MAKRON DONEO KONAČNU ODLUKU: Najavio povlačenje vojnih trupa i ambasadora iz Nigera

Tanjug

24. 09. 2023. u 23:43

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron najavio je danas da će Francuska prekinuti svoje vojno prisustvo u Nigeru i povući svog ambasadora iz zemlje nakon puča u kojem je svrgnut demokratski izabran predsednik Mohamed Bazum.

МАКРОН ДОНЕО КОНАЧНУ ОДЛУКУ: Најавио повлачење војних трупа и амбасадора из Нигера

Foto: Profimedia/Ilustracija

Francuska je zadržala oko 1.500 vojnika u Nigeru od julskog puča i više puta je odbijala naređenje nove hunte da njen ambasador napusti tu zemlju, rekavši da ne priznaje vođe puča kao legitimne, prenosi France 24.

Tenzije između Francuske i Nigera, bivše francuske kolonije, porasle su poslednjih nedelja, a Makron je nedavno rekao da diplomate preživljavaju od vojnih obroka, skrivajući se u ambasadi.

- Francuska odlučila da povuče svog ambasadora. U narednim satima ambasador i nekoliko diplomata će se vratiti u Francusku - rekao je Makron  u intervjuu za francusku nacionalnu televiziju France-2 i dodao da je o tome danas obavestio svrgnutog predsednika Bazuma. 

Naveo je da će Francuska "staviti tačku" na vojnu saradnju sa vlastima Nigera i da će se trupe postepeno povlačiti iz te afričke zemlje. 

- Trupe će se postepeno povlačiti, a verovatno će se potpuno povući do kraja godine. U narednim nedeljama i mesecima konsultovaćemo se sa pučistima, jer želimo da se to uradi mirnim putem - rekao je francuski predsednik. 

On je napomenuo da je vojno prisustvo Francuske u Nigeru bilo odgovor na zahtev tadašnje vlade Nigera.

Vojna saradnja između Francuske i Nigera prekinuta je nakon puča.

Vođe hunte su prošlog meseca dale francuskom ambasadoru Silvenu Iteu rok od 48 sati da ode. 

Nakon isteka roka u kojem Francuska nije povukla svog diplomatu, vođe puča su mu oduzele diplomatski imunitet.

Vojna vlada, koja je preuzela vlast u Nigeru, optužila je u petak u Njujorku generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da „ometa“ puno učešće te zapadnoafričke nacije na godišnjem sastanku svetskih lidera UN kako bi umirila Francusku i njene saveznike.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“-  Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene