TURSKI ODNOSI S EVROPOM SE ZAHUKTALI: Izveštaj Evropskog parlamenta je "pun optužbi i predrasuda"

Novosti online

14. 09. 2023. u 10:39

IZVEŠTAJ Evropskog parlamenta o Turskoj prepun je nepravednih optužbi i predrasuda i odraz je površnog i kratkovidog pristupa prema Ankari, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

ТУРСКИ ОДНОСИ С ЕВРОПОМ СЕ ЗАХУКТАЛИ: Извештај Европског парламента је пун оптужби и предрасуда

Foto: Profimedia

- Izveštaj je zasnovan na dezinformacijama koje šire antiturski krugovi i pun je nepravednih optužbi i predrasuda. On je takođe odraz kontinuiranog površnog i kratkovidog pristupa Evropskog parlamenta kako prema odnosima sa našom zemljom, tako i prema budućnosti EU - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija Anadolija.

Tursko Ministarstvo dodalo je da izveštaj takođe pokazuje da su poslanici Evropskog parlamenta i dalje zatvorenici populističke politike i da su „daleko od razvoja pravog strateškog pristupa i Evropskoj uniji i regionu“.

- U tako kritičnom periodu u pogledu stabilnosti i bezbednosti našeg kontinenta, kada je nastala mogućnost za oživljavanje odnosa između Turske i EU, smatramo nerazumnim da Evropski parlament preduzima ovakve korake umesto da pregovara o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji - ističe se u saopštenju.

Evropski parlament je u svom izveštaju u sredu naveo da prepreke za pristupanje Turske Evropskoj uniji predstavljaju problemi u oblasti ljudskih prava i demokratskih vrednosti i predloženo je da se „pronađe paralelna i realistična struktura za odnose EU i Turske“.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da će prijem Švedske u NATO postati moguć nakon što Turska bude primljena u Evropsku uniju.

Kasnije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je Erdogan pristao da „što je pre moguće“ turskom parlamentu uputi papire za ratifikaciju prijave Švedske za ulazak u NATO.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo