"MANJE SE OSLANJAJTE NA DRONOVE, VIŠE NA LJUDE": Šta su iz Pentagona poručili Ukrajincima zbog "zaglavljene" kontraofanzive

Novosti online

28. 08. 2023. u 11:23

ZVANIČNICI administracije američkog predsednika Džoa Bajdena otvoreno su razgovarali sa Kijevom o "naučenim lekcijama" i sporom napretku ukrajinske vojske u letnjoj kontraofanzivi, piše Vašington post.

МАЊЕ СЕ ОСЛАЊАЈТЕ НА ДРОНОВЕ, ВИШЕ НА ЉУДЕ: Шта су из Пентагона поручили Украјинцима због заглављене контраофанзиве

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zaključak Bajdenove administracije je da će se rat verovatno produžiti u sledeću godinu, a Sjedinjene Države i saveznici moraju ostati nepokolebljivi u pomaganju Ukrajini.

Prema pisanju Vašington posta, ovaj sentiment se poslednjih dana čuo na svim nivoima američke vlasti. Američki list piše da je, u nekim aspektima, ovo bilo razočaravajuće leto za Ukrajinu i njene zapadne pokrovitelje.

Ali umesto da traže brzi diplomatski izlaz iz nezgodne situacije, većina visokih američkih zvaničnika je ubeđena u potrebu da se podrži Kijev. Prema njihovom mišljenju, Sjedinjene Države ne smeju da napuste svog saveznika.

- Ne ocenjujemo da je sukob u zastoju - rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima u sredu, u nedelji u kojoj su mediji objavili da neimenovani visoki zvaničnici izražavaju pesimizam u pogledu napretka Ukrajine.

Možda u nadi da će podići moral u Kijevu, Saliven je odgovorio:

- Vidimo da Ukrajina nastavlja da metodično i sistematski oslobađa svoju teritoriju.

Jasna posvećenost kontinuiranoj podršci Kijevu ne znači da američki zvaničnici nemaju kritike na način na koji su ukrajinski komandanti vodili kontraofanzivu. Oni su svojim kolegama pružili detaljna uputstva, istovremeno priznajući da nijedan aktuelni američki oficir nije učestvovao u ovakvoj vrsti nemilosrdne, brutalne borbe, koja podseća na Prvi svetski rat, piše Vašington post.

Polazna tačka u ovoj proceni je da je malo verovatno da će ukrajinske snage stići do Azovskog mora i preseći rusku kopnenu rutu do Krima pre nego što nastupi zima, čemu se nadao Kijev.

Američki zvaničnici i dalje smatraju da Ukrajinci ove godine mogu značajno da prodru u teritoriju koju drže Rusi, odnosno preko prve i druge utvrđene linije odbrane. Takođe, Amerikanci veruju da bi ukrajinske mobilne jedinice tada mogle da se kreću brzo u više pravaca, zbunjujući ruske snage.

Ali malo je verovatno da će Ukrajina zadati odlučujući udarac pre kraja godine. To znači nastavak iscrpljujućeg rata 2024. godine, ali i nastavak teških gubitaka i emocionalnih trauma za obe strane.

Američki zvaničnici veruju da strateško strpljenje ostaje najbolje oružje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, koji i dalje misli da može nadživeti Ukrajinu i Zapad, piše američki list.

Zvaničnici Pentagona pozvali su svoje ukrajinske kolege da bolje odrede prioritete i koncentrišu svoje snage na potencijalne tačke proboja duž fronta dugog 1.000 kilometara. Ukrajina je u početku podjednako rasporedila vojnike na tri ose, umesto da se koncentriše na glavni pravac - jug kroz Zaporožje ka Azovskom moru.

Amerikanci navode i da je Ukrajina konačno pozitivno odgovorila na tu sugestiju i pomerila deo trupa južno od Bahmuta i drugih oblasti na istoku gde su, uprkos američkim savetima, dugo bile ukopane.

Američki komandanti dugo su verovali da Ukrajinci troše artiljerijsku municiju na kanonade koje oponašaju sovjetsku taktiku. Prema jednoj američkoj proceni, Ukrajinci su od početka rata ispalili oko 2 miliona artiljerijskih granata kalibra 155 mm, što je gotovo iscrplo zapadne zalihe.

Američki zvaničnici ohrabruju Ukrajinu da umesto toga usmeri svoju artiljerijsku vatru na najvažnije mete i iskoristi ih za brzo napredovanje ka svojim ciljevima.

Zvaničnici Pentagona su takođe ohrabrili Ukrajinu da se manje oslanja na dronove kako bi stekla bolju sliku o liniji fronta, a više na izviđačke jedinice, koje mogu bolje proceniti ruske položaje. Pored toga, vršili su pritisak na Kijev da mlađim oficirima da više slobode da iskoriste prilike na ogromnom frontu. Američki zvaničnici veruju da Ukrajinci reaguju pozitivno na sve ove primedbe. Ali debata je bila žestoka poslednjih nedelja.

Dok zvaničnici Bajdenove administracije procenjuju verovatnoću da će se rat produžiti do sledeće godine, a možda i kasnije, oni razmatraju nekoliko važnih novih pojačanja sa Zapada.

Sjedinjene Države užurbano planiraju ukrajinsku "buduću vojsku" koja bi trebalo da odvrati buduće ruske napade. Borbeni avioni F-16 koji će početi da stižu za nekoliko meseci biće deo tog plana.

Ukrajina i njeni saveznici nastavljaju da traže rakete dugog dometa (ATACMS), koje bi mogle da pogode duboko iza ruskih linija. Ali Pentagon nastavlja da se opire, uglavnom zato što se zvaničnici plaše da Sjedinjene Države nemaju dovoljno ATACMS-a da snabdeju Ukrajinu bez potkopavanja sopstvene spremnosti za bilo kakav budući sukob sa Kinom.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja