RAT U UKRAJINI: Krim napadnut sa 42 drona; Poslednji pokušaj VSU - Pripremaju udare kod Orehova i Vremjevske izbočine (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

25. 08. 2023. u 07:42 >> 01:34

RAT u Ukrajini ušao je danas u 548. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Крим нападнут са 42 дрона; Последњи покушај ВСУ - Припремају ударе код Орехова и Времјевске избочине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Najjači napad dronovima na Krim; VSU sprema nove udare kod Orehova i Vremjevske izbočine (MAPA)

Noću su ukrajinske formacije ponovo napale poluostrvo Krim. Ovo je treći napad UVS na Krim u poslednjih nekoliko dana nakon PVO sistema S-300 i TikTok napada DRG-a na Tarhankut. Oružane snage Ukrajine su noću lansirale najmanje 42 bespilotne letelice Mugin-5 PRO. Istovremeno, ovog puta su dronovi poleteli sa aerodroma Dolgincevo kod Krivog Roga i iz okoline Južnog u Odeskoj oblasti, a sa zapada su obleteli rt Tarhankut. Sve bespilotne letelice su oborene.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Starobeljsk, ruski vojnici su se učvrstili na ranije zauzetim linijama u oblasti Sinkovke. VSU je više puta pokušao da izvrši kontranapad na položaje Oružanih snaga RF, ali se nakon dejstva artiljerije i avijacije povukao.

Na lokalitetu Vremjevske izbočine u okolini Urožajnoga, odredi 37. brigade ukrajinske mornarice pokušali su da istisnu ruske trupe iz šumskih pojaseva istočno od sela. Prvo su marinci napali pešice u grupama, a zatim uz podršku dva oklopna vozila. Kako “Voin DV” javlja pokušaji su osujećeni. Zapadno od Staromajorskog, Oružane snage Ukrajine nastavljaju prebacivanje pojačanja u rejon polaznih pozicija, duž kojeg trenutno stiže linija dodira. Tenkovi 1. otbr gađaju uporišta Oružanih snaga RF, pripremajući teren za ofanzivu.

Pored toga, VSU je prebacio dodatne jedinice teritorijalne odbrane u Levadnoe kao deo pojačanja grupacije u pravcu Prijutnoje. A u šumskom pojasu severno od Prijutnojea bili su stacionirani padobranci 79. vazdušno-desantne brigade, koji su delimično prebačeni u ovo područje iz Marjinke. Ako se pogleda gde Oružane snage Ukrajine koncentrišu rezerve, onda se stiče utisak da će udar biti koncentrisan na uporišta zapadno od Staromajorskog. Ovo je sasvim logično, jer se tamošnji položaji nalaze na brdu, a kontrola nad njima je neophodna za probijanje do Azovskog mora.

Foto Tanjug/AP

Na Orehovskom sektoru na prelazu Rabotino – Verbovoje vode se žestoke borbe. Situacija je teška, jer je VSU poslao značajne snage da zauzme Rabotino. Selo, tačnije kontrola nad njim, postalo je nešto sveto za ukrajinske vlasti. Prvobitno su Oružane snage Ukrajine nameravale da zauzmu uporište 24. avgusta, ali su ruski borci uspeli da odbiju napad. Sada se nastavljaju borbe na južnoj periferiji, gde jurišni odredi 2. bataljona 82. vazdušno-desantne brigade, uz podršku artiljerije i avijacije, granatiraju linije odbrane 42. motorizovane divizije.

Uprkos dostupnosti komunikacione opreme i satelitskih terminala Starlink, jedinice 82. brigade imaju problema u interakciji između grupa. Usled „prijateljske vatre“, padobranci su pretrpeli velike gubitke u ljudstvu – već planiraju da pošalju 3. bataljon u Kirovograd na popunu. Na istoku se u desantima bore jurišni odredi 46. odreda DŠV Ukrajine, pokušavajući da se učvrste i nadograde uspeh. Tokom jednog od ovih napada ukrajinske formacije su uspele da zauzmu jedno uporište. Sada dolazi do pregrupisavanja i snabdevanja municijom pod okriljem artiljerije.

A na prelazu Mala Tokmačka - Balka Čubenkova postoji koncentracija rezervi za napad drugog talasa. U ovo područje stigle su mehanizovane jedinice 118. brigade, kao i 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine sa oklopnim vozilima, koje će ući u borbu za dalji proboj odbrane.

Foto Tanjug/AP

U sektoru Orehovskog, primećena je nagla promena u taktici korišćenja borbene avijacije na frontu. Ako su pre samo nekoliko dana avioni besciljno gađali liniju fronta nevođenim projektilima, jednostavno pružajući vatreno pokrivanje napadačima, sada se situacija promenila. U protekla dva dana nebom iznad Zaporožje oblasti lete tri ili četiri lovca Su-27 opremljena antiradarskim raketama HARM.

Foto: EPA

Zadatak „Harmova“ se u početku sastojao u tome da porazi što više sistema PVO na udaljenosti od linije fronta kako bi se stvorili povoljni uslovi za ofanzivu i upotrebu avijacije. Pored toga, kažu da je na aerodrom Starokonstantinov isporučena nova partija krstarećih raketa Storm šedou i SCALP, koje su poslednjih dana ispale iz informativnog polja. Pauza u njihovoj primena je uzrokovana njihovim odsustvom, a sada su zalihe popunjene.

Zbog toga u narednim danima treba očekivati nastavak britansko-francuskih udara, koji će najverovatnije biti kombinovani sa dronovima. Štaviše, napadi na Krim su nastavljeni.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Hersona ujutru su ukrajinske diverzantske grupe u tri čamca pokušale da pristanu na ostrvo Borščevoj južno od Veletenskog. Usled jake artiljerijske vatre uništen je jedan čamac sa petoro ljudi, dok su druga dva otišla nazad. Ovo nije prvi pokušaj iskrcavanja na ostrvima u slivu Dnjepra.

Takođe, ruske jedinice su odbile napad 126. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine kod Perejaslavskog ostrva. Istovremeno, na ostrvo Melkij jugoistočno od Hersona, Oružane snage Ukrajine iskrcale su dve grupe za opremanje osmatračnice.

Sudeći po obnovljenoj aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine, u bliskoj budućnosti VSU namerava da ponovo pređe reku. Očekuje se prebacivanje 11. brigade Nacionalne garde Ukrajine iz Očakova u priobalni deo Dnjepra. Takođe je zabeležen transport do 100 jedinica opreme u industrijska preduzeća u samom Hersonu. A u Nikolajevu se do 1. septembra očekuje dolazak mobilisanih za kadrovsko popunjavanje posebnog bataljona marinaca ukrajinske ratne mornarice.

Bivši agent MI6 o kontraofanzivi VSU

Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da probiju rusku odbrambenu liniju kako bi se opravdale u očima saveznika, izjavio je bivši agent MI6 Alaster Kruk na YouTube-kanala Judging Freedom.

Napravili su očajnički korak da pokušaju da postignu bar nešto na frontu, ali gube, ništa nisu mogli da postignu“, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici više neće moći da prenose nove vojne zalihe u istom obimu. Za Oružane snage Ukrajine ovo je bila poslednja šansa da naprave iskorak, objasnio je on.

Osim toga, Kruk je dodao da su zapadne zemlje nezadovoljne onim što se dešava na ukrajinskom ratištu. Uprkos svim isporukama NATO opreme, ukrajinske trupe nisu uspele da postignu uspeh u toku kontraofanzive, zaključio je on.

Kijevski režim je 4. juna pokrenuo kontraofanzivu na pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje, bacivši u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane stranom opremom.

 

Još jedan onesposobljen Strajker 82. jurišne brigade VSU (VIDEO)

Novi video sa još jednim napuštenim američkim oklopnim transporterom Striker iz 82. Vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine na odseku Orehovski u Zaporoškoj oblasti.

U ovom slučaju automobil nije čak ni udaren niti uništen, već se jednostavno zaglavio dok je pokušavao da pređe rov. A u uslovima nestašice BREM-a, teško je evakuisati opremu sa prve linije fronta.

Karakteristično je da je ovo daleko od prve takve epizode ​​u novije vreme: nedavno su se pojavili snimci nemačkog BMP Mardera, istog 82 odšbra, koji je pao u rov.

 

Ruska avijacija i artiljerija zadali udarac VSU kod Rabotina

Zahvaljujući udaru ruske avijacije na Oružane snage Ukrajine u blizini naselja Rabotino kod Zaporoške oblasti sprečena je ofanziva neprijatelja, koja se očekivala sinoć u ovom pravcu, rekao je savetnik lidera DNR Jan Gagin, prenose "RIA Novosti".

Ukrajinske snage su u blizini Rabotina koncentrisale "oko 100 komada tehnike i veliku količinu žive sile", rekao je Gagin.

