"SPREMNI SMO ZA DUGE STAZE" Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana

Tanjug

19. 09. 2023. u 22:09

UKRAJINI je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

СПРЕМНИ СМО ЗА ДУГЕ СТАЗЕ Столтенберг: Украјини је хитно потребна противваздушна одбрана

FOTO: AP/Tanjug

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, "rat iscrpljivanja", ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage. 

- Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put - istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno mnogo različitih vrsta podrške.

- Postoji hitna potreba za protivvazdušnim sistemima, ne samo za novim sistemima, već i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima... Vidimo da protivvazdušna odbrana svakodnevno spašava živote u Ukrajini i potrebno je da održavamo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine - naglasio je Stoltenberg.

On je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada će tačno avioni F-16 biti isporučeni Kijevu.

- Saveznici naporno rade na obuci (pilota za F-16) u što kraćem roku - rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je važnost slanja aviona F-16 i u u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške.

- Spremni smo za duge staze. Ne zato što smo u mogućnosti da predvidimo koliko će tačno trajati ovaj rat, već zato što treba da pošaljemo poruku predsedniku (Rusije Vladimiru) Putinu da nećemo čekati kraj ne radeći ništa - naglasio je čelnik NATO.

Stoltenberg je rekao da bi voleo da vidi brži napredak u ukrajinskoj kontraofanzivi, ali i dodao da je ono što su osvojili na jugu i istoku i dalje "ogromno".

Prema njegovom mišljenju, rat bi mogao da se nastavi i tokom jeseni i zime.

- Ono što treba da nastavimo je da podržavamo Ukrajince i onda oni moraju da donose odluke na terenu - rekao je on i dodao da rat iscrpljivanja postaje rat logistike.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SKANDAL U JUVENTUSU: Vlahović i trener Alegri u klinču, Juve nokautiran uz najneverovatniji autogol sezone (VIDEO)