RAT U UKRAJINI: Žestoke i krvave borbe kod Orehova; Danilov: Nemamo toliko vojske za takve gubitke (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

31. 08. 2023. u 07:41 >> 01:38

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 554. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a ruske snage uspešno odbijaju pokušaje snaga Kijeva da probiju njihovu odbranu. Ruska PVO je neutralisala ukrajinski dron u Podmoskovlju.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке и крваве борбе код Орехова; Данилов: Немамо толико војске за такве губитке (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage odbile napade VSU kod Orehova, iščekuje se napad na Vremjevsku izbočinu (MAPA)

Na Starobelskom pravcu nastavljaju se žestoke borbe na Kupjanskom sektoru, gde ruske trupe nastavljaju pozicionu ofanzivu ka reci Oskol. Osim toga, Oružane snage RF proširuju zonu kontrole u ​​rejonu Sinkovke, gde su prethodno mogle da preuzmu nekoliko novih pozicija od VSU.

U pravcu Soledara ukrajinske formacije preduzimaju juriše na liniji Kleščejevka-Kurdjumovka, ali za sada bezuspešno. Kao rezultat nekoliko kontranapada, ruski borci su uspeli da se učvrste u svojoj zoni kontrole i očekuju dalje napade Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

Na Donjeckom pravcu je očuvana pretežno poziciona priroda vođenja borbi, koju karakterišu artiljerijski dueli i upotreba bespilotnih letelica, povremeno se javljaju napadi jurišnih grupa. Saopšteno je i o uništenju skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u okolini Marjinke. Nekoliko napada jurišnih brigada Oružanih snaga Ukrajine odbijeno je u oblasti Avdejevke. VSU je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i tehnici.

Na frontu kod Vremjevske izbočine se nastavljaju artiljerijski dueli. Ruske trupe su uključene u aktivnu protivbaterijsku borbu. Prema rečima “Voina DV”, uništena su tri vozila u različitim oblastima, kao i dve haubice VSU. Međutim, na zapadnoj i jugozapadnoj periferiji Staromajorskog nalazi se koncentracija snaga 23. Ombre i 128. obr TRO Oružanih snaga Ukrajine. Minobacačke posade 120-mm 128. brigade izvode masovno granatiranje položaja Oružanih snaga RF na zapadu. Takođe, ukrajinske formacije su prebacile 80 mobilisanih u rejon Gruševe grede u pravcu Prijutnoje za pojačanje 31. brigade. Jedinice 31. brigade takođe zauzimaju linije severoistočno od sela, pripremajući se za napad.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Sudeći po kretanjima Oružanih snaga Ukrajine, VSU planira da nakon artiljerijske pripreme napadne uporišta ruske vojske severoistočno od Prijutnoga i zapadno od Staromajorskog, zbog njihovog povoljnog položaja. Položaji između Prijutnog i Staromajorskog nalaze se u šumarcima na taktički povoljnim visinama, sa kojih se gađaju sadašnje linije Oružanih snaga Ukrajine u Staromajorskom i Urožajnom. A da bi krenule na jug, Oružane snage Ukrajine treba da zauzmu ovaj mostobran, tako da njihovi napori u ovoj oblasti ne iznenađuju.

Na sektoru Orehovski u drugoj polovini dana su dve jurišne grupe 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine izvršile izviđanje severozapadno od Verbove uz podršku artiljerije i dva jurišna aviona Su-25. Napadi su odbijeni, ali su nakon nekoliko sati Oružane snage Ukrajine počele masovno granatiranje prednjih položaja ruskih trupa u Verbovu i okolini. Nakon artiljerijske pripreme, Oružane snage Ukrajine ponovo su prešle u ofanzivu.

Foto: Printskrin

Sa snagama četiri jurišna odreda 82. brigade i 46. brigade DŠV Ukrajine, VSU je ponovo napao uporišta Oružanih snaga RF, delujući iz rejona jaruge Čubenkova. Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine, koja je nedavno snabdevena partijom kasetne municije, vatrom je podržavala napadače.

Trenutno su napadi odbijeni, a ukrajinski padobranci su ponovo pretrpeli gubitke i povukli se na prvobitne položaje. Zbog nedostatka snaga u jurišnim grupama iz Male Tokmačke, formacije 118. ombr, koje su bile u rezervi, premeštene su u rejon zapadno od Verbovoja.

 

Otkrivena letelica kod Pskova

Sredstva kontrole vazdušnog prostora otkrila su nepoznati objekat iznad Pskovske oblasti Rusije, saopštio je na Telegramu gubernator oblasti Mihail Vedernikov.

Preduzete su mere za njegovu neutralizaciju. Nema žrtava niti materijalne štete na zemlji.


 

 

U Kijevu grade bunkere

Ukrajinska prestonica planira da izgradi još utvrđenja zbog rizika od ruskog napada, saopštile su danas vlasti Kijeva.

-Kijev jeste i biće prioritetna meta broj jedan za neprijatelja, rekao je načelnik vojne administracije Sergej Popko, a prenosi Rojters.

Foto:S.Babović

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da će grad izdvojiti 800 miliona grivni, odnosno 21,74 miliona dolara za izgradnju utvrđenja i za druge hitne vojne potrebe, i dodao da će se razmotriti poseban amandman za izdvajanje 300 miliona grivna iz gradskog budžeta za potrebe ukrajinskih oružanih snaga.

 

Sobjanjin: PVO položaje opremamo za dan

Vlasti ruske prestonice, zajedno sa Ministarstvom odbrane Rusije, u stanju su da za jedan dan opreme položaje PVO, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

-Tokom proteklih nekoliko nedelja, na zahtev Ministarstva odbrane, smo zaista za dan pravili nove objekte PVO. Ponekad asfalt ne stigne ni da se ohladi, a već dejstvuju rakete koje obaraju dronove, rekao je Sobjanjin.

Foto: Ministarstvo odbrane

Kako je dodao, ove godine je u Moskvi urađeno mnogo kako bi se grad zaštitio od bespilotnih letelica. Sobjanjin je istakao da kijevski režim gotovo svakodnevno pokušava da izvede terorističke napade.

 

 

Oboren ukrajinski dron

Sredstva PVO oborila su oko 20.00 ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo ej Ministarstvo odbrane Rusije.

Danilov o gubicima VSU

Ukrajinska vojska nije dovoljno velika da bi se moglo govoriti o gubicima od 70.000 ljudi, rekao je Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu u intervjuu nemačkom listu Velt.

Foto Tanjug/AP

Hersonski pravac: VSU sprema desant preko Dnjepra i napad rusku odbranu (MAPA)

Na ostrvima jugozapadno od Hersona razvija se veoma zanimljiva situacija: ukrajinske formacije već nekoliko dana granatiraju ostrvo Nestriga iz minobacača i artiljerije.

A pošto se to dešava, ispostavlja se da ruske trupe ili pokušavaju da se učvrste, ili su već na ostrvu. I u ovoj situaciji, kontrolu nad ostrvima Belogrudi i Mali Belogrudi takođe imaju Oružane snage RF.

Ilustracija telegram rybar

Na istoku je situacija manje prijatna: DRG od sedam ljudi ponovo je raspoređen na Antonovski most, što ukazuje na prisustvo mostobrana na levoj obali. Pogođeni su artiljerijom, ali rezultati nisu poznati.

Takođe, jurišni odredi 126. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da se ukopavaju na levoj obali severoistočno od Podstepne. Snage TRO postavljaju položaje i spremaju se za napad.

Komanda ukrajinske grupe na pravcu planira juriš na granice Oružanih snaga Rusije, koristeći mostobran na levoj obali, kao i desant na desnoj strani, gde se jedinice 131. izviđačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajina se već aktivno pripremaju.

Za pojačanje 131. orb u okolini Tokarevke raspoređene su jurišne grupe 121. obr ukupne jačine do 120 ljudi. Zajedno sa 131. obr planirano je da se koriste za napad na Korsunku.

 

Ukrajini treba 160 lovaca F-16

Vladimir Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno oko 160 lovaca F-16 kako bi sprečila ruske pilote da dominiraju vazdušnim prostorom.

Foto Tanjug/AP

Raketiran grad Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su tri rakete iz višecevnih raketnih sistema na Donjeck, saopštili su u DNR.

Foto Tanjug/AP

Tip sistema nije preciziran. Posledice još nisu poznate.

Novi ukrajinski dronovi

Ukrajina razvija oko šest modela bespilotnih letelica dugog dometa, uključujući one koji mogu da prelete više od 1.000 kilometara, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na ukrajinske konstruktore.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage su u kupjanskom pravcu odbile pet protivnapada, gubici neprijatelja u protekla 24 časa iznose do 50 vojnika, artiljerijsko oruđe „krab“ i dve haubice D-20;

Tokom prethodnog dana, ruske snage uništile su 32 ukrajinska drona, uključujući i Tu-141 „striž“;
- U Zaporoškoj oblasti kod Verbovog Oružane snage Rusije odbile su pet napada ukrajinskih jurišnih jedinica;
- Kod Orehova u Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije 47. ukrajinske mehanizovane brigade; U zaporoškom pravcu ruske snage su tokom prethodnog dana uništile do 85 ukrajinskih vojnika, artiljerijski sistem M777 i raketni sistem „vampir“;
- Ruske snage poboljšale su položaje duž linije fronta u kupjanskom pravcu;
- U donjeckom pravcu ruske snage odbile su šest napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Andrejevki, Bogdanovki i Majorsku. Gubici ukrajinskih snaga iznose 365 vojnika, tri borbena vozila pešadije „bredli“, dva oklopna transportera, 32 automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“ i dve haubice D-20 i D-30;
- Kod Ugljedara i Selidova u DNR ruske snage su u protekla 24 časa uništile kontrolni punkt brigade i logor za pripremu ukrajinskih vojnika;
- U hersonskom pravcu ruske snage su u protekla 24 časa ubile ili ranile do 20 ukrajinskih vojnika i uništile dva automobila, dve haubice D-30, kao i skladište municije 121. brigade teritorijalne odbrane;
- Kod Červone Dibrove u LNR ruske snage odbile su dva napada jurišnih grupa 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
- U krasnolimanskom pravcu, ukrajinske snage izgubile su do 55 vojnika, tri oklopna vozila i haubice „msta B“ i D-30“;
- Kod Ugljedara ruske snage uništile su dva skladišta municije 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
- U južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su do 100 vojnika, kao i dve haubice „msta B“ i artiljerijsko oruđe M119;
- Ruski PVO sistemi presreli su dve rakete „hajmars“, dve navođene avionske bombe „JDAM“ i dve protivradarske rakete „HARM“;
- Kod Slavjanska u DNR uništen je ukrajinski raketni sistem S-200;
- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 466 aviona, 247 helikoptera, 6.266 bespilotnih letelica, 434 protivvazdušna raketna sistema, 11.578 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.147 borbenih vozila za raketne sisteme, 6.145 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 12.570 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Oboren još jedan ukrajinski dron

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je oko podneva PVO oborila još jedan ukrajinski dron u Brjanskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Ispaljeno 100 projektila na Hersonsku oblast

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata ispalile skoro 100 projektila na Hersonsku oblast.

Pala dva helikoptera Mi-8

Dva ukrajinska helikoptera Mi-8 pala su kod Artjomovska tokom borbenog zadatka, saopštio je načelnik pres službe ukrajinske vojske Ilja Jevlaš.