Foto: Profimedia

-Nedavno je naša avijacija i artiljerija u ovoj oblasti zadala ozbiljan udarac i ohladila žar napadača. Očekivali smo da će ove noći doći do ofanzive u ovom pravcu, ali, po svemu sudeći, posle vazdušnog udara previjaju rane i bar privremeno su odustali od ovih planova, rekao je Gagin.

 

 

Blumberg: Saveznici Kijeva zabrinuti

Ukrajina i njeni saveznici negiraju da bi sukob tokom ove godine mogao da dospe u đorsokak, ali neki zvaničnici kažu da je takav ishod sve verovatniji jer se uspesi na bojnom polju ostvaruju suviše sporo, prenosi "Blumberg".

Foto Tanjug/AP


Saveznici Ukrajine strahuju da se sukob odugovlači a nade da će ukrajinska vojska ostvariti preokret ove godine su sve manje.


 

 

 

Komandant vojske SAD: Ukrajinska ofanziva prespora

Predsednik komiteta načelnika štabova američke vojske Mark Mili izjavio je da tempo ukrajinske kontraofanzive ide sporije nego što se očekivalo.

Foto: Tanjug/AP

-Tempo kontraofanzive ide sporije nego što su očekivali organizatori. Međutim, to nije redak slučaj da se primećuje razlika između rata na papiru i realnog rata, rekao je on u intervjuu za jordansku televiziju „El Mamlaka“.

 

Izbori u SAD dovode do pregovora Kijeva i Moskve?

Predsednik SAD Džozef Bajden mogao bi da pokuša da podstakne Kijev na pregovore, imajući u vidu slabe rezultate na bojnom polju, tokom predizborne kampanje naredne godine, piše "Blumberg" pozivajući se na evropske zvaničnike.

Foto: Profimedia


Sagovornici američke agencije kažu da je za Kijev stalna američka pomoć veoma važna jer Evropa nema dovoljan vojni potencijal da bi sama pomagala ukrajinsku vojsku.
 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Oborene rakete HIMARS i HARM,  dva Su-25, žestoke borbe u Zaporožju

Ratna mornarica Rusije je visokopreciznim oružjem velikog dometa izvršila napad na infrastrukturni objekat u luci koji pripada Oružanim snagama Ukrajine;

Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su u rejonu naselja Semjonovka u DNR-u oborili ukrajinski avion Su-25;

Na Donjeckom pravcu su jedinice grupe snaga „Jug“ zajedno sa jurišnom i vojnom avijacijom odbili tri napada ukrajinske vojske u nekoliko rejona Donjecke Narodne Republike;

Foto Tanjug/AP

VSU je na Donjeckom pravcu izgubio 260 vojnika, uništen je tenk, dva automobila, samohodno artiljerijsko oružje „krab“ poljske proizvodnje i dve haubice D-20;

Za 24 sata je na Kupjanskom pravcu izbačeno iz stroja oko 50 ukrajinskih vojnika, uništeno dva tenka, tri borbena vozila pešadije, dva pikapa i haubica D-20;

Na Kupjanskom pravcu su jedinice grupe snaga „Zapad“ uz podršku avijacije i artiljerije odbile tri napada 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u naseljima Sinjkovka u Harkovskoj oblasti i Sergejevka u Luganskoj Narodnoj Republici;

Ruska vojska je u Zaporoškom pravcu odbila pet napada VSU, Kijev je izgubio 110 vojnika, dva oklopna borbena vozila „bredli“ i dva oklopna vozila „strajker“ američke proizvodnje, četiri automobila, tri sistema M777, kao i dva oruđa FH-70 Velike Britanije;

U naselju Rabotino u Zaporoškoj oblasti je uništeno skladište municije;

Poražena je 38. brigada marinaca ukrajinske vojske u rejonu mesta Urožajno u Donjeckoj Narodnoj Republici;

Foto Tanjug/AP

Za 24 sata je oboreno pet raketa iz višecevnih bacača „hajmars“ i protivradarska raketa „harm“ američke proizvodnje;

U pravcu Krasnog Limana su jedinice grupe snaga „Centar“ odbila napade 42. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u rejonu naselja Kuzmino u LNR-u; VSU je izgubio oko 80 vojnika;

U pravcu Hersona je za 24 sata ubijeno do 50 ukrajinskih vojnika, uništeno je tri automobila, američki sistem M777, kao i haubice Msta-B i D-30.

Oborena dva ukrajinska suhoja

Ruske Vazdušno-kosmičke snage i sistemi PVO uništili su dva ukrajinska aviona Su-25 u protekla 24 sata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Lovačka letelica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Semjonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ukrajinski jurišni avion Su-25 oboren je sredstvima PVO kod s. Zolotaja Balka, Hersonska oblast“, ​​navodi se u izveštaju. 

Foto: Profimedia/Ilustracija

Jermak o kontraofanzivi Ukrajine: Ukrajina blizu pobede

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je da niko ne može da predvidi dešavanja na frontu, posebno ona u vezi sa kontraofanzivom, ali da je uveren da ukrajinska vojska može da iznenadi svet.

- Verujem da se kontraofanziva nastavlja. Svaki dan ima bar nekog pomaka, a svakako neke stvari se menjaju, jer svaki dan se nešto dešava. I nadam se da ćemo ovog puta iznenaditi svet - rekao je Jermak u intervjuu za Dojče vele. On je dodao da danas niko ne može 100 odsto da predvidi kako će se stvari razvijati.

- Ne zaboravimo da nam je jednom dato tri dana (da izdržimo protiv ruske invazije), pa nekoliko meseci. Sada je prošlo godinu i po, a mi ne samo da se branimo, već i oslobađamo svoju teritoriju - rekao je savetnik Zelenskog.

Šta je Peskov rekao povodom pogibije Prigožina

Na Zapadu se dosta spekuliše o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo osnivač grupe Vagner Jevgenij Prigožin, sve je to apsolutna laž, izjavio je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Rusije.

- Sada se, naravno, mnogo spekuliše oko ove katastrofe i tragične pogibije putnika u avionu, uključujući Jevgenija Prigožina. Naravno, na Zapadu se sve te spekulacije serviraju iz određenog ugla. Sve ovo je apsolutna laž - kazao je Peskov, komentarišući izjave zapadnih predstavnika u kojima se navodi da je Kremlj umešan u incident, prenosi Ria.

Foto: EPA

Jurišni vod ukrajinske vojske naletela na minsko polje

U krasnolimanskom pravcu jurišni vod ukrajinske vojske pretrpeo je gubitke nakon što je uleteo u minsko polje, saopštio je potpukovnik u ostavci iz LNR Andrej Maročko.

To se dogodilo u Serebrjanskoj šumi kada je ukrajinski vod pokušao da se približi ruskim osmatračnicama, naveo je on.

- Pre nego što su stigli na oko 100 metara ukrajinski vojnici ušli su u minsko polje, a ruske snage su ih aktivirale na daljinu. U pitanju su mine za usmereno uništavanje tipa MON-100 - dodao je, prenosi Sputnjik.

Ukrajina dovlači tehniku sa ciljem da forsira reke

U Harkov je stigao konvoj ukrajinske vojne tehnike, odakle snage Kijeva nameravaju da forsiraju reke, saopštio je potpukovnik u ostavci iz Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Među njima su i inženjeri koji nameravaju da postave pontone kako bi se omogućio prelazak ukrajinske vojne tehnike preko vode, naveo je.

Maročko je preczirao i da su ti pontoni u stanju da izdrže teret od oko 60 tona u dužini od 50 metara.

Ruska artiljerija zasula granatama ukrajinske položaje

Ruski artiljerijci iz grupacije „Jug“ gađali su položaje ukrajinske vojske u Kleščejevki kod Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U napadu su uništena dva oklopma vozila, jedna stanica za radioelektronsku borbu.

Jermak o kontraofanzivi Ukrajine: Možemo iznenaditi svet, Ukrajina blizu pobede

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je da niko ne može da predvidi dešavanja na frontu, posebno ona u vezi sa kontraofanzivom, ali da je uveren da ukrajinska vojska može da iznenadi svet.

- Verujem da se kontraofanziva nastavlja. Svaki dan ima bar nekog pomaka, a svakako neke stvari se menjaju, jer svaki dan se nešto dešava. I nadam se da ćemo ovog puta iznenaditi svet - rekao je Jermak u intervjuu za Dojče vele. On je dodao da danas niko ne može 100 odsto da predvidi kako će se stvari razvijati.

Oborena 42 drona iznad Krima

Ruske PVO snage oborile su jutros 42 ukrajinska drona iznad Krima i jednu raketu iznad Kaluške oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je preciziralo da su PVO snage devet dronova oborile, dok su ostala 33 neutralisana sredstvima za radioelektronsku borbu i srušili se se iznad Krima pre nego što su stigli do svojih ciljeva.

Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je više dronova uništeno iznad Hersonskog rta koji se nalazi na periferiji Sevastopolja, prenosi Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!