GENERAL FSB O BUDUĆNOSTI VAGNEROVACA: I posle Prigožinove smrti ostaće sve što je stvorio

Novosti online

31. 08. 2023. u 23:25

POSLE smrti Jevgenija Prigožina, osnivača PMC „Vagner“, ova struktura će ostati, možda pod drugim imenom, i nastaviće da deluje u interesu Rusije, izjavio je penzionisani general Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Mihajlov.

ГЕНЕРАЛ ФСБ О БУДУЋНОСТИ ВАГНЕРОВАЦА: И после Пригожинове смрти остаће све што је створио

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

"Vagner" je postao struktura koja podržava vladajuće režime u mnogim zemljama sveta, posebno u Africi. Uspostavljaju se tradicije. Akcije ovog PMC-a odavno su dostigle međunarodni nivo.

Naravno, Prigožin je bio neprikosnoveni lider, ali njegovim odlaskom ostaće sve što je stvorio“, rekao je Mihajlov za „Moskovski komsomolet“. Prema njegovim rečima, novi šef PMC-a biće „pragmatičnija ličnost, manje autoritarna, ali ništa manje autoritativna od Prigožina i Utkina”.

Zauzvrat, vojni stručnjak, pukovnik u penziji Viktor Litovkin, smatra, da će se sva pitanja u vezi sa Prigožinovim naslednikom rešavati isključivo unutar samog PMC-a.

- Savet komandanata "Vagnera" će sam odlučiti ko će dalje voditi četu. Oni neće prihvatiti odluke, pravila ponašanja i nominacije nametnute niotkuda - kaže Litovkin.

Foto: Profimedia

On kaže da je "Vagner" grupa svakako od koristi Rusiji.

- Ovo su heroji koji zaslužuju poštovanje. Osim toga, njima se mogu pripisati strani događaji „intimne“ prirode. Pa, potpisali su ugovor sa vladom iste Burkine Faso. To je privatna kompanija, samo tako zarađuju, a šta tačno rade tamo da bi zaštitili Burkinu Faso je njihova stvar. Glavno je da oni zarađuju za sebe, ali u geopolitičkim interesima Rusije - smatra Litovkin.

On navodi još jedan razlog da se sačuva struktura „Vagnera“.

- Postoji rizik da momci sa „hot spotova“ koji su ostali bez posla, počnu da zarađuju na način na koji su navikli, ali nikako u interesu Rusije. To se ne može dozvoliti - naglasio je stručnjak.

Istovremeno, Mihajlov smatra i da „Vagner“ treba sačuvati, pre svega, da bi nastavio da obavlja zadatke u Africi, jer je to „veoma važno u kontekstu formiranja novog lica BRIKS-a“. Vredi napomenuti, da je tokom poslednjeg brifinga sekretara za štampu Pentagona, brigadnog generala Patrika Rajdera, značajan deo pitanja bio posvećen smrti Prigožina i izgledima za „Vagner“.

- Po svemu sudeći, njihova borbena efikasnost je smanjena. U stvari, oni su bili najefikasnija ruska borbena snaga na bojnom polju u Ukrajini - rekao je Rajder.

Takođe je izjavio, da SAD nemaju informaciju da je avion sa Prigožinom oboren projektilom.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!