ORBAN PODVUKAO CRTU: "Bez podrške Ukrajini dok se ne vrate prava etničkim Mađarima"

Tanjug

25. 09. 2023. u 16:44

MAĐARSKA neće podržavati Ukrajinu u bilo kom pitanju u međunarodnim odnosima sve dok Ukrajina ne bude vratila nekadašnja prava etničkim Mađarima na svojoj teritoriji, izjavio je danas pred mađarskim parlamentom premijer Mađarske Viktor Orban.

ОРБАН ПОДВУКАО ЦРТУ: Без подршке Украјини док се не врате права етничким Мађарима

Foto: Profimedia

Mađarska se sukobila sa Ukrajinom zbog, kako kaže Orban, ograničavanja prava za otprilike 150.000 etničkih Mađara, pre svega da koriste svoj maternji jezik u sistemu obrazovanja nakon što je 2017. godine Ukrajina donela zakon o ograničavanju upotrebe manjinskih jezika u školama, prenosi Rojters.

- Oni (Ukrajinci) žele da se mađarske škole transformišu u ukrajinske škole i ako to ne funkcioniše oni žele da ih zatvore - rakao je premijer Orban u mađarskom parlamentu i dodao da njegov vlada namerava da se bori za prava etničkih Mađara u zapadnoj Ukrajini.

Mađarski premijer je takođe rekao da Mađarska ne žuri sa ratifikacijom švedskog članstva u NATO-u, što dodatno odlaže proces koji je još prošle godine pokrenut u parlamentu Mađarske.

Članstvo Švedske u NATO savezu nije moguće bez saglasnosti Mađarske i Turske koje još uvek nisu donele tu odluku.

 

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“ - Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo