ZAHAROVA: Jermeniju je izdala Evropska unija, a ne Rusija

Novosti online

04. 10. 2023. u 19:00

EVROPSKA unija je izdala Jermeniju, a ne Rusija – Brisel nije ni nameravao da doprinese prekidu vatre niti pružanju humanitarne pomoći, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА: Јерменију је издала Европска унија, а не Русија

Foto: EPA

Zaharova je napomenula da „misija EU u Jermeniji ne osigurava nikakvu stabilnost ili deeskalaciju“.

- Glavni zadatak nije bezbednost Jermenije i doprinos normalizaciji odnosa između Bakua i Jerevana, već onabeštajni nadzor u interesu Brisela i provociranje situacije. Poslednji događaji su pokazali da su evropski posmatrači zauzeli najpodliji stav. Prvo su se bavili nagovaranjem Jermenije i obećanjima i tako su jednostavno namamili zvanični Jerevan u još jednu zamku, a onda su postali nemi svedoci daljeg razvoja situacije - ocenila je Zaharova.

Kako je dodala, Brisel je ćutke, sa strane posmatrao kako ruski mirovnjaci pomažu stanovnicima Nagorno Karabaha koji odlaze u Jermeniju, kako dovoze humanitarnu pomoć u region i kako deluju kao posrednici u postizanju primirja, ne pomišljajući da na bilo koji praktičan način pomogne.

Po rečima Zaharove, građanima Jermenije su pričali izmišljotine o tome da ih je navodno izdala Rusija.

- Ne, nije ih izdala Rusija. Rusija je uvek bila tu, uvek je zaustavljala krvoproliće u tom regionu i uvek je pomagala finansijski, ekonomski, humanitarno - poručila je Zaharova.

Takođe je napomenula da je Evropska unija savetovala Jerevanu da odustane od realizacije sporazuma koji su potpisani uz posredovanje Moskve.

- Stoga je Evropska unija ta koja je izdala Jermene - kazala je Zaharova.

Nagorno Karabah, koji se pre 35 godina otcepio od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba sa Azerbejdžanom 1992-1994. godine dugi niz godina postojao kao nepriznata republika, objavio je kraj svog postojanja 1. januara 2024. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!