DALJINSKA RAZMENA VATRE U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Optužbe pljuštale između zaraćenih strana

I.STANOJEVIĆ

22. 09. 2023. u 07:00

VARNIČILO je između šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i premijera Albanije Edija Rame koji je, držeći stranu lideru iz Kijeva, osuo paljbu na Moskvu usred zdanja na Ist riveru u Njujoku, na sednici Saveta bezbednosti UN. Razmenu oštrih izjava su svetski mediji okarakterisali kao "tešku daljinsku razmenu vatre".

ДАЉИНСКА РАЗМЕНА ВАТРЕ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН: Оптужбе пљуштале између зараћених страна

Foto Tanjug/AP

Prvo je ruski predstavnik protestvovao što je predsedavajući Savetom bezbednosti, Rama, dao reč Zelenskom. Rama je objasnio da je tema rat u Ukrajini, da je to razlog, i da je tako po pravilima, dodavši da je redosled govora odavno dogovoren i da nije izazvao primedbe učesnika pre sastanka. A onda je "odbrusio" Rusu:

- Želim da uverim naše ruske kolege da ovo nije specijalna operacija albanskog predsedništva, već nastavak dugogodišnje i dobro uspostavljene prakse koja je u potpunosti u skladu sa Poveljom UN... Zaustavite rat i predsednik Zelenski neće uzeti reč. Moram da kažem, kad od vas dolazi cela ova lekcija o kršenju pravila u ovoj zgradi, to je baš impresivno. Ali, budući da ste više puta ponovili da je kršenje u tome da predsednik Zelenski govori pre nego što govore članovi Saveta, imam rešenje za to, ako se slažete. Vi zaustavite rat i predsednik Zelenski neće govoriti. Ono što je njega ovde učinilo važnim i ono zbog čega je važno da mi prvo njega čujemo i da onda raspravljamo o tome, za to ste vi zaslužni, a ne mi! - oštro je odgovorio Rama.

A zatim je "nišan" okrenuo Zelenski, kome nije bilo jasno "zašto je ruskom ministru spoljnih poslova uopšte dopušteno da prisustvuje skupštini svetske organizacije usred invazije na Ukrajinu".

- Za nas je vrlo važno da sve naše reči, sve naše poruke, čuju naši partneri. A ako u UN još uvek, što je šteta, ima mesta za ruske teroriste, to je pitanje za sve članice Ujedinjenih nacija - oglasio se Zelenski.

Tvrdio je i da Moskva "blokira bilo kakvo rešenje" sukoba u Ukrajini.

- Nemoguće je zaustaviti ovaj rat, jer na sve napore, veto stavljaju, ili sam agresor, ili oni koji ga podržavaju - insistirao je predsednik Ukrajine.

Mediji podsećaju da je pojavljivanje Zelenskog u SB UN neobično i po tome što u ovom telu mogu da budu samo predstavnici njegovih 15 država članica, što Ukrajina nije.

Zelenski je, međutim, iskoristio ovu priliku i pozvao UN da Rusiji ukinu pravo veta u SB. Odeven u sivomaslinastu majicu-uniformu, lider iz Kijeva, govorio je o velikoj reformi UN "koja je sada neophodna, jer pravo veta u rukama agresora blokira UN".

Zaobišao je činjenicu da je mesto stalne članice tog tela Moskva nasledila od SSSR, jedne od zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu. Lavrov, inače višegodišnji bivši ambasador Rusije pri UN, objasno je da je pravo veta "legitiman" pravni instrument koji ima pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska, inače pobednice Drugog svetskg rata. Lavrov je, istovremeno, optužio Ukrajinu da je donela "rasističke" zakone protiv Rusa i da je u rukama "neonacista".

Za veća prava radnika

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva su pokrenuli zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika. Dvojica lidera su istakla važnost pristojnih poslova, dobrih plata i obezbeđivanja da radnici imaju koristi od digitalne i tranzicije ka zelenoj energiji. Bajden je naveo da će američko-brazilsko partnerstvo za radnička prava početi kao bilateralna inicijativa, ali da su druge države i organizacije dobrodošle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!