RAT U UKRAJINI: Krstarećom raketom pogođena ruska podmornica; Ukrajina traži lovce za suprotstavljanje Su-35 (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

13. 09. 2023. u 07:36 >> 22:26

RAT u Ukrajini ušao je u 567. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Крстарећом ракетом погођена руска подморница; Украјина тражи ловце за супротстављање Су-35 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Hana Maljar: Povlačimo se pod zemlju, na površini je nemoguća borba

"Krenuli smo u podzemlje": kod Marjinke i Avdejevke ruska vojska je krenula u juriš.

Ovo je izjavio zamenik ministra odbrane Hana Maljar.

-Ako govorimo o istoku, situacija u Marjinki i Avdejevki se pogoršala. Rusi su tamo povećali broj napada, rekao je Maljar.

U godini gotovo neprekidnih napada, ovi gradovi su praktično zbrisani sa lica zemlje, rekla je ona.

Tamo se više ne može boriti na terenu, rat se kreće u podzemlje.

Foto Tanjug/AP

 

Ruski avioni potopili tri pomorska drona

Pomorska avijacija Crnomorske flote otkrila je i uništila tri ukrajinska bespilotna plovila u Crnom moru, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

-Pomorska avijacija Crnomorske flote otkrila je i uništila 13. septembra u vodama Crnog mora tri bespilotna plovila Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je resor.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Oboren ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO otkrili su i uništili jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, a dva drona iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, time je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na objekte na teritoriji Rusije.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov precizirao je da je vazdušna meta oborena u Valujskom okrugu Belgorodske oblasti. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema žrtava niti je pričinjena materijalna šteta.

 

 

Ilon Mask: Oni su tražili od nas da učestvujemo u napadu poput onog na Perl Harbur

Američki milijarder i vlasnik kompanije "Spejs iks" Ilon Mask potvrdio je da je Kijev tražio da se uključi sistem Starlink za napad na Krim.

Foto Tanjug/AP


-Saznali smo da je to bilo nešto poput napada na Perl Harbur. Dakle, oni su od nas zapravo tražili od nas da aktivno učestvujemo u velikom vojnom napadu, rekao je Mask tokom govora na konferenciji All-in Summit.
On je dodao da bi omogućio pristup da su američke vlasti to od njega tražile. Međutim, takav nalog nije stigao.
 

 

Ukrajina traži lovce za suprotstavljanje Su-35

Lovci koje bi Ukrajina želela da dobije od Zapada trebalo bi da se takmiče sa ruskim Su-35, izjavio je u sredu Jurij Ignat, predstavnik ratnog vazduhoplovstva te zemlje.

-Naš glavni konkurent u vazduhu je Su-35. Letelica koju želimo da dobijemo od naših partnera ne sme da bude inferiorna u odnosu na taktičke, tehničke karakteristike i naoružanje, rekao je Ignat na TV kanalu Rada.

Foto: Printscreen/Jutjub

Ranije su Danska i Holandija prve pristale da Ukrajini obezbede lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku.

Pentagon je takođe primetio da Ukrajina još nema neophodnu infrastrukturu za smeštaj F-16.

Odsek Vremjevske izbočine: Neuspešni napadi VSU na Novodonjecko i Novomajorskoe (MAPA)


VSU nastavlja da pokušava da poboljša taktičku poziciju napadom na šumske plantaže na liniji Novodonjecko-Novomajorskoe. Oružane snage Ukrajine iznova ponavljaju svoje uobičajene akcije: pojedinačna borbena vozila pešadije i borbena oklopna vozila na liniju borbenog dodira dovode jurišne grupe od 10-20 ljudi, koje pokušavaju da se učvrste na novim položajima.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine izvele su od jutra četiri slična napada, koja su bila neuspešna.

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Rusije brzo uspevaju da otkriju pokrete VSU prilikom približavanja, pokriju ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine artiljerijom, primoravajući ukrajinske formacije na povlačenje.

Odbijena su se dva naleta od Levadnog u pravcu Prijutnog. U šumskim zasadima u blizini naseljenog mesta, VSU je poslednjih nedelja gomilao ljudstvo i oklopna vozila. Ipak, ruske jedinice redovno identifikuju uporišta ukrajinskih Oružanih snaga i napadaju ih artiljerijom.

Ukrajinska komanda, očigledno, još ne planira da odustane od dalje ofanzive u oblasti Vremjevske izbočine. Međutim, nakon promene pravca napada sa Staromlinovke na Novomajorskoe i neuspeha u izvođenju „samoubilačkih juriša“, 18. bataljon 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine izgubio je delimičnu borbenu sposobnost. Dodatne snage se redovno prebacuju u oblast Prečistovke za popunu ukrajinskih jedinica, koje takođe postaju meta ruske artiljerije.

 

Ukrajinci krstarećom raketom pogodili podmornicu

Ukrajina je prvi put u istoriji upotrebila krstareće rakete da uništi podmornicu. I ovaj napad je, kako tvrde, bio uspešan.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Analiza situacije na frontu od ISW

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremennaja, na liniji Avdejevka-Donjeck, kod Bahmuta, na granici Donjecke i Zaporoške oblasti, kao i na zapadu Zaporožja i napredovale u određenim oblastima.

Ukrajinske trupe su bezuspešno napale u pravcu Berestova (20 km severozapadno od Svatova), južno od Kuzmine (3 km jugozapadno od Kremene), kod Torskog (15 km zapadno od Kremenne) i šumarije Serebrjanski (10 km jugozapadno od Kremenne) i izvestio je da se borbe vode u oblasti Sinkovke (8 km severoistočno od Kupjanska) i u pravcu Petropavlovke (7 km istočno od Kupjanska) i Kislovke (20 km jugoistočno od Kupjanska).

Ruske trupe su odbile napade ukrajinske vojske u oblasti Majorska i zapadno od Andrejevke (9 km jugozapadno od Bahmuta).

Ruske trupe su napale oblasti Opitnoe (3 km jugozapadno od Avdejevke) i Spartak i ponovo zauzele položaje koje su ranije zauzimale ukrajinske trupe.

Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Veliki gubici VSU na svim pravcima

Oružane snage Rusije su u prethodnom danu uništile skladište municije u Harkovskoj oblasti, izbačeno iz stroja je gotovo 85 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile osam napada ukrajinske vojske u regionima Andrejevke, Kleščejevke, Krasnogorovke, Pervomajskog;

Oružane snage Ukrajine su u donjeckom pravcu izgubile gotovo 140 vojnika;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio gotovo 65 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Ruske snage odbile su dva napada jurišnih grupa morske pešadije Oružanih snaga Ukrajine na području Novomajorskog u DNR i Prijutnog u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku proteklog dana u južnodonjeckom pravcu gotovo 235 vojnika;

Ruske snage nanele su poraz pripadnicima 124. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine na području ostrva Aleksejevski;

Ruske snage su tokom prethodnog dana izbacile iz stroja na zaporoškom pravcu više od 205 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana likvidirale pripadnike ukrajinske vojske u 129 okruga,PVO sredstva ruske vojske presrela su 5 projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“, uništeno je 37 ukrajinskih dronova.

Veliki gubici VSU

Ukrajinske snage trpe kolosalne gubitke na zaporoškom frontu i sada dovlače nove rezervne snage, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Dodatne snage uključile su se kod sela Rabotino i Verbovo gde se vode najžešće bitke.

Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su četiri projektila kalibra 155 milimetara sa kasetnom municijom na Donjeck.

FOTO: AP/Tanjug

Oštećena dva broda na remontu

Dva broda ruske ratne mornarice koja su se nalazila na planiranoj opravci u brodoremontnom pogonu „Ordžonikidze“ u Sevastopolju i oštećena u raketnom napadu kijevskog režima 13. septembra, biće u potpunosti obnovljene i nastaviće da služe u okviru flote, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Stiže novo oružje u Ukrajinu

Nemačka je predala Ukrajini još 20 borbenih vozila pešadije "marder" sa municijom, proizlazi iz ažuriranog spiska isporučenog oružja.

Rusi najavili oštar odgovor zbog napada na Krim

Rusija će dati oštar odgovor na sve moguće napade na Krimski most iz Ukrajine, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu na marginama Istočnog ekonomskog foruma, komentarišući pretnje portparola ukrajinske grupe „Jug“ Natalije Gumenjuk.

Gumenjukova je ranije izjavila da je Krimskom mostu „ostalo veoma malo vremena“, pošto navodno više neće biti u potpunosti operativan.

- Šta tu da se komentariše? Ovo je otvoreni ekstremizam. Zločinački režim Zelenskog, ogrezao u krv i potpuno nabijen rusofobijom, ne prestaje da dokazuje da je dobro savladao terorističke metode i namerava da nastavi da pokušava da podvrgava isključivo civilnu infrastrukturu novim napadima - rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da je Krimski most civilni objekat i da će odgovor na dejstva Kijeva biti oštar.

- Oni koji kuju takve planove protiv naše zemlje neće se sakriti od odmazde, ma gde se nalazili - naglasila je Zaharova.

Ponovo gađan Donjeck​

Ukrajinska vojska je tokom protekle noći gađala Donjeck i Makejevku raketama američke proizvodnje "harm".

EU će nastaviti da podržava Kijev 

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da će EU nastaviti da podržava Kijev, uključujući predlog EK o finansijskoj pomoći od 50 milijardi evra do 2027. godine.

Ona je u Evropskom parlamentu održala govor o stanju Evropske unije.

FOTO: AP/Tanjug
 

Zaharova: Grosi prećutkuje o problemima korišćenja osiromašenog uranijuma

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi prećutkuje o problemima korišćenja osiromašenog uranijuma, rekavši da granate nemaju značajne radiološke posledice, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Problem je u tome što gospodin Grosi, odgovarajući na pitanje o municiji sa osiromašenim uranijumom, jednostavno prećutkuje neke stvari - rekla je ona na brifingu.

Prema njenim rečima, „takvo voljno ili nevoljno prećutkivanje ovog problema je nedopustivo“.

FOTO: AP/Tanjug

Ona je objasnila da je osiromašeni uranijum „već težak metal, izuzetno opasan za ljude i životnu sredinu sa stanovišta hemijske toksičnosti“, prenosi "Sputnjik". 

Gagin: Pokušaji protivnika da napadnu Krim i Sevastopolj su svakodnevni

Kijevski režim pokušava svaki dan da napadne Krim ali nema uspeha u tome, rekao je u intervjuu za Sputnjik savetnik lidera DNR Jan Gagin.

- Pokušaji protivnika da napadnu Krim i Sevastopolj su svakodnevni. Nedavno je uništena protivnička obaveštajna grupa koja se čamcima kretala ka Krimu. Taktika je poznata: protivnika otkrivamo dok su još na većoj udaljenosti i uništavamo, isto važi i za dronove i pokušaje napada iz vazduha, raketama - rekao je Gagin.

Prema njegovim rečima, najžešće borbe na frontu i dalje se vode oko Rabotina, Zaporoška oblast.

Ranjene 24 osobe 

U napadu ukrajinskih snaga na Sevastopolj ranjene su 24 osobe, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev na Telegramu.

Napad na Sevastopolj

Oružane snage Ukrajine su tokom noći gađale brodogradilište Ordžonikidze u Sevastopolju sa deset krstarećih raketa i napale brodove Crnomorske flote sa tri bespilotna čamca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski PVO sistemi oborili su sedam raketa, a patrolni brod „Vasilij Bikov“ uništio je sve čamce. U napadu su oštećena dva broda koja su bila na remontu, preneo je Sputnjik. 

 

BONUS VIDEO:

MARAKEŠ NAKON RAZORNOG ZEMLjOTRESA: Više od 2000 poginulih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)