ABAJA KAO JABUKA RAZDORA: Hoće li se muslimanski učenici povinovati ministrovoj direktivi

Sašijte haljinu na cvetove, dugačku do poda. Ili, presecite crnu haljinu na dva dela, napravite od nje bluzu i suknju koja će dosegnuti do gležnjeva. Može da je nosite i sa kaišom, kao kimono. Budite domišljate.

АБАЈА КАО ЈАБУКА РАЗДОРА: Хоће ли се муслимански ученици повиновати министровој директиви

Foto: AP

To su samo neki od saveta mladim francuskim muslimankama koji ovih dana kruže internetom, posle odluke ministra obrazovanja Gabrijela Atala da se s današnjim povratkom u školske klupe zabrani nošenje abaje, dugačke islmaske halje, na osnovu zakona o sekularnosti još iz 2004. godine. Ista zabrana odnosi se i na dugu mušku košulju kamis. Francuski predsednik Makron je podržao svog ministra i poručio da treba biti neumoljiv u odbrani sekularnosti u školama.

I dok desnica pozdravlja ovu odluku, krajnja levica najavljuje tužbu ustavnom savetu, da bi se utvrdila zakonitost ovakve zabrane. Oni koji nose ovakvu odeću ne razumeju zbog čega je zabranjena i ističu da se radi o odevnom predmetu kao bilo kom drugom.

Direktori škola su prethodnih godina bili u nedoumici kako da reaguju, jer se broj devojaka i mladića koji su se oblačili po islamskim pravilima uvećavao. Zakon, inače, zabranjuje vidljivo i predimenzionirani isticanje verskih znamenja, dok su male i diskretne oznake, poput krstova, davidove zvezde ili polumeseca, na lančiću, dozvoljene.

Sada je ministrova odluka mnogo toga pojasnila, bar što se tiče odnosa školskih vlasti prema učenicima. Ostaje, međutim, da se vidi kako će reagovati đaci i hoće li prvog školskog dana biti provokacija i problema. Preporuka je da se oni koji se ogluše o ministrovu direktivu, ne izbacuju, već da budu pozvani kod direktora na razgovor, gde će im se objasniti potreba da škola zadrži sekularni karakter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo