ERDOGAN ZBOG ŽITA KUCA NA VRATA GUTERESU: Koji predlog nosi turski predsednik u NJujork

Novosti Onlajn

05. 09. 2023. u 15:43

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će o obnavljanju žitnog sporazuma razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom tokom Generalne skupštine Svetske organizacije u septembru.

ЕРДОГАН ЗБОГ ЖИТА КУЦА НА ВРАТА ГУТЕРЕСУ: Који предлог носи турски председник у Њујорк

Foto: Profimedia

Erdogan je rekao da je u bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama u vezi sa oživljavanjem inicijative za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, prenosi Rojters.

Turski predsednik je u ponedeljak, nakon razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, rekao da najnoviji predlog UN sadrži pokušaje da se udovolji nekim od uslova Rusije za povratak žitnom sporazumu.

Putin je nakon tog sastanka rekao da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu čim se ispune obećanja koja su joj data. Ruski zahtevi uključuju vraćanje poljoprivredne banke te zemlje na SVIFT sistem plaćanja i osiguranje brodova uključenih u inicijativu za žito.

Guteres je prošle nedelje saopštio da ima rešenje i da je poslao pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, u kojem je izneo konkretne predloge za obnavljanje sporazuma o žitu.

Sporazum o žitu je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju, zbog toga što nisu ispunjeni njeni uslovi.

BONUS VIDEO: SASTANAK VUČIĆA I ERDOGANA - Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe