300 (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 10. 2023. u 07:39 >> 22:55

RAT u Ukrajini ušao je u 591. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске сњнаге у контранападу; ВСУ припрема одбрану Купјанска; Руси уништили украјински С-300 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Žestoke borbe na frontu: Rusi u naletu kod Marjinke

Nastavljaju se žestoke borbe na frontovima duž cele linije dodira. Južno od Marjinke, ruske oružane snage su krenule u ofanzivu u pravcu Novomihajlovke: jurišne trupe su napale neprijateljska uporišta južno od sela i zauzele visove 167 i 168.

U sektoru Orehovski, jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da napreduju ka Kopaneju i Novopokrovki, ali su ruske trupe brzo otkrile napredovanje neprijatelja i raspršile ga artiljerijskom vatrom. A u pravcu Hersona ukrajinske formacije nastavljaju da se pripremaju za mogući napad i vrše rotaciju u zoni ostrva.


Ukrajinska vojska priprema se za odbranu Kupjanska, smešta trupe među civile

Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema grad Kupjansk za odbranu, ukrajinska ofanziva na okolnoj teritoriji i na prilazima gradu je završena, rekao je Sputnjiku komandant odreda „Bars 9“ vojne grupe „Zapad“.

 

General Valerij Zalužni, Foto Arhiva


Prema njegovim rečima, ukrajinske snage ne preduzimaju ofanzivna dejstva, a na tom području više nema civila.

Komandant je precizirao da su uz pomoć vazdušnog izviđanja uočene osmatračnice ukrajinskih snaga u stambenim zgradama i mesta za lansiranje bespilotnih letelica i dronova-kamikaza.

-Protivnik pokušava da se učvrsti, da gradi i dograđuje, priprema se za odbranu, rekao je komandant i dodao da ruska vojska uništava ukrajinske položaje tamo gde uoči pokušaje učvršćivanja.

 


London i Vašington vrše pritisak na EU da primi Ukrajinu u članstvo

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države podstiču Evropsku uniju da primi Ukrajinu u člastvo, kako bi joj omogućila dodatne finansije, piše list „Telegraf“ pozivajući se na diplomatske izvore.

Foto Pixabay free images

Prema navodima lista, Vašington i London insistiraju na proširenju EU na istok zbog neodlučne kontraofanzive Kijeva.

 

 

Nacisti iz Desnog sektora ubili 22 civila

Stanovnici Snigirjovke u delu Hersonske oblasti pod kontrolom ukrajinskih snaga saopštili su da su neonacisti „Desnog sektora“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ubili 22 osobe zbog njihovih proruskih stavova, izjavio je za Sputnjik pripadnih ruskih snaga bezbednosti.

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Najnoviji izveštaj MO Rusije: Veliki gubici VSU, odbijeni svi napadi

U kupjanskom pravcu odbijeno je devet protivnapada ukrajinskih snaga kod naselja Novosjolovsko i Makejevka u LNR i Orljanka u Harkovskoj oblasti. Gubici protivnika u ovom pravcu iznose do 170 ukrjainskih vojnika, tenk, dva oklopna vozila i tri kamioneta;

Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i radarska stanica američke proizvodnje AN/TPKu-50;

Na krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada ukrajinskih jurišnih grupa 63. mehanizovane brigade i 12. brigade specijalne namene „Azov“ u LNR i DNR;

Na donjeckom pravcu jedinice grupe snaga „Jug“ odbile su dva napada jurišnih grupa kod Andrejevke i Neveljskog u DNR. Kod Andrejevke i Kurdjumovke sprečeno je dejstvo dve diverzantske grupe ukrajinskih snaga;

Foto telegram rybar

Kod naselja Tonjenko u DNR uništen je punkt za upravljanje bespilotnim letelicama ukrajinskih snaga;

Kod Novgorodskog u DNR uništeno je skladište municije 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, a kod mesta Stupočki uništena je radarska stanica AN/TPKu-50. U ovom delu fronta izbačeno je iz stroja do 165 ukrajinskih vojnika, a uništine dva oklopna vozila i tri kamioneta, kao i artiljerijsko oruđe M777;

Na južnodonjeckom pravcu grupa „Istok“ odbila je dva napada jurišnih grupa 127. brigade teritorijalne odbrane u Zaporoškoj oblasti. Izbačeno je iz stroija više od 185 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva oklopna vozila, četiri automobila i haubica D-20;

Kod naselja Zolota Njiva u DNR uništen je punkt za upravljanje dronovima Oružanih snaga Ukrajine;

Ilustracija telegram rybar

Na zaporoškom pravcu VSU izgubio do 30 vojnika, a uništeno dva automobila i haubica M119;

Na hersonskom pravcu izbačeno iz stroja je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva automobila i haubica D-20. Kod naselja Kostirka uništeno je skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske snage su kod naselja Peresečno u Harkovskoj oblasti uništile lanser raketnog sistema „točka U“;

U Nikolajevskoj oblasti Ukrajine uništen je samohodni raketni sistem S-300;

Ruski PVO sistemi su u prethodna 24 časa presreli tri taktičke rakete „točka U“ i dve modifikovane rakete sistema S-200;

Tokom prethodnog dana ruska vojska uništila je i neutralisala 25 dronova u različitim oblastima.

 

Tornado-S uništio ukrajinski S-300

U Nikolajevskoj oblasti Ukrajine uništen je samohodni raketni sistem S-300.

Ruski raketni sistem Tornado-S je udarom nove visokoprecizne rakete kalibra 300 milimetara uništio PVO sistem S-300PS Oružanih snaga Ukrajine kod sela Sokolovka.

Foto printskrin tvzvezda.ru

 

Presretnute tri taktičke rakete

Ruski PVO sistemi su u prethodna 24 časa presreli tri taktičke rakete „točka U“ i dve modifikovane rakete sistema S-200, saopštilo je rusko MO.

Kod naselja Zolota Njiva u DNR uništen je punkt za upravljanje dronovima Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Eksplozije u Hersonu

Tokom noći u gradu Herson, koji kontrolišu kijevske trupe, odjeknule su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

DNR na udaru

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike 28 puta, ispalivši 93 jedinice municije, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Gađana su četiri naselja DNR: Gorlovka, Goljmovski, Jasinovatski okrug i Donjeck.

Ruska avijacija izvela 12 raketnih napada na ukrajinske snage

Udarni helikopteri Ka-52, Mi-28 i avioni jurišne avijacije Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije u protekla 24 sata izveli su 12 raketno-bombaških napada na koncentrisanja ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

Foto: Jutjub/Anton Karpov

On je dodao da je i tokom kontrabaterijske borbe grupa uništila dva samohodna artiljerijska oruđa 2S1 „gvozdika“, haubicu D-30 i samohodnu artiljerijsku jedinicu haubicu „krab“ poljske proizvodnje kod Makejevke, Zapadne, Lozove i Olgovke.

Avijacija ruske grupe „Jug“ izvela je raketne i bombaške napade na komandno-osmatračke punktove dve ukrajinske brigade u DNR, a artiljerija je pogodila stanicu za elektronsko ratovanje i tri punkta za upravljanje dronovima, izjavio je načelnik pres centra grupe Vadim Astafjev za Sputnjik.

On je dodao da je jurišna avijacija takođe gađala koncentrisanje ljudstva i tehnike ukrajinskih snaga kod Belogorovske, Spornog, Vesjolog, Bogdanovke, Andrejevke, Kleščejevke, Avdejevke i Marjinke.

Astavjev je naveo da su tokom kontrabaterijske borbe ruske snage uništile artiljerijsko oruđe američke proizvodnje M777 kalibra 155 mm, haubicu D-30 i četiri minobacača kalibra 120 milimetara na položajima Oružanih snaga Ukrajine.

 

BONUS VIDEO

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!