Nova "tura" pomoći od Češke

Češka planira da Ukrajini preda novu partiju borbenih helikoptera i razmatra mogućnost da učestvuje u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16, izjavila je češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Tačne rokove isporuke i broj helikoptera, kao ni njihov naziv, ministarka nije saopštila.

Osim toga, Češka razmatra mogućnost učešća u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 „ili na drugim platformama“, dodala je Černohova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tenkovi T-72B3 direktnom vatrom uništavaju neprijatelja u pravcu Kupjanska

Propao pokušaj ukrajinske vojske da probiju liniju odbrane

Dve jurišne grupe ukrajinske vojske pokušale su da probiju liniju odbrane kod sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti, ali su obe uništene, saopštio je v.d. lidera regiona Evgenije Balicki.

Uništena je i zapadna tehnika, zbog koje na protivničkoj strani, kako je rekao Balicki, "žale više nego zbog gubitka vojnika".

Dejstvo grupe "Dnjepar"

Pripadnici grupe "Dnjepar" su u poslednja 24 sata kod Hersona uništili ukrajinsku samohodnu haubicu "gvozdika", haubicu D-30, mitraljez kalibra 120 milimetara. Likvidirano je 27 ukrajinskih vojnika, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

PVO sistem Buk-M3 obara vazdušne mete u pravcu Krasnolimanskog

 

Bogomaz: Oborene tri ukrajinske bespilotne letelice

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su iznad Brjanska oborene tri ukrajinske bespilotne letelice. Kako je naveo, nema ni povređenih ni štete.

U Brjanskoj oblasti Rusije razbijena ukrajinska diverzantska grupa

Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) razbili su u Brjanskoj oblasti diverzantsku grupu ukrajinskih obaveštajnih službi koja je planirala da u Rusiji izvrši seriju terorističkih napada u Rusiji.

- FSB je u saradnji sa Federalnom službom Nacionalne garde i Ministarstvom unutrašnjih poslova 30. avgusta 2023. godine na teritoriji Rusije presekla delovanje ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, koju su činili pripadnici Služba bezbednosti Ukrajine, vojnici Glavne obaveštajne uprave i Službe za specijalne operacije Ministarstva odbrane Ukrajine - navodi se u saopštenju FSB.

Kako se ističe, cilj diverzanata bilo je izvršavanje serije terorističkih akata na objektima vojne i energetske infrastrukture.

- Tokom operativno-borbenih mera u Navlinskom okrugu Brjanske oblasti likvidirana su dva pripadnika grupe, petoro je privedeno, od kojih je troje ranjeno - dodaje se u saopštenju.

Ruski uticaj na političare

Donji dom poljskog parlamenta izabrao je devet članova nove komisije koja treba da istražuje navodni ruski uticaj na političare u zemlji u poslednjih 15 godina, prenosi radio RMF.

U komisiju su ušli samo kandidati vladajuće stranke Pravo i pravda. Opozicija je odbila da učestvuje u glasanju jer smatra da je formiranje takve komisije nedemokratski i nezakoniti korak. Nacionalistička, evroskeptična partija "Konfederacija" glasala je protiv komisije.

"Centar" odbio još jedan ukrajinski napad

Pripadnici grupe "Centar" Oružanih snaga Rusije odbili su u krasnolimanskom pravcu napad jurišne grupe ukrajinske vojske, među kojima su bili i ekstremisti "Azova" (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).

Likvidirano je više od 60 protivničkih vojnika, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

Uništena ukrajinska bespilotna letelica

Ukrajinska bespilotna letelica usmerena ka Moskvi uništena je na jugoistoku Podmoskovlja.

Prema preliminarnim informacijama, nema ni povređenih ni materijalne štete, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Na moskovskom aerodromu Vnukovo su iz bezbednosnih razloga uvedena ograničenja na letove.

BONUS VIDEO: SVEMIR: SpejsX Dragon kapsula pristaje na svemirksu stanicu sa posadom na brodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